Last news in Fakti

28 Август, 2021 12:24 2 949 7

Обрат! Лондон може да подкрепи втори референдум за независимост на Шотландия при определени условия

  • шотландия-
  • референдум-
  • независимост-
  • великобритания

Британският министър за Шотландия Алистър Джак направи това изявление, което се преценява от политическите наблюдатели като известно смекчаване на позицията на правителството

Обрат!  Лондон може да подкрепи втори референдум за независимост на Шотландия при определени условия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското правителство може да подкрепи провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия, ако продължително време проучванията на общественото мнение показват, че повече от 60% от шотландците желаят независимост, заявиха от "Даунинг стрийт".

Британският министър за Шотландия Алистър Джак направи това изявление, което се преценява от политическите наблюдатели като известно смекчаване на позицията на правителството и особено на управляващата Консервативна партия, които преди яростно отхвърляха исканията на Шотландската национална партия на Никола Стърджън за втори референдум. Според Алистър Джак ако подкрепата за независимост е над 60% за дълъг период от време, тогава ще бъде оправдано провеждането на референдум.

До седмици се очаква шотландското правителство отново твърдо да настои на правото си за организира втори референдум, след като първият министър Никола Стърджън договори сделка за подялба на властта със Зелената партия, която също подкрепя идеята, а това открива възможност безпроблемно в парламента в Единбург да бъде гласуван преоктозакон за целта.

Националистите и зелените постановиха, че искат провеждане на референдум за независимост след края на пандемията до 5 години, като предпочитанието на Стърджън е това да стане до края на 2024 г.

Вероятно Стърджън ще поиска и обяснение от Джак как е стигнал до извода, че е необходима подкрепа от точно над 60%, след като до референдума за Брекзит се стигна и без такива условия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    21 1 Отговор
    А колко ДЪЛЪГ трябва да е този "дълъг период" 🤔 може би 50 години 🤔
  • 2 русенец

    24 1 Отговор
    Шотландия обявява независимост , става член на ЕС и започва да продава газта си на Англия с мито?:))))) Тия на острова се убиха да си правят експерименти.
  • 3 БоДжо

    13 2 Отговор
    Нали Брекзит щеше да предизвика ефекта на доминото и ЕС да се разпадне?
    Май е по-вероятно Великобритания да се разпадне.
    Как ги излъгаха ингилизите да гласуват срещу интереса си.
    Затова не трябва да се водиш по акъла на популисти.
    Опита за дестабилизиране на Европа не мина.
    И сега ингилиза ще бере гайлето от простотията си.
  • 4 Нямам пари

    5 0 Отговор
    Правете разлика между Англета и Шотландия ...

    Коментиран от #5

  • 5 БоДжо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нямам пари":

    Под ингилиз, се има предвид англичанин. Не шотландец или ирландец.
  • 6 Онзи

    7 2 Отговор
    Кости, всички запаси и рудни мини са в Шотландия. Англия има само едни ягоди и мини купър кола.
    Шотландия отдели ли се, паунда да пада, а и после Ирландия ще иска независимост.
    Въпроса ми е, ако Шотландия влезе в ЕС, дали ще е в НАТО
  • 7 Неутрал

    6 1 Отговор
    Подкрепям независима Шотландия. Британската кралица присъди на Шон Конъри титлата сър а той беше най -големият борец за независима Шотландия. Безценна ирония.
Новини по държави: