Last news in Fakti

29 Август, 2021 14:23 4 056 27

В Афганистан е бил министър, в Германия разнася храна по домовете

  • афганистан-
  • сайед ахмад шах садаат

Някои се питат защо сега разнасям храна като куриер, но други се гордеят с мен, защото това е доказателството, че не съм корумпиран

В Афганистан е бил министър, в Германия разнася храна по домовете - 1
Снимка: DW

Допреди две години Сайед Ахмад Шах Садаат е бил министър на телекомуникациите в Афганистан. Днес в Германия той разнася храна като куриер на "Лиферандо" в Лайпциг. Но навярно не за дълго.

До неотдавна Сайед Ахмад Шах Садаат беше човекът, когото цитираха в новините. Особено когато ставаше дума за участието на Афганистан в системата на т.нар. Южноазиатски сателит. През 2020 беше преустановено действието на транспондера Афгансат-1 и страната трябваше да намери заместител.

Решение в полза на Китай

Това превърна министъра на телекомуникациите на Афганистан във важна фигура в преговорите между различните държави в Южна и Югоизточна Азия. В крайна сметка Садаат прие предложението на Китай за цял сателит, докато офертата на Индия беше само за нов транспондер. Но после талибаните започнаха своята кампания за установяване на контрол върху страната, която, както вече знаем, завърши с успех.

Твърди се, че през 2020 членове на афганистанското правителство около бившия президент Ашраф Гани започнали да отклоняват пари от министерствата към собствените си сметки. Искали да си подсигурят финансови резерви, в случай че талибаните някой ден действително се върнат на власт, както и стана.

Осигурява мобилна телефония на милиони афганистанци

Министър Садаат и неговото министерство на телекомуникациите, които осигурили около 45 000 поста на стационарни домашни телефони и достъпа на около 10 милиона афганистанци до мрежата за мобилни телефонни разговори, имали други планове. Садаат твърди, че той отказал да отклонява средства към чужди сметки. Малко след това му било недвусмислено показано, че повече няма работа за него в министерството. Садаат подал оставка, а договорът за сателита така и не бил сключен.

Така преди 2 години бившият министър решава да замине в чужбина, той пристига в Германия и се установява в Лайпциг. Своята история разказва пред „Лайпцигер Фолксцайтунг“ и казва: „Някои се питат защо сега разнасям храна като куриер, но други се гордеят с мен, защото това е доказателството, че не съм корумпиран“.

Мечтата му е да работи за "Дойче Телеком"

Днес Садаат се издържа сам от работата си като куриер при „Лиферандо“, но си търси и друга работа. Казва, че в Германия се чувства добре, но му липсва предишната работа. Пред вестник „Лайпцигер Фолксцайтунг“ разказва, че мечтае някой ден да започне работа в германския телекомуникационен концерн Дойче Телеком.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    27 6 Отговор
    И днес ли тоя Шах разнася храна, нали оня ден я разнесе. :D

    Коментиран от #7, #8

  • 2 пупу

    37 10 Отговор
    Той и бомби може да разнася.
  • 3 Е и?

    41 6 Отговор
    И какво-трябва ли да ревем? Ай стига с тези нео-либерални буламачи вече...-да хваща пушката и да защитава страната си от Талибаните...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 франкофон✌🏻🇫🇷

    9 26 Отговор
    и бугарите са така изнасят пик@ч на немските пенции ама се фалят то мойту е в германия най пропадналата държава в Европа след чехия унгария и други такива недоразумения.

    Коментиран от #20

  • 6 Гост

    15 6 Отговор
    Голям и очевиден възход за този човек.
  • 7 Хаха хаха ха

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    И в Афганистан министрите са като Борисов!
    С компютъра могат най много да играят на белот!
  • 8 И пак питам

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Защо дори cъc 175 дeпутaтa
    извън депутатите на ИТН,
    oбeдинeнитe срещу ИТН лявo дecни кoмуниcти в НC
    ги e cтрaх дa cи избeрaт прaвитeлcтвo?
  • 9 русенец

    5 0 Отговор
    Това вече го публикувахте.
  • 10 зевзек

    17 1 Отговор
    да не му се наложи на баце, да е куриер на храна, защото клиентите никога няма да си получат поръчката, той ще изяжда всичко по пътя, иначе историята на този прилича на историята на емигрирал пишман българин, има хиляди такива наши любими сънародници навън, със същата история, кой доставчик, кой куриер, кой сервитьор в ресторанта, кой чистач на обществени пространства в просперитетния запад

    Коментиран от #24

  • 11 Фффффф

    18 2 Отговор
    Меркелца ще го направи почетен консул на талибаните в Германия
  • 12 Шитнята

    11 2 Отговор
    Разнася простотия и болести.Меркелица му е обещала мезонет в Лайпциг ,мерседес и пет руси девственици.
  • 13 Думам ти щерко

    14 1 Отговор
    Изводът е: Ако си цар с собствената си страна, не бягай в друга, там длъжността винаги е заета, а се бори за короната!
  • 14 мохамед

    10 1 Отговор
    Еми пак си е по комуникациите
  • 15 грух

    6 1 Отговор
    кво реве тоя, срамен труд няма !
  • 16 От страни

    10 1 Отговор
    Изобщо не ме учудва. Една моя позната е директор на учлище и ходи по Италия и по Гърция, къде портокали, къде дупета. Последния път в Италия гледа бабичка цяло лято и накрая бабичката и казва: ти ме гледа по добре от моята дъщеря, шо не останеш завинаги. Оная и казва: не мога, директор съм на училище и за началото на учебнната година дрябва да се върна. Има жената две деца и мъж без работа. Бабичката казва: ако си тръгнеш нема да ти платя. Оная казва: е, кво да кажа - като не платиш - не плащай ама аз си тръгвам. Бабичката хвърли парите на кревата и излезе, даже не каза "Довиждане" та камо ли "Благодаря". Оная се прибра и каза че след тоя срам повече няма да ходи никъде и взе да ръчка мъжъ си да търси работа.
  • 17 От страни

    11 0 Отговор
    А това го бех чел в мрежата ама не знам дали е верно щото звучи като виц. Някъв ерген от Англия си държал една полякиня и я карал да го вози на гръб из апартамента. Иначе е плащал добре. Това станахме.
  • 18 витамин С

    6 0 Отговор
    Той беше премиер дълги години на една бедна държава от ЕС. Правеше далавери източваше по всевъзможни схеми пари,пълнеше чекмеджета шкафове и друга всевъзможна мебел с пачки евро и кюлчета злато. През целият си мандат обикаляше с една джипка и раздаваше милиони и милиарди. За него се говори в цяла Европа като премиера който спи с пистолет на нощното шкафче а в чекмеджето евро и злато.Но един ден той загуби изборите и сега се скита като несретник из закътаните кътчета на тази държава събира една шепа хора които го мислят за божество, плюе сегашната власт и проповядва колко е велик.Хвали се с минали "успехи" и ако той би сега щял да направи едикакво си. Партията му тъне в изолация, а неговите мутри правят всичко възможно да го върнат на власт при едни следващи избори.

    Коментиран от #19, #26

  • 19 Баш Бащицата

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "витамин С":

    Бооокууууу. Тва е Боку. Познах ли?
  • 20 Маке юнак

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "франкофон✌🏻🇫🇷":

    Тук в скапаната Германия е пуно со макета и се хвалат у Македония жито као дренки. А като ги попиташ защо не си седите у Македония щом е толкова убаво? А те ми викат, е кемене ли ке ядем. Абре що е маке се е юнак.
  • 21 От страни

    1 0 Отговор
    Тоя е пак добре че е успял да изнищи. Сега четох за народния певец Фавад Андараби - талибите го прибиха.
  • 22 Павел пенев

    5 0 Отговор
    И Меркел това ще прави ако отиде в Афганистан.
  • 23 Кире

    6 0 Отговор
    Те нашите затова крадът, за да не им се налага, като избягат от народната любов да разнасят пици. Явно отношенията са, като между проститутка и сутеньор.
  • 24 Шансу имамов

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "зевзек":

    Ей ти кво са смеиш човека работи и вади кинти не като тепе да плуе смешник аз сашто работа токова и взимам 2200 евра чисто и жината чисти и взема 1800 а ти кво взема 600 и са радва чи има кво да яде ништастик смешен нема 2 лева у г...зо

    Коментиран от #27

  • 25 LUCIFER

    4 0 Отговор
    Такъв като този е 1 на 100000,пишете за другите които предстои да идад в Германия, и те ли са ИТ специялисти!?Или само ни разтривате със разни тъпотии, колко са добри и колко са изтрадали тези хора.А пък последият деистващ ПРЕЗИДЕНТ на Авганистан ИЗБЯГА със 160МИЛИОНА ДОЛАРА!еФТИНА пропаганда от DW.
  • 26 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "витамин С":

    Ей, недей так бе - щях да се расплача. Направо "Джими, Джими, ача, ача...Джими, Джими, айя, айя...айя мери джа..." Продай идеята на Боливуд.
  • 27 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шансу имамов":

    А сега преведи на български. Моля.
Новини по държави: