Last news in Fakti

30 Август, 2021 22:41 3 951 48

"Става дума за човещина": всеки ден в Рамщайн пристигат хиляди афганистанци

  • кабул-
  • германия-
  • афганистан-
  • евакуация-
  • рамщайн-
  • афганистанци-
  • бежанци-
  • човещина-
  • европа-
  • сащ

Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да продължат евакуирането от Афганистан на хора, търсещи закрила

"Става дума за човещина": всеки ден в Рамщайн пристигат хиляди афганистанци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Легендарната военно-въздушна база на САЩ в Рамщайн днес изглежда странно. Хангар № 5 е преграден със стотици метри панели. На едно място малки деца играят футбол, на друго момчета и момичета надничат през процепите на панелите и търсят с поглед самолета, който скоро ще ги отведе на сигурно място в Америка.

Акмал Атефи и още 15 членове на голямата му фамилия са успели да се доберат до германския Рамщайн. По лицата им е изписано облекчение. „Благодарни сме на САЩ, че семейството ни получи сигурно убежище,“ казва Атефи. „Надяваме се скоро да се заселим някъде, където нашите деца ги очаква по-добро бъдеще.“ Атефи признава, че много му липсва родината, но: „Нямахме друг избор. Животът ни беше в опасност и трябваше да бягаме.“

„Бих останал и в Германия, но трябва да замина за САЩ“

Бягството на фамилията било осъществено в изключително опасни условия и само по чудо завършило успешно, разказва 38-годишният доскорошен жител на Кабул. „Там положението беше ужасяващо, страшно опасно. Просто не можете да си представите колко опасни са талибаните.“ Братовчед му Масуд Хотаки също успял да се измъкне с жена си и с четирите си деца. Масуд би искал повече от всичко друго да остане в Германия, но знае, че това не е възможно. „Тук сме с цялата рода: родителите ми, братя и сестри, чичо… Ще ми се да остана в Германия, но се налага да заминем за САЩ. Независимо от всичко това сме благодарни, че ни спасиха.“ В хангари 1, 2 и 3 на американската база в Рамщайн походните легла са почти плътно залепени едно до друго: те са хиляди на брой. По тях са насядали майки, които хранят бебета или малки деца, а по-големите търсят някаква разтуха в игри. Мнозина просто лежат по леглата и си почиват от изтощителното и опасно бягство.

Мъжете са се отделили на групички и се опитват да установят контакт с роднините, останали в Афганистан. А новините от там невинаги са добри, споделя Акмал Атефи. „Ужасно много хора напираха към портите на летището. После избухнаха бомбите и избиха мнозина“, разказва той. И припомня, че все още безброй негови сънародници се опитват да избягат от Афганистан. Но американската база в Рамщайн просто не може да поеме повече хора. Ако искат да отворят място за още мигранти от Афганистан, американците трябва да транспортират сегашните бежанци в Рамщайн по-бързо отвъд океана. Елизабет Хорст, пълномощен представител в посолството на САЩ в Германия, уверява, че въздушният мост за спасяване на хора от Афганистан продължава да действа: „Трябва да подсигурим достатъчно място за хората и да гарантираме сигурността им тук, във военно-въздушната база,“ обяснява тя. И добавя, че периодично се налагат паузи на евакуационните полети от Афганистан, за да се освободи място в Рамщайн.

Това е „Херкулесова задача“

Генерал Джон Олсън, командир на базата, говори за истинска „Херкулесова задача“, но обещава, че и занапред от Афганистан ще бъде евакуиран максималният възможен брой хора. „Наш първостепенен приоритет си остава да спасим живота на всички тези хора,“ казва генералът. Той подчертава, че спасителната операция е уникална. „Просто не можеш да повярваш на очите си, като гледаш какви чудеса вършат нашите млади пилоти, войниците и морските ни пехотинци!“ – възкликва генералът. „Става дум за човещина!“ Военният лекар полковник Саймън Ричи през изминалите дни е третирал много фрактури, видял е какви ли не наранявания и дори е изродил няколко бебета. „Повечето пациенти са добре. Третираме всички нуждаещи, които слизат от самолета, без да ги питаме откъде идват или кои са. На всички се оказва еднаква помощ и даваме всичко от себе си, за да помогнем,“ казва военният лекар. Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да продължат евакуирането от Афганистан на хора, търсещи закрила – на колкото е възможно повече хора, подчертават военните. И това ще продължи, докато американското външно министерство не издаде други указания.

Автор: Александра Дийц


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    57 4 Отговор
    Тия са невменяеми да приемат тези талибани в страните си. Всеки ислямист с по 15 деца. Чудно.

    Коментиран от #10, #28

  • 2 Да попитам

    64 2 Отговор
    Юден Веле пак се олива да хвали мигрантите. Израел колко афганци прие?

    Коментиран от #14, #19, #29

  • 3 КОЙ

    35 0 Отговор
    Няма добро ненаказано.
  • 4 Както има колчета по тротоарите и

    22 0 Отговор
    Европа като няма строителни войски и Селскостопански войски Ще храни чужда армия от Азия където са популярни източните бойни изкуства с тояги и сопи без пистолети и пушки и боеприпаси като на европейците
  • 5 asd

    43 4 Отговор
    Всичко над 12 години да се товари и да се кара обратно!
    След като не ги е грижа за държавата в която живеят и за децата си, никой не е длъжен да го е грижа за тях
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хъхъ

    24 1 Отговор
    Става дума за тъпота.
  • 8 русенец

    48 3 Отговор
    Тази толерастия ще унищожи ЕС. След 5 години ще молим Путин да ни завладее. Не вярвам да го направи, на него дебили не му трябват, а територии.

    Коментиран от #30

  • 9 Гошо

    46 2 Отговор
    Разплаках се, дано по-скоро отидат в САЩ, а ако може и от наще афгани да вземат ей така за цвят, малко само, 2-30 иляди лично ще се поклоня пред посолството на великите ни приятели!
  • 10 От Хелзинки

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Личи си,
    че не си живял ,
    зад границата на България.

    Коментиран от #25

  • 11 Ха ха ха🤣

    2 22 Отговор
    Афганистанците са в Рамщайн, а "Рамщайн" са в русия. Към афганистанците се отнасят така, както е нормално да се отнасят към всяко човешко същество. Към "Рамщайн" (поне към Тим Линдеман), в русия се отнасят като към престъпник... Културни особености и разлика в нивото на развитие.

    Коментиран от #35, #41

  • 12 ФАКТИ :

    30 2 Отговор
    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъю и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo нaceлeниe (Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и Бocнa и Хeрцeгoвинa...
  • 13 Анонимен

    22 2 Отговор
    Жал ми е, но повече ми е жал за нас!!!! Кой бе загрижен за нас по време на комунизма, а сега!? Ако сам не се погрижиш за народа си, ннечакай ни човек ни бог!
  • 14 Израел не е

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "Да попитам":

    член на НАТО и не е участвал в мисията в Афганистан. Има много информация, дори на български (за монолингвисти).
  • 15 Софиянец

    6 17 Отговор
    Спомням си как рашките при смяна на режима бяха натоварили златото на страната на самолет и кюлчетата се бяха разсипали по пистата, въпрос на възгледи и ценности.
  • 16 Тази

    29 1 Отговор
    стара Европа вече е болна от старческо оглупяване...
  • 17 Циганин със знатно потекло

    3 2 Отговор
    Търся кабуратор за Трабант.
  • 18 DW=пропаганда

    21 2 Отговор
    DW, днес малко статии сте писали за ваксинирането. Да не секна паричния поток?
  • 19 распутин

    2 18 Отговор

    До коментар #2 от "Да попитам":

    А руските хуманисти колко приеха?
  • 20 И сега

    8 1 Отговор
    когато Турция поеме техническото ръководство на летището в Кабул ще продължи превозването на джихадистите към васалната Европа.
  • 21 Тил

    3 4 Отговор
    МАЙН ХЕРЗ БРЕНТ... ТЪ-ТЪ-ТЪ ТЪ-ТЪ, ТЪ-ТЪ-ТЪ ТЪ-ТЪ, ТЪ-ТЪ-ТЪ ТЪ-ТЪ... МАЙН ХЕРЗ БРЕНТ...

    Коментиран от #22

  • 22 Циганин със знатно потекло

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Тил":

    Няма те разберат! Инак песента е трепач!
  • 23 Циганин със знатно потекло

    1 3 Отговор
    Купувам пИралнЬЯ Татрамат!

    Коментиран от #37

  • 24 ПараШут

    23 1 Отговор
    Да, всеки ден стоварват самолети в Рамщайн-Германия. А вчера заради военни самолети от Рамщайн за Пловдив са забранили ракетните обстрели против градушките и е съсипана реколтата в пазарджишко!!! Питането е кой каца в Пловдив или по-скоро Граф Игнатиево???

    Коментиран от #33, #45

  • 25 А ти като си живял

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "От Хелзинки":

    Или сега живееш какво направи?Нали ги гледам джабутите във франция....4то поколение но си е същият киртак. Кой каквото иска да ми приказва но расите са си раси....С Европа е свършено до няколко века...
  • 26 яяяя

    20 1 Отговор
    Рамщайн е територията на окупатора САЩ, няма проблем да събират и десетки хиляди терористи! После ще ги пуснат да опустошават градовете на Германия и Европа!
  • 27 Уточнение

    18 0 Отговор
    С Европа ще бъде свършено още преди края на този век.
  • 28 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Не е чудно. Това е еврейският план за подмяна на бялото население с туземно.
  • 29 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да попитам":

    Много точно. Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда. Сълзливи историйки за да убедят наивниците за наводнението на Европа с туземен потоп.
  • 30 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    Прав си, но това всъщност е еврейски саботаж и подривна дейност срещу бялата раса.
  • 31 ели

    3 0 Отговор
    това всичко става дума за пари бежанци ковит това е един страшен театьр които засяга нормалният хора по целият свят3
  • 32 Не разбрах !

    12 0 Отговор
    Защо Говеждите ги докарват в Европа,а не си ги взимат в Краварника ? Те причиниха всичко това !
  • 33 Обади се

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "ПараШут":

    на служебното правителство и на Радев да им благодариш.

    Коментиран от #34

  • 34 ПараШут

    14 0 Отговор

    До коментар #33 от "Обади се":

    Благодарен съм на Радев, но по много други поводи, мисля че за случая трябва конкретно да "благодаря" на Соломон Паси и неговия атлантически клуб, който ни направи съучастници на най-голямата престъпна организация.
  • 35 ДаЗдраПерМа

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха🤣":

    и кво е станало Рамщайн дошли да пеят в село Завидово Тверская губерния а местните полицаи ги предупредили че има санитарни ограничения и взели по един автограф
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Около

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Циганин със знатно потекло":

    Много си зле, тотален леш
  • 38 Хан Ко Брат

    11 0 Отговор
    Днес жертви и страдащи, утре нови престъпни афганистански клонове като ливанските в Германия. Наркотици, проституция, кражби, данъчни измами, точене на пари и тн и тн. Интеграция: от 1000 души най- много 10.
  • 39 да си избера

    10 0 Отговор
    "Бих останал в Германия, но трябва да замина за САЩ"! Мъченика-бежанец има предпочитания , селектира и подбира своите дестинации. А други ще го превозят и приемат безплатно.
  • 40 ран

    9 0 Отговор
    От Афганистан,направо в Германия? Колко удобно. Нямаше ли по-близки страни до Афганистан, близки по суша че и по религия които да ги приемат? Става дума само за ЕС? Това е написан и подготвен сценарии. Благодаря фрау М.!
  • 41 Кремена

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха🤣":

    В Русия се отнасят с афганите като към престъпници, защотл ги познават много добре. Това са долно племе.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Жоро

    7 0 Отговор
    Неудобните за дойче зеле коментари се трия яко, направо се разплаках от статията, каква мъка каква трагедия, защо тези уж бежанци не останат в страната си да се бият за нея? А идват на тумби да завладеят Европа, всичките до един боравят с орижие от 5 годишни. Тези не могат да се интегрират, справка Германия
  • 45 РВД

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "ПараШут":

    Спокойно бе пич! Ще ви платят реколтата тройно!:) Измислените фермери и без това краднете като за последно от еврофондовете! Ако, ви оставят без тях ще фалирате веднага! А, на българските летища каца този на който му е разрешено! Дали ще е съюзнически от НАТО, или някой закъсал руски самолет, теб не те интересува!
  • 46 Анонимен

    5 0 Отговор
    Разплаках се от умиление . Американците не смогват да евакуират милионите инжинери , лекари и други висококвалифицирани афганистанци с които явно е пълно там , а ние имаме такава огромна нужда от такива .
    Тази пропаганда няма да мине пак - надявам се лековерните немци вече имат впечатление от сирийските инжинери и няма да приемат още такива .
  • 47 Киро казана

    2 0 Отговор
    Ще си отберът читавите афганци а другите за баба Меркел.
  • 48 Енчев

    0 0 Отговор
    11/9/2001 - Началото на третата последна война!
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: