Last news in Fakti

2 Септември, 2021 22:51 2 608 48

Украйна предупреди Европа: Със "Северен поток 2" ставате още по-зависими от Русия!

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 2-
  • украйна

По време на газовата "война" с Киев през 2006 и 2009 г. "Газпром" временно преустанови транзита към Стария континент в средата на зимата

Украйна предупреди Европа: Със "Северен поток 2" ставате още по-зависими от Русия! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стартирането на руския газопровод "Северен поток 2" ще означава, че Европа ще зависи единствено от управлявани от Москва тръбопроводи, докато украинският маршрут за доставка на газ към Европа изчезва. Това предупреди ръководителят на компанията оператор на газотранспортната система на Украйна, информира "Ройтерс".

Руската държавна корпорация "Газпром" почти завърши изграждането на "Северен поток 2", което може да отклони транзитните газови потоци, които все още преминават през Украйна към Европа, но компанията може да срещне трудности при получаване разрешително за газопровода.

"Ако "Газпром" постигне стартирането на "Северен поток 2" и сме принудени да оптимизираме украинската система, Европа няма да има възможност да се върне в Украйна", подчерта Сергий Макогон.

Украйна определя газопровода като руско оръжие и заплаха за европейската сигурност и настоява, че не е късно да се спре проектът.

Руските власти твърдят, че газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" имали за цел да подобрят енергийната сигурност на Европа.

Намаляването на доставките на руски газ за Европа доведе до бързо покачване на цените и Макогон заяви, че за да убеди европейците да използват новия газопровод, "Газпром" може да предприеме твърди мерки.

По време на газовата "война" с Украйна през 2006 и 2009 г. "Газпром" временно преустанови транзита към Европа в средата на зимата, а настоящите рекордно ниски запаси от газ в европейските хранилища не биха компенсирали евентуални прекъсвания на доставките.

"Хората просто имат кратка памет - 2009 е годината, когато руският "Газпром" накара Европа да замръзне", припомни Макогон.

През юли държавните ръководители на Германия и САЩ обявиха споразумение, което трябваше частично да смекчи притесненията на Киев относно новия газопровод, но Украйна посочва, че това е единственото обещание, което е видяла досега.

Киев се опасява, че от 2024 г. "Газпром" ще спре транзита и руската компания вече е започнала да съкращава доставките, а Унгария може да спре да получава газ през Украйна от октомври, докато Полша може да спре да използва маршрута от 2023 г.

"Веднага щом той ("Газпром") има техническата възможност да заобиколи Украйна, независимо от каквито и да е разходи, той ще го стори. И ние очакваме, че щом "Северен поток 2" бъде завършен, той ("Газпром") ще направи всичко, за да изостави физическия транзит", предупреди Макогон.

Германия обеща помощ за удължаване на споразумението за транзит, но Украйна изтъква, че само резервацията на украински транзитни съоръжения от европейски компании за много години би била истинска гаранция.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост като гост

    101 5 Отговор
    Не няма да са зависими в ЕС
    Вие сте зависими, заради глупавите Ви действия срещу Русия.
    Вас Русия направо Ви отсвири със Турски поток и Северен поток.

    Коментиран от #48

  • 2 Пръц

    79 5 Отговор
    Бай Анатоли,ти Украинско гражданство ли имаш,че ни заливаш с Укропропаганда 24/7?Олаби малко бе,човек.Газ ще има и за тях и за нас и за Бухенвалд.
  • 3 САНДОКАН

    66 4 Отговор
    Тия умни украинци кой университет са завършили та всичко знаят
  • 4 Корона глад

    65 3 Отговор
    Ха ха ха гадно е когато усетиш че нищо не зависи от теб, и няма да можеш да инуфваш големия батко
  • 5 Сатана

    68 2 Отговор
    "Гeрмaния oбeщa пoмoщ зa удължaвaнe нa cпoрaзумeниeтo зa трaнзит, нo Укрaйнa изтъквa, чe caмo рeзeрвaциятa нa укрaинcки трaнзитни cъoръжeния oт eврoпeйcки кoмпaнии зa мнoгo гoдини би билa иcтинcкa гaрaнция."
    Всички знаят,че тръбите в Украйна са собственост на Хънтър Байдън.
    Искат да еbат гяволо във въздуха.
  • 6 Прави са

    10 45 Отговор
    Германия финансира хиперзвуковите ракети на Путин.
  • 7 mmmmda

    64 2 Отговор
    по принцип проблемите на Украйна са проблеми на Украйна, ще го разберат, може би малко късно..
  • 8 ****

    60 2 Отговор
    Ами пък със СП Украйна ще стане независима,нали това искат,а в момента този тръбопровод който минава през Украйва,не са ли зависими пак,или тези пищят,че ще загубят милиардите,и се надяват,че ес ще го спре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Волдомир

    58 3 Отговор
    Най-тъпи от славяните са укрите.Тънат в мизерия,за да имат милярдери-бандити

    Коментиран от #16

  • 11 Златкокюлчо

    54 1 Отговор
    Украинската олигархия 32 години краде руски газ и плюска на гърба ни! Всимки това реване са пълни лъжи и манипулации. Русия не ще да хрантути мафията на НАТО и украйна. АЛООООООООООООООООООУ и нас ни заобиколиха и ни спряха СИН ПОТОК-.....да не сме умрели!
  • 12 Магията Фел

    48 1 Отговор
    Украинците да си траят да не го хапнат точно от тези на които се оплакват защото става въпрос за много големи интереси на ЕС!
  • 13 Бах

    65 3 Отговор
    Значи,когато газа минава през Украйна , Европа не е зависима . А със северен поток 2 , Европа е зависима . Само бой на Украинските диваци . Европа винаги ще е зависима от Русия. Руснаците могат и без пари да им дават газ , муха Ги ухапала и Европейцитр ще слушат , къде ще идат.
  • 14 parnas13

    36 0 Отговор
    Да се оплачат на Байдън, който отказа да наложи санкции на Северен поток 2.
  • 15 Марсуф

    13 0 Отговор
    Да! Така е! Те досега газ от глутеусите вадеха!
  • 16 Генетика

    30 1 Отговор

    До коментар #10 от "Волдомир":

    Поляците са по-зле! Даже, няма с какво да ги сравня!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гошо

    41 0 Отговор
    Е но пък вие ставате по независими Така че бъдете спокойни ,може на 100% да станете независими от тоя мръсен руски газ като заявихте във Вашингтон Бъдещето е в екологията на вас ви провървя, от раз ще минете на ВЕИ и ставате с нулеви въглеродни емисии Честито
  • 19 косача

    28 0 Отговор
    ЕС погледна Шута, който сложи като президент на Украина и махна с ръка на отиващият си труп и назначаваща следващия смъртник.
  • 20 Гост

    38 1 Отговор
    Украинските Нацисти през въпросните години крадяха газта транспортирана за ЕС, защото нямаха пари да плащат за нея, а нямаха пари защото укропитеците я крадяха.
  • 21 Гост

    36 1 Отговор
    Затова пък Украйна ще стане независима от Русия! Нито от газа ще им записи, нито от транспорта на газа! Нали за това мечтаеха, да са независими?!
  • 22 Хе,хе...!

    37 0 Отговор
    Смешковци...!!!Германия сама си претегли плюсовете и минусите и каза-,,ЗА"...!Америка- мрънка...,сумтя...,заплашва...и накрая си седна назадника и каза-,,ЗА"...!А тия смешковци-Украйна,решили да се бутат между шамарите на големите и да им дават акъл...😝😝😂😆😃?!?!?!
  • 23 Мкжхйх

    7 0 Отговор
    Когато капиталистите си купят държава за да се представят пред с нея
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ачко

    31 0 Отговор
    Що ревете :) Няма газ но ви дават оръжие да се гръмнете в тъпите глави :) Е дойде видовден и Европа няма да се съгласи да ви плаща транзитни такси Унгария вече се договори Сърбия и тя А вие сЧехите ще го веете под вода да не се вдига прах :) Сега вместо такси ще трябва да си плащате за отопление но не се притеснявайте в Полша има терминал за втечнен газ и ще ви пуснат по тръбата :)
  • 26 Читател

    23 0 Отговор
    Каквото повикало такова получили? Нормално е украинците да гризнат дървото, простотията и наглостта им няма край да хапиш този който те храни. А и не се получиха от историческият факт, че който се е хванал с Америка го чака разруха бедност мизерия или война нищо лично но исторически фактически е доказано така
  • 27 Банкя

    16 1 Отговор
    Буци какво свърши с газовата връзка с Гърция? Хиляда пъти се влачи до там и накрая какво - НИЩО! Буци най умее да лъже, маже, краде, заплашва, рекетира и изобщо все "хубави неща" върши 20 години. Мошенгии.
  • 28 хахаха

    20 0 Отговор
    абе 2009 не крадяха ли газ като за последно укрите, та затова Газпром врътна кранчето? Каква война, какви 5 лв? завчера Зеленски каза, че руския газ бил най-мръсен и в същото време със зъби и нокти напира да преминава през Украйна...явно украинец е диагноза...
  • 29 ДаЗдраПерМа

    14 0 Отговор
    Киев си мисли че както прецака Русия 2006 и 2009 така ще бъде и в 2022,2023. Защо руските жепе линии към южните области заобиколиха Украйна (защото откраднаха 3000 товарни вагона), Защо руските високоволтови линии заобикалят Украйна, (защото гръмнаха линиите към Крим а това беше условието за безплатен ток) защо спря нефтопровода към Австрия (защото арестуваха Медведчук). Украйна вода не дава на украинските граждани в "окупирания" Крим а Европа газ ще чака от нея.
  • 30 Колониален синдром

    4 0 Отговор
    Щом се заговори за газопроводи,опираме до кукловоди!
  • 31 12345

    6 0 Отговор
    Тези квичат като малки прасенца в кланница. Колко са жалки.Значи ако газта минава през тях е ок. Ако ги заобиколи и мине директно е лошо.
  • 32 Kcaniba

    6 0 Отговор
    Защо ли Русия, по точно спираше нея зима газта!? Защото Украина не плащаше с години, а газта, кояиотминаваше за Европа, диверцифицираше към себе си!! На практика газта към Европа спираше Украина, дътжейки Европа и Русия като заложник!!!
  • 33 ДаЗдраПерМа

    1 0 Отговор
    не по темата---Газпромнефт (дъщерната структура на Газпром) от този месец плащанията между Китай и Русия за гориво на самолети само в национални валути, никакви пари на трети страни (долари, евро).
  • 34 Сух

    1 0 Отговор
    А вие щото с вашия поток не сте зависими. Украйна може да има, но Германия не.. Наглеци!
  • 35 резервист

    0 0 Отговор
    Кой всъщност остави Европа без газ през 2009 г.? Драстичното увеличаване на кражбите по украинското трасе и скока в цените за транзитиране, приложени от Украйна или Газпром, който отказа да ги плати?! Кое е икономически по-изгодно за потребителите на газ - директна доставка или транзит? Ако така или иначе не можеш да минеш без тази суровина, кое те прави повече уязвим - прищявките на Украйна; прищявките на Русия или и двете заедно?
  • 36 Костова

    2 0 Отговор
    Зеленски непрекъснато ходи да проси пари от богатите страни, за да пази Европа и света от руската агресия . Даже един от прякорите му вече е,, Дай милион. Ти си имаш много, Дай милион ". Още той разясни на ползувателите на руския газ, че той бил екологически най - мръсен. Но след 5 минути забрави да тази констатация и почна отново с параноята, че Русия може и да не продължи транзита на мръсния си газ през Украйна.
  • 37 Един

    2 0 Отговор
    ... а Украйна става още по-независима, щото от празната им газопреносна мрежа вече нищо не зависи ! И сина на Байдън дето има акции в нея, ще им помага в "духането на супата" !
  • 38 ДжафДжаф

    2 4 Отговор
    Всъщност зависимостта е взаимна, като определено риска е много по-голям за Русия, отколкото за Германия. Германците винаги имат опцията просто да спрат да купуват руски газ и да минат на американски втечнен примерно. При това положение ще се окаже, че Русия е хвърлила десетки милярди на дъното на Балтийско и Черно море. Проблема в случая е основно за САЩ и то не защото губят европейския пазар, а най-вече защото Путин няма нищо против да продава газ на Германия в евро вместо в долари. Като се има предвид, че Европа си остава най-големия енергиен пазар в света, това със сигурност подкопава ролята на американският долар като световно платежно средство, а както знаем петродолара е фундамента на американската хегемония. Украйна в случая няма нищо общо с тази игра. За самите американци е без значение дали газа ще минава през Украйна или по дъното на Балтийско море. Нещо повече, опитите да се запази част от транзита през Украйна допълнително утежняват ситуацията на САЩ, просто защото украинския транзит, заедно със Северен поток означава повече руски газ за Европа! Всъщност ако някой искрено има интерес транзита през Украйна да секне на 100%, това са точно САЩ, а тъпият клоун очаква точно САЩ да ги защити.

    Коментиран от #39

  • 39 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "ДжафДжаф":

    Европа не вече най големия енергиен пазар и не само това Просто Европа е един музеи най големия музей
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Олга

    5 0 Отговор
    Точно обратното. Опасността за ЕС идвала именно от Украйна. Тя като ненадежден транзитер крала като за последно не своя, а транзитния газ и докарвала вътрешните си цени в Украина до дребни стотинки, тоест Украина нагло използвала чуждия газ като своя и както си иска.

    Но … При това тя крала газ предназначен за Европа и количество му особено през зимата намалял до минимум. РФ многократно алармарала на ЕС за самоуправството на Украйна. Без резултат и била принудена да даде милиарди за Северен поток 2 за да се отърве от крадлив транзитер.

    Авторът на статията много добре знае откъде идват проблемът на 6 и 9 години, но пести истината.При това той пак и пак повтаря,че Русия сега коварно намаля газ за Европа, пропускайки важния факт - тя продължава стриктно да изпълнява задълженията си по договора, а исканията идват отгоре. Русия сета прави сезонни ремонти по мрежата и временно не може да увеличи количествата над договорените.

    Интересни са манипулациите в статията.Фактите са дадени правилно, но виновния за тях се назначава според конюнктура. Един пишем - два на ум.
  • 42 Димитров

    3 0 Отговор
    Този нахален човек така и не разбра,че никога и никъде посредника не е по-важнен от производителя!
  • 43 Муахаха

    4 0 Отговор
    "Cтaртирaнeтo нa руcкия гaзoпрoвoд "Ceвeрeн пoтoк 2" щe oзнaчaвa, чe Eврoпa щe зaвиcи eдинcтвeнo oт упрaвлявaни oт Мocквa тръбoпрoвoди, дoкaтo укрaинcкият мaршрут зa дocтaвкa нa гaз към Eврoпa изчeзвa."
    АБе тоя толкова ли е улав?
    Ми да изчезва бе, сега рашките директно с клиента далавери а за вас като много "надеждни" посредници има един борш.
  • 44 диалектика

    6 0 Отговор
    като си си дал доброволно гЪзопровода в името на чужди интереси, няма да видиш повече гАзопровод. И с нас така стана с Южен поток.
  • 45 Гост

    2 0 Отговор
    То и през Украйна газта идва от Русия и всичко зависи от Москва. Само ,че има една друга страна посредник ,която определя правилата и взема такси.С двата алтернативни маршрута се прескача Украйна като фактор и нищо друго
  • 46 Психо доктор

    0 0 Отговор
    Западна Европа има алтернатива за газ, но бедната Източна част зависише до не отдавна именно от прищявките на Украйна която крадеше от транзита предназначен за нас и въобще не ги трогваше че тук хората насред зима остават на студено. Газта е и ще е руска независимо по коя траба тече. Износа на горива и суровини е основно перо за икономиката на Русия и тя едва ли би рискувала този приход за политически цели. Затова и заобиколи компрометираните "транзитьори" А управниците продадоха Украйна за съмнителни символи и надежди, жертвайки народа си в конфликт обслужващ чужди геополитически апетити. Лошото е че се вживяват ролята на големи играчи и сигурно не знаятбпоговорката да не си навират задника там където батковчите си мерят онези работи, защто сто на сто ще бъдат употребени.
  • 47 Рико

    0 0 Отговор
    Зависим е този с тръбите, не другия с парите. Който има пари може отвсякъде да си купи, но на този с тръбите, ако му откажат ,тръбите ли ще мести?
  • 48 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост като гост":

    Ще видиш когато завършат тръбопроводите какво шоу ще настане. Европа само чака. Завършват тръбопроводите и Европа казва - хайде за пари да поговорим. Колко искаш, 5 лева, не става аз повече от 2 не давам. Като не искаш ,режи си тръбичките за скрап.
Новини по държави: