Last news in Fakti

7 Септември, 2021 13:21 2 601 9

Плаващи АЕЦ ще доставят ток за находище от злато в Чукотка

  • атомфлот-
  • аец-
  • злато-
  • русия-
  • чукотка-
  • росатом-
  • находище-
  • ток

Споразумението е знаково не само за развитието на „Атомфлот”, но и за глобалния пазар на мобилни атомни централи

Плаващи АЕЦ ще доставят ток за находище от злато в Чукотка - 1
Снимка: Shutterstock

Руското предприятие „Атомфлот”, част от „Росатом“ и миннодобивната компания „Баимская“, която е под контрола на групата Kaz Minerals, подписаха предварително споразумение за доставка на електроенергия за Баимския миннообогатителен комбинат в Чукотка. В рамките на подписаното споразумение „Росатом” ще осигури електроенергия за най-големия проект за мед и злато в постсъветското пространство.

„Атомфлот” ще достави 4 модернизирани плаващи енергоблока с инсталирана мощност не по-малко от 106 МВт всеки, като първите два енергоблока ще бъдат въведени в експлоатация в отдалечения район в началото на 2027 година, третият – година по-късно, а четвъртият - в началото на 2031 година. Общият обем на инвестициите в проекта за енергоснабдяване ще достигне над 150 млрд. рубли. В рамките на подписаното споразумение, страните потвърдиха своите основни договорености за цена на електроенергията в размер на 6 рубли за кВт/час по цени от 2020 година (при отчитане на индексацията) и обемите на потреблението. Подписи под споразумението поставиха генералният директор на „Атомфлот” Мустафа Кашка и председателят на Съвета на директорите на „МДК Баимская” Олег Новачук.

„Споразумението е знаково не само за развитието на „Атомфлот”, но и за глобалния пазар на мобилни атомни централи с малка мощност. Сделката за такъв обем електроенергия е сключена по търговски условия и в рамките на реализацията на проекта за усвояване на полезните изкопаеми в този труднодостъпен район на страната. „Атомфлот”, със своя значителен опит в експлоатацията на флота от атомни ледоразбивачи и реакторни инсталации с малка мощност, е естествен партньор при такива проекти“, заяви генералният директор на предприятието Мустафа Кашка.

Председателят на Съвета на директорите на „МДК Баимская” Олег Новачук отбеляза, че благодарение на споразумението с „Атомфлот” се създава възможност за икономически ефективно усвояване на най-голямото Баимско находище, намиращо се в отдалечен район, където липсва съответната инфраструктура. По думите му ефективното партньорство с „Атомфлот” в този голям проект ще окаже благоприятно влияние върху социално-икономическото развитие на целия регион.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    6 40 Отговор
    Още един плаващ Чернобил.Тия няма да си седнат на гз докато не отровят света.
  • 2 Чукча

    4 28 Отговор
    Чукотка е на чукчите! Вън руските поробители!

    Коментиран от #3

  • 3 Авантюрист

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Чукча":

    Бил ли си някога там?!:) Аз, съм бил. Там няма даже и чукчи! Има само напълно луди, които за пари са готови да работят и живеят на място, което меко казано не става за живот!
  • 4 РФ върви

    11 1 Отговор
    напред, а РБ назад!

    Коментиран от #5

  • 5 Българин

    1 11 Отговор

    До коментар #4 от "РФ върви":

    Верно ли?Като върви напред, защо средната заплата там е по-ниска от тази у нас?

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А ти

    5 0 Отговор
    моеш ли да четеш, има си официални статистики- чети, не дращи. Може би и ти си чукча- чукча писател, а не читател (отговорил, като го питали какво пише)
    справка уикипедия
  • 8 А ти сигурен

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    ли си в това което пишеш,и по-важното е каква ти е покупателната способност с тези пари. Ако направиш сравнение ще останеш доста изненадан,че ще можеш да си платиш консумативите и да вегетираш,а не да живееш.В Русия получават в сравнение с нас по-малко,но за храна,наеми,вода,отопление и тем подобни битовизми плащат символични суми,а тук всичко отива в държавата и за теб един гол.
  • 9 Българино

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    помисли си какво ще праиш с новите цени на тока и топлото,като ги увеличат още няколко пъти и да видш що ще чиниш ти зимъска,като сняг забръска....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания