Last news in Fakti

12 Септември, 2021 11:13 1 271 4

В Пуерто Рико търсят подходящо място за малки модулни реактори

  • атомна енергетика-
  • пуерто рико-
  • аец-
  • малки реактори

Стратегията на Пуерто Рико предвижда създаване на устойчив модел на енергийната мрежа

В Пуерто Рико търсят подходящо място за малки модулни реактори - 1
Снимка: Shutterstock

Разглеждането на възможността за разполагане на малки модулни реактори (SMR) на карибския остров Пуерто Рико напредва. След като от неправителствената организация Nuclear Alternative Project (NAP), съставена предимно от инженери от атомната индустрия на САЩ, констатираха, че подобно разполагане е осъществимо, сега се търси подходящо място. Организацията е идентифицирала два потенциални района - на северното крайбрежие на острова близо до индустриален център и на източното крайбрежие.

Енергийната стратегия на Пуерто Рико предвижда възстановяване на щетите от урагана „Мария“ през 2017 година и създаване на устойчив модел на енергийната мрежа. В Пуерто Рико има стабилно ниво на търсене на около 2500 мегавата електроенергия, с пикове от около 3000 MWe. Според проучване на NAP само атомни реактори могат да допълнят непостоянните възобновяеми източници с генериране на базово натоварване с нулеви емисии.

Въпреки че е сравнително малък и отделен от континенталната част на САЩ, Пуерто Рико има БВП от 104 милиарда щатски долара, който е по-висок от този на няколко американски щати, включително Хаваи, Ню Хемпшир и Айдахо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако нещо гръмне

    1 0 Отговор
    да не е в САЩ :)
  • 2 да действат

    0 0 Отговор
    Там май интел правят чипове.
  • 3 Ужас

    2 0 Отговор
    Ние в България имахме 5 блока и ги затваряме, не ни трябват, пък тези “малоумници” щели да строят...
  • 4 грух

    3 0 Отговор
    ФАЩ отдавна нямат никаква атомна индустрия.Факт.