Last news in Fakti

13 Септември, 2021 20:17 1 692 32

ООН призова за набирането на 606 милиона долара в помощ на Афганистан

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • талибани-
  • афганистан

Съединените щати ще отпуснат 64 милиона долара хуманитарна помощ за страната, съобщи американският представител в организацията

ООН призова за набирането на 606 милиона долара в помощ на Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ООН ще опита да набере 606 милиона долара в помощ на Афганистан на конференция в Женева, която започва днес. Още преди идването на талибаните на власт миналия месец половината от населението, или около 18 милиона души, беше зависимо от хуманитарна помощ.

Очаква се броят на нуждаещите се да се увеличи заради сушата, както и заради недостига на храна и пари след спирането на международната помощ за Афганистан след смяната на управлението.

Около една трета от търсените средства ще отидат за Световната продоволствена програма, чието проучване от август сочи, че 93 на сто от афганистанците не консумират достатъчно храна и обикновено нямат достъп до пари в брой, за да си купят хранителни продукти.

Световната здравна организация е друга агенция на ООН, която също набира финанси, за да опита да стабилизира стотици здравни заведения в Афганистан, които са изправени пред затваряне след спирането на хуманитарната помощ след изтеглянето на западните военни части.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните членки да осигурят крайно нужната помощ за Афганистан. От организацията изразиха и тревога за незачитане на човешките права в страната.

След десетилетия война, страдания и несигурност, афганистанците ги очаква най-опасния период и ние сме длъжни да им помогнем, подчерта Гутериш при откриването на донорската конференция в Женева:

"Народът на Афганистан е заплашен от крах на цялата държава наведнъж. Международната общност трябва да намери начини да влее финанси, за да позволи на афганистанската икономика да си поеме въздух. Ако тя се срине, последствията ще са пагубни за народа и ще доведе до дестабилизация на съседните страни с огромен бежански поток."

Съединените щати ще отпуснат 64 милиона долара хуманитарна помощ за страната, съобщи американският представител в организацията.

А върховният комисар по човешките права Мишел Бачелет предупреди, че въпреки уверенията на талибаните, че ще зачитат човешките права на жените и етническите и религиозни малцинства, реалността показва друго.

"През последните три седмици, жените са все повече изключени от обществената сфера. На много места им е забранено да се появяват на публично място без придружител мъж. В много професии жените се сблъскват с ограничения, а в няколко района на момичетата над 12 години е забранено да ходят на училище."

Тя допълни, че в новото правителство на талибаните няма нито една жена, както и представители на други етноси, освен пущуни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    23 1 Отговор
    Защо 606 а не 666 бе сатанисти?

    Коментиран от #19

  • 2 ООН

    18 0 Отговор
    Д.Г.Д.
  • 3 ТаУмВзе

    27 1 Отговор
    1 трилион долара в Оръжие, не им ли стигат на терористите бе издухалки. Бухахах
  • 4 Гост

    32 0 Отговор
    Ооо НЕ изпрати армията, за да унищожи страната им. Сега помощи събирала, ама друг да ги събере.
  • 5 Бойчо

    1 9 Отговор
    Аз мога да оправя таз разтурена държава.

  • 6 Недоволен

    34 0 Отговор
    Хамериканците създадоха бъркоча - да плащат
  • 7 Кравите да ги дават....

    19 1 Отговор
    На фона на милиардите са нищо.И освен това са нищо на фона на вътрешната им задлъжнялост която вече е десетки хиляди милиарди.....
  • 8 asd

    13 1 Отговор
    Я марш при гоутшагърите, толерасти одрищяни!

    От там ще си събирате "помощите".
  • 9 Браво

    27 0 Отговор
    Това е ООН как един път не се сети да събере помощи за християнска България. Както се вижда талибаните ни превъзхождат многократно с въоръжения, само янките им оставиха оръжия за близо 100 милиарда.
  • 10 ????

    20 0 Отговор
    Ха, ха при толкова изоставено въоръжение да го продават на съседни или по далечни страни, ще го лапнат като топъл хляб! Аре стига с тези хуманитарни помощи имат си военни да се оправят!
  • 11 Да има за подкуп

    7 0 Отговор
    Че нещо не щат да слушат...
  • 12 Иванчо

    26 0 Отговор
    Значи, талибаните си правят шериатска държава, гонят все живо, а накрая и пари да им даваме? Само аз ли нещо не схващам...?

    Коментиран от #15

  • 13 Нагла работа

    17 0 Отговор
    са САЩ,ООН,СЗО,МВФ...и пр.
  • 14 21 век

    10 1 Отговор
    война,глад,болести,памдемии,крах за човечеството и да си земеш държава и да ти пратят половин милярд
    Няма невъзможни неща мислите позитвно
    Бъдещето е пред нас:)))))))
  • 15 Хъш

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иванчо":

    Не си си сам0 ти Иванчо.
  • 16 Мога да

    8 1 Отговор
    отделя 6-7 стотинки на наглеците от ООН.
  • 17 Маринка

    17 0 Отговор
    Да ги дават краварите , защо да ги събира ООн . Оставиха там оръжие за милиарди , а за храна нямат.
  • 18 Kcaniba

    15 0 Отговор
    т.е. америкосите овапсаха, а ние ще плащамв памперсите!!!
  • 19 Додо

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Имали са в предвид ООне да събере милиони тонове боб,да изхрани гладното аВганистанско население.
    Аз обаче съм объркан?! Защо смята ООне,че гладните афганци заслужават да бъдат нахранени,а гладните севернокорейци не заслужават?Излиза,че Афганските талибани са по важни от корейците и кой е критерият?

    Коментиран от #20, #24

  • 20 жужетоЗе

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Додо":

    А глдните бабе и деде в БГ, да речем!?!!??
  • 21 Антитрол

    15 0 Отговор
    Ами САЩ са блокирали 9,4 милиарда долара на Афганистан в техни банки ама щели да им дадат 64 милиона помощи пък ние трябва да събираме останалите до 606 милиона.

    Значи краварите пак ограбиха и разсипаха една държава ама видиш ли колко са великодушни щели да дадат 0.7% от откраднатото като помощ и медиите задължително ще го тръбят поне месец.

    То и златото на Ирак и Либия никой не го видя повече и продължават да точат петрола без пари както и от Сирия.

    Защо ли краварите където се помъчат да изнесат "демокрация" след тях винаги е разруха и Шериат.

    Само Тойотите които им оставиха (42 000) да продадат по 10 000 ето им помощта да не говорим за останалото.
  • 22 Маца

    12 0 Отговор
    Нещо не разбирам. Американците блокираха милиарди на афганистанските институции, намиращи се в американски банки, а сега ООН трябва да събира пари и да ги дава на същите тези афганистанци.

    Коментиран от #25

  • 23 ЩО ДА ДАВАМЕ

    7 0 Отговор
    АМИ НАЛИ САЩ ИМ ДАРИХА 85 МИЛЯРДА???? ДА РАЗПРОДАВАТ ОРЪЖИЕТО И ЩЕ ИМАТ ПАРИ АФГАНИТЕ. НАЛИ НИЕ ТАКА ПОДАРИХМЕ НА МАКЕТАТА 200 ТАНКА ЧИСТО НОВИ С ПЪЛНО ВЪОРАЖЕНИЕ И ТЕ ЗА БЛАГОДАРНОСТ ГИ ПРОДАДОХА. А МОЖЕШЕ НИЕ ДА ГИ ПРОДАДЕМ И ДА ПОЛЗВАМЕ ПАРИТЕ НО НЕ ЩЕ ГИ НАРЯЗВАМЕ. ТЪПАЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ СЛЕД ТОДОР ЖИВКОВ.
  • 24 Антитрол

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Додо":

    Защото талибаните май пак са "братята ни талибаните" - ужким 20 години се "борят" срещу тях а накрая те превзеха Афганистан за една седмица. Тя борбата им там беше същата както се "бореха" срещу ИДИЛ в Сирия - ужким е бореха а онези почти бяха превзели цяла Сирия докато не пристигнаха руснаците.

    Тъкмо краварите се договориха с тях да им предадат властта и да унищожат муджахидините които са много по умерени но са про-руски настроени.

    Та за това за талибаните има помощи а руснаците и беларусците санкциии.

    Коментиран от #30

  • 25 яко ни лъжат

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Маца":

    ТАКА САЩ КРАДАТ ПАРИ, И НА РАЗБОЙКО И ПЕЕВСКИ ТАКА ЩЕ ИМ КРАДНАТ ПАРИТЕ. БЛОКИРАТ УЖ ЗА ПСЕВДОВЪЗВИШЕНИ ИДЕЙ.
  • 26 Гръка

    2 0 Отговор
    След като Европа и Меркел с години приемаше афганистанци и после имаше изнасилвания и убийства, дойде редът Америка да изостави въоръжението си и да превъоръжи талибанския режим, после китайците ще инвестират в исляма, а ООН ще продължи да хрантули 40 милиона бедняци. Едно браво на международната общност и нейния упадък и началото на края на света идва
  • 27 Пепи

    2 0 Отговор
    Добре ще напълнят гушите на терористите талибани.
  • 28 Минувач

    2 0 Отговор
    Помощи за Афганистан са помощи за талибаните! За това ли призовават от ООН!? Кои си въобразяват от 3-е букви ще ги разпределят там!?

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Казуар

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Антитрол":

    Другарю, руснаците в Сирия се биха преди всичко срещу опозицията на Асад. Всички които са срещу Асад се възприемат като терористи.
  • 31 Дръвчо

    0 0 Отговор
    Може и за мен да се събиарат помощи, и Аз съм човек.
  • 32 Ляв плюс

    0 0 Отговор
    Колко много пари са необходими след атлантическа демократизация и то за преодоляване на хуманитарна катастрофа. Дори не говорим за възстановяване и функциониране на държавата.
Новини по държави: