Last news in Fakti

15 Март, 2013 12:20 2 807 1

Снежен ад блокира десетки българи в Унгария

  • унгария-
  • българи-
  • снежен ад-
  • сняг
Снежен ад блокира десетки българи в Унгария - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снежно бедствие блокира десетки българи в Унгария. Вече втори ден основните пътни артерии към Будапеща са затрупани от преспи. Закъсалите ни сънародници съобщават, че горивото им е на привършване, а властите са безпомощни пред стихията. В Унгария е обявен най-високият червен код за много опасно време.

В разговор по телефона един от блокираните българи – Стоян Тонков, разказа пред bTV, че природното бедствие е страшно, а хората не могат да се измъкнат вече втори ден.

„Свържете се с посолството! Хората нищо не могат да направят. Няма вода, няма тоалетна, няма мърдане, няма движение. Нито БТР може да дойде, нито хеликоптер,” обясни той. Според наблюденията на Тонков скоростта на вятъра е 150 км/ч.

От външното ни министерство незабавно прехвърлиха сигнала към ситуационния център за реакция при подобни кризи. Заради усложнената пътна обстановка в Европа от ведомството съветват българите, ако изпаднат в беда да търсят посолствата ни и да информират местните власти, както и по възможнаст да избягват пътувания в близките дни.

В съобщение до медиите от МВнР уточниха, че по данни на унгарските власти в страната е обявен  червен код  за обилен снеговалеж, придружен от силен вятър, заледени и хлъзгави пътища в следните области на северозападната част на страната: Шомодьр Зала, Ваш, Веспрем, Дьор-Шопрон-Мошон. Пътищата са трудно проходими, със силни навявания, има много закъсали тирове.

Международния път М-1 Будапеща – Гьор – Виена от полунощ е затворен в двете посоки от района на град Гьор до австрийската граница. Образувани са и в двете посоки километрични опашки.

От сутринта властите връщат всички автомобили обратно към Будапеща, до второ нареждане. Властите работят с пълен капацитет за отваряне на пътя, но няма информация кога може да стане това.

Международен път М-7 Будапеща-Балатон-Австрия е затворен за неопределен период от време поради верижна катастрофа между 40-60 автомобила.

Метеорологичните прогнози за днес (петък) и предстоящия уикенд не са добри. Очаква се температурите да продължат да падат, по предварителна прогноза до – 15 градуса по Целзий . Съобщава се, че от съображение за сигурност може да се очаква затваряне на още пътища (особено през нощта).

Посолството на Република България съобщава за няколко групи блокирани български граждани, с които се поддържа постоянна връзка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Emirzade Ashimova

    0 0 Отговор
    tova beshe za men edno ot nay strashnite mi prejivqvaniq v jivota mi sled 4 mart 1977god - golqmoto zemetresenie v svishtov i tova bedstvie - v ungariq
Новини по държави: