Last news in Fakti

28 Септември, 2021 15:37 7 746 33

ЕК: Volkswagen наруши закона и излъга хората

  • вредни емисии-
  • volkswagen-
  • ек-
  • ес-
  • закони-
  • лъжа-
  • обезщетение-
  • автомобили-
  • потребители-
  • пари-
  • дизел-
  • дизелови автомобили

Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите призоваха Volkswagen да обезщети европейските потребители

ЕК: Volkswagen наруши закона и излъга хората - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия и органите за защита на потребителите в ЕС, работещи заедно в мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите, публикуваха изявление, с което призовават Volkswagen да обезщети всички потребители в ЕС, включително тези, пребиваващи извън Германия, за това, че са ги подвели по отношение на стандартите за емисиите на техните превозни средства. Комисията и органите на ЕС за защита на потребителите считат, че търговските практики на Volkswagen нарушават законодателството на ЕС за защита на потребителите по отношение на пускането на пазара на дизелови автомобили, оборудвани с незаконни системи. Те също така заявяват, че пускането на пазара на такива дизелови автомобили е ясен пример за заблуждаваща практика, забранена в ЕС.

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, заяви: „Дизелгейт“ избухна преди шест години. Досега не всички потребители са обезщетени. Има съдебни решения, които разкриват несправедливото отношение на Volkswagen към потребителите, но производителят на автомобили не желае да работи с потребителските организации за намиране на подходящи решения за потребителите. Както написах до дружеството миналата година, не само потребителите, пребиваващи в Германия, но и всички потребители трябва да бъдат обезщетени."

До този момент Volkswagen се съгласи да компенсира само потребителите от ЕС, пребиваващи в Германия към момента на покупката на автомобила. Германският производител на автомобили информира Комисията и органите за становището си, че доброволните плащания към европейските потребители, пребиваващи извън Германия, не са оправдани, тъй като засегнатите автомобили вече са променени, за да отговарят на законовите изисквания. Позицията на дружеството не се е променила въпреки неотдавнашните решения на съдилищата на ЕС и на националните съдилища, поради което Комисията и органите на ЕС за защита на потребителите засилват натиска. Писмото, с което комисар Рейндерс поиска от Volkswagen обезщетение през 2020 г., е достъпно тук.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОСЪЮЗ

    97 6 Отговор
    НАШИТЕ МЕДИИ МЪЛЧАТ. ЕВРОСЪЮЗА Е ЦИНИЧЕН. Унгария подписа дългосрочен 15 годишен договор с Газпром за доставка на газ, заобикаляйки Украйна, през Турски поток и нашата тръба, която ние, с наши пари платихме. А в същото време нашите цени растат. Има ли по неадекватна територия от нашата?

    Коментиран от #9, #13

  • 2 долу ЕС

    52 2 Отговор
    скандала е от 2015... ЕК са пълни нещастници....
  • 3 ПЕТКО

    15 5 Отговор
    ГоУеми глупости!
  • 4 хубаво нещо

    27 8 Отговор
    Дизелгейт утрепа дизела.

    Коментиран от #17

  • 5 Вечно Наведен

    35 0 Отговор
    На нас няма какво да ни плащате ние вечно сме излъгани така сме научени за плащането може ние да ви платим и на това сме свикнали.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сандо

    27 2 Отговор
    Какво става с прогресивният и демократичен Капитализъм?

    Коментиран от #33

  • 8 провинциалист

    18 3 Отговор
    Обещали ниски емисии, голям праз - да не са обещали, че ще спасят света от вирусна пандемия?
  • 9 Неразбиращ

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОСЪЮЗ":

    Едно си баба знае, едно си бае...
    Това като оня българин дето при гледката на Великия Ниагарски водопад си мисли за СКС. Защо бе...?
    Защото той само за това си мисли...
    На някой им липсва трибуна. И са си намерили.

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Blackthorn

    14 7 Отговор
    Ва-ги-ни-те са пътници. Та те вследствие на поредици от грешк иса толквоа зле, че не само нямат пари за новите заводи, за които толкова тръбяха, ами сеарлно нямат вече полезен ход за оцеляване! Жалко, че с тях си заминават толкова добри в миналото марки автомобили!
  • 12 Американец

    27 8 Отговор
    ЕК продължава да обслужва американски интереси - тъкмо американците създадоха "Дизелгейт" защото Volkswagen взе да измества техните таралясници. Те са на бензин и въглеродните емисии в пъти превишават тези на европейските - изкараха дизела много мръсен макар че от Евро4 нагоре са по-чисти от всички бензинки. Да не говорим за Евро5 и Евро6.

    Макар и относително евтини горива в САЩ и те не са глупави и взеха да предпочитат европейски дизел който гори 6/100 отколкото американска бензинка с 16-18/100 разход. Единствената им дизелова кола е Хамъра но гори 25/100. Дизела там е много по-евтин от бензина.

    Та целта на цялото занятие е да се удари Volkswagen.

    Коментиран от #19, #29

  • 13 гост

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОСЪЮЗ":

    А ти видя ли какво е подписал или си пишеш каквото ти изнася ??? Щото подписа за 3,5 млд куб през турски поток , а през Украйна и Словакия получаваше НАД 10 млд куб. !!!!!! И разликата ще идва от Румъния , където Унгария вече е съсобственик на находищата в Черно море и от втечнен газ от новия терминал в Хърватия !!! И двете места нищо общо с Газпром !!! Та Унгария не я мисли , питай наште умници от Булгаргаз защо нашия азерски газ на половин цена от руския заминава за Италия , а те увеличават поръчките от Газпром !!!!! Това е въпроса !!

    Коментиран от #15, #25, #27, #31

  • 14 Луд с кирка

    14 2 Отговор
    Не си отиват VAG а европейският съюз.
  • 15 kkk

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Клоун миризлив, я сега да ми обясниш как физически получаваме тоя "азерски" газ? Щото аз съм про3т и нещо ми убягва схемата- през Осраина не идва, през Манафия не идва, през византийците не идва и се питам КЪДЕ ГО ТОЯ АЗЕРСКИ ГАЗ?
    А за договорите с Газпром и още куп неща в които ни прецакаха яко можеш да благодариш на Тиквуций и господарите му заради които НЯМА "Южен поток", НЯМА "АЕЦ Белене" и поне още 5 важни неща ги НЯМА... А да, и самолети НЯМА и онези над 3млрд. лева похарчени за рисунките на самолетите ги НЯМА
  • 16 Диамантената ръка

    11 0 Отговор
    За електричките кога ще почват обезщетенията, всеки ден ми горят бушоните на ел. таблото...?
  • 17 Готето

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "хубаво нещо":

    Винаги са знаели за Дизелгейт и всякакви гейтове ..... просто засилиха политиката си за ЕЛ..... .милиарди коли ще ги сменят ....с по-скъпи. Ел. коли. вече се вижда ефекта....медта и редките метали , необходими за електрониката се вдигнаха мноого... токът сега започва да разсте. Строят се атомни централи в цял свят...само ние затворихме 3 блока и 2 реактора седят и ръждясват. докато сменят всичките ДВГ с ЕЛ. ще почнат да говорят за водород....който ще се произвежда от атомните централи. и пак..... потребителите ще сменят колите с водородни . всичко е за кинти. няма никаква екология в цялта работа. само високите цени ще останат ...сега се вдигат с 1000 утре ще намалеят с 50. това е
  • 18 кико

    5 2 Отговор
    А така, да ги съдят! И да ги съдят още че, моя голф 2 след 31 години най– сетне умря...
  • 19 фффф

    4 13 Отговор

    До коментар #12 от "Американец":

    Сега вземи сподели на какъв процент от бензиностанциите има дизелово гориво и защо ЕК не удари европейските бензинови мотори. А заблудата че американците харчат много е само в главата ти. Додж Чарджър с малкия мотор по хайуеите в Югозапада за една седмица ми даде 8 и нещо на сто. Говорим за 300 кончета автоматик. Айде у лево!

    Коментиран от #20, #26

  • 20 фффф

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "фффф":

    Извинявам се - не ЕК а USA
  • 21 Тарзан

    8 2 Отговор
    А щото бмв, ауди и мн. други не лъжат за вредните емисий. А фолксваген има най много фенове и има защо.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 А разбра ли

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Неразбиращ":

    защо сме на 112 място?

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Винкелград

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тарзан":

    "емисиЙ" - неграмотNо ГЕRBерастче.
  • 25 Ти сега

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    какво написа? 3.5 милиарда са си 3.5 милиарда. Ние толкова ползваме за цяла година. Самият Газпром каза, че минават през нашата тръба. Въпроса беше ние какво печелим от това?
  • 26 Американец

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "фффф":

    Тия ги разправяй на някой до 8-ми клас. Това че си мечтаеш за такава кола и си чувал че е върхът не значи че си карал изобщо такава. Те разхода им го дават 8.7/100 извънградско но знаем как го засичат и знаем че не съответства в никакъв случай (движат се по писта с 90км/час). Реалния му разход по магистрала е 10-12/100 и то ако не го настъпваш много. За градския разход да не говорим.

    Така че вземи се скрий - карал съм достатъчно време американски коли за да знам разхода им.
  • 27 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Троле,къде видя "наш" азерски газ и то два пъти по евтин от руския?Боко на две бутилки уиски не говори такива глупости и лъжи.А сгъстения американски за България (сигурно е пет пъти по евтин според тебе ) го подаряваме на Полша.
  • 28 мястото

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "А разбра ли":

    Като видиш колко коментара в този сайт са изтрити и сам ще си отговориш на въпроса
  • 29 usa22

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Американец":

    Глупакооо, колко коли продава ВФ в САЩ?

    Коментиран от #30

  • 30 Американец

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "usa22":

    Не е важно колко (доста са и се увеличават), но са единствените вносни в САЩ плюс тези на Мерседес и Ауди - има също много японски но ги правят в САЩ. Протекционизъм братче - забрави за свободен пазар и други глупости.
  • 31 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Да видях и също видях,че днес газта стана 1000
    Видях също и че от Киев реват ама никой не им обръща внимание
  • 32 Внимание

    1 0 Отговор
    Трябва да подкарат и ОМВ - България. На един приятел му одраха яко предното стъкло на тяхна бензиностанция. Не само че не го обезщетиха, но дилърът им го заплаши със саморазправа. Замотаха го в невъзможни процедури и сега човекът си кара новата кола с надрано стъкло. Избягвайте ОМВ.
  • 33 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Загнива. Комунизмът идва.