Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 14:22 1 655 6

Учени, помогнали за разбиране на климатичните процеси, спечелиха Нобела за физика

  • нобелова награда-
  • физика-
  • климатични промени-
  • климат-
  • учени-
  • сюкуро манабе

Престижната награда е съпроводена със златен медал и парична премия

Учени, помогнали за разбиране на климатичните процеси, спечелиха Нобела за физика - 1
Снимка: Shutterstock

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата награда за физика за 2021 г. трима учени - Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи "за новаторски принос към разбирането ни на сложните физични системи", съобщи сайтът на Нобеловата фондация.

Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман получават заедно половината от тазгодишната награда за моделиране на климата на Земята и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне. Паризи е отличен за изследване на физичните системи.

Престижната награда е съпроводена със златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 млн. щатски долара). Миналата година Нобеловата награда за физика бе присъдена на Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец. Заради пандемията от коронавирус Нобеловите лауреати ще получат наградите си у дома. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха отменени.

Нобеловият комитет заяви, че учените "са положили основите на нашите познания за климата на Земята и как човечеството влияе върху него". Комитетът заяви, че откритията на Паризи са "позволили да се разберат и опишат много различни и очевидно напълно случайни материали и явления". Откритията им се прилагат не само към физиката, но и в други, много различни области, като математика, биология, неврология и машинното обучение (област на изкуствения интелект).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    5 1 Отговор
    крайно време беше...
    сега като се проточи една опашка от "помощници"...
    докато не настъпи ледниковия период.
  • 2 мдам

    9 3 Отговор
    фалшиви учени фалшиви награди фалшиви открития
  • 3 жжжжжж

    5 1 Отговор
    ....а ако се захладнее ? какво става с теорията? за захлаждане никой не плаща.
  • 4 Пръц

    6 4 Отговор
    Вече измамата “климатични промени” си има научно призвание под формата на материални блага и вечна слава.Едно време ОЗОНОВАТА ДУПКА беше виновна за жегата и след 20—30 год.спекулации казаха ,че се е затворила.
  • 5 грух

    0 2 Отговор
    за Вечен нобел са създателите на "Сармат", "Циркон" и т.н.Именно тези неизвестни, скромни и доблестни учени гарантираха мира на Земята през следващите поколения.Другото е леш и плява.

    Коментиран от #6

  • 6 аааа

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "грух":

    айдe,тиxo oт кочинaтa!