Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 20:18 2 486 20

Трагично: на всеки 11 минути по един младеж слага край на живота си

  • самоубийство

От допитването, проведено в 21 държави, става ясно, че всеки пети младеж на възраст между 15 и 24 години често се чувства депресиран и без липса на интереси

Трагично: на всеки 11 минути по един младеж слага край на живота си - 1
Снимка: shutterstock

Всеки седми подрастващ по света на възраст между 10 и 19 години живее с установено психическо разстройство. На всеки 11 минути по един младеж слага край на живота си. Стряскащо. Но в много страни продължава да се мълчи.

"Данните са повече от стряскащи", казва съавторката на новото изследване на УНИЦЕФ Зейнаб Хижази. В него пише, че всеки седми подрастващ по света на възраст между 10 и 19 години живее с установено психическо разстройство. Към тях спадат различни особености в поведението, страхови неврози, както и депресии, които може да са толкова силни, че да доведат до самоубийство.

"Това е само върхът на айсберга"

Експертката на УНИЦЕФ за психическо здраве казва, че тъкмо поради тази причина на всеки 11 минути в света умира по един млад човек: "Близо 46 000 млади хора се самоубиват на година. Във възрастовата група на 15- до 19-годишните това е сред петте най-често срещани причини за смъртта". По-често младежи умират само в резултат на пътно-транспортни произшествия, от туберкулоза или вследствие на упражнено насилие.

От допитването, проведено в 21 държави, става ясно, че всеки пети младеж на възраст между 15 и 24 години често се чувства депресиран и без липса на интереси. В Германия по този начин отговаря един на всеки четирима. А изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор предупреждава, че пандемията от Ковид-19 е разкрила само върха на айсберга, който си е съществувал и по-рано.

Поради ограничителните мерки много деца и младежи бяха трайно изолирани от своите приятели, съученици и роднини - а тъкмо в тази възраст те се формират като личности. Някои косвени последици от пандемията също нанесоха редица щети, казва Хижази: "Увеличиха се бедността, хуманитарните кризи и домашното насилие. Всичко това допълнително натовари децата психически.".

По 1 долар на човек за психичното здраве?

"В много държави темата и до днес си остава табу, защото се смята за срамна, а това усложнява събирането на надеждни данни", казва експертката. В най-бедните страни в света правителствата отпускат средно по по-малко от 1 долар на човек за лечението на психически заболявания.

УНИЦЕФ апелира към всички правителства да отпускат повече финансови средства за лечението на болните, но и за превантивни мерки. Докладът на организацията настоява психическото здраве да не се разглежда вече само като медицинска задача, а образователната и социалната сфери също да бъдат привлечени към отговорност в това отношение, казва Хижази.

Особено училищата носят голяма отговорност в тази връзка. УНИЦЕФ предупреждава отдавна, че след изолацията, наложена заради пандемията, те следва да бъдат най-бързо отворени. Близо една трета от училищата в света са все още изцяло или частично затворени. Поради това огромен брой момичета и момчета остават без достъп до образование, но и до важна за тях подкрепа.

***

Дойче веле информира предпазливо по темата за самоубийствата, защото се предполага, че понякога медийните информации могат да подтикнат към акт на подражание. Ако и Вие таите мисли за самоубийство или се намирате в емоционална криза, не се колебайте да потърсите помощ от лекари или хуманитарни организации. Ако живеете в България, можете да се обърнете за помощ към Дружеството на психолозите в България, което поддържа денонощна линия на номер 0888 429 730. Можете да се обадите на този номер или пък да изпратите СМС с молба да Ви върнат обаждането. Можете да потърсите за помощ и Българския Червен кръст и да позвъните на неговия Телефон на доверието 02/492 30 30 или да потърсите информация в интернет: https://www.redcross.bg/activities/activities5/telefon.html. За съжаление, Телефонът на доверието не работи редовно.

Ако живеете в Германия, можете да се обърнете за помощ към сайта https://www.befrienders.org/ или да позвъните на безплатния телефонен номер: 0800/111 0 111 и 0800/111 0 222.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лудница

    18 1 Отговор
    Демокрация всичко е позволено-алкохол и цигари на всеки ъгъл, енергийни напитки, наркотици, стероиди добавки, самите храни са пълни с боклуци, антисоциалните мрежи им разбиват психиката и ума телевизиите тиражират само западни простотии и ценности, първи втори трети пети пол, отказа н всички да научат на нещо новите поколение Еми това ги убива и най вече сега когато ни натикаха втора година по кочурите здрав да си за един месец ти се разказва играта, тези предавания биг брадър мик брадър не са случайни, просто показаха нагледно като се затвори някой и му се премахнат определени привилегии какъв олигофрени става човек.

    Коментиран от #15

  • 2 доктора

    19 2 Отговор
    Изобщо не са само младежи и стига манипулирахте. Откакто наложиха пЛандемията, ръста на самоубийствата в ЕС са скочили над 500%. Цифрата е вярна. Повтарям над 500%!!! Защо никой не говори за това? Умрелите от самоубийства са много повече от умрелите, които са набедени, че са умрели от група заради който е цялата истерия. А защо никой, нищо не казва за психиатричните болници, които се пукат по шевовете си в цяла Европа и много болни са оставени на домашно лечение, защото нямат капацитета да ги лекуват. Кажете защо!
  • 3 Раданч Татлъту

    12 0 Отговор
    Горките младежи,до това водят сривовете във Фейсбук и Инстаграм!🤡😢
  • 4 Дам

    17 0 Отговор
    Естествен подбор! И неправилно насочен гняв. 70 години едни индивиди всяват "демокрация" по цялото земно кълбо. Действат с нечувана жестокост, когато се усетят силни, но когатоги притиснат плачат, че човечеството упражнява "холокост". Дори техния бог Яхве, ги наказа със Содом и Гомор... Какво са виновни тези невинни младежи, че вместо да унищожат причината за своя гняв, унищожават себе си...

    Коментиран от #14

  • 5 Гого

    4 0 Отговор
    КоВидя е виновен !
  • 6 Смятайте!

    18 0 Отговор
    Та това е ужас! През омразния на много хора соц, нямаше такива работи! Имаше мечти, ентусиазъм, любов… Какво направиха с хората тези евро-атлантически ценности, бе??? Нали сега уж сте свободни, що сте толкова нещастни, че чак се самоубивате?
  • 7 Покрай

    8 0 Отговор
    тази Корона и детство , зависимо от какво ли вече не , броят ще се увеличава ! Никакъв социален живот ! Просто ужасно !
  • 8 Кеф

    3 6 Отговор
    Много е добре даже Земята и без това е пренаселена

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 666

    6 2 Отговор
    Съвременните технологии убиват човечеството бавно и сигурно ! Някой не разбират но електронните джаджии бъркат в мозъка на човек ,човек се пристрастява ,спира да мисли и от там идва депресията а след депресията идва и самоубийството !
  • 11 кефф

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иди оте":

    Аз съм ценен
  • 12 love the life

    6 0 Отговор
    ще потърся помощ от бил гейтс и ваксините,но се страхувам,че ще ме убият бавно и мъчително,затова за сега оставам неваксиниран,ако ще и да пукна!
  • 13 Зевс

    7 0 Отговор
    В запитаните 21 държави от около 200 по света всичките 21 са от прогресивния и богат Запад, защо ли тамошните уеправляващи не виждат проблема с деградиралото си население в цял морален акспект и тази вечна привързаност към имигранти и различните
  • 14 5ко

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дам":

    Така е. Още в древността известния философ и стратег Лао Дзъ е писал: - Искаш ли да покориш един народ, заеми се с възпитанието и образованието на децата и младежите му.
    Глобалистите го правят със света чрез СМИ, интернет и насаждане на либерастия. Направиха хората хайлази и зависими от всичко, нарочно дадено на готово - консуматори. Липса на трудови навици, отговорност, разглезване от родители, ивратена ценостна система и най - вече дебилизираната среда води до такива аномалии.

    Коментиран от #17

  • 15 silvestyr

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лудница":

    СИВЕСТЪР СТАЛОУН ВЪВ ФИЛМА КОБРА ГИ РАЗКАВАШЕ ТЕЗИ ПИРКАЗКИ ВЪВ НАЧАЛОТО НА ФИЛМИ,СМЕСИХТЕ РЕАЛНОСТТА С ФИЛМИТЕ КОРОНА СЕКТА!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Без липса на интереси

    2 0 Отговор
    Без липса на интереси 😂😂😂
  • 19 факт

    0 1 Отговор
    В никакъв случай не може да се твърди че това е лошо Планетата вече е близо 8 милярда колкотомповече се трепят толкова по добре.
  • 20 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Интересното е, че и УНИЦЕФ повдига въпроса и набляга за помощ и лечение на психично-болните ?!
    Защо не слага въпросителната върху причините за тези заболявания и тяхното премахване. Средствата за превантивните мерки би следвало да са многократно по-големи и по-целенасочени,
    отколкото тези за помощи и лечение !!!
    Глупаво е и не е етично да се акцентира върху короно-вирусната пандемия като причина за психичните заболявания. Тя може да бъде само съпътстваща, но не и главна причина.
    За мен основната причина е липсата на цели, на идеи, на стремеж за постигане на НЕЩО от младите, поради безперспективност почти във всички направления в живота. И всички, от които зависи образованието и възпитанието на подрастващите, вършат това без всякаква отговорност.Да не споменавам медиите, които освен глупави занимателни и развлекателни теми, нищо стойностно не предлагат. Чалга културата превзе целия свят !!!
    Някой да говори за съзидателен труд, за създаване на дом, на сеемейство, за отглеждане на деца. Много по-вече са предаванията и новините за домашни любимци-кучета и котки, например. По най-вулгарен начин се занимават младите със секса единствено като удоволствие, а не като способ и причина за продължаване на човешкия род, като апогей на чистата любов.Новините са пълни с политически дрязги и скандали, последните са изключително важни за певачи и певачки, разни джендърски истории и ендополови бракове, гей-паради и всякакви простотии и цинизми...
Новини по държави: