Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 21:06 2 273 6

Ердоган обеща: Новата конституция може да бъде приета до края на парламентарната година

  • турция-
  • конституция-
  • реджеп ердоган

Силният човек в Анкара припомни, че турският народ гласува за президентска система на управление на референдум през 2017 г. и че тя влезе в сила в средата на 2018 година

Ердоган обеща: Новата конституция може да бъде приета до края на парламентарната година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да приеме своята първа цивилна конституция до края на тази парламентарна година, при положение че бъде постигнат консенсус между всички политически партии по проект за нов основен закон, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Президентът призова опозиционния алианс да работи и подготви свой проект за нова конституция.

Ердоган каза това днес в първото си изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ след откриването на новата парламентарна година миналата седмица.

Новата парламентарна година в Турция започна на 1 октомври и се планира да приключи на 1 юли.

Ако можем да хармонизираме нашия проект с проектите на другите партии, можем да финализираме /новата конституция/ в парламента до края на тази /парламентарна/ година. За да направим това, другите партии трябва първо да представят пред обществото техните предложения за конституция, каза Ердоган.

ПСР и основният ѝ съюзник Партията на националистическото действие са искрени в усилията си за приемане на нова гражданска конституция, подчерта Ердоган и добави, че те са на път да завършат подготовката си на проект за нова конституция.

Ердоган посочи, че ако правителството и опозицията не успеят да постигнат консенсус за нова конституция, те ще застанат пред гласа на народа на изборите през 2023 г. Той подчерта, че управляващата партия ще уважи изцяло решението на народа на изборите.

Ердоган припомни, че турският народ гласува за президентска система на управление на референдум през 2017 г. и че тя влезе в сила в средата на 2018 г. Той подчерта, че Партията на справедливостта и развитието ще продължи с тази система след изборите.

Сега действащата конституция в Турция е приета през 1982 г. след военния преврат от 1980 г. Според нейните критици въпреки множеството поправки в нея тя все още носи следи от периода, в който е била първоначално съставена.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дежа вю

    1 0 Отговор
    Що ли подозрително ми напомня на опита на ОПГ ГЕРБ-ДПС за отвличане на вниманието от протестите миналото лято с нова констутуция тип барни ръбъл?!
  • 2 Симеон Велики

    0 0 Отговор
    Ердоган грузинеца същия т....р като сънародника си Саакашвили
  • 3 Ердоган съм

    8 1 Отговор
    Спряхте Белене, аз построих АЕЦ Аккую, спряхте Южен поток, аз построих Турски поток.... Вие докато ми се смеехте и ме наричахте диктатор, аз си подобрих отношенията с Русия, помогнах на Азарбейджан за Нагорни Карабах и си осигурих от два източника евтин газ за населението си и електричество за населението си. Не случайно ме наричат най добрия шахматист. Вижте с колко не хода, а с колко игри съм пред вас
  • 4 TURKIYE 🇹🇷

    5 6 Отговор
    Ердоган най великият президент и Султан да живее Велика ТУРЦИЯ 🇹🇷🇹🇷💯 🚩 той най големия играч в историята и целия сив и лилав свят клати всички останали пишман гардове клати на оная си работа като булки и Путя Мутя алкохолика клати дементния некролог ухилила се като попикана жена бай дрън клати всички останали евро дупета жендърски клати и включително Ганчо роболепний в нагъзена поза тип мисионерска и епилирана Велик Ердоган гордост е да си Турчин 🇹🇷🇹🇷💯🚩 няма краваристан няма мужикстан всички ги шамари мъжкарската Султана Ердоган 🇹🇷🇹🇷💯

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Точката

    3 3 Отговор
    Конституцията на турската ислямска диктатура е същата като смокиновите листа на Адам и Ева.
Новини по държави: