Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 15:44 3 830 14

Понижение на цените на тока в Европа под нивото от 200 евро за мегаватчас

  • ток-
  • електричество-
  • зелена енергия-
  • газ

В България цената на тока в сегмента "ден напред" (за 9 октомври, събота) се понижава с 11,6% до 179,52 евро (351,11 лева) за мегаватчас, след като вчера достигна рекорден връх за петък от 203,04 евро

Понижение на цените на тока в Европа под нивото от 200 евро за мегаватчас - 1
Снимка: shutterstock

Цените на тока на европейските енергийни борси се понижават за втори пореден ден на търговия, като цените на доставките за утре спаднаха под 200 евро за мегаватчас (MWh) в голяма част от Европа с изключение на Испания, Португалия и Италия, след като по-рано тази седмица бяха достигнати рекордни ценови върхове от 300 евро за мегаватчас.

Това показват данните на платформата energylive.cloud.

В сегмента "ден напред" с доставка в събота (9 октомври), най-скъп ток ще плащат в Испания и Португалия (по 226,21 евро за мегаватчас), следвани от Италия (200,18 евро за MWh).

В останалите европейски държави цените на електроенергията се понижиха под 200 евро за MWh, като най-ниска отново е цената на тока в Полша (114,52 евро/MWh), следваната от Словакия (139,43 евро) и Германия (139,49 евро за мегаватчас).

Ценовият спад на тока в Германия за събота е с цели 31,6% под договорените цени за днешния ден и се дължи главно на очакванията за солидно повишение през следващата седмица на вятърната енергия, добивана от ВЕИ-та.

В България цената на тока в сегмента "ден напред" (за 9 октомври, събота) се понижава с 11,6% до 179,52 евро (351,11 лева) за мегаватчас, след като вчера достигна рекорден връх за петък от 203,04 евро (397,11 лева) за мегаватчас.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист 2

    38 2 Отговор
    Ден напред ? В строителството на Държана Аец Белене сме десетилетие назад !
  • 2 Любо Пенев

    49 4 Отговор
    Без АЕЦ Белене ще духате супата.
  • 3 Флюбен Гнилов

    0 4 Отговор
    Нов зрив.

  • 4 Watchdog

    19 1 Отговор
    Ден напред, ден-назад...Най-добре ще е да снабдят всяка евдна щастлива евро-кокошка с устройство за онлайн следене на независимите енергийни борси...както и по спирките на публичния транспорт да има дигитални пана с изнформация за котировките на електричеството и газа... Така постоянния стрес от резките промени от по 20-30% на ден ще се поуспокои и кокошките ще привикнат към промяната. Животът е низ от промени...все пак...Кой е казал че цените на енергоносителите трябва да са стабилни...Еврокомисията например законодателства в обратната посока.
  • 5 Българина

    17 1 Отговор
    заради скапаната ЕК тока в ЕС има волатилност като вода в пустинята... в зависимост дали я купуваш в оазиса или на върха на дюната. така икономика и производства не се поддържат. кой иска да инвестира в кой иска да инвестира в континент, където себестойността на стоката се определя ден напред с по 60 пр разлика, а имаш дългосрочни договори би ми
  • 6 Сатъра на Хана

    18 1 Отговор
    ЗНАЧИ ВСИЧКО СЕ ОКАЗА МРЪСНА СПЕКУЛА
  • 7 Някой

    24 1 Отговор
    Цените се влияят, защото се очаквало ятърните ВЕИ да генерират повече енергия. Защото времето се очаква да подухне. А, когато времето се успокои и вятъра спре, цените пак ще се покачат. Слънчевите ВЕИ през зимата по правило почти не генерират, или работят с много занижен капацитет.
    Та, очаквайте голяма флуктоация на цените на електроенергия през зимата. До сега това го нямаше, тъй като някъде все още имаше регулиран пазар. А и мощности от типа на АЕЦ и ТЕЦ. Но под диктата на зелените терористи тези мощности са поголовно спирани. Това води до недостиг, или по-точно на неравномерно производство на електроенергия.
    Интересно ще ми бъде как ще реагират цените на електроенергията и поведението на електропреносните мрежи при планираното драстично увеличаване на електроавтомобилите... :)
    Май ще стане като в Тексас тази пролет - няма ток. Ако има, то едно зареждане на Теслата в гаража ще струва към $ 900.
    Интересни времена ни предстоят.
  • 8 капиталист

    8 0 Отговор
    нищо ние пак ще вдигнем тока
  • 9 Ивелин Михайлов

    15 0 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света настоява незабавно да се стартира строителството на АЕЦ Белене!
  • 10 иво

    17 0 Отговор
    Цената в Русияза мгвчас е 32 евро.Тея нещастници се радват на 200
  • 11 Йо Несбьо

    3 11 Отговор
    Като с газа - Газпром опразва всички хранилища в Европа. Умишлено. Опасенията от студена зима и липса на газ за индустрията вдигат цените на енергоносителя високо нагоре. Тогава Путин се явява като спасител и цената на газа се сгромолясва. Ама не са виновни руснацитe, те спекулантите... А кой опразни хранилищата?! Опа, пак руснаците...

    Коментиран от #12

  • 12 Съдията Дред

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Йо Несбьо":

    Хранилищата в Европа не са на руснаците, например нашето в Чирен е на "Булгаргаз". Ако искат, купуват газ и ги пълнят, ако не искат - не купуват. Докато бяха в сила договорите от типа "вземи или плати", то хранилищата ги пълнеха в разгара на лятото, когато падаше другата консумация. Щото, вземеш , или не вземеш газ - плащаш, и по добре все пак да си я вземеш, така или иначе си я платил. Но със сегашните договори се изхитриха да пълнят в края на есента, да пестят от финансов ресурс. И паднаха в капана.

    Коментиран от #14

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Сега колко е дневната и нощната!Имам ги сметките,но не ми се рови.Някъде 0,23 ,или 0,25 е дневна,а нощна 0,13???Ако си остане на 391лв мегавата,киловата е 40ст.с ДДС става 0,48...а,и с още такси отива над 0,5лв за киловат....Е...си ел.енергията...Няма по скъпа в света.........Явно ни правят на ......за да им платим загубите на Нек!Един път с банките им платихме КТБ,но те продължават.Услади им се ,сега тока....
  • 14 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Съдията Дред":

    Изглежда елементарно, нали?! Обаче Газпром не доставяше газ, а индустрията потребява. Например нашето в Чирен. То не е на Газпром, но Газпром умишлено изнася газ за Китай и не внася в Европа. Защо ли го прави? Ами, защото Газпром добре знае, че ако не принуди европейците по някакъв начин, "Северен поток 2" ще чака разрешение по-дълго.