Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 20:26 2 400 7

Посланик Петков отдаде почит на паметта на четирима български студенти, загинали в Словашкото национално въстание

  • словашко национално въстание-
  • посланик васил петков-
  • български студенти-
  • загинали-
  • фашисти

Н. Пр. Васил Петков отдаде почит и поднесе венци пред издигнатия в центъра на селището мемориал и на общия гроб на четирима български студенти партизани, загинали в Словашкото национално въстание против фашизма през 1944 г. в околностите на с. Хронски Бенядик, регион Банска Бистрица

По покана на общинската администрация на с. Хронски Бенядик, регион Банска Бистрица, на 9 октомври 2021 година извънредният и пълномощен посланик на Република България в Словашката република Васил Петков отдаде почит и поднесе венци пред издигнатия в центъра на селището мемориал и на общия гроб на четирима български студенти партизани: Сейко Даскалов, студент по медицина от с. Побит Камък (Разградско), Стоян Стоянов, студент по минно инженерство от с. Пороище (Разградско), Димитър Тодоров, студент по медицина от Банско и Еню Игнатов, студент по строително инженерство от с. Стоил Войвода (Силистренско), загинали в Словашкото национално въстание против фашизма през 1944 г. в околностите на с. Хронски Бенядик, регион Банска Бистрица, прекосявайки ледените води на местната река, предадоха от пресцентъра на МВнР.

Отдаването на почит към четиримата герои партизани и техния подвиг водят своето начало от далечната 1969 година.

От българска страна в церемонията взеха участие посланика на Република България в Словашката Република Васил Петков, Габриела Примова, консул в посолството, Ваня Радева, директор на БКИ в Братислава, Радмила Илиева, и.д. директор на СОУ „Христо Ботев“ в словашката столица, десетки представители на постоянно живеещите на територията на Словакия етнически българи, организирани от Деница Секуличка, председател Българския културен съюз. Словашката страна бе представена от административното ръководство на с. Хронски Бенядик, десетки местни жители и приятели на Родината ни.

Посланик Васил Петков се обърна с тържествено слово към организаторите и участниците в събитието, в което изрази искрената си признателност и благодарност към местните власти за полаганите от тях изключителни грижи и внимание към мемориала и общия гроб на младите български герои, намерили вечен покой в братската словашка земя, отдавайки живота си в името на най-великото човешко благо – свободата. Подчерта, че тяхната саможертва и достойно дело ни задължават да помним суровите уроци на историята и никога повече да не позволим да се повтори тази човешка трагедия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болни

    4 18 Отговор
    комуняги

    Коментиран от #5

  • 2 Помак

    10 1 Отговор
    Се наше ора поматце назнашени од гроп.. Заплатаджии... Толко много ора в ено посолсво в даржава с 1,5 млн человека... Расипничество
  • 3 Тези четирима

    10 8 Отговор
    струват повече от цялата фашистка сган,изтрепана непосредствено след Девети.

    Коментиран от #7

  • 4 Тоя

    6 5 Отговор
    оялия се одупен червен хрантутник ли е " превъзходството" ? А пацуланата тлъста , в розово , каква се явява ?
  • 5 БАЙ КУРТИ

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Болни":

    Във Франция, Италия, Чехия, Словакия, Югославия, Гърция , Белгия, Норвегия и.... да ги изброявам ли . Всички са се борили срещу ФАШИЗМА като са загърбили своите пол. разногласията в името на общата кауза . Явно имаш проблеми с оросяването на мозъка . Простено ти е Сигурно си забравил да си пиеш хапчетата .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тези четирима":

    дрогар загиналите хич не е ясно дали ако бяха отселяли след девети нямаше да ги разстрелят комунягите.студентите в словакия са били предимно от заможни семеиства и може да провериш съдбата на близките им.та не плачете на чужд гроб.комунягите обикновенно си присвоявате постиженията на хора които нямат нищо общо с вас.
Новини по държави: