Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 19:27 2 004 22

ЕС да има своя армия, предлагат граждани

  • европейски парламент-
  • европейски съюз

Мечтата ми за Европа е да бъде повече съюз, а не просто обединение на 27 страни

ЕС да има своя армия, предлагат граждани - 1
Снимка: БГНЕС

По-силна обща европейска политика, създаване на европейска армия и общи европейски посолства са сред идеите, които предлагат европейски граждани, които участват в последното заседание на първия Граждански съвет по Конференцията за бъдещето на Европа. Заседанието се провежда в Европейския парламент в Страсбург с участието на близо 200 граждани от 27-те държави-членки на Европейския съюз, сред които и шестима българи, съобщи БТА.

Голяма част от предложенията на гражданите са свързани с настоящата дейност на съюза, отбеляза в дискусията Федерика Могерини, бивш върховен представител за външната политика и бивш зам.-председател на Европейската комисия. Тя подкрепя идеята за създаване на Европейска дипломатическа академия, в която да се обучават бъдещите дипломати на съюза. Според Могерини предизвикателствата пред ЕС са свързани с консенсуса при взимане на общи решения, балансираната политика към Китай, както и с разширяването на съюза. В наш интерес и морален дълг е да преминем към прием на страните от Западните Балкани, подчерта тя и допълни, че младото поколение има силен интерес към присъединяването.

Повечето български участници в гражданския панел казаха за БТА, че България трябва да бъде част от Шенгенското пространство. Част от тях искат ЕС да има собствена армия. Според Нели Дончева, освен единна валута, ЕС трябва да има и собствен език, подобно на изкуствения международен език есперанто. Повечето български представители на конференцията поискаха да има и единен стандарт на живот във всички държави-членки на съюза.

"Европейският съюз, в който бих желал да живея, е съюз на равенството, съюз в който класите на Германия и България да бъдат изравнени, хората да се чувстват сигурни и да остават в родните си страни. Бих искал да видя една силна европейска армия и да се вдигне стандартът на живот, за да може България да бъде на едно достойно европейско ниво", каза за БТА Красимир Златинов - най-младият български представител на конференцията.

"Бих желала да живея в обединен Европейски съюз, с равни права за всичките му граждани, защото в момента смятам, че не всички са с един статут и стандарт на живот", каза за БТА Десислава Симеонова. "Темата за миграцията в голяма степен засяга България, заради многото обезлюдени места в страната. Много наши приятели и близки живеят в западноевропейски държави и много ми се иска във всички страни в съюза да има единен стандарт на живот, да не се усещаме като бедните хора от Източна Европа", каза още тя.

"Мечтата ми за Европа е да бъде повече съюз, а не просто обединение на 27 страни", сподели пред БТА Йос де Врийс от Нидерландия. "Трябва да си сътрудничим, да се вслушваме един в друг. Идваме от различни страни - различна история и различен старт и това е част от проблема. Трябва да гледаме на всяка страна като равнопоставена", допълни той. В дискусиите Йос, който работи в здравната система, е повдигнал въпроса за повишаване на стандартите в здравеопазването - не само за Нидерландия, Франция и Германия, а и за Полша, Унгария, Румъния и България.

Работата на Гражданският панел продължава с дискусии по групи. Идеите и предложенията ще бъдат обобщени и включени в окончателния доклад на конференцията, който ще бъде представен през пролетта на 2022 г.

Вторите сесии на Гражданските съвети ще бъдат организирани онлайн през ноември, а третите - през декември и януари в различни градове от ЕС (Варшава, Дъблин, Флоренция, Маастрихт).
Всеки гражданин на ЕС може да направи препоръка, да даде идея, да изпрати коментар на многоезичната цифрова платформа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква армия

    46 4 Отговор
    Вие ток няма да имате армия...

    Коментиран от #14

  • 2 бах Киро

    32 4 Отговор
    Kой са тия бе?Най вероятно да са от племето на пситата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бах Киро

    27 2 Отговор
    докато и последния юдейн на тази земя не бъде терминиран,спасение и мир за нас Шебес Гойте няма да настъпи.
  • 5 честито на колониите

    29 2 Отговор
    Трябва освен на краваристан, да наливаме пари в оръжейната индустрия и на германистан и френския халифат! Това е целта. Същото като със средствата по плана за възстановяване: ще ви ги дадем, ама да су върнат при нас,пък вие ще си купите още от нашите неефективни ВЕИ измишльотини, заради които ревете от скъп ток и газ.
  • 6 Не благодаря

    33 2 Отговор
    Знаем ги тия, специално избрани "граждани" случайно предлагат точно това, което марионетките не смеят сами да предложат. Казваме НЕ!

    Коментиран от #21

  • 7 Хаджи Генчо

    38 1 Отговор
    От кой пол ще е армията, от кой етнос и от коя религия? И освен Русия други врагове няма...гадни са русите,скъпо продават газта!

    Коментиран от #11

  • 8 Един

    12 6 Отговор
    Европа има потенциал да бъде водеща военна сила в света, но няма достатъчно политическа и обществена подкрепа за това. А и трябва по-тясно обединение между държавите, което също е много трудно.

    Коментиран от #13

  • 9 АТАКА

    21 6 Отговор
    Европейска армия но без лгбти идеологията, общия европейски език да бъде български той е и най приятен за говорене, и столица на Европа да стане български град примерно като Бургас
  • 10 ТуентинКарантино

    22 1 Отговор
    Имаме си вече гей парад, стига толкова
  • 11 Защо пък не

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хаджи Генчо":

    Най вероятно ще е като гастарбайтерите германци от турски произход французи чиито дядовци са родени в Африка. Испанци Рускоговорящи от републиките поляци румънци и наша милост . Оръжието ако е европейско при всички случаи е по -добро от американското . Всъщност може да се получи нещо много по добро от НАТО и е редно вече да стане.Немски танкове Френски системи за реб и ракети самолети и хеликоптери.Италиянски леки бронирани машини и спомагателна авиация корвети. Чехите Поляците и Унгарците също правят много добри неща .Има и бази колкото искате
  • 12 ФАКТ

    18 0 Отговор
    НАЕМЕТЕ ТАЛИБАНИТЕ ТЕ ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ ОТВСЯКЪДЕ
  • 13 друг

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Един":

    Къде ще я водим тая военна сила? Да сее демокрация по света ли? Т.е. нови колонии ли? Да връщаме и робството, а? Или ще ни пази от враговете, които сами си създаваме?

    Коментиран от #18

  • 14 розово

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Каква армия":

    Тя Европа е превзета.Начело на европейските социалистите е нашият Станишев Начело на европейските либерали е пак нашият Кючук.На кого да имаш вяра.

    Коментиран от #17

  • 15 Професор

    9 4 Отговор
    Вижте сега, от векове армиите в Европа са се състояли от мъже, които са се били помежду си до смърт с всички възможни за времето им технологии и средства. Време е Европейският Съюз да демонстрира ново мислене, компенсаторно социално равенство и социална справедливост, като конструира армия от жени и лгбткюабвгд, която да покаже на Путинова Русия, че е армия-победителка! Дори няма да и трябват оръжия -- моралната победа ще е винаги нейна!
  • 16 Пръча

    17 1 Отговор
    Тая кочина ЕС е пред разпадане .Само обратните и наркоманите си мечтаят за некакво измислено единство.Не им искам арабите и негрите.
  • 17 мани-мани

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "розово":

    А наш тулуп пръв любимец в ЕНП!
  • 18 100

    0 7 Отговор

    До коментар #13 от "друг":

    А другите големи военни сили къде си вадят силите? Щом други поддържат големи армии, значи са видяли някакъв смисъл в това. А тази армия въобще не е задължително да воюва мащабно. Самото й съществуване би увеличило геополитическото значение на Европа, а от там ще има много политически и икономически ползи.
  • 19 Павел пенев

    3 0 Отговор
    И двете решения ще бъдат погрешни. Държавите членки трябва да се лишат от своите Министерства на външните работи,а всички ние имаме различно развитие и различни интереси,които много често зависят от външни сили. Трябва се лишим и от своите армии и закупените оръжия,което е лошо за страните с външни граници на съюза. Най напред закриване на НАТО а след това решението на въпроса,коя страна с колко жива сила ще участва,какво оръжие и каква дислокация. Това е зле за нас,защото всички ще се набутат у нас и в Румъния.
  • 20 Watchdog

    12 0 Отговор
    Това цялото оркестрирано шоу с "гражданите" които уж дават "визията" за още по сплотен фашистки евро съюз е като дежаву от времената на развития соц. Еврокомсомолът впрегнат в предната пропагандна акция на фашистите за налягането на новата европейска идентичност и изтриване на националните държави... Фанатизъ безотговорност. А междувременно няма ток и газ, нито гражданите да в състояние да си ги плащат
  • 21 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не благодаря":

    Еми събрали се ваксинирани сексуално неутрални европейски граждани на по една безалкохолна бира в ресторант ползващ зелен ток ,замезили с вегански кюфтета и прави краставици пък решили да имат армия Какво толкова чудно има , то по кръчмите какво ли не приказват
  • 22 хаберих

    2 0 Отговор
    Махнете американските войски от българските бази! Ако ще има небългарски войници тука,предпочитам да се напълним с украинки.
Новини по държави: