Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 11:29 1 600 50

Председателят на ЕП: Навални разкри злоупотреби, затова го отровиха

  • алексей навални-
  • сахаров-
  • награда-
  • русия-
  • владимир путин-
  • ес-
  • еп-
  • давид сасоли

Има непоколебима подкрепа на Европейския парламент за незабавното му освобождаване

Председателят на ЕП: Навални разкри злоупотреби, затова го отровиха - 1
Снимка: Shutterstock

Евродепутатите присъдиха на руския опозиционен политик и активист за борба с корупцията Алексей Навални наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2021 г.

Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП, обяви лауреата за 2021 г. в пленарната зала в Страсбург в сряда следобед, след като по-рано беше взето решение от Председателския съвет на ЕП (съставен от председателя на ЕП и ръководителите на политическите групи).

Председателят на Парламента Давид Сасоли заяви: „Европейският парламент избра Алексей Навални за носител на тазгодишната награда "Сахаров". Той води последователна кампания срещу корупцията на режима на Владимир Путин, а чрез своите профили в социалните медии и политически кампании Алексей Навални помогна за разкриването на злоупотреби и мобилизира подкрепата на милиони хора в цяла Русия. Заради това той беше отровен и хвърлен в затвора." „Присъждайки наградата "Сахаров" на Алексей Навални, признаваме огромната му лична смелост и потвърждаваме непоколебимата подкрепа на Европейския парламент за незабавното му освобождаване", добави той.

Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП, заяви: „Тази година наградата "Сахаров" за свобода на мисълта беше присъдена на застъпник за промяна. Алексей Навални прояви голяма смелост в опитите си да възстанови свободата на избор на руския народ. В продължение на години той се бори за правата на човека и основните свободи в страната си. Това му коства свободата и почти живота му. От името на Европейския парламент призовавам за незабавното му и безусловно освобождаване."

„Парламентът отдава почит и на група афганистански жени, които са се борили упорито за равенство и права на човека в страната си и които бяха номинирани за наградата "Сахаров". Избрахме да отдадем почит на смелостта на тези жени, тъй като те са сред първите пострадали от нарушаването на най-основните им права и свободи, след като талибаните завзеха властта в Афганистан", добави тя.

Борба с корупцията в Русия

Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист за борба с корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин. Той придоби международна популярност с това, че организира демонстрации срещу президента Путин и неговото правителство, кандидатира се и се застъпва за антикорупционни реформи. През август 2020 г. Навални бе отровен и няколко месеца се възстановява в Берлин. Той бе арестуван при завръщането си в Москва през януари 2021 г. В момента излежава присъда от три години и половина затвор, като му остават още повече от две години. В момента А. Навални е затворен в строго охранявана наказателна колония, като в края на март 2021 г. обяви продължителна гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи. През юни 2021 г. руски съд наложи забрана на регионалните офиси на Алексей Навални и на неговия Фонд за борба с корупцията, които сега са класифицирани като екстремистки и нежелани от руските власти. Церемонията по връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 15 декември в Страсбург.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да отличава личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Наградата е учредена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и е в паричен размер от 50 000 евро. Миналата година Парламентът присъди наградата на демократичната опозиция на Беларус, представлявана от Координационния съвет - инициатива на смели жени и политически фигури и представители на гражданското общество.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАСИЛ

    52 4 Отговор
    ТЪПОТИИ

    Коментиран от #38

  • 2 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    46 7 Отговор
    Украинецът навални направил разкрития срещу Русия.....силно вярвам!
  • 3 6969

    53 3 Отговор
    Русия не е в ЕС, нека евро бюрокрацията първо да си погледне своите корумпета.
  • 4 случаен

    49 3 Отговор
    Нали беше в Европа.Защо се прибра в Русия ,след като го предупредиха за ареста.Трябва да се спре вече с тези циркове и постановки.Ясно е ,че Русия е неудобна за някои елементи............

    Коментиран от #14

  • 5 Айде бе

    51 2 Отговор
    И какви злоупотреби е разкрил тоя палячо...?-- фалшив филм за уж двоореца на Путин-който беше събран от различни снимки от забележителности по целият свят.Чехите си познаха Кралската Библиотека в тоя филм...От Макао познаха едно от казината си...Ай стига с това соросоидно лицемерие...

    Коментиран от #11

  • 6 Kcanba

    37 1 Отговор
    т.е КГБ като отрови бандера в Бон 1950 -той умре, а в омск, като го отрови, той си почивкаше 1 месец у Дойча, на воля!! раскритията му са пълни фалшификатои, скалъпени в кабинетите на цру! Дениз-чьо, ти нещо свястно ще родиш ли невга, или само евтина, булевардно-гулагова -ска пропогенда!???? Тоа, навалника не работи,, на чужди дотации живурка лупмпена!! Отлежава за парични измами, при това не за некакъв бояришник, а за loreal.

    Коментиран от #10

  • 7 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    36 1 Отговор
    Явно и тоя сайт попада под американския ботуш. Всичко в прослава на САЩ и срещу Русия.
  • 8 Костова

    37 1 Отговор
    Да припомним, че немците още не са предоставили анализите от кръвта на Навални, че наистина има отрова в кръвта му. Да вярваме на честната немска дума?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Костова

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Айде бе":

    Главната смешка бе черногорския герб, който наистина много прилича на руския. Английските занаятчии, правили филма като деца не са откривали 10-те разлики в идентични картинки. Навални призна, че филмът е правен в английско студио.
  • 12 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    26 1 Отговор
    Всичките му разкрития са тонални лъжи и глупости-например стойка за цветя в шадраван беше представена като пилон за стриптийз
  • 13 един от многото

    30 1 Отговор
    Господин Сасоли , ако Навални е разкрил злоупотреби и вие от ЕП го забелязахте , не си обяснявам как не можете да забележите слона в България , след като видяхте мравката в Русия!
  • 14 Щото

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "случаен":

    в Европа не им беше ценен.
    Ценен им беше в Русия, да го пропагандират.
    В крайна сметка едни пари са му дали.
  • 15 Руснак

    24 1 Отговор
    Защо Навални е така популярен в Европа, но не в Русия? По същата причина като Горбачов: той действа като русофоб. Затуй в Русия той няма никаква подкрепа. И няма да я има.
  • 16 big

    22 1 Отговор
    Те го осъдиха за мошеничество, но нали му плащате, вдигнете му паметник! Колкото до отравянето, вече прекалихте, ако го искаха мъртъв, дотогава щеше да е! Ако го искаха мъртъв, и в затвора щяха да го убият при нещастен случай!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДаЗдраПерМа

    20 1 Отговор
    Германия да покаже резултатите от медицинските изследвания на Навални, защо са секретни (уж са негова лична собственност и не разрешава) и с кого се срещна на канарските острови по време на лечението си.
  • 19 Българина

    15 1 Отговор
    така нито газа нито петрола нито тока ще ви станат повече или по евтини, европа се ислямизира деиндутриализира и изпростява... една нискотехнологична клоака
  • 20 стария моряк

    20 2 Отговор
    Абе смешници от ЕП , смятате ли , че ако някой е искал да убие този палячо и криминален престъпник щеше да го трови по такъв начин. Имайте малко уважение към службите в Русия , ако са искали , то това момченце просто щеше да изчезне , като монета в ръцете на мистър Сенко и сега Русия щеше да го издирва по света за някакво престъпление!
  • 21 ДОФТОРА

    16 2 Отговор
    КАК ГО ОТРОВИХА БРЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЛЪЖЦИ???? КАК ГО ОТРОВИХА БРЕ, КАТО Е ОЩЕ ЖИВ???? КАК ГО ОТРОВИХА С НОВИЧОК ЛЪЖЦИ ЕВРОПЕСКИ????? НИКАК. АМА В ЕВРОПАТА И ЕС МНОГО ОБИЧАТ ДА ЛЪЖАТ!!!
  • 22 ха ха ха

    13 2 Отговор
    българите протестираха срещу злоупотреби затова ги биха -при бойко. а никой не ги награди от ЕС
  • 23 Я да питам аз

    17 1 Отговор
    Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП,какво стана с Джулиан Асанж?! Жив ли е този човек още в английската тюрма без проведен съд? Той защо няма награда Сахаров?!
  • 24 az #Контрапропаганда

    18 2 Отговор
    Навални се самоотрови, защото смесва хапчетата срещу БАР с алкохол! Факт!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ПараШут

    19 2 Отговор
    Разкри злоупотреби или извърши злоупотреби? Не го ли осъдиха за кражби навалний? Стана ясно, че продажният европейски парламент не се интересува от правата на жените и предпочете да връчи наградата Сахаров на навалний, а не на 12-те жени журналистки от Афганистан, които се борят с живота си за правата на жените по тези земи! Що за лицемерие?! Подкрепиха крадец и шпионин, вместо истински борци за справедливост!
  • 28 Бай Манчо

    12 1 Отговор
    И "Сахаров" олекна като наградите за МИр , литература и т.н. заради европенделите и мераците им да злепоставят Русия :)))))
  • 29 хахаха

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Председателят на ЕП: Навални разкри злоупотреби, затова го отровиха...

    и понеже го отровиха, той е още жив....представяте ли си ако не бяха го отровили?! :))))
  • 30 не може да бъде

    13 1 Отговор
    Думите на г-н Сасоли показват ,че той не разбира за какво е поставен там и какво прави!И това важи за много голяма част от работещите в Европейския парламент!Остава да чакаме реалността да ги отрезви и вразуми!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 пешо

    8 2 Отговор
    стигате с тоя боклук навални
  • 34 МалкоЛогика

    13 2 Отговор
    Навални се оказа слаб организатор, забърка деца в политически акции (подсъдно), измами френска фирма (подсъдно, осъден), така че беше по-полезен на кукловодите си като жертвен картоф. Опазиха го да не се гътне на руска територия, взеха му кръвна проба (без отрова), пратиха го в Германия, там се появи отрова. Навални си наруши режима на присъдата в Русия, стана му ефективна. Повече от този лимон не може да бъде изцедено.
  • 35 Павел пенев

    13 0 Отговор
    Нищо не е разкрил Навални. Той е в затвора за криминални деяния,а вие плащате точно на такива. ЕС и САЩ са инкубатор на платени престъпници и терористи,които старателно биват обучавани и насочвани към Русия.
  • 36 Нахални

    9 1 Отговор
    Краварски инсинуации!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Евродепутатите

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВАСИЛ":

    и Навални са един дол дренки - все боклуци .
  • 39 Дърт пее..раст...

    8 1 Отговор
    И в България,се разкриха злоупотреби ,с чекмеджето,със снимки,видео,,запис,аудио..Ама си трае прокуратурата..Чака да види ,накъде е вятърът!.Навални няма ,нищо такова..Неква къща снимали,в строеж,от дрон,малко компютърна анимация...И ,готово .На Путин Двореца...!
  • 40 Walkirie

    7 0 Отговор
    Навални си е там,където му е мястото.

    Коментиран от #41

  • 41 пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Walkirie":

    апцалутно!
  • 42 НАТО

    1 6 Отговор
    Путин убиец!

    Коментиран от #43

  • 43 Въх

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "НАТО":

    бегай, че идва!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 1100

    7 0 Отговор
    Модераторите трият при определението гей.Защо?Нали сме с тъпъта страна сащ.Те много се радват ,че има гейорганизации,лесбийки, джендъри, 32 пола.Нали сме за сащ и против Русия?Значи, гей е комплимент,за Столтенберг,още повече че е от Скандинавския полуосторв.Там какви са Мъже?Съмнявам се.На Балканите ,Русия ,Латинска Америка, Япония,Гърция, Турция /нашия враг/,Поднебесната ,все още мъжете са мъже ,а жените жени,децата момчета и момичета.Така ,че не трийте,внесените понятия от сащ -гей, джендър/то и котките и кучетата вече носят тези нови определения."Не убивайте пианиста",филмът беше хубав.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 1100

    6 0 Отговор
    Лъжи!Наркоман, алкохолик,обидил Ветеран от ВСВ.Лежа в немска болница за алкохолизъм ,наркоманство.Скрипал,двоен шпионин,предател на Русия, беше отровен с дъщеря си от АНГЛИЧАНИТЕ,в град,където има фабрика за производство на "новичок"Новичок, е БОВ.Убива за няколко минути.Нашият Гебрев,изфабрикува фамозната лъжа ,че е отровен от "новичок.Първо ,в България няма армия,оръжия ,танкове,Гебрев говори за "новичок".Отрови се от пиене, гъби, преяждане.Не умря ,нали.Симптомите при отравяне от гъби ,са подобни от отравяне от "новичок". Кулезич ,го покани,в Евроком, да ни говори откровени лъжи.Ако някой се вързал,е за сметка на него.Българинът,затова не вярва в нищо-мното е лъган.Та, за Навални:Не ни занимавайте с отрепки, Навални е виновен,ще лежи в затвора,а може да поработи д Сибир-работа ,бол-Арбайтен махт фрай.
  • 50 грух

    0 0 Отговор
    хахахаха какъв смешен председател на ЕС-кочината си имаме !