Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 13:54 1 982 24

Безусловният базов доход – утопия или резонна мярка за излизане от кризата?

  • базов доход-
  • безусловен базов доход-
  • криза-
  • пари-
  • европа-
  • утопия-
  • бедност-
  • неравенство

Безусловният доход намира подкрепа от разнообразни посоки

Всеки гражданин да разполага с гарантирана сума пари на месец, без значение от своя имуществен, работен или друг статус – това е основната идея, стояща зад термините безусловен или универсален базов доход. През последните години тя отново попадна под светлината на прожекторите, след като в нейна подкрепа се изказаха видни фигури от Силициевата долина като основателите на „Тесла“ Илон Мъск, на „Фейсбук“ – Марк Зукърбърг и на „Туитър“ – Джак Дорси. Още по-силен тласък на дебата даде световната криза, последвала пандемията от коронавирус, пише bTV.

В този момент европейска гражданска инициатива събира подписи с искане за въвеждането на безусловен базов доход в целия Европейски съюз. Срокът на петицията е март догодина, а ако тя получи поне 1 милион подписа и броят на подкрепилите я в 7 или повече държави членки надвишава съответната национална квота, Европейската комисия ще е длъжна да се задейства по изпълнението ѝ. Според социологическо проучване на Еuopinions и Bertelsmann 71% от всички европейци подкрепят идеята за някакъв безусловен доход на ниво ЕС.

От теория към практика

Първи идеята за безусловен основен доход формулира през 1516 г. английският философ хуманист Томас Мор в книгата си „Утопия“. Едва през 60-те и 70-те години на миналия век обаче икономистите започват по-сериозни разсъждения как тя би могла да бъде приложена на практика. Следват експерименти в малък мащаб в различни държави по света. Единственият, който просъществува, е решението през 1982 г. на щата Аляска да разпределя част от печалбите от добива на петрол на всички свои жители. Според експеримент в Намибия, при който на 1000 жители на бедно село са раздавани по 7 долара месечно, вследствие посещаемостта на училищата се е увеличила с 92%, а детското недохранване е спаднало от 42% на 10%. Резултатите от друг експеримент в Канада сочат, че благодарение на месечни чекове за бедните семейства се е подобрило тяхното психично здраве, а хоспитализациите са спаднали с 8,5%. Изводът от по-скорошна бразилска програма, предоставяла по 57 долара месечно на бедни семейства: от 2007 до 2009 г. тя е довела до спад на бедността с 59% и спад на крайната бедност със 140%. С обратен знак: според тестов проект във Финландия от 2017 и 2018 г., предоставящ по 560 евро месечно на 2000 безработни, това не ги е стимулирало да си търсят работа. Статистици обаче отбелязват, че мащабът на експеримента е прекалено малък, за да се направят категорични изводи.

Лек срещу последиците от пандемията?

В разгара на COVID кризата различни държави по света, сред които Великобритания и Канада, започнаха да обсъждат въвеждане на нещо като универсален доход. Испания вече задейства най-големия подобен проект, определян и като най-мащабния икономически експеримент в света. Той засяга 850 000 сред най-бедните испански семейства, които от миналото лято насам получават по между 462 и 1015 евро на месец. Според предварителните сметки програмата ще струва на държавата по 3 милиарда евро годишно. Изследователите я наблюдават с повишено внимание, тъй като очакват да направят по-правдоподобни изводи за резултатите от такава мярка.

Широка база от поддръжници

Безусловният доход намира подкрепа от разнообразни посоки. Отляво го определят като антидот срещу бедността и неравенството. Отдясно в него виждат начин за засилване на ефикасността на социалната държава – чрез опростяване на сложните системи от държавни помощи и намаляване на бюрокрацията. Според много специалисти основните предимства на базовия доход не са финансови, а социални. Той не дискриминира по пол, възраст, етнос, семейно положение или приходи и премахва социалната стигма, която ражда расова и друг вид омраза (например, „те харчат нашите данъци“). Също така дава много повече сигурност на уязвими групи като деца в домове, жертви на домашно насилие или на младежите, тъкмо навлизащи на трудовия пазар. Футуристите виждат в безусловния доход решение на бъдещите проблеми, пораждани от автоматизацията и технологизацията на труда – или на срива в търсенето на работна ръка. Според Марк Зукърбърг пък подобна финансова подкрепа би стимулирала иновациите и предприемачеството, давайки „гръб“ на хора, експериментиращи с нови рискови идеи.

Колко би струвало?

Ясно е, че дори да не обхваща цялото население на дадена държава, всяка подобна мярка трябва да се финансира отнякъде. Списание „Икономист“ калкулира колко биха могли да изплащат 34-те държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), ако премахнат всички социални помощи, несвързани със здравеопазването. Най-висок доход биха могли да получават гражданите на Люксембург: по 15 290 евро на човек годишно. На второ място биха били датчаните с по 9363 евро годишно. В свой доклад от май 2017 г. обаче от ОИСР отбелязват, че финансирането на някакъв безусловен доход би било възможно само след ново повишаване на данъците. САЩ биха могли да изплащат по 6300 долара (5412 евро) на човек годишно, което е по 525 долара месечно. Ако месечният базов доход би бил 1000 долара, това би струвало на държавата 2,8 трилиона долара на година, което е почти половината от предложената разходна част на федералния бюджет за 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    28 2 Отговор
    Ти да видиш ‼️ Мръсната дума Кумунизъмъ ще бъде заменена с ББД ‼️ Опаковката нова , съдържанието същото ‼️
  • 3 Риналдю

    16 2 Отговор
    Богатите и развити технологично държави,се подготвят за революционните промени в обществото.Автоматизацията и роботите,ще изместят хората от основни дейности,които в момента се извършват от стотици милиони нискоквалифицирани,нискообразовани и на практика безполезни маргинали,голяма част от които,са представители на малцинствени групи.За да тушират евентуални деструктивни процеси и за да осигурят някакъв приличен екзистенц минимум на тези групи от населението,най-вероятно ще бъде приет безусловният базов доход.Бил Гейтс още преди няколко години заяви,че роботите ще трябва да плащат данък,който ще отива за осигуряване на хората,които са изместили.
  • 4 Covid

    19 2 Отговор
    Поредната "конспиративна теория", вепе официално поднесена на овцете, в името на тяхното "благополучие"
  • 5 Гост

    25 1 Отговор
    Хайде на бас че няма да е безусловен за тея дето го получават. Най малко ще го вържат за ваксината, демек да са ваксанирани.

    Коментиран от #7

  • 6 8489

    19 3 Отговор
    Този филм гп гледахме 45 години! разбра се с много кръв и бой , че не работи! Сменят се поколенията, обаче и все по-малко хора помнят... А тези , които помнят ги морят с ваксини и Ковид! случайно съвпадение на факти? Едва ли!
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    ПЛАНдемията разтоварва яко пенсионната система ‼️ Нещо което никой не иска да каже ❗ Намалява и работната ръка ❗Всичко върви по ПЛАН ❗
  • 8 К@МУ-НИЗ@М

    15 0 Отговор
    АЙДЕЕ ИЗКАРАХМЕ НА ПОКАЗ ПРОПАГАНДНАТА ЗАЛ@ГАЛКА НА @ВР-ЕИТЕ И М@С-ОНИ-ТЕ :))) ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА ЧЕ ЗА ЕДНО СВЕТЛО БЬДЕЩЕ ИДЕ РЕЧ И ЗА ЕДИН СВЕТОВЕН К@МУ-НИЗ@М...

    Коментиран от #12

  • 9 Реалист

    8 2 Отговор
    Това може да стане само в богати държави на запад от Словакия. Държави като нашата ще служат за източник на безусловните им доходи
  • 10 СЕКТА

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    ГЛОБАЛИСТКАТА СЕКТА ЩЕ ВИ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ РОБИ ЗАТОВА ИЗМИСЛИХА ЛЪЖАТА КОРОНА,НА ЗАПАД ВЕЕ ПРОБВАТ С ТАКАВА СХЕМА КИНТИТЕ СА МАЛКО И НЕДОСТАТЪЧНО И КОЙТО ПОЛУЧИ ЗАПОЧВАТ ДА МУ ЗВАНЯТ ВСЕКИДНЕВНО ЗА РАБОТА.
  • 11 любител

    3 2 Отговор
    за Б-я е лесно и държавата няма да се охарчи само трябва да се вземат откраднатите пари от боко тиквата и компания мутрите и мафията и пари ще има достатъчно за всички. така или иначе тези пари са откраднати от нас-от народа и му пренадлежът безусловно.
  • 12 любител

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "К@МУ-НИЗ@М":

    ами в комунизма няма нищо лошо сравнение с дивия капитализъм който е в Б-я и от което страда 90% от населението тънещо в мизерия и една част която трупа милиарди на нашия гръб е се чуди с палати самолети яхти къде да се начекне.
  • 13 КотДивоар

    12 0 Отговор
    Това е начинът да накараш хората да станат роби доброволно.Първо им унищожаваш бизнеса и източниците на доходи...заради "Короната" естествено.Така те стават напълно зависими от "правителството". След това обвързваш получаването на мижавите кинти с условия...ваксини,ограничаване на свободата на движение...това разбира се е за да се намали "въглеродния отпечатък" Ако не си съласен,ти спират кранчето и скоро ще им клекнеш сам. А иначе винаги с мисъл за хората!

    Коментиран от #21

  • 14 небрежнев

    14 0 Отговор
    Подкрепям минимален безусловен доход, само ако върви с минимален положен труд в полза на обществото!
    Всичко останало е изземване на доход от съзидателната част на обществото (чрез данъци) за да се поддържат мързеливци и безделници с поколения.

    Коментиран от #23

  • 15 Тоалетна хартия

    7 0 Отговор
    Това означава, увеличение на данъците и охранване на търтиите....Те, безделниците , ще правят по 10деца, които ние ще ги храни. Тоооо и сега е същото в България, за такива, отиват на 6 милиарда на година!!!
  • 16 Сух

    9 1 Отговор
    Следващата стъпка е отнемане на имотите и живот на квартира дадена на послушковците. Те ще имат и постъпления на базов доход, накалпазаните на улицата без пари. Невъзможно ви се струва нали..
  • 17 Грульо

    3 0 Отговор
    Базов доход само за основни разходи с определен лимит - храна, ток, вода, дрехи, интернет. И това не даром, а поне минимална общественоползена дейност. Който иска повече, да си ги заработва.
  • 18 Александър

    8 0 Отговор
    Този проект е от много години но все измислят мотиви за да не го реализират и идеята за вирусът накрая им помогна да го направят но в тяхна полза. Ако има бедност и престъпност вината е в елита а не в хората. Всеки човек се ражда невинен и има право на подслон, храна , чист въздух и вода за да може да живее без притеснения за физическото си оцеляване. Само така човекът може да прави нещо с удоволствие за обществото. В момента всички знаем че работим за да оцелеем физически а който няма никакви доходи ще краде и неизбежно ще бъде лош.
  • 19 Истината днес

    4 0 Отговор
    Робство ...но повечето не го разбират ...и сега раздават пари за нищо елате и вижте какво става пред джоб центъра в германия..по 10..15 години не могли да си намерят работа...отглеждане на търтей лесно командвани и използване за да щавят тия който работят.....ма моля ви се нека бъдем солидарни ..що не се хванат солидарно да работят А????
  • 20 Турбо глупост

    1 0 Отговор
    е тая статия.Защо не дадат пример с Либия,където тия данни ,щяха да са смешни съпоставени с реалността при Саддам Хусейн.
  • 21 Курбанколи Пардимагомедов

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "КотДивоар":

    Как си го представям ли?Един електроненен нашийник който ти чете мислите.При неподходящи мисли електрошок и блокировка на машинката с екологичните гранули(нещо от рода на тези с които храним котката).А при подходящи мисли ,машинката отпуска гранули.Добре дошли в светлото бъдеще!
  • 22 дидо

    0 1 Отговор
    само дето никак няма да е безусловен....а напротив ще е препълнен с условия... например да си ваксиниран т е самоубит и чипиран после лишен от притежание на имот.... а това хич не е безусловно....
  • 23 6373833929

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "небрежнев":

    Мързеливци и безделници са всичките 7 милиарда хора по света.Това си е природен дар на всеки които се е родил на тоя свят.Като не верваш ш
    поинтересувай се за биологичните процеси в черепната ти кутия ,чрез четене на научни трудове на морфолози на човешкия мозък.Идва ерата на неработещите .Роботизацията на индустрията по света е направена от мъзеливци и безделници .Това е всяко чудо техническо е направено от мързеливци и безделници ,за да улесни другите техните мозъци да не хабаят енергия,а мозъкът на всеки хаби доста около 100 вата енергия (една крушка мисловна дейност за мислене или четене,решаване на задачи от ежедневието за да оцелееш,това изхабява лесно невроните ,около.3% губиш сиво вещество от масата на мозъка ти,само и само да намери варианти да ти запази съществуването по -дълго,но ако ти стана интересно продължи сам чрез четене.
  • 24 За протокола

    1 0 Отговор
    Хубаво е да има някакъв гарантиран минимален доход, но да не е много голям. Защото тогава няма да има кой да работи. Примери:
    - Преди 2-3 години Швейцария на референдум отхвърли предложението за гарантиран месечен доход от 2500 швейцарски франка на месец, именно по тази причина.
    - В САЩ в момента има огромен недостиг на шофьори и нископлатени работници. Причината е, че помощите, които получават им гарантират сносно съществуване и те не са мотивирани да работят.
    - В бившите социалистически държави хората бяха научени държавата да се грижи за тях за всичко и в условията на пазарна икономика им е трудно.