Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 15:35 1 755 8

Гърция обвини Турция, след като деца мигранти се удавиха в Егейско море

  • гърция-
  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море

Атина обвинява Анкара, че не е предприела достатъчно действия за ограничаване на трафикантите, които изпращат мигранти в опасни лодки от нейните брегове

Гърция обвини Турция, след като деца мигранти се удавиха в Егейско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция обвини Турция за потъването на лодка с мигранти в Егейско море, което е отнело живота на четири деца, като настоя, че Анкара трябва да попречи на трафикантите да рискуват живота на хората в морето, информира "Франс прес".

"Трагично, въпреки най-добрите усилия на гръцката брегова охрана, 4 деца - всички на възраст между 3 и 14 години - са потвърдени за мъртви, един човек е в неизвестност, 22 бяха спасени и се грижат за тях на брега", написа министърът на миграцията Нотис Митарачи в "Туитър".

"Турските власти трябва да направят повече, за да предотвратят експлоатацията от престъпни банди при източника. Тези пътувания никога не трябва да се допускат", подчерта Митарачи.

Гръцката брегова охрана уточни, че сред 22-ма души, спасени в бурно море близо до остров Хиос, 14 са мъже, седем жени и още едно дете.

В изявление по-рано бреговата охрана уточни, че се смята, че 27 души са били в лодката според оцелелите.

В издирването са участвали патрулни катери на бреговата охрана, кораб на НАТО, кораби в близост, риболовни лодки и два хеликоптера.

Според агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, тази година над 2 500 души са прекосили Егейско море от съседна Турция, в сравнение с над 9 700 през 2020 г.

Над 100 души са загинали или са изчезнали при потъване на лодки с мигранти миналата година, показват данните на агенцията.

Гърция обвинява Турция, че не е предприела достатъчно действия за ограничаване на трафикантите, които изпращат мигранти в опасни лодки от нейните брегове.

"Това е реалността на експлоатацията на мигранти от престъпни банди в Егейско море - безскрупулни трафиканти, които излагат човешки животи на риск в тежко натоварени негодни за плаване лодки край Хиос", коментира Митарачи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврогеец

    9 5 Отговор
    Жалко,трябваше всички да са потънали,сега ние ще потънем ...
  • 2 Дааа

    16 10 Отговор
    Диктаторът не се колебае да удави деца в Егейско море, за да постигне политически цели. Μногократно е убивал деца и жени в кюрдски села в Турция, в Сирия е хвърлял химикали, в Либия, в Армения е бомбардирал цивилни и деца, турските зверства са известни.

    Коментиран от #3

  • 3 Хайде, хайде,

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    а демократа джо от САЩ и еврогейски демократи са толкова хуманни, че чак да не повярва човек! Особено в Тексас мигрантите с хляб и сол по границата ги посрещат, що трупове има в пустинята, ама не се дрънкат с Мексико или поне "демократичната" преса не го отразява.
  • 4 Новината трябва да се чете така

    12 11 Отговор
    Въпреки, че гръцките власти се опитаха да удавят 27 мигранта в лодка, като я потопиха, 22 души се спасиха.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боже Боже

    8 4 Отговор
    На нищо публикувано от гърците за мигранти не вярвам, те от край време са интриганти
  • 7 Турско лицемерие

    5 3 Отговор
    Турция взе много пари от ЕС, за да оборудва бреговата си охрана с модерни кораби и други електронни системи, за да предотврати влизането на африкански мигранти в ЕС. Но лицемерните турци използват цялото това безплатно оборудване, за да придружават пренаселени гнили лодки, без спасителни кръгове, във водите на ЕС и после се преструват, че не знаят нищо за престъплението. Поне напоследък те са уплашени от големия приток на мигранти от Афганистан и стрелят по афганистанските бежанци по границите им, убивайки няколко от техните мюсюлмански братя.
  • 8 Ляв плюс

    1 3 Отговор
    "..престъпни банди в Егейско море - безскрупулни трафиканти.." Не, не! Никой не трябва да забравя истинската първопричина за хуманитарната катастрофа и засилената миграция от Близкия Изток и Африка - а това Новият Световен Ред и износът на псевдо-Демокрация. Малцина, публично се осмелиха да говорят за това и заклеймят виновните.....
Новини по държави: