Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 18:50 1 337 3

25% от изгорелите площи в Европа са в защитени зони

  • горски пожари-
  • пожар-
  • горски пожар-
  • ес-
  • ек-
  • доклад-
  • румъния-
  • защитени зони-
  • климат-
  • климатични промени

С всяка година изменението на климата става все по-видно

25% от изгорелите площи в Европа са в защитени зони - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съвместният изследователски център (JRC) на Комисията представи своя 21-и годишен доклад относно горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка, който обхваща 2020 г. След като 2019 г. бе най-тежката дотогава година, 2020 г. е още една година, през която пожари са унищожили големи площи необработваема земя в Европа. Въпреки повишената готовност в държавите от ЕС, през 2020 г. изгоряха около 340 000 хектара — площ, която е с 30 % по-голяма от тази на Люксембург.

Ситуацията през сезона на пожарите през 2021 г. е още по-тежка. Към момента на публикуването на доклада около 0,5 милиона хектара вече са унищожени от пламъци, като 61 % от тях са гори, чието възстановяване ще отнеме години. Около 25 % от изгорелите площи в Европа са в защитени зони по „Натура 2000“ — хранилищата на биологичното разнообразие на ЕС. Тази година ЕС увеличи капацитета си за подпомагане на държавите по време на сезона на пожарите и той бе използван активно за справяне с големите пожари, засегнали Средиземноморския регион през това лято.

С всяка година изменението на климата става все по-видно. Ясната възходяща тенденция показва по-високи нива на опасност от пожари, по-дълги сезони на пожари и интензивни, бързо разпространяващи се „мегапожари“, спрямо които традиционните противопожарни средства са слабо ефективни. През тази година около 130 000 хектара вече бяха изгорели до края на юни, който бележи традиционното начало на сезона на пожарите. Пожарите вече засягат не само южните държави — те са все по-нарастваща заплаха и за Централна и Северна Европа. Над 90 % от пожарите в ЕС са причинени от човешки действия. Затова обществената осведоменост и образователните кампании относно риска от пожари са от основно значение за предотвратяването на бедствия.

Основни констатации в доклада

- Докладът относно горските пожари от 2020 г. показва, че Румъния е била най-засегнатата държава, следвана от Португалия, Испания и Италия.

- Горските пожари сериозно са засегнали защитените зони по „Натура 2000“ в Европа — изгорели са 136 331 хектара, което е около 40 % от цялата изгоряла площ през 2020 г. Това е малко по-малко от 2019 г., но над средната стойност за последните 9 години.

- За съжаление, както и през 2019 г., почти половината от изгорялата площ в защитените зони по „Натура 2000“ е в Румъния, предимно в природния резерват в делтата на река Дунав.

- През 2020 г. в 20 държави членки е имало пожари с площ над 30 хектара, като са изгорели общо 339 489 хектара, което е малко повече, отколкото през 2019 г.

- През сезона на пожарите през 2020 г. смъртните случаи са повече в сравнение с 2019 г. — шестима души в Испания са загубили живота си, като четирима от тях са били пожарникари.

- През 2020 г. услугата за управление на извънредни ситуации на „Коперник“ е използвана 17 пъти с цел бързо подробно картографиране на горски пожари, което е по-малко в сравнение с използването ѝ до момента през 2021 г.

- През 2019 г. в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС бе осигурен флот от противопожарни въздухоплавателни средства чрез rescEU и така бе увеличен неговият капацитет за подпомагане на държавите по време на този сезон на пожарите.

Сезонът на горските пожари през 2020 г. се характеризира с голям брой пожари през първата половина на годината. През зимата са избухнали пожари в делтата на река Дунав и в Пиренеите, а през пролетта — предимно в Балканския регион. През лятото и есента най-засегнати са били средиземноморските държави, по-конкретно Испания и Португалия, където са регистрирани най-големите пожари в ЕС през 2020 г. Най-големите горски пожари през годината са били извън ЕС — в Украйна, близо до погребания ядрен реактор в Чернобил.

Комисар Мария Габриел, отговаряща за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта както и за Съвместния изследователски център, заяви: Изменението на климата води до увеличаване на риска от горски пожари и техния мащаб в целия свят. Безпрецедентните пожари по света от 2016 г. насам са с невиждани до сега характеристики и интензитет. През последните десетилетия горите в ЕС се увеличават и днес е по-важно от всякога да ги опазим, за да излекуваме нашата планета. JRC и Европейската комисия мобилизират науката, технологиите, политиките и сътрудничеството за предотвратяване на тези големи пожари, опазване на горите, съхраняване на биологичното разнообразие и преди всичко — опазване на живота на хората в ЕС и извън него.

Комисар Янез Ленарчич, отговарящ за управлението на кризи, заяви: Горските пожари представляват значителен риск за цяла Европа, както и за други части на света. През последните десет години Механизмът за гражданска защита на ЕС бе задействан при повече от четиресет мащабни извънредни ситуации, свързани с горски пожари. Изменението на климата удължава с няколко месеца сезона на горските пожари, което увеличава още повече вероятността от възникване на извънредни ситуации в европейските общности. Решени сме да увеличим всички усилия за предотвратяване, подготовка и реагиране по отношение на горските пожари в целия ЕС.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс каза: Променящият се климат оказва въздействие върху продължителността и интензивността на сезона на пожарите, като се застрашава животът на повече хора и се нанасят поражения на природата. Представеният доклад показва колко опустошителна е била миналата година, а същото показват и данните за тази година. Европейската комисия прие нова стратегия на ЕС за горите с цел повишаване на устойчивостта на горите в Европа. Здравите и устойчиви гори и земи, които се управляват така, че да се опазват биологичното разнообразие и хората, са от решаващо значение за смекчаване на въздействието на горските пожари. Ето защо работим заедно с партньорите и националните органи, за да утвърдим като норма наземното предотвратяване на горските пожари.

Съвместният изследователски център има значителен принос за ограничаването на рисковете от бедствия при горски пожари в Европа и в световен мащаб чрез разработването и използването на Европейската информационна система за горските пожари (EFFIS). В рамките на програма „Коперник“ на ЕС и експертната група по горските пожари EFFIS осигурява непрекъснато наблюдение от спътници на пожарната обстановка в Европа. Системата предоставя на държавите платформа за обмен на добри практики в областта на предотвратяването на пожари, борбата с пожарите, възстановяването след пожари и управлението на пожарите на европейско равнище. Тя се използва от правителствени организации и граждани, като през 2020 г. е имала почти 300 000 ползватели от 178 държави. EFFIS се допълва от Глобалната информационна система за горските пожари (GWIS), чрез която се осъществява наблюдение в целия свят.

Докладите на JRC относно горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка предоставят много подробен преглед на положението с горските пожари. Докладът за 2020 г. включва доклади от 33 държави в обхванатите региони, в които се описват националните дейности за управление на пожарите и действията, предприети на национално и европейско равнище по време на противопожарните кампании през този период. ЕС работи активно за предотвратяване на горските пожари, съхраняване на горите, възстановяване на биологичното разнообразие и опазване на живота на хората. През март тази година Комисията публикува нови насоки за предотвратяване на горските пожари, за управление на горите и растителността с цел намаляване на разпространението и интензитета на пожарите, както и за ефективни ответни мерки. Въз основа на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г., част от водещата инициатива Европейски зелен пакт, през юли Комисията предложи новата стратегия на ЕС за горите за 2030 г., която има за цел засилване на действията за предотвратяване на горските пожари и подобряване на устойчивостта спрямо изменението на климата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    2 0 Отговор
    Това е работа на мафията няма нищо общо с изменението на климата 🤑!
  • 2 Kcaniba

    5 0 Отговор
    Ще се стори!! Бетон да се лее!! Горичката от ляво, на влизане от Варна, отляво, преди Св Влас, вече я няма. А бетона е супер комплекс!! 5 звезди!!!
  • 3 Глобалист Гейтс

    0 0 Отговор
    И колите няма да може да карате.