Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 16:18 2 777 53

Как издевателстват над Навални в руския наказателен лагер

  • русия-
  • кремъл-
  • алексей навални

Опозиционният деец е държан в пълна изолация, а всички останали затворници са били подробно инструктирани относно забраната да се разговаря с него

Как издевателстват над Навални в руския наказателен лагер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пълна изолация, лишаване от сън, дискредитиране с лъжи и всевъзможни провокации - на това е изложен руският опозиционен лидер Алексей Навални в наказателния лагер "Покров". Двама бивши задържани разказват видяното.

Телевизионният канал "Дождь" съобщи днес (4 ноември) за издевателствата, на които е подложен опозиционният лидер Алексей Навални в руската наказателната колония „Покров“. Навални беше осъден на наказателен труд след завръщането си от Германия, където той беше лекуван след опита да бъде отровен в Русия с вещество от категорията на „Новичок“. За обстоятелствата около задържания опозиционер разказват двамата бивши затворници от Наказателната колония номер 2 Нариман Османов и Евгений Бурак, които са били в един отряд с Навални.

Пълна изолация и лишаване от сън

По техните думи опозиционният деец е държан в пълна изолация, а всички останали затворници са били подробно инструктирани относно забраната да се разговаря с него. За целта поотделно е било разговаряно с всеки един задържан. Освен това в колонията е бил показан филм, в който Навални е бил представен като гей. Тази информация потвърждава и Евгений Бурак.

По време на гладната стачка на Навални властите в руския наказателен лагер настанили до него човек, за който твърдели, че страда от открита форма на туберкулоза. Впоследствие това се оказа чиста инсценировка – явно, за да сплашат опозиционера и да го накарат да се откаже от своя протест, обяснява Османов. Освен това в първите три дни след връщането на Навални от затворническата болница са били прилагани различни трикове, за да го лишават от сън – до него например е бил настанен човек, който по указание на ръководството постоянно издавал „различни силни звуци“, разказва още Османов.

Обвинения срещу Кремъл

Най-близкият съратник на Навални Леонид Волков коментира репортажа на руския телевизионен канал "Дождь", като изрази увереност, че всичко което се случва с Навални в наказателния лагер става с изричното знание на президента Владимир Путин, тъй като само той има правото да дава разпореждания относно опозиционния лидер. „Първо, защото всички ще търсят отговорност от Путин, ако от главата на Навални падне и косъм, докато е в лагера, а и защото евентуалните международни санкции в такъв случай ще ударят пряко Путин, неговите приятелчета и портмонета“, написа той във Фейсбук.

Волков предполага, че е дадена заповед да се „направи живота на Навални в колонията непоносим“. „Да не го малтретират или убиват, но пък ако други затворници го бият – това ще си е съвсем в реда на нещата. Още повече, че във всяко ъгълче има видеокамери – така властите винаги ще могат да покажат и докажат, че насилието е извършено „не от нас“. „А най-добре ще е, ако успеят да провокират Навални, така че той сам да удари някого и после да бъде пребит, така да се каже – заслужено“, казва Волков.

Влошено здравословно състояние

През януари 2021 Навални бе задържан веднага след завръщането си от лечение в Германия. През февруари 2021 Навални беше осъден на наказателен труд от 2 години и 8 месеца по делото „Ив Роше“. После съдът смекчи присъдата до 2,5 години, като отчете времето, прекарано от Навални под домашен арест.

Адвокати и сподвижници на опозиционния политик многократно са обръщали внимание на влошеното му здравословно състояние от подлагането на принудително безсъние, както и от невъзможността да му се предават необходимите лекарства и храни.

От 31 март до 23 април Навални бе в гладна стачка в знак на протест за това, че няма достъп до лекарска помощ. В момента Следственият комитет на Русия разглежда още няколко дела, свързани с отношението към Навални и негови близки съратници.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ан@лнi

    94 21 Отговор
    На кой му пука за някакъв предател.

    Коментиран от #20

  • 2 Гошо

    95 18 Отговор
    Много добре правят ,но трябва и по един бой да му дръпнат поне веднъж седмично

    Коментиран от #52

  • 3 Дедов

    69 9 Отговор
    Ясно, местим го
  • 4 доган

    63 13 Отговор
    Още жив ли е,защо?
  • 5 Лузъри

    9 67 Отговор
    Мехлем за душата на лузърите- русофили.

    Коментиран от #36

  • 6 Рошко

    80 4 Отговор
    А краварите как се държаха с в гуантамо с терористите от които някои се оказаха невинни, а нещо много постни новините и за асандж, да не би да са го пратили в дубай в затвор, или е направо в бурж халифа

    Коментиран от #22

  • 7 АНДРЕЙ САХАРОВ ОТ О.САХАЛИН😑

    3 58 Отговор
    АМИ ТО ТАКА СИ Е ПО ПРИНЦИП ОТ МОСКВА ДО ВЛАДИВОСТОК😭САМО ДЕТО НЯМА ВИШКИ😠

    Коментиран от #8

  • 8 Гошо

    34 4 Отговор

    До коментар #7 от "АНДРЕЙ САХАРОВ ОТ О.САХАЛИН😑":

    А от Петербург до Москва как ,там вишки ли има
  • 9 хаха

    41 1 Отговор
    Да не е родил вече?
  • 10 Мунчо

    8 64 Отговор
    Кремълският диктатор явно доста се страхува от него. Иначе не би се гаврил със затворник.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ханибал

    36 3 Отговор
    Това да се чува само.
  • 13 пешо

    53 5 Отговор
    навални е американска подлога и предател
  • 14 gradski

    42 1 Отговор
    ..... до него например е бил настанен човек, който по указание на ръководството постоянно издавал „различни силни звуци“.... та този викаш изобщо не е спал и 24 часа е издавал силни звуци?

    Коментиран от #39

  • 15 Kcaniba

    36 1 Отговор
    а скрипал , каке??? навалника страда ли страда - новичок дье гье
  • 16 Козячок

    46 4 Отговор
    Пак ревем на чужди гробища. Тоя е осъден, за разлика от Джулиан Асандж и Едгар Сноудън. А какво става с натровените Скрипали? Живи ли са? Къде са?
  • 17 Хи их хи

    26 1 Отговор
    Браво!
  • 18 beg255

    35 4 Отговор
    Правилно, даже е в негов интерес. Току виж попадне на хора и стане ЧОВЕК. Така е по полезен за себе си, за всякакви като него, включително DW и CIA.
  • 19 beg255

    18 4 Отговор
    Правилно, даже е в негов интерес. Току виж попадне на хора и стане ЧОВЕК. Така е по полезен за себе си, за всякакви като него, включително DW и CIA.

    Коментиран от #24

  • 20 Руски еничарин

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Ан@лнi":

    Никой не харесва предателите!. Потърсете в тубата "схематавъзраждане" - истината за руcкия eничaрин и мoшeник Костя Копейкин от първо лице от 21:30 мин. За новоимотната "разведена" съпруга, за това как е харчил субсидиите, за връзкитe му с Гуцанов, Гешев, Бойко, групировки с 3 букви
  • 21 КОНТРАТА

    29 2 Отговор
    Бил в изолация обаче има съкилийнин който издавал звуци за да не спи шпионина Навални смех световен соросоиден смех! От къде знаят какви звуци издава съкилийнина нали не са говорили с шпионина смех..
  • 22 Странно

    3 31 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Че никой русофил не иска да живее в Русия а тук е пълно с руснаци. Няма друго обяснение че руските подлоги са кръгли идиоти.

    Коментиран от #29, #35

  • 23 Манипулации

    35 2 Отговор
    Вече прекаляват с манипулациите за Навални. Такива са законите в Русия и ще ги спазва! Като не му харесва да се изсели и в изгнание да свали Путин! Наказателните колонии не са да се спи 25 часа и да се угояват затворниците. Там има режим и всеки го спазва. Като е Навални, та що !?

    Коментиран от #26

  • 24 А бе

    3 21 Отговор

    До коментар #19 от "beg255":

    Руски папагал. Дано и ти имаш същия късмет.
  • 25 Професора

    27 1 Отговор
    Измислените герои и измислените истории на ДВ!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Makena

    19 1 Отговор
    Малко му е ако е само това, руснаците се излагат за този трябва панмаски или гватемалски затвор и режим!
  • 28 big

    24 1 Отговор
    А те какво искат: пирожки и чай? Та той си е престъпник, при това определено не спазва определените правила и го прави напълно съзнателно!
  • 29 Раша

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Странно":

    Ти сам ли слагаш"+" ?
    Не искам да коментирам-ДЕМОКРАЦИЯ за всеки!
    Н за някои тя е черна,-за други е бяла!
  • 30 Бля бля..

    17 0 Отговор
    Кой ли го помни още?!
  • 31 жужетоЗе

    18 0 Отговор
    в амерски или турски зандана. щеше одавна да е в майчинство 0 доволе и щастлив!!! А в руския, то е ясно - издевателстван - дрога нее, пиини нее, тиуузия дойче уелле нее!!! хонорари и шекели от америкоските работодатели нее
  • 32 МалкоЛогика

    18 0 Отговор
    Въпросният ТВ канал послъгва. Това да не ви е Гуантанамо!
  • 33 Любопитен

    10 0 Отговор
    А за анал...ните издевателства си мълчите а мушмороци долни
  • 34 Костова

    13 0 Отговор
    Да, голямо издевательство е да наговарят останалите затворници да не разговарят с Навални. Слухът, че е гей би могъл само да облекчи съдбата му, поне ще има пред кого да си разтвори душата.Всъщност знае ли ги човек тези руски опозиционери, непрестанно защитават чеченските хомосексуалисти. Иди разбери после кой е истински гей и кой има само широко сърце и се бори за човешките права на сексуалните малцинства.
  • 35 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Странно":

    БОЛИ МА МАХАЛОТО И ТОПУЗИТЕ КАКВО СТАВА С КРАДЕЦА НАХАЛНИ!!!!
  • 36 яко ни лъжат

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лузъри":

    Как издевателстват над АСАНДЖ В АНГЛИЙСКИЯ ЗАТВОР???? МИСИРКИ ЩО НЕ ПИТАТЕ КАК Е АСАНДЖ А НЕ ТОЯ КРАДЕЦ НАХАЛНИ!!!!
  • 37 Случаен пешеходец

    12 0 Отговор
    На Навални позволяват достъп до Интернет. Но пък забранявали на другите затворници да разговарят с него. Горкият, сега ще изпадне в депресия.
  • 38 Грух

    10 0 Отговор
    Дойче веле. ПФУ !!!
  • 39 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "gradski":

    И АЗИ КАТ СПЯ ХЪРКАМ КАТО ДЪСКОРЕЗНИЦА И ПЪРДЯ ЯКО. КЪВ МУ Е ПРОБЛЕМА. ДА СЛАГА ДЮШЕКА ВРЪЗ ГЛАВАТА И ДА СПИ!!!!

    Коментиран от #41

  • 40 Максим

    12 0 Отговор
    Навални бе в гладна стачка не защото му бе отказана лекарска помощ, а защото той настояваше за лекарски екип по негово желание. Всеизвестен факт е, че Дойче Веле са лъжци, но все пак такова изкривяване на информацията.... Дори Навални се изказа в Интернет, гладувал защото не допускали неговите доктори. Голям аристократ излезе. Просто трябва да си спомни къде се намира.
  • 41 СТРАЖАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "ДЕДО ВИ КРАЧУН":

    ДА МУ НАХАКАТ ЕДНИ КОЖЕНИ ТАПИ ВО ВСИТЕ ОТВЕРСТИЯ И КЕ СПРЕ ДА ЧУВА ОСТРИТЕ, СТЪРЖЕЩИ ЗВУЦИ.ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ДА МУ ОСИГУРИ КОЖЕНИ ТАПИ!!!!
  • 42 246

    9 0 Отговор
    Колко ли струва честната затворнически дума на двама току що излезли бивши затворници на свобода? И колко ли време са умували преди да се подпишат под измислиците на Дойче Веле?
  • 43 2121

    10 0 Отговор
    Ей, няма ден да не ни занимавате с предателя Навални,още и гей,алкохолик, наркоман.Ако не беше немската болница за лечение на наркомани ,мисирките от България още щяха да пишат ,че е отровен от "новичок"/за незнаещите, "новичок" е БОВ;от него се умира веднага.Както лъгаха противните англичани за отравянето на Скрипал/отровени бяха от някаква отрова произвеждана във фабриката, намираща се в същия град Солсбъри-лъжи съшити с бели конци.Някой да говори за Скрипал ,или за нашия лъжец Гебрев,който се натрови с гъби ,беше преял и препил.Нашата Люба Кулезич, го покани да разправя небивалици,не мисля че някой му повярва.За Навални ,е ясно-крал от френска фирма"Ив Роше",/дано не бъркам/,наркоман, алкохолик, обидил ветеран от ВСВ, слуга на тъпите сащ,а иска да е свободен.Колкото до Вл. Вл. Путин,той нито
    се страхува ,нито е виновен за предателя Навални.Нито ще има санкиции от когато и да е било.Русия решава за предателите, а не най-корумпираната страна в света сащ, кой има право и кой не.Навални,да благодари,че няма смъртно наказение/в сащ има/защото въжето нямаше да му се размине.Нещо за Асандж,защо Сноудън Русия го пази-това попитайте ,а не да четем през ден да алкохолици и предатели,като Навални.
  • 44 2121

    8 0 Отговор
    Ей, няма ден да не ни занимавате с предателя Навални,още и гей,алкохолик, наркоман.Ако не беше немската болница за лечение на наркомани ,мисирките от България още щяха да пишат ,че е отровен от "новичок"/за незнаещите, "новичок" е БОВ;от него се умира веднага.Както лъгаха противните англичани за отравянето на Скрипал/отровени бяха от някаква отрова произвеждана във фабриката, намираща се в същия град Солсбъри-лъжи съшити с бели конци.Някой да говори за Скрипал ,или за нашия лъжец Гебрев,който се натрови с гъби ,беше преял и препил.Нашата Люба Кулезич, го покани да разправя небивалици,не мисля че някой му повярва.За Навални ,е ясно-крал от френска фирма"Ив Роше",/дано не бъркам/,наркоман, алкохолик, обидил ветеран от ВСВ, слуга на тъпите сащ,а иска да е свободен.Колкото до Вл. Вл. Путин,той нито
    се страхува ,нито е виновен за предателя Навални.Нито ще има санкиции от когато и да е било.Русия решава за предателите, а не най-корумпираната страна в света сащ, кой има право и кой не.Навални,да благодари,че няма смъртно наказение/в сащ има/защото въжето нямаше да му се размине.Нещо за Асандж,защо Сноудън Русия го пази-това попитайте ,а не да четем през ден да алкохолици и предатели,като Навални.
  • 45 1234

    10 0 Отговор
    Малко му е. За предателите на Родината-смърт.
  • 46 лунатаМК

    9 0 Отговор
    Прийом! Сороспиднястията!!! Предлагам социален опрос! Ма много ли го издевателстват навалченко, или немного го издевателства навалченко!?!? И дали го издивателастват в ... или около ... !!!? Прийом!!!
  • 47 Мишо Бирата

    6 0 Отговор
    Едно нещо е сигурно. Той е така добре платен за дейността си.... Неизвестни щедри дарения в Биткойни. Вече е тежък милионер !
  • 48 От страни

    7 0 Отговор
    Никой не го пипа с пръст. По цял ден спрега глагола "мотам". Не ще да работи нищо, постояно се расправя на охраната, иска хубаво ядене...ми то кой ще го търпи.
    Работата е там, че го забравят а не им изнася, та затова чат-пат ще приказва за него с повод или без повод, ще измислят поводи, ама няма да им помогне - той вече е политичен труп, а след две години ще трябва филми да правят та да се сетим кой е тоя.
  • 49 От страни

    10 0 Отговор
    Става ми интересно що па нашите подлоги толкова са загрижени за Орални? Или не са за Навални а са срещу Русия? Ей, подлоги, то е кофти карма да го защитавате - направили са го на момиченце отдавна (когато излежа една от първите присъди - 15 дена), та затова затворниците не приказват с него според "понятията" (закони на затворниците) това е "зашквар" (кофти).
  • 50 Точен

    4 0 Отговор
    Ако някой вярва на Дойче веле, значи е луд. Веднага на преглед.
  • 51 Братчет

    2 0 Отговор
    Само в изолация ли го държат? Еми начи да благодари, че не го "уважават" ежедневно, че и таквиз работи се случват из пандизите...
  • 52 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Макаренко в действие! Деец на ВМРО- И кьутеко е от райо! Кьутеко- бой
  • 53 ИВАН

    0 0 Отговор
    Надувални, го галят с перце - я работа и бой до посиняване, кви са тия глезотии, и в общата килия - ако оцелее оцелее
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания