Last news in Fakti

7 Ноември, 2021 13:10 4 202 5

Уволниха министър на външните работи

  • либия-
  • наджла мангуш-
  • външен министър-
  • уволнение

Наджла Мангуш е обвинена, че е допуснала административни нарушения

Уволниха министър на външните работи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентският съвет на Либия (ПС) уволни министъра на външните работи и международното сътрудничество на страната Наджлу Мангуш. Причината е установени нарушения в правителството, съобщи либийския телевизионен канал Libya Al Ahrar TV, позовавайки се на решението на съвета. „Дейността на Мангуш като министър на външните работи е преустановена поради разследване заради допуснати от нея административни нарушения във външната политика на държавата“ се казва в текста на решението.

Както отбелязва телевизионният канал Al Arabiya, в изявлението на PS също се подчертава, че Мангуш „действа на чуждата арена от името на либийската държава независимо и не координира действията си със съвета“.

За провеждане на разследване на бившия министър беше създадена специална комисия, оглавявана от заместник-председателя на ПС Абдула ал-Лафи. На Мангуш е забранено да напуска страната.

През септември либийските посланици в САЩ и Оман, както и представителят на страната в Лигата на арабските държави, се оплакаха срещу Мангуш в Генералната прокуратура, обвинявайки я в злоупотреба с власт. Тя настоя тези дипломати да бъдат върнати в родината им, тъй като мандатът им изтече. Въпреки това, в съответствие със закона, само ПС може да назначава и отзовава посланици.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3 поли

    7 2 Отговор
    То в Либия има ли изобщо някакво правителство и държава?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "3 поли":

    Има една част се ръководи от Италия друга от Франция, трета от Турция и те така
  • 3 Арап Петков

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "3 поли":

    Нещо подобно на нашето,и двете са докарани чрез тих преврат или цветна революция
  • 4 Info

    3 0 Отговор
    Решението на протурския президентски съвет на Либия е отхвърлено: Найла Ал-Мангус остава министър. Либийското правителство в неделя отхвърли решението на президентския съвет да изключи Найла ел-Мангуш от поста министър на външните работи. От Министерския съвет заявиха, че решението не е от компетентността на Президентския съвет. Според резултатите от форума за либийски политически диалог, проведен в Женева, президентският съвет има ограничени правомощия, няма законово право да назначава или отстранява членове на изпълнителната власт. Министерството на външните работи показа голям успех на международната сцена, като организира Конференцията за стабилността на Либия и приема положителна комуникационна политика към приятелски и братски страни по начин, който ще допринесе за стабилността на Либия. Усилията на министерството трябва да бъдат подкрепени от всички длъжностни лица и партии, се казва в изявлението, като се добавя, че правителството на националното единство е инструктирало Мангуш да продължи ролята си и отново е изразило признателността си за нейните патриотични усилия при изпълнение на нейните задължения, както е поискано.
  • 5 Турска мъка

    2 0 Отговор
    Мангуш е в центъра на вниманието на Анкара и нейните съюзници в Либия, откакто поиска от Чавушоглу изтеглянето на турските войски и наемните джихадисти в общо интервю пред камерите. Миналия май членове на на терористичната организация Мюсюлмански братя и турски наемници нахлуха в централата на Либийския президентски съвет, настоявайки за отстраняването й. Турция наскоро гневно видя как френският президент кани Гърция, която беше изключена от ..Германия, на срещата на върха за Либия. Въпреки възраженията на Ердоган се очаква изтеглянето на турските войски и протурските джихадистки наемници да бъде широко обсъждано на срещата на върха за Либия, нещо, което Анкара изобщо не иска. Неуспехът при отстраняването на либийския външен министър е поредният турски провал. Турция е уплашена. Тя дори знае, че в случай на избори нейното участие в Либия приключва.