Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 08:33 1 391 9

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият!

  • михаил саакашвили-
  • грузия-
  • украйна-
  • цру

Министърът на правосъдието на Грузия Рати Брегадзе дори отрече, че експрезидентът гладува

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на Грузия и опозиционен лидер Михаил Саакашвили заяви в понеделник, че се страхува за живота си, след като надзиратели в затвора са го нападнали. Надзирателите ме малтретираха вербално, удряха ме по врата, дърпаха ме по земята за косата, твърди Саакашвили в писмо, разпространено чрез адвоката му, като добавя, че спорното му преместване в затворническа болница е целяло да го убие, предаде АФП.

Той беше преместен в понеделник в затворническа болница, след като появиха твърдения, че е в критично състояние заради продължаващата 40 дни гладна стачка.

Арестът на блестящия прозападен реформатор предизвика най-големите антиправителствени демонстрации от десетилетие. Около 40 000 демонстранти в понеделник вечерта се събраха на централния площад в грузинската столица Тбилиси, предаде АФП репортери.

"В Грузия започва масово, постоянно протестно движение и няма да спре, докато Михаил Саакашвили не бъде освободен и не бъдат свикани предсрочни избори", каза Ника Мелия, председател на партия "Обединено национално движение" на Саакашвили. Няма да се разпръснем, нашият протест ще бъде безмилостен и мирен, няма да позволим на режима да ни провокира към гражданска конфронтация. След това протестиращите преминаха през центъра на Тбилиси към кабинета на министър-председателя, за да блокират сградата. Премиерът Иракли "Гарибашвили няма да може да напусне или да влезе в кабинета си", каза Мелия.

Един от демонстрантите, 46-годишният бизнесмен Нико Мгеладзе, каза: "Саакашвили е жертва на политическа вендета, ние няма да спрем, докато не бъде освободен".

Омбудсманът по правата на Грузия Нино Ломджария каза, че затворническата болница не е изпълнила критериите на лекарите.

Украйна протестира срещу преместването на Саакашвили в затворническа болница, заявявайки, че този ход "създава допълнителни рискове". "Призоваваме грузинската страна незабавно да прехвърли Михаил Саакашвили в цивилно медицинско заведение", заяви външното министерство в протестна нота, изпратена до Тбилиси.

Министърът на правосъдието на Грузия Рати Брегадзе дори отрече, че експрезидентът гладува.

На 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където срещу него бяха образувани редица наказателни дела. На следващия ден беше съобщено, че Саакашвили е обявил гладна стачка и е определили себе си като политически затворник.

На 29 октомври грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че Саакашвили няма да бъда предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде арестуван.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна заяви, че няма да използва правомощията си, за да го помилва.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    25 0 Отговор
    Тоя клоун - предател. Защо мърсите ефира с подлите му инсинуации!?!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Какашвили

    22 0 Отговор
    И за чий ...... се върна в Грузия. Грузинците да го екстрадират в Сибир при Нахални .
  • 3 ????

    13 0 Отговор
    Поредния, когото властите са наритали, се жали че искат да го убият! Да се нареждат на опашка, че много станаха! Само в България са пет, шест ама на нашите Тука охрана им осигуряват.
  • 4 5 за 4

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Това е грузинския Плевнелиев - 1:1
  • 5 6969

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Този щеше да побеждава във война Русия, накрая от яд си изяде вратовръзката.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Джорджиън

    13 0 Отговор
    Ами не съм чул в Грузия да е отменено смъртното наказание за предателство срещу Родината. Така че бай бай насракашвили. За тези, които не помнят, по заповед на американусите този дебил обяви няколкочасова война на Русия и беше пометен. Очаквате ли от този някакви сериозни неща?! Не мисля, че точно тази новина ми е важна точно сега!
  • 7 Kcaniba

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "6969":

    После и в Окраина едни далавери и контрабанди с оръжия от Николаев, чрез одеското пристанище, като бе кмет Одеса!!!!
  • 8 Не от

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "6969":

    яд ,а от страх!
  • 9 дааа

    2 0 Отговор
    момчето прави, каквото прави и на господаря май вече не му трябва, и ще го остави да умре от глад и без защита.
Новини по държави: