Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 17:41 2 685 25

Пендаровски: Вдигането на блокадата на РСМ зависи от България!

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • вмро-дпмне

По отношение на искането от българска страна за промяна на македонската конституция Пендаровски смята, че това няма да реши проблема между София и Скопие

Пендаровски: Вдигането на блокадата на РСМ зависи от България! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вдигането на блокадата за започване на преговори с Европейския съюз зависи от една държава и това е България. Напразни са моите разговори с европейските лидери. През изминалите месеци всички ние говорехме, че все едно във всеки един момент започваме преговори. Българската блокада обаче е тук.

Това каза македонският президент Стево Пендаровски пред местната телевизия ТВ21, цитиран от БГНЕС. На въпроса дали е възможно решение на спора между двете страни по време на последната за годината среща на върха на ЕС на14 декември Пендаровски каза следното: В България предстоят парламентарни и президентски избори. Предполага се, че Румен Радев ще получи втори мандат. На 14-ти декември е последният Съвет на ЕС. Съгласно българската Конституция до 14 декември със сигурност няма да има правителство...Връщам се към визитата във Ватикана, когато пътувахме заедно с Радев. Той каза, че може да се говори за всички въпроси, но той е част от една функционална институция, а в страната има служебно правителство, което няма легитимност, а в същото време няма и парламент.

По отношение на искането от българска страна за промяна на македонската конституция Пендаровски смята, че това няма да реши проблема между София и Скопие.

"Дори и да решим да отворим въпроса за Конституцията, това няма да реши проблема. Всяко отваряне на конституцията при нас е отваряне на кутията на Пандора. Това ще продължи с месеци....България до скоро оспорваше нашата идентичност, език и нация. До 1944 г. не са били македонци, това нещо ни е известно. Това е сърцевината на българското искане. Но сега разбраха, че тази риторика около историята на Балканите, кой какъв е бил преди Втората световна война, а след това след Първата световна война, не минава. Няма лидер, който да не ме е питал за българското искане. И аз започвам да им говоря за Гоце Делчев, за историческото ВМРО и те ми казват: не разбираме за какво ни говорите. И ти това искане искаш да продадеш на някой германец. Е, това няма как да стане".

"Поради тази причина през последните два-три месеца има промяна в риториката и се говори за дискриминация на българите", каза още Пендаровски и добави: "Това е легитимна тема, но защо не говорехте за нея в началото. Това нещо можеше да го решим. Никой не иска да бъде дискриминиран, но защо не говорехме по този въпрос досега?".

Според него в момента "и най-големите разузнавачи не знаят кой разполага с необходимото мнозинство от 61 депутат в парламента". Той на няколко пъти повтори, че решението на премиера Зоран Заев да подаде оставка след загубата на местните избори на 31 октомври е било грешка.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    49 3 Отговор
    Макетата продължават да наглеят всичко зависи от тях останалото е лесно, но с тия приказки явно са решили да не влизат скоро в ЕС
  • 2 КОТарАК

    43 3 Отговор
    кой е първият ви цар-Самуил , а кой е втория-тишина в залата..гледах го някъде по тубата и е вярна история

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Втория е Гаврил Радомир

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Третия е убиеца на втория който му е и братовчед! В Битоля се е разписал върху камъните: Аз Йоан Владислав цар български!

    Коментиран от #7

  • 5 Дилдо

    25 2 Отговор
    Много са нагли тия
  • 6 И пак и пак

    27 3 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!
  • 7 КОТарАК

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Втория е Гаврил Радомир":

    БРАВО!!!
  • 8 сметка

    12 1 Отговор
    В крайна сметка спорът между македонците и българите ще се реши, като македонците признаят на Петър Колев, че е българин.
  • 9 милиционер

    19 1 Отговор
    баш от вас си зависи !
  • 10 мдаааа

    17 1 Отговор
    По-скоро зависи от самата Македония ...
  • 11 778

    22 1 Отговор
    Вдигането на блокадата от България ще стане на 31 февруари

    Коментиран от #12

  • 12 някой си

    6 12 Отговор

    До коментар #11 от "778":

    Като слушем Крадев..май ще е доста по-рано, когато Асенчо Крадеца и Кирчо лъжеца вземат властта...За това... вдруги ден мислете с главите си.
  • 13 КОЖЕВ

    12 2 Отговор
    ДА ВЛЕЗЕТЕ В ЕС? Е НЕМА КАК ДА СТАНЕ.
  • 14 Иво.

    17 1 Отговор
    Слабо ,брате Стево, много слабо .Но не ме изненадва ,нали сме една кръв и ти като, българските политици си поредния безличен герой ,дето с нищо няма да бъде запомнен.
  • 15 Перо

    14 1 Отговор
    Дали промяната на конституцията ще реши проблема или не това не е от компетенцията на Пендаровски, а основен въпрос за правата на човека.Освен това има и други искания за изпълнение и договор! Дали Германците разбират,това което казва Пендаровски и историята на Балканите,също не е негова работа! А и защо другите трябва да го знаят,след като той знае,че не е бил македонец,преди 1944 г.,просто да го признаят официално. Не можаха да разберат,че други държави няма да им помогнат и само си губят времето. Да пита германците нормално ли ще бъде да се рушат немските паметници в Русия,Сърбия,Унгария и т.н.,или след превземането на Франция от Вермахта,през 1940-41 г. да си присвоят историята,историческите личности,езика,културата и др.във Франция?
  • 16 Додето не се очистят от сърбоманите тито

    12 1 Отговор
    Ами този дебил защо не прочете какво е основното условие за да стане член на ЕС? Ако го беше прочел и изпълнил, сега нямаше да има проблеми с началото на преговорите. Като е тръгнал да клевети съседите си, ще трябва да го научи наизуст. Не вижда, че Албания ще влезе самостоятелно, а неговата комична държавица ще чакаред след Сърбия и то КАТО ПРОТЕКТОРАТ С ОГРАНИЧЕНИ ПРАВА!!!
  • 17 Елементарен изход

    9 2 Отговор
    Влизате в ЕС, като територия и натурализирани БЪЛГАРИ, каквито в същност сте.
  • 18 Анонимен

    12 1 Отговор
    Радвам се, че го е осъзнал. Ножът е у нас. Сега трябва да осъзнае, че докато не изпълни исканията ни, блокадата няма да бъде вдигната.
  • 19 547

    9 1 Отговор
    Абе, Пундаровски, приемането Ви за кандидати в ЕС , а след това и за членки зависи само от Вас.
    Пък и като гледам цирка в Парламента ви, просто не ставате, няма как..
  • 20 Otoplitel

    8 1 Отговор
    Ясно е,че не сте готови за ЕС.То и най-тъпото магаре щеше да се усети,че има правила които не спазвате.Ако продължите с тази политика да подливате вода и да доносничите срещу нас,ще видите ЕС през кривия макарон на Макрон.
  • 21 Левски Карлово

    8 1 Отговор
    Скоро няма да видите ЕС скъпи братя Маледонци. Това е така , защото сте неблагодарници и лъжци!!!
  • 22 Грую

    6 1 Отговор
    Всичко зависи от С.Македония.Колкото и да го усукват.
  • 23 Радан

    0 0 Отговор
    ТАЯ НАДЕНИЦА МАКЕТАТА ЩЕ Я РУЧАТ ОЩЕ ТЕ ЗАРАДИ ГЪРЦИЯ СЕ ПРЕКРЪСТИХА СМЕНИХА ИМЕТО СИ НА ДЪРЖАВАТА А СЕ ОПЪВАТ НА БЪЛГАРИЯ И ТИ ПЕНДАРОВСКИ ЗНАЙ ЕДНО МИЗИЯ ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ СА БУГАРСКИ ЗЕМЛИ ЗА ВЕКОВЕ С ПРОЛЯТА КРЪВ НА БЪЛГАРИ
  • 24 преса

    0 0 Отговор
    ОТ ТЕБ ЗАВИСИ ПЕНДАРОВСКИ НЕ ОТ БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНИЯ Е ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 300 ГОДИНИ
  • 25 Пламен

    0 0 Отговор
    Тоя са прави на умряла лисица все другите са виновни,вижда се по говора че е завършил сръбска щкола и вербовко на УТБА та.Не седнат на диалог с България а като сръбски куканици(ку...ви) ходят и дават пари по Европейските държави да клеветат Бългапия и даже и срам нямат.
Новини по държави: