Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 09:25 1 173 6

Вицепрезидентът на Турция отива в Северен Кипър

  • кипър-
  • турция-
  • гърция-
  • фуат октай

Ще постигнат ли споразумение Анкара и Атина?

Вицепрезидентът на Турция отива в Северен Кипър - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С парад и многобройни церемонии в Северен Кипър се отбелязва "Деня на републиката". За тържествата по случай 38-ата годишнина от едностранното обявяване на Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, на острова днес пристига турският вицепрезидент Фуат Октай, предаде БНР.

"Дори Севернокипърската турска република да не е призната, тя е реалност, съществува и ще продължи да съществува. Родината Турция е нашата най-голяма сила", заяви лидерът на кипърските турци Ерсин Татар в речта си по случай годишнината на самообявилата се република. Татар отново подчерта своята и на Анкара позиция, че "справедливо, трайно и жизнеспособно решение" на Кипърския въпрос се основава не на федерация, а на съществуването на две равни суверенни държави. Той очаква кипърските гърци да приемат този факт и да признаят суверенитета на кипърските турци като условие за възобновяване на преговорите.

Лидерът на кипърските турци предупреди още, че те няма да останат зрители на голямата борба за енергийните ресурси около острова, които "гърците, кипърските гърци и империалистическите сили" искат да запазят за себе си и да "отстранят родината Турция от региона". Честванията на годишнината днес започват с парад в северната част на Никозия, на който ще присъства и турският вицепрезидент Фуат Октай. След това той ще участва в церемонии по полагането на основния камък на нова военна болница и за откриването на държавна болница с 500 легла. Фуат Октай ще пререже лентата и на два пътни участъка. В програмата на тържествата днес в Северен Кипър са включени много церемонии с възлагане на венци, фестивали, младежки прояви.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доган

    6 8 Отговор
    Между циганин и турчин няма разлика!
  • 2 Притча

    6 1 Отговор
    При този начин на гласуване в Турция и тези резултати от изборите ОЧАКВАЙТЕ СКОРО И В БЪЛГАРИЯ!
  • 3 Странна работа

    4 3 Отговор
    Турците в Кипър не знаят ли, че са окупирани? Няма ли кой да им го каже?
  • 4 Сенер Левент

    5 5 Отговор
    Кръвожадни завоеватели вън! Кипър принадлежи на кипърците!
  • 5 дааа

    2 1 Отговор
    щом наглите окупатори реват, значи кипърците постъпват правилно
  • 6 истинко

    1 1 Отговор
    Четете това и знайте че и нас това ни чака ако не предприемем нещо спрямо ДПС и предателите ББи сие от ГРОБ!