Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 14:00 16 409 44

Познавач на България за изборите: "Шест лоши и само една добра новина"

  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • демократична българия-
  • герб-
  • асен василев

Ниската избирателна активност очевидно се дължи на умората на избирателите: три последователни избора за една година, четири с президентските, са твърде много

Познавач на България за изборите: "Шест лоши и само една добра новина" - 1
Снимка: БГНЕС

"Добрата новина от тези избори е само една: невероятният успех на "Продължаваме промяната" още при първото им участие. Но една лястовица пролет не прави." Д-р Клаус Шрамайер, бивш дипломат в България, коментира изборите.

ДВ: Г-н Шрамайер, коя е добрата и коя е лошата новина след тези трети за годината парламентарни избори?

Клаус Шрамайер: Виждам няколко лоши новини от тези избори. Те са: ниската избирателна активност, оставането извън парламента на „Изправи се БГ! Ние идваме“, лошият резултат на „Демократична България“, изненадващата поява на партия „Възраждане“ и почти ненамаляващата популярност на ГЕРБ. Но най-лошото е, че ГЕРБ, ДПС, „Възраждане", БСП и непредвидимата ИТН взимат над 50 процента от гласовете. В този смисъл България изрази съвсем неясно, ако въобще, желанието си за промяна.

А добрата новина е само една: невероятният успех на „Продължаваме промяната“ (ПП) още при първото им участие. Но една лястовица пролет не прави. Този техен успех може и да не е достатъчен за съставяне на правителство. Това е успех, извоюван за сметка на другите реформаторски партии.

ДВ: Изглежда твърде малко българи са осъзнали колко важно беше да гласуват на тези избори, след като избирателната активност беше толкова ниска. Как си го обяснявате?

Шрамайер: Ниската избирателна активност очевидно се дължи на умората на избирателите: три последователни избора за една година, четири с президентските, са твърде много. Още повече, че предишните два парламентарни вота не доведоха до нищо. И след тези избори съставянето на правителство е под въпрос.

ДВ: А дали след безспорната победа на „Продължаваме промяната" най-после ще се случи тази жадувана промяна?

Шрамайер: Ще зависи от това дали ПП ще успеят да съставят правителство. Освен от ДБ, за целта те ще се нуждаят и от ИТН и БСП.

ДВ: След изборите съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че подава оставка. Как ще го коментирате?

Шрамайер: Причината за това е слабият изборен резултат на ДБ. А той пък се дължи вероятно на това, че "Демократична България", както и останалите реформаторски партии, не успяха да се договорят да се явят заедно на изборите с "Продължаваме промяната", в което имаше много смисъл. Тогава и "Изправи се БГ! Ние идваме!" нямаше да изгубят гласовете си.

ДВ: Кои са основните губещи на тези избори? Какво означава например резултатът на „Има такъв народ"? Дали това е краят на тази партия?

Шрамайер: Слави Трифонов загуби 15% от гласовете, които беше спечелил на изборите от 11 юли. С това този „сапунен мехур" окончателно се спука.

ДВ: "Възраждане" - една партия, която поставя под въпрос членството на България в ЕС и в НАТО, влиза в парламента. Лошо предзнаменование ли е това за България?

Шрамайер: Успехът на "Възраждане" показва, че старите сили продължават да са силни.

ДВ: На два пъти противниците на Борисов, които се опитват да „изчегъртат" неговия модел на управление, не успяха да се разберат за общи действия. Смятате ли, че са се поучили от грешките си? И възможна ли е, според Вас, четворна коалиция с участието на ПП, ДБ, ИТН и БСП?

Шрамайер: Ще зависи от това дали в БСП и ИТН най-после ще се наложат разумните сили. Засега няма такива индикации.

ДВ: В новия български парламент влизат седем политически партии. Как ще се отрази това на търсенето на парламентарно мнозинство и на сформирането на правителство?

Шрамайер: При седем партии ще имаме хетерогенност, която ще създава проблем след проблем.

ДВ: Накрая един въпрос и за президентските избори, на които Румен Радев има сериозна преднина пред опонента си Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ. Предрешен ли е този вот - или все още може да се случи нещо до балотажа?

Шрамайер: Радев впечатлява с разумната си политика и най-вече с избора си на служебни правителства, които свършиха добра работа. Изненадващо Лозан Панов постигна слаб резултат. В България борците за правова държава все още не печелят избори.

В допълнение да кажа и това: много желателно е в България бързо да се състави правителство - включително за да вдигне София ветото си срещу Скопие. Защото търпението на Брюксел вече е изчерпано.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 61 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай си тир

    111 4 Отговор
    Стига сте втълпявали на простолюдието лъжата , че имало умора от избори , никой не се е уморил от това да сгъне една бележка и да я пусне в една кутия !
  • 2 Виц от Факти бг

    81 2 Отговор
    Остарявам... Тази година ходих по-често на избори, отколкото на дискотека...
  • 3 Хмм

    28 3 Отговор
    Тез червени домати кой ги брат ме разклати?
  • 4 Последния Софиянец

    8 41 Отговор
    С Кирчо взехме 150 депутати и ще управляваме сами.

    Коментиран от #9

  • 5 Една

    50 0 Отговор
    птичка пролет не прави , но ЕДИН ПЕТЕЛ ЦЯЛО СЕЛО БУДИ !

    Коментиран от #8

  • 6 Гаргамел

    54 6 Отговор
    За неразбралите:
    Докато не се появи ясно изразен субект в дясната половина на игрището, ГЕРБ ще продължат да съществуват, а ДБ показаха, че са всичко друго но не и дясна партия
  • 7 Този парцал

    38 4 Отговор
    пак ли го цитирате. Спре те се ...
  • 8 Мда

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Една":

    Особено,ако в това село живее човек с голямо чело
  • 9 Гаргамел

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ти вземи да почнеш по-редовно да си пиеш хапчетата
  • 10 Мммммм

    32 33 Отговор
    Добрата мовина е,че Възраждане са вътре
  • 11 Павел пенев

    46 18 Отговор
    За тъпанарите от Дойче веле искам са кажа че действително има само една добра новина, и тя е че бяха премахнати мафиотите от ГЕРБ. Лошите новини ще ги видим евентуално по късно.
  • 12 Няма смисъл

    49 6 Отговор
    Хората не са уморени, просто нямат избор .... САМО БОКЛУК....
  • 13 Грульо

    44 4 Отговор
    Личи си, че тоз Шрамайер ме е микакъв познавач на България. :D
  • 14 Колю

    13 21 Отговор
    Старите сили са силни и със съществуващото машинно гласуване, имат шанса да останат силни, завинаги!
  • 15 В никакъв

    26 32 Отговор
    случай Петков и Василев да не отстъпват от постовете,които са заявили в началото.Та нали народа ,заради тях и бъдещите им постове ги избра.Искаме премиер Петков и на финансите Василев

    Коментиран от #19, #43

  • 16 SH BG

    35 16 Отговор
    Ако избирателната активност беше голяма, "Продължаващите подмяната" щяха да са строени пред "Царя", и да гледат тъжно и жално към Парламента... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 17 Абе наивници

    50 18 Отговор
    Така ли не разбрахте, че ПП не е “продължаваме промяната”, а “поредната подмяна”. Нищо ново поредните спасители които ще ни управия е само дето не са казали че ще е за 800 дни и няма часовник които да отброява. Проблема не е в хората, а в ситемната докато тя е такава винаги ще си възпроизвежда хора “носещи промяната”, а вие наивниците ще вярвате и ще ги избирате.

    Коментиран от #40

  • 18 Кинжал

    34 20 Отговор
    Абе шмайзер, БСП бяха най-диалогични при предишните опити за съставяне на правителство, а точно твоите приятели от ДБ опропастиха всички тези опити. И не слагай под общ знаменател герб и дпс със БСП и Възраждане, много плитки внушения! БСП и Възраждане водиха истински битки с мафията години наред!

    Коментиран от #23

  • 19 Хахаха

    33 4 Отговор

    До коментар #15 от "В никакъв":

    Народа ли? Аз все си още мисля, че е софтуера.
  • 20 ррйрт

    45 7 Отговор
    партия на 2 месеца идва и печели изборите,това само на мен ли ми е странно...

    Коментиран от #28, #32, #38, #41

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гаргамел

    22 11 Отговор

    До коментар #18 от "Кинжал":

    я гуруто ви, копейкин, да каже как изнудваше Солвей лично, за едно депо за отпадъци, деееа и борците за справедливост. Малко го би магарешки ттоя
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГЕРБ

    32 16 Отговор
    Тоя цър..л що не дойде да живее под дикт...та на гове...то Радев.Айде няма нужда от тези тъ..и коментари .Напротив едно от хубавите неща на изборите е че Мая интригантката не влезе също и онова гове...до Генов
  • 26 Мммм даааа

    20 17 Отговор
    Този е платен "познавач" на България. КАквото му кажат от ГРОБ, това говори. С малки задявки с истината, за да не лъсне очевидната му пристрастност.
  • 27 Весела

    20 2 Отговор
    Е колко да е невероятна-8% от всички българи имащи право на глас.Много добро класиране(шегичка)!Ма учете аритметика бе,полезно е!
  • 28 Не е странно

    32 3 Отговор

    До коментар #20 от "ррйрт":

    Няма нищо странно с НДСВ не беше ли аналогично и резултата които ще се получи ще бъде абсолютно същия. Жалкото е, че голяма част от хората не се учат от грешките си, а допускат многократно да ги минават по еднакъв начин.
  • 29 0001

    36 4 Отговор
    платена от канадеца статия , боклуци
  • 30 Непознавач

    19 14 Отговор
    Хората не са уморени, а просто не намериха подходяща за тях стока на политичесата сергия и не поискаха да купят нищо от нея.
    Единствената добра новина е, че ГЕРБ уверено вървят към собствения им разпад - електоралните им възможности са оглозгани до кокал и нямат шанс за власт дори и с помощта на ДПС. А без власт те са обречени и само въпрос на време.
    Останалото са все лоши новини.
    - явно, всяко поколение трябва да "настъпи мотиката" - предишното го направи избирайки НДСВ и после ГЕРБ, сегашното - избирайки ПП, което не е партия и тепърва ще трябва да я прави, а това ще е повторение на случая с НДСВ и ГЕРБ - партии идеологията на които беше, че нямаха никаква идеология, а само се маскираха като десни и либерални - в кашата наричана политически център.
    - нямат собствени кадри освен малко технократи, но технократите политика не умеят да правят, а държавното управление е преди всичко политика и ще бъдат принудени да вземат от други партии
    - хоризонтът на това правителство най-вероятно ще е малък - общите им допирни точки с другите парламентарни партии просто ги няма, като изключим донякъде съдебната реформа, а вече навлизаме в студена и дълга зима с високи цени, ниска покупателна способност и да не забравяме и пандемията
    - ПП нямат нито дума по отношение на външната политика (напр. по миграцията, намесата на Турция в нашите избори, Северномакедонския въпрос, Русия, Китай и т.н. ), но най-лошото е, че не са заявили, че ще защитават назионалните ни интере
  • 31 Един

    28 1 Отговор
    Швабите да си гледат швабките - щото и тяхната популация намалява И ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ с каквото не трябва! и ... DW що не изразите мнението на българите за швабите?!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Киро ментата

    25 8 Отговор
    Продължаваме Подмяната.
    Честито България!!!
  • 34 IYI

    11 11 Отговор
    Добрите новини са:

    1) Румен Радев начело, но балотажа ще е като вървене по тънък лед. Максимална мобилизация е необходима против нежни изненади.

    2) ГЕРБ на второ място. Парчетата от баницата като свършат за местните феодали, ще се появят люспи (по подобие на ЦвЦв), докато не изчезнат като НДСВ.

    3) Възраждане е вътре

    4) БСП си заминава (така е като се съешиш с ДПС - прошка няма)

    Лошите новини са:

    1) нисък процент на гласували от трапезните политикани

    2) разни анонимници, присламчили се към ПП (няма да коментирам типажи като Иц. Хаз),

    3) пак няма да има стабилно правителство заради особеностите на прочутия български характер, прославил България в света.

    Живи и здрави, и повече мозък в главите.
  • 35 грух

    18 3 Отговор
    Дойче веле.ПФУ !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гай Турий

    20 1 Отговор
    Много важно, че търпението на Брюкселските зелки се било изчерпало. Като сте такива големи познавачи на историята на Балканите, защо забравихте, как се развиваха нещата тук до 1944 г.?! Особено при приятелските отношения на Германия с България. Ако нямахме основание, дали Германия щеше да отстъпи администрирането от София на възвърнатите територии с българско население в днешните Северна Гърция и Македония??! България за никъде не бърза, може да чака десетилетия наред Скопие да признае цялата историческа истина, както и че днес изпълняват заповедите на оста Белград-Москва за крадат и рушат България. Скопяни са същите мръсници, като продажните управници в днешен Киев, 1:1 !!!
  • 38 ИТ спец

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "ррйрт":

    Нищо странно няма. По същият начин избраха Байдън, със софтуера на същата компания.
  • 39 Съвземи се

    0 11 Отговор
    Ех вие манипулатори. Само ИТН ще доведат промяната, другите ще ни за карат в евроатлантически спазъм. Въобще не са непредвидими, не вменявайте такива глупости. Само те са принципни и морални. Другите подписват декларации с невярно съдържание, чакат постове, и сега подават оставки... Хайде съвземи се народе.
  • 40 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе наивници":

    Съгласен съм с теб,писах някои неща по темата и за пирамидалното управление как действа и кой печели от него,но ми трият коментарите.
    Избора на нови политици не променя играта в световен мащаб,а само подменя и разсейва с очакване за промяна масата,която крепи пирамидата.
  • 41 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ррйрт":

    При колко процента гласували и колко мъртви отново в списъците?
    Машините отчели един човек гласувал 4 пъти и това било най-фрапантния случай,а имало и други такива.
    Не е важно кой гласува,а кой брои гласовете.
    Ако изборите променят нещо щяха да ги забранят.
    Мъдри неща са казали преди години хората и понеже няма промяна са все така актуални и днес.
  • 42 Nnnnn

    1 0 Отговор
    Господин Шрамайер,вие сте лошото за България.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Андреев

    2 0 Отговор
    Каква умора, бе! Това апатия, обезверяване и липса на отговорност. Вината си е само и единствено НАША! Видяхте какво направиха турците, като се мобилизират. Умора, глупости! Бесен съм на сънародниците си!!!