Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 23:24 3 450 40

Как се живее под карантина във Виена

  • австрия-
  • виена-
  • локдаун-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • ваксини-
  • неваксинирани

По-голямата част от населението няма проблем с тези мерки, разказва българка, живееща във Виена

Как се живее под карантина във Виена - 1
Снимка: Shutterstock

От вчера близо два милиона австрийци имат право да излизат само при строго определени обстоятелства, като например да пазаруват или да отидат на лекар. Ограниченията се отнасят за неваксинираните или хората, които не са преболедували COVID-19. Как се живее във Виена след въвеждането на мерките, как се осъществява контролът и какво радва виенчани - разказ от първо лице, специално за БНТ.

Във Виена всеки, който няма документ за ваксинация или преболедуване, може да излиза само по уважителни причини, познати от предходните затваряния. Заради новите ограничения, но също и заради ръста на заболелите и пълните интензивни отделения атмосферата е различна, в сравнение само с допреди две седмици, разказа пред БНТ сънародничката ни в австрийската столица Яна Додникова.

"Няма толкова много хора по улиците като цяло. Другото, което е, че много хора от собствен страх и желание да се предпазят вече носят маските и навън".

Въпреки протестите, мерките като цяло се приемат по-скоро добре от австрийците.

"По-голямата част от населението няма проблем с тези мерки, защото отговаря на критериите и може относително свободно да се движи, да посещава заведения, магазини, развлекателни центрове и т.н. Но има и хора, които го считат за пряка намеса на държавата в личното им пространство".

Пазаруване, посещение дo аптека или лекар, разходки са разрешени, а работодателите решават дали да допускат неваксинирани и с PCR тест.

"На работа, когато срещите на работното място са с не повече от двама души".

За спазването на ограниченията следят органите на реда, които имат право на случаен принцип, включително на работното място, да изискат сертификат.

"Вие сте длъжни да предоставите документ за самоличност и доказателство за ваксинация или прекаран COVID-19. Или да обясните, ако не предоставите тези документи, да обясните на полицая защо вие сте в нарушение на мерките".

Глобите варират от 500 до над 1000 евро. Има повишен интерес към ваксините, които могат да се поставят лесно и достъпно на много места във Виена. Изпълнява се и пилотен проект, в рамките на който на ден ще могат да се ваксинират по 200 деца между 5 и 12 години.

"Ваксинацията на децата се случва само след консултации, които лекарите извършват с техните родители, обясняват - кое, как, защо, по какъв начин. Към момента за децата е предвидена възможност за ваксинация с ваксината на "Пфайзер".

Целта е учениците максимално да останат в клас и затова за големите маските са задължителни, правят се и тестове.

"Никъде не съм чула и тук да се споменава, че това нещо се подлага на съмнение от родителите на децата. Те го възприемат като част от учебния процес - че трябва да бъдат тествани и да носят маска. Просто е станало като новата нормална учебна среда".

Въпреки динамичната ситуация и неизвестните дали мерките ще бъдат разширени и за имунизираните, радост за виенчани са отворените коледни базари. Там също има пропускателен режим, като може да се влезе и с PCR тест.

"При наплив от желаещи да посетят коледните базари би могло да се въведе и онлайн система за предварителна резервация за посещение на конкретния базар, за да не се получава твърде голямо и неконтролируемо струпване на хора".

Базарите във Виена работят до 22 часа и консумацията на място е позволена.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    123 6 Отговор
    Това не е карантина, карантинират се болните, не здравите, това е фашизъм!

    Коментиран от #5, #11, #33

  • 2 Последния Софиянец

    105 5 Отговор
    Фашизъм в действие! Концлагери за свободомислещи хора.

    Коментиран от #31

  • 3 Делю Хайдутин

    90 4 Отговор
    Така са затваряли в гета евреите в Германия и Австрия .
  • 4 Виена

    13 63 Отговор
    В Австрия по голяма част от хората са ваксинирани и реално почти никой не засягат тези мерки.При 14000 заразени на ден има по малко от 30 смъртни случая.От тези смъртни случай ваксинираните са трима.

    Коментиран от #7, #19, #39, #40

  • 5 GRAVITY

    46 4 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Ковидизъм=комунизъм !

    Коментиран от #15

  • 6 Касандра

    75 8 Отговор
    "Пo-гoлямaтa чacт oт нaceлeниeтo нямa прoблeм c тeзи мeрки, зaщoтo oтгoвaря нa критeриитe и мoжe oтнocитeлнo cвoбoднo дa ce движи, дa пoceщaвa зaвeдeния, мaгaзини, рaзвлeкaтeлни цeнтрoвe и т.н. ...." За сега няма, с тези мерки, а със следващите? Ами с по-следващите? Ами с още по-следващите? Или им повервахте, че като се ваксинирате и воала - обратно в нормалността. Да обяснявам ли как се вари жаба?

    Коментиран от #8

  • 7 Последния Софиянец

    50 4 Отговор

    До коментар #4 от "Виена":

    Тогава защо затварят хората?
  • 8 Германия 1938

    64 4 Отговор

    До коментар #6 от "Касандра":

    Като дойдоха за комунистите мълчах.Като дойдоха за евреите мълчах.Като дойдоха за мен вече нямаше кой да ме защити.
  • 9 😷😷😷

    73 6 Отговор
    Какъв фашистки патос струи от тази статия!? Прасетата се радват, че идва Коледа ти да видиш !?
  • 10 5555

    67 7 Отговор
    Уж щяло да се върнем към нормалното при ваксиниране на 70% и сертификата! Е па вярвайте си и се бодете Да живее Ф ю р е р а!
  • 11 Фрии

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    ИСКАМЕ СИ СВОБОДАТА ОТНОВО! Ако не ния върнете, ние ще си я върнем!

  • 12 РеалистБГ

    43 1 Отговор
    Много ми е интересно кога и как ще свърши целият ковид цирк и наистина да се върнем както преди 2019-та година

    Коментиран от #27

  • 13 Бай Шиле

    12 61 Отговор
    Хайде откачалки.Започвайте да обяснявате,че австрийците са тъпи и ковид няма.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Джанго с окови

    46 2 Отговор
    Скоро вместо сертификат един имплантиран чип както по дискавъри предаванията за фантастика, не зарад коспирацията, а да е по-удобно!
  • 15 История

    45 3 Отговор

    До коментар #5 от "GRAVITY":

    Диктатура на глупостта! Не ваксинираните сме повече 75%, те - другите не могат да ни надупчат насила, а без нас, колко дълго ще могат да издържат ? Или те нас, или ние тях, няма друг начин!
  • 16 История

    33 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Шиле":

    Да Австрийците са мног остри, там е бил Концентрационен лагер „Маутхаузен“ (на немски: Konzentrationslager der Nationalsozialisten in Mauthausen) - група от концентрационни лагери на Нацистка Германия по време на Втората световна война, построени през лятото на 1940 година в близост до селата Маутхаузен и Гусен в Горна Австрия, на около 20 km източно от град Линц.
    Лагерът е най-голямата лаборатория за различни изследвания върху хора, включително инжектиране на химикали и отрови в кръвта, ампутации и други, извършвани под контрола на така наречения „Доктор Смърт“ – офицера от Вафен СС – Ариберт Хайм. Освен основните лагери около Маутхаузен и Гусен, към лагера са прикрепени още около 50 по-малки лагери-лаборатории, разположени в Австрия и южна Германия.
    През януари 1945 г. в лагера се намират около 85 000 лагерници, но в различни периоди на Втората световна война в лагерите от комплекса се намират между 122 766 и 320 000 лагерници.
    Въпреки че комплексът е сред първите, създадени от нацистите, той е измежду последните, освободени от силите на съюзниците през 1945 г.
    Двата главни лагера – Маутхаузен и Гусен I, са единствените лагери в Европа, които са категоризирани като „лагери клас III“, в които са изпращани хора, определяни като например „непоправими политически противници на Райха

    Коментиран от #28

  • 17 Варненец

    45 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Шиле":

    Ами обяснявам ти, не само австрийците са тъпи фашисти, това е световно, а хобит няма. В световен мащаб, заразени 3%, починали 0,06%. По предишните изисквания и за епидемоя не стигат. Всичко е измама.
  • 18 Hoho Boho

    46 2 Отговор
    Тия вече ги зомбираха...
    А бяха човеци.:((
    --
    Преди дни гледах как малки китайчета от детската градина, стороени в колонка и с табелка с QR-код на гърдите им - ги водеха да ги ваксинират.
    Бъдещите зомби
  • 19 Hoho Boho

    55 4 Отговор

    До коментар #4 от "Виена":

    БратЧед, като са толкова добре ваксинирани и имат толкова ниска смъртност - за какво са им тези мерки?

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Варненец

    36 5 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Не го питай, зомбитата не мислят. Ще отиде на пети бустер, тогава ще отговори, ако е жив.
  • 21 КАКВИАФСТИЙЦИ

    11 1 Отговор
    СТЕ БЕ ПЪЛНО Е С ТУРЦИ И СЪРБОХЪРВАТИ - АВСТРОУНГАРЦИ СТЕ И БЕГОМ В БУДАПЕЩА ПРИ ОРБАН ДА ВИПООПРАВИ
  • 22 Виена

    8 44 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Защото в нормални държави като Австрия дори и 30 смъртни случая са огромна загуба.Там човешкият живот е ценен и ако може да се спаси и един човешки живот с административни мерки те го правят.В България всеки ден умират стотици и въпреки всичко нулева съпричастност и отричане на проблема.

    Коментиран от #23, #25, #30, #37

  • 23 В БЪЛГАРИЯ

    25 5 Отговор

    До коментар #22 от "Виена":

    ЛЪЖАТ ЗА ПАРИ ОТ ФАИЗЕР И ШМАЙЗЕР - ДА ПЛАШАТ И ДА ТЕРОРИЗИРАТ УМНИТЕ НЕВАКСИНИРАНИ БЪЛГАРИ

    Коментиран от #24

  • 24 ФАРМАЦЕФТИТЕ

    22 2 Отговор

    До коментар #23 от "В БЪЛГАРИЯ":

    ВЕЧЕ СА НОВИТЕ ДИКТАТОРИ И СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ И ЗАЩО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГОВОРИ ,КОЙТО ПЛЮЕ ФАРМАЦЕФТ Е ЛУД И СЕ ВАКСИНИРА С ВАКСАЗАОНЯСВЯТ
  • 25 Hoho Boho

    37 3 Отговор

    До коментар #22 от "Виена":

    Тогава да затворят цялото население завинаги и да предотвратят загубата на човешки животи от ПТП.
    Ако смяташ, че отнемането на свободата е живот - ходи там!
  • 26 ТуентинКарантино

    35 3 Отговор
    Тези направиха Гитлер смешен
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 факт

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "История":

    Много изследвяния и нищо не са откриши нацистките извер ги големите "учени" защото са неграмотни.
  • 29 Display

    7 1 Отговор
    Ми на кой му дреме, на който му изнася, да остава, на който не, знае си родината.........ще ги видим и тях и не само, като си тръгнем ние от източния ЕС, кой ще работи........
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Човека Коза

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Авера ти Кирчо и тук ще иска стане.

    Коментиран от #32

  • 32 Човека Коза

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Човека Коза":

    Ще иска да стане така 😱
  • 33 Фашисти!

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Ше ми ограничават те правата!
    Трябва в най-скоро време да премахнем всички ограничения на нашите права - да няма вече светофари, полиция, затвори, винетки, лични карти, шофьорски книжки и нотариални актове!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахахай

    5 0 Отговор
    Никога няма се ваксинирам
  • 37 ахъ

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Виена":

    Вероятно там при вас хората не са принудени да разписват информирано съгласие, защото уредената държава поема отговорност и гарантира за средствата за третиране - "иглата" с дозата "нещо"/тъй като не е ваксина/...Та току виж след година-две заради страничните реакции пиша...
  • 38 бушприт

    3 1 Отговор
    Как се живее под карантина във Виена? Като под чаршаф. Отхвърляш карантината,отиваш навън. Връщаш се,лягаш,покриваш се с карантината и заспиваш. Толкоз.
  • 39 Реалистът

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Виена":

    Не ти е добра математиката или сам себе си заблуждаваш.Пти половин милиона деца във Виена тези които подлежат на ваксиниране са 1,5милиона,ти твърдиш че се почти всички са ваксинирани което ще рече 1,2милиона но те не се разболяват пак според теб но на ден се разболяват по 14 000 ,Как става този номер хем почти всички са ваксинирани хем много болни на ден от неваксинирани?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: