Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 08:36 2 116 15

Бюджетът на „Еразъм+” ще е близо 4 милиарда евро

  • еразъм-
  • еразъм+-
  • ес-
  • ек-
  • студенти-
  • вузове-
  • училища-
  • финансиране-
  • европа-
  • университети-
  • бюджет

Програмата ще продължи да предоставя подкрепа на младите хора

Бюджетът на „Еразъм+” ще е близо 4 милиарда евро - 1
Снимка: Shutterstock

След приемането на годишната работна програма за 2022 г., ЕК обяви поканите за представяне на предложения по „Еразъм+“ за 2022 г. С увеличен бюджет от близо 3,9 милиарда евро за следващата година „Еразъм+“ ще продължи да предоставя възможности за периоди на обучение в чужбина, стажове, чиракуване, обмен на персонал и проекти за трансгранично сътрудничество в различни области на образованието и обучението, младежта и спорта. В допълнение към общата покана, годишната работна програма включва и други действия, които ще бъдат стартирани отделно, като например инициативата „Европейски университети“.

Заместник-председателят, отговарящ за утвърждаването на европейския ни начин на живот, Маргаритис Схинас, заяви: „Стартирането на новите покани за представяне на предложения по „Еразъм+“ за 2022 г. има специален отзвук. През 2022 г. ще бъде отбелязана 35-ата годишнина на програмата, но това също е и годината, посветена на младежта. „Еразъм“ е незабравимо преживяване в продължение на вече много години, нека 2022 г. да бъде още по-незабравима! С тази нова година за „Еразъм“ се надяваме да направим преживяването по-приобщаващо и по-всеобхватно, за да могат младите хора да учат и пътуват след много трудни месеци.“

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: През следващата година „Еразъм+“ ще чества 35 години успешно предоставяне на възможности на хората да следват, да учат и да се обучават в чужбина. Всички участници заявяват, че това е преживяване, което е променило живота им, белязало е техния личен и професионален път и е оставило трайни спомени за това, какво означава да живееш в Европейския съюз. Искаме да дадем възможност на по-голям брой хора да участват и да се възползват от това, което предлага програма „Еразъм+“. През 2022 г. ще отбележим и Европейската година на младежта, а „Еразъм+“ ще играе централна роля.“

Програмата ще продължи да предоставя подкрепа на младите хора и да насърчава тяхното участие в демократичния живот, като оказва значителен принос за целите, свързани с Европейската година на младежта 2022 г., за която беше обявено в речта за състоянието на Съюза през септември 2021 г. Основните дейности за мобилност и сътрудничество също ще бъдат укрепени през 2022 година. Основните новости, въведени в публикуваните покани за представяне на предложения, са:

- Ориентирани към бъдещето проекти: нови широкомащабни проекти ще подкрепят висококачественото и приобщаващото цифрово образование и адаптирането на образователните и обучителните системи към екологичния преход. Тези амбициозни проекти ще се възползват от по-голям бюджет и ще продължат най-малко три години. Те имат за цел да включат съчетание от публични и частни организации. Общата цел е да се постигнат новаторски резултати, които могат да въздействат върху образованието в европейски мащаб.

- Повече обмен с трети държави: благодарение на средства от външните инструменти на ЕС трети държави ще имат възможност да участват в целеви проекти и обмен, особено в областта на професионалното образование и обучение и спорта.

- По-приобщаваща DiscoverEU: DiscoverEU предлага на 18-годишните възможността да пътуват из Европа. Ежегодно се провеждат два кръга за подаване на заявления за предоставяне на безплатни карти за пътуване. От 2022 г. нататък ще има специални кръгове за организации, за да се подпомогнат още повече млади хора с по-малко възможности да участват в DiscoverEU. Те ще се възползват от по-целенасочена подкрепа и финансиране.

- Приближаване на ЕС до училищата: изучаването на целите и функционирането на Европейския съюз е важна част от насърчаването на активното гражданство и общите ценности — свобода, толерантност и недискриминация. Действия по инициативата „Жан Моне“, които насърчават образованието относно ЕС, ще бъдат насочени към училищата и учениците от всички възрасти, както в общото, така и в професионалното образование, посредством различни дейности, включително учебни посещения.

- Опростено финансиране на проекти за сътрудничество: „Еразъм+“ въвежда възможност за бенефициерите на проекти в партньорства за сътрудничество да кандидатстват за еднократна сума за изпълнението на своите проекти. Това значително намалява административната тежест при кандидатстването, управлението на проекта и задачите за докладване.

Всеки публичен или частен орган, работещ в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, може да кандидатства за финансиране с помощта на националните агенции по „Еразъм+“, установени във всички държави — членки на ЕС, и в асоциираните към програма трети държави, и на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура. Подробна информация за конкретните действия и свързаните с тях срокове можете да намерите в документите, публикувани на специалния уебсайт.

Общият бюджет, който е на разположение за „Еразъм+“ от 2021 г. до 2027 г., възлиза на 26,2 милиарда евро, допълнени с около 2,2 милиарда евро от външните инструменти на ЕС. Проектите за мобилност и сътрудничество по програма „Еразъм+“ подкрепят екологичния и цифровия преход, като същевременно насърчават активно гражданство и по-голямо участие в демократичния живот. От началото на пандемията от COVID-19 програмата също така допринесе за устойчивостта на системите за образование и обучение. Основен принцип на програмата остава приобщаването — да се даде възможност на повече хора да учат и да участват в международни проекти, но също и да се достигне до все по-голям брой хора с по-малко възможности.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 1 Отговор
    С тия 4млрд EUR колко инжинер ще ви домъкнат от Афганистан, бедна ви е фантазията.
  • 2 сигурно

    7 1 Отговор
    Боко ще умре от яд и злоба , защото няма да може да краде !!
  • 3 Делю Хайдутин

    15 0 Отговор
    Чиракуване в чужбина?!
  • 4 Габровец

    14 0 Отговор
    То хубаво, ами лошото че тия пари студентът и младият учен не ги и помирисват.
    Докато измислени "професори" и най-вече кръга от "иновативни" крадливи фирмички около още по-крадливи общини си купуват от апартаменти до яхти и самолети с тия субсидии, изплащани после от НАРОДА с лихвите!!!
  • 5 456

    5 1 Отговор
    Някои да ми каже-имало ли яе тази програма преди 2021г и някои знае ли колко деца са се възползвали от нея.

    Коментиран от #9

  • 6 Освалдо Риос

    6 1 Отговор
    Тези Еразъм секти са нищо друго освен разврат за даскали и ученици. Докато школувах в гимназията ни бяха домъкнали една американска кравичка на 21г да ни учи на английски. Ние пък я научихме на греяно вино и що е то препуциум.
  • 7 Реалност

    7 0 Отговор
    С тази инфлация в целия ЕС и непрекъснатото печатане на пари без покритие след година еврото ще става само за тоалетна хартия.
  • 8 село

    5 0 Отговор
    Облъчени, промити и послушни граждани на ЕС. Задължително усмихнати. Възпитателно- туристическа програма.

    Коментиран от #15

  • 9 гтвв

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Имало я е. Моята племеница беше във Франция по нея. Никакви професионални знания не получи, но пък за малко да се ожени за един хилав французин.
  • 10 Q2z

    2 1 Отговор
    За 6 години близо 30 милярда... Прилича ми на пералня... Все пак надявам се на положителното в програмата.
  • 11 "стажуване, чиракуване обмен

    2 1 Отговор
    на персонал... Целенасочена подкрепа и финансиране... Насърчаване на общите ценности свобода,толерантност, недескриминация... "😁
    Леле! Накратко да кажат че набират евтина работна ръка с промити мозъци усвоили" ценностите на лгбтфак и др. извращения! Демокрадци ,сър, толерасти...
  • 12 грух

    1 0 Отговор
    да не е маразъм..
  • 13 Видяхме ефикасността

    1 1 Отговор
    на ппехвалания ви Еразъм. Тези и други платформи на обучение бълват неподготвени професионално млади хора по целия свят. Но вероятно поне ще могат да организират гей парадите в своите държави. Обучението, в което най-главните принципи са подчинение на ЛГБТИ изисквания и всякаква толерастия, няма да направи Светът ни по-добър за живеене.Да не забравяме старата истина, че, ако искаш да покориш една държава, заеми се с образованието на нейните деца. Точно това направи и Америка с Германия след ВСВ. Резултати-изпълнителен, напълно послушен народ, паднал на колене пред емигрантите.

    Коментиран от #14

  • 14 Видял си ти...

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Видяхме ефикасността":

    От азиатските лъжи и крадливи сънародници ! В клета България, пълна с анцузи, стари бмв-та, хепатитен Ст.град и татеиранш лемпени, ТРАБВЯ ДА СЕ ПРИЛАГА И ДАВА ГЛАСНОСТ, на всички конвенции, програми, обучения и възможност за връзка с нормалният свят ! Слава на Европа !
  • 15 За С. Корея ли говориш...

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "село":

    Или друга губернийка ?!