Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 16:35 10 233 5

Бивш генерал спечели подкрепа от парламента за нов премиер

  • румъния-
  • николае чука-
  • флорин къцу

Политическата криза в Румъния съвпадна с особено опасна вълна на COVID-19 в бедната държава от ЕС, където едва 37 процента от населението от 19 млн. души е ваксинирано с две дози

Бивш генерал спечели подкрепа от парламента за нов премиер  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пенсионираният четиризвезден генерал Николае Чука получи зелена светлина от парламента на Румъния да ръководи коалиционно правителство, слагайки край на политическата криза, докато северната ни съседка се бори с четвъртата COVID-19 вълна, предаде "Франс прес".

Либералите на Чука и техните бивши социалдемократически съперници постигнаха споразумение в неделя за съставяне на коалиционно правителство, два месеца след като либералният премиер Флорин Къцу загуби вот на недоверие в парламента.

Партията на унгарското малцинство (UDMR) също е партньор в новата коалиция, която събра 318 гласа, като 126 депутати гласуваха "против".

"Оставяме настрана нашите политически различия... за да сложим край на напрегнатата ситуация, през която тази страна преминава", увери Чука, 54-годишен ветеран от войната в Афганистан, пред депутатите преди гласуването.

Либералите на Чука (PNL) и социалдемократите (PSD), които споделяха властта в периода 2012-14 г., преди да се разделят, се договориха за безпрецедентна "ротация" на премиерите до провеждането на парламентарните избори през декември 2024 г.

Съгласно споразумението, Чука и неговият колега от Социалдемократическата партия Марсел Чолаку ще са премиери по 18 месеца всеки.

Социалдемократическата партия е най-голямата партия в Румъния, но последният ѝ престой във властта до 2019 г. беше белязан от масови антикорупционни протести и спорове с Брюксел за спорни съдебни реформи.

Политическата ситуация в Румъния се дестабилизира в началото на октомври, когато премиерът Къцу загуби вота на недоверие, седмици след като коалиционен съюзник напусна правителството му, обвинявайки го в "диктаторско отношение".

Политическата криза съвпадна с особено опасна вълна на COVID-19 в бедната държава от ЕС, където едва 37 процента от населението от 19 млн. души е ваксинирано с две дози.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоо поуръст

    2 0 Отговор
    Четиризвезния да не е случайно хотел?
  • 2 Патето Яки

    3 1 Отговор
    Генерал до генерал става ЕС.
  • 3 Хаха

    11 0 Отговор
    Яко чука генерала... И ние имахме един такъв, но той не беше чук, а рапон. Затова го из чукахме. Пръв беше кмета на Симитли.
  • 4 Раданч Татлъту

    1 2 Отговор
    Сега и ние ше напраим Биньо Чука от Стара Загора ,министр предсидателъ!🤡🥳👍
  • 5 В Европа не е така

    0 2 Отговор
    Това с генералите си е Антидемокрация, но както и да е
Новини по държави: