Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 20:47 2 205 7

Молдова изплати дълга си към "Газпром"

  • молдова-
  • русия-
  • газпром-
  • газ

В края на октомври "Газпром" и "Молдовагаз" удължиха споразумението за доставка на газ с пет години при условие, че през 2022 г. ще се състои одит на дълга

Молдова изплати дълга си към "Газпром" - 1
Снимка: shutterstock

Молдова е изплатила дълга си към руската държавна корпорация "Газпром" в размер на 74 млн. долара. Това обявиха от пресслужбата на компанията "Молдовагаз", информира "Новости".

"AO "Молдовагаз" прехвърли на ПАО "Газпром" плащане за природния газ, потребен през октомври и първата половина на ноември тази година", уточниха от пресслужбата на държавната газова молдовска компания.

Руската компания предупреди Кишинев по-рано тази седмица, че ще спре доставките в рамките на 48 часа, ако плащането не бъде получено. Този срок изтече на 24 ноември. Молдова поиска отсрочка до 26-ти, "Газпром" прие искането.

Вчера парламентът на Молдова, по искане на правителството, в спешен порядък одобри на окончателно четене изменения в закона за държавния бюджет за 2021 г. за отпускане на пари за изплащане на дълга към "Газпром" за газа, получен през октомври и ноември.

В края на октомври "Газпром" и "Молдовагаз" удължиха споразумението за доставка на газ с пет години при условие, че през 2022 г. ще се състои одит на дълга. Предвижда се Кишинев да го погаси в течение на пет години.

По оценка на молдовския президент Мая Санду общият дълг е в размер на около 7,5 млрд. долара, от които десният бряг на Днестър дължи 430 млн. долара. По думите ѝ "несправедливо и нечестно" е да се изисква от Кишинев да плати 7 млрд. за газ, който е отишъл за потребителите на левия бряг, който не е под негов контрол (там се намира самопровъзгласилата се проруска Приднестровска молдовска република).

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов от своя страна заяви през октомври, че "тялото на дълга е 433 млн. долара, а като се вземе предвид забавянето на плащанията, общият размер на дълга е 709 млн. долара".

Ръководителят на непризнатата Приднестровска молдовска република Вадим Красноселски каза в интервю за "Новости" през септември, че Тираспол "не се отказва от дълга си" за руския газ и е готов да плати за всичко, което е потребил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАРА

    28 0 Отговор
    НЯМА НИЩО ПОЛИТИЧЕСКИ,ПЛАЩАШ,ПОЛУЧАВАШ. БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА
  • 2 Руснак

    20 0 Отговор
    И къде тя (Молдова) "денется с подводной лодки" (слезе от подводницата)? Ще плати за всичко, иначе ще я ритнат в задника и полети с гол задник в снежна и студена зима.
  • 3 Гошо

    22 0 Отговор
    Я как се осеферчиха молдовските проевропейци
  • 4 Да,бе

    5 1 Отговор
    Платиха си и вече са Газпромия.
  • 5 Kcaniba

    17 0 Отговор
    А окраина кога ще плати?!? Проблема е, че някои хора в Молдова или Окраина си крадат и не плащат( но те не са жителите, а Именно Олигархията!!) Това е истината!!!
  • 6 еех

    6 1 Отговор
    и на молдовската Мая газпромовците пречат по пътя към Европа. Тя Мая в Европа ще иде, да му мислят молдовците как ще и плащат сметките.
  • 7 хамсал

    9 0 Отговор
    И пак подвеждащо заглавие! Изплатила дълга ама само дължимото от последните месеци. В руските сайтове пише, че старите просрочени задължения от 700 млн. ще трябва да се изплащат в срок от три/тука пише 5 години, както и да е!