Last news in Fakti

28 Ноември, 2021 07:32 3 414 21

Опит за преврат в Киргизстан преди изборите

  • киргизстан-
  • преврат-
  • избори

Миналия петък специалните служби на Киргизстан съобщиха, че е потушена дейността на престъпна група, която планирала насилствено завземане на властта в страната

Опит за преврат в Киргизстан преди изборите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на опита за завземане на властта в Киргизстан трябва да бъдат подведени под отговорност, каза в неделя Марат Иманкулов, секретар на Съвета за сигурност на републиката, цитиран от news.bg.

"Мисля, че тези, които са използвали младите момчета, трябва да носят отговорност. Не мисля, че сами са се сетили за това. Мисля, че има организатори, тези, които идеологически са ги обучавали. Необходимо е да ги извадим на открито", каза пред АП Иманкулов.

Той дори разкри, че преди това е провел среща с лица, задържани по подозрение за подготовка за насилствено завземане на властта.

"По-рано се срещнах с тези млади момчета, те изказаха проблемите, които съществуват в страната. Предложих им да поемат сферата на работа, където има проблеми, казах, че мога да им предложа кандидати, но те отказаха. Казах им да не се превръщат в инструмент, в чиито ръце се използват в разрушителни дейности "- каза Иманкулов.

Миналия петък специалните служби на Киргизстан съобщиха, че е потушена дейността на престъпна група, която планирала насилствено завземане на властта в страната. За разследване на случая от Главната прокуратура на Киргизстан е създадена междуведомствена следствена група.

От прокуратурата съобщиха, че около хиляда агресивни младежи са били избрани за организиране на масови протести, с които са провеждани системни срещи за идеологическа обработка срещу държавни структури, обсъждани са планове за провокиране на масови безредици, с по-нататъшно настояване за насилствено завземане на властта. съобщиха в ведомството.

На 26 ноември, на заседание на Централната избирателна комисия на Киргизстан, следователят от Държавния комитет за национална сигурност на републиката Дамир Суваналиев поиска от членовете на Централната избирателна комисия да се съгласят да привлекат трима членове на Партията на зелените на Киргизстан, Нурис Суеркулов, Руслан Акматбаев и Бекназар Купешев, за наказателна отговорност за подготовка за насилствено вземане на властта. Централната избирателна комисия на Киргизстан се съгласи.

В неделя в Киргизстан се провеждат парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    7 50 Отговор
    Ха ха,Русия пак се провали в жалките си опити ,да се прави на велика

    Коментиран от #3, #4, #5, #6, #9, #21

  • 2 БСП на Бунището

    6 29 Отговор
    В България обаче не арестуваха Организаторите виновни за Опит за Преврат - за Три Всенародни уж Въстания,за масови безредици с цел сваляне на Законно избрана Власт....Що така бе,дрОгари и дрОгарки???Имаме действия по член 95 на НПК - ми четете и изпълнявайте бе....!!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Ха хо

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Да да и Путин под кревата ти!
  • 4 Бкп

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Почеркът е същия- млади, напомпани и надрусани дебили . Понякога с жълти жилетки, друг път облечени с кожи и рога. Важно е да има хаос.
  • 5 1234

    33 10 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    А според мен Русия никога не се е проваляла и няма да се провали в нито едно свое действие, а камо ли да се нарече жалък опит. Тя си е Велика, колкото и такива като теб да не могат да го разберат.Такава сила като Русия, щом реши нещо просто го прави, без ни най-малко да се притеснява от това какво ще кажат другите. Но тя не заплашва никого. Тя води най-разумната политика благодарение на Путин- човекът с железните нерви.

    Коментиран от #12, #14, #17

  • 6 Н е знам

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Дали си европеец или дебил.Киргистан отхвърлиха всякакви мерки срещу лудостта Ковид.Другаде е заровено къчето ,но едва ли ще го схванеш.
  • 7 Хан Тенгри

    4 2 Отговор
    Това на снимката не Киргизстан.
  • 8 Европа

    10 3 Отговор
    Отново жълти, цветни , .... "революции".. Що ли!
  • 9 Не е европеец

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    а анти фашист,превърнал се във всякакъв екстремист.
  • 10 ГЕРБ=ДПС =ПЕВСКИ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "БСП на Бунището":

    Не БСП бе организатор на протестите,а корупцията,ширещата се престъпност,властолюбието на простите алчни мутри,наследници на комунистическите служби,ДС,Румно.Възраждане и Бсп,се прешиха към тях да бъдат на гребена на вълната,най големият враг на протестите бе скрит и чакаше звездният си миг и тогава всички прости гласуваха за него,два пъти той хвърляше вината върхо лидерите на протесните партии,а същевременно с хватки,измислени от ДПС и Герб успя да ги спаси и заздрави.Цената която платихме е много висока.
  • 11 Справедлив

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "БСП на Бунището":

    Да го духш!
  • 12 дедо Герчо

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    СЪС СТАЛински НЕРВИ !
  • 13 Огнян Балкански

    3 2 Отговор
    И ето защо Становете са толкова бедни.
    Преврати, недоверие в изборн ия процес, терен за битка между Велики сили.....
    Надявам се, ние вече не сме нещо подобно. Но бяхме кажи речи до вчера.
  • 14 Един

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Айде бе, Русия не се е проваляла!? То бива, бива да си русофил, мачак толкова... По католик и от Жириновски си.
  • 15 Огнян Балкански

    4 2 Отговор
    Да подкрерпя тезата си с факти: Киргизстан е държава с население точно колкото нашето, но БВП на глава от населението им е 7 пъти под нашето, а нашето е 5 пъти под европейското.
    В подобна среда - с тотално ошушкано мнозинство, което не може и да си мечтае с труд да си купи жилищше в столицата, много ясно че разни богати валст имаще ще се правят на "господи".
    Бедност и неравенство - по дтова се познават страните, загубили суверенитет.
  • 16 познайте

    1 1 Отговор
    Колко много вярват на избжорния процес и на деморкацията. Явно само на оръжите се надат да ги прати на власт.
  • 17 Обективно

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Защо не ходиш да живееш във “велика” Россия ? Да те видим как ще се гърчиш с 100 лв в панелката. И прочети малко история, говненcce такова !
  • 18 Грульо

    5 1 Отговор
    Цветна революцийка ще да е за дето киргистанците не признават ковита. :D
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ИЗОЛИРАЙТЕ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ -ИЗЦЯЛО И С РУСКА ПОМОЩ --- И АГЕНТИТЕ ИМ САМИ ЩЕ СЕ ПРЕДАДАТ !!!! ДОКТРИНАТА НА САЩ -ЦРУ ЦИОНИСТИ Е : " ЗАВЗЕМАМЕ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА НУЖНИТЕ НИ ДЪРЖАВИ С НАШИ АГЕНТИ " --САЩ НЕ МОГАТ ДА ВОЮВАТ -НЯМАТ СИ ВОЙНИЦИ !!!!!!!!!!!!! В БЪЛГАРИЯ -ВРЕМЕННО УСПЯХА !!!???
  • 21 Kcanba

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    а не ли са точно турция и фащ?!!!???