Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 14:00 2 216 19

Предпазват ли ваксините и от новия вариант Омикрон?

  • омикрон-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • мутация-
  • нов вариант-
  • пандемия-
  • имунитет-
  • защита

В момента големите производители проверяват ефикасността им

Предпазват ли ваксините и от новия вариант Омикрон? - 1
Снимка: Shutterstock

Новият вариант на коронавируса - Омикрон, който бе регистриран за първи път в Ботсвана, вече се разпространява по света. Сега всички се питат доколко ефективни са наличните ваксини срещу този вариант на вируса. Известно е, че той носи в себе си мутации на различни възлови места.

BioNTech: Нужни са ни 6 седмици

В момента големите производители на ваксини - BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, както и Novavax - проверяват ефективността на своите препарати срещу Омикрон. Но BioNTech, Moderna и Novavax обявиха, че същевременно са започнали да разработват и вариант на ваксина, специално пригодена към Омикрон. Според генералния директор на Moderna Стефан Бансел, съществуващите ваксини вероятно няма да осигуряват добра защита срещу новия вариант на коронавируса. В интервю за "Financial Times" той подчертава, че ще изминат месеци докато фармацевтичните компании започнат да произвеждат напаснати към Омикрон ваксини в големи количества. Същевременно говорител на BioNTech увери, че в случай на необходимост ваксината може да бъде напасната към Омикрон в срок от 6 седмици, а първите партиди от новата ваксина да бъдат доставени в рамките на 100 дни.

Има ли специални ваксини срещу Делта?

Когато се появи Делта мутацията, някои концерни разработиха ваксини специално срещу нея. Но те все още преминават клинични изпитания. Сред тези фирми обаче не фигурират големите производители на ваксини като BioNTech/Pfizer, Moderna или AstraZeneca. Въпросните три фирми все пак провериха в лабораторни условия как реагират техните препарати срещу Делта мутацията. От BioNTech обявиха, че няма нужда да разработват специална нова ваксина срещу Делта, тъй като техният препарат - с търговско име Comirnaty - показва много добра ефективност и срещу нея.

Векторната ваксина на AstraZeneca, както и mРНК-ваксините на BioNTech и Moderna могат да бъдат променени лабораторно само за няколко седмици. В момента обаче действат разпоредби, които изискват въвеждането на всяка нова ваксина на пазара да бъде предшествано от няколкомесечни клинични изпитания. Друга трудност се състои в това да се провери ефективността на видоизменената ваксина върху населението. Тъй като голяма част от хората вече са ваксинирани или са преболедували, ще е доста трудно да се намерят големи групи от хора, върху които да се проведат изпитанията. Затова е твърде вероятно ефективността на видоизменените ваксини да се оцени предимно по техните лабораторни показания. Всъщност в сегашния случай би било добре, ако се въведе една по-кратка и по-опростена процедура, сходна с тази по одобрението на ваксините срещу различните варианти на грипните вируси. Това ще направи процеса по-бърз и няма да го оскъпява излишно.

Действат ли познатите тестове и при Омикрон?

А що се отнася до тестовете, Германското дружество по вирусология и имунология пише в свое становище следното: По досегашни информации използваните методи за установяване на Sars-CoV-2 чрез PCR-тест са в състояние ефективно да покажат и наличието на варианта Омикрон. Същото би трябвало да важи и за бързите антигенни тестове. В момента това се проверява.

Автор: Аня Браун


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    31 4 Отговор
    Тоя щам е поредната измислица, за да се поддържа страхът и контрола над робите! Видя се, че ваксата не помага.
  • 2 резидент

    19 3 Отговор
    какво е омикрон и какво е факсина против ковид? и двете имена са рожби на болни психопати от г-30 /не от г-20/!
  • 3 Бай Манчо

    22 1 Отговор
    Тези "ваксини" не могат да те предпазят от стомашно разтройство вие питате за вируси .
  • 4 Разбира се, че

    20 2 Отговор
    Не за всеки нов щам трябва и нова ваксина! Щам - ваксина, щам - ваксина, щам - ваксина докато не ни уморът!

    Коментиран от #9

  • 5 ОК съм

    20 1 Отговор
    Е нека да приемем на доверие, че новите ваксини ще бъдат ефективни.
    Няма нужда от изпитания, да се добавя повече екстракт от чесън, от смрадлика и стружки. И всичко е ОК
  • 6 Пич

    14 1 Отговор
    Не бе , как ще предпазват...!!! С тези набодоха колкото можаха , и печалбата спада... Трябва боденето да започне наново... Сега с " фейслифтови " ваксини...
  • 7 Раданч Татлъту

    14 1 Отговор
    Предпазват....,ама требе всеки ден да си слагаме по една ваксина и по един бустер!🙉🤡🥳👍
  • 8 tate

    14 2 Отговор
    Тия ни правят на маймуни за първият трябваше година да го открият ,за вторият няколко месеца ,третият няколко седмици,и сега драги зрители ТАДААААМММММ откриха го за няколко часа в Африка и след като преспа е в Европа !!! УРАААА откриватели ,по бързо само топлата вода се открива ! Лелеееее една голяма сопа па удри ...........................
  • 9 „ПОЩАЛЬОНЪТ ВИНАГИ ЗВЪНИ ДВА ПЪТИ ”👍

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Разбира се, че":

    КАКТО В ПОЩАТА ...ПЕЧАТ ПИСМО ПЕЧАТ ПИСМО ПЕЧАТ............
  • 10 Чочо

    11 0 Отговор
    Докато продължават да "ваксинират" хора по време на епидемия ще има нови и нови щамове, това е целта. Хората трябва да бъдат плашени и контролирани. На прага сме на световен тоталитарен режим. Това е мечтата на политиците по света!
  • 11 Христо

    8 0 Отговор
    Вашта кожа мисирска! Няма ли друго за какво да пишете, цял ден реклами на щамове и ваксини.
  • 12 BalkanPede

    1 0 Отговор
    ивермектин лекува всички варианти
  • 13 SH BG

    1 0 Отговор
    Инжекциите с намсиквото предпазват от махмурлук, от зъбобол, лекуват даже и мерак (който при хора над 70 години е много засилен)... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 14 DW-пропаганден машинен

    2 0 Отговор
    Няма да ви остане здраво ненабодено нвдто по задните бустери хаха! Действат дрънци! Купете си новата "антивирусна" на психара БилГейски
  • 15 Нека

    4 0 Отговор
    мераклиите за нови ваксини и пр. да започнат да си ги плащат.
    Само врякат по СМИ срещу неваксинираните , но не им пречи да ни бъркат в джоба.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 въпросче

    0 1 Отговор
    Предпазват ли ваксините и от новия вариант Оксиморон?
  • 18 papapapapa

    0 0 Отговор
    Cамо от варианта бабакон на мегатрон!!!
  • 19 papapapapa

    0 0 Отговор
    но не и от големия макарон на одеколон!!!!