Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 16:20 2 568 42

Шефът на МИ6: Китай, Русия и Иран са водещите заплахи

  • ричард мур-
  • ми6-
  • разузнаване-
  • великобритания-
  • сергей скрипал

Москва е спонсорирала опити за убийство, като отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Англия през 2018 г., засилва кибератаки и опити за намеса в демократичните процеси на други страни

Шефът на МИ6: Китай, Русия и Иран са водещите заплахи - 1
Снимка: shutterstock

Китай, Русия и Иран представляват три от най-големите заплахи за Обединеното кралство в един бързо променящ се, нестабилен свят, каза във вторник ръководителят на британската агенция за външно разузнаване, съобщава АП.

Шефът на МИ6 Ричард Мур каза, че трите държави и международният тероризъм съставляват проблемите за сигурността, "голямата четворка", пред които са изправени британските шпиони.

В първата си публична реч, откакто стана ръководител на Тайната разузнавателна служба, известна още като MI6, през октомври 2020 г., Мур каза, че Китай е "единственият най-голям приоритет" на разузнавателната агенция, тъй като ръководството на страната все повече подкрепя "смели и решителни действия" за поддържане на своите интереси.

Наричайки Китай "авторитарна държава с различни ценности от нашите", той каза, че Пекин провежда "широкомащабни шпионски операции" срещу Обединеното кралство и неговите съюзници, опитва се да "изкриви обществения дискурс и вземането на политически решения" и изнася технология, която позволява "мрежа от авторитарен контрол" по целия свят.

Мур каза, че Обединеното кралство също продължава "да е изправено пред остра заплаха от Русия". Той каза, че Москва е спонсорирала опити за убийство, като отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Англия през 2018 г., засилва кибератаки и опити за намеса в демократичните процеси на други страни.

"Ние и нашите съюзници и партньори трябва да се противопоставим и да възпираме руската дейност, която противоречи на международната система, основана на правила", каза шефът на MI6.

Мур каза, че Иран също представлява голяма заплаха и използва политическата и войнствена групировка Хизбула - "държава в държава" - за подхранване на политически сътресения в съседните страни.

Той твърди, че британските шпиони трябва да се откажат от част от дълбоко вкоренената си секретност и да потърсят помощ от технологични фирми, за да спечелят надпреварата във въоръжаването в киберсигурността, която дава на враждебните страни и групи още повече капацитет.

Мур, изказвайки се в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, каза, че разрушителният потенциал на изкуствения интелект и други бързо развиващи се технологии означава, че шпионската агенция трябва "да стане по-отворена, за да остане в тайна" в свят на дестабилизиращи технологични промени.

"Според някои оценки може да изпитаме повече технологичен напредък през следващите 10 години, отколкото през миналия век, с разрушително въздействие, равно на индустриалната революция", каза той. "Като общество все още трябва да рационализираме този остър факт и потенциалното му въздействие върху глобалната геополитика".

"Нашите противници наливат пари и амбиции в овладяването на изкуствения интелект, квантовите изчисления и синтетична биология, защото знаят, че овладяването на тези технологии ще им даде лост", каза Мур.

За да бъде в крак, той каза, че британските шпиони "сега търсят партньорства с технологичната общност, за да помогнат за разработването на технологии от световна класа за решаване на най-големите ни проблеми с мисията".

"За разлика от Q във филмите за Бонд, ние не можем да направим всичко", добави Мур, визирайки измисления създател на джаджи в филмите за 007.

Мур каза, че работата с частния сектор е "огромна промяна" за организация, заплетена в тайна. До 1992 г. британското правителство отказва да потвърди съществуването на MI6. Организацията постепенно става по-отворена през последните години, дори позволява публикуване на разрешена история - макар че тя стига само до 1949 г.

MI6 започна публично да назовава своя шеф, който използва кодовото име C, през 90-те години на миналия век, а Мур е първият ръководител на службата с акаунт в Twitter.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    32 1 Отговор
    Зависи от гледната точка.

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Активист на БКП

    63 2 Отговор
    А Юнайтед Кравария на кое място излезнаха след УБИЙСТВОТО на законния държавен глава Садаам Хюсеин????🇱🇷
  • 4 КОНТРАТА

    72 1 Отговор
    Свтовната заплаха са ингилизоговорящите имперялисти!
  • 5 Факт

    44 1 Отговор
    Края на месеца е, време е за заплата!
  • 6 Соросоид

    42 2 Отговор
    Ми унищожете ги, де. Кво чакате? Нали сте все юнаци?
  • 7 Аржентина

    54 1 Отговор
    Марш от Фоуклендски острови окупатори и марш също от Панама!
  • 8 смерш

    55 0 Отговор
    Най големите заплахи за обединеното кралство са застаряващото ,лениво,богато и наситено с лГдж пресонажи бяло население и главоломно прииждащите азиатци и африканци с религии различни от Християнската!
  • 9 миш

    50 0 Отговор
    И,близо 2 милиарда човека от тия държави умреха от смех.И,все пак сте един остров,по-големи нема да станете.
  • 10 А фащ,геймания, аФстрия

    26 0 Отговор
    италия, фРанция, швейцария,холандия,испания и др с ковиДиктатура управлението?!? Тези не са ли заплаха? Или са от наште?!?
  • 11 Православен

    51 2 Отговор
    Няма по голяма заплаха за света от тия световни паразити и грабители и роботърговци и пирати от жалката британия и световния паразит САЩ. Да се затрият дано.
  • 12 Антимилиционер

    30 2 Отговор
    За Ротшилдите и империята им - да.
  • 13 Коко

    43 2 Отговор
    Крайно време е Обединеното кралство да стане отново страна на безкрайните блата, а британците - отново вмирисани трапери и ловци на глигани! Каквото е било, пак ще бъде! Сега, като цяло, са по-богати от нас. Но четете английската класика и ще видите какво представляват всъщност британците - високомерна, богата аристокрация и беден, алкохолизиран народ. И сега не е по-различно. Ако заживеете там, ще видите, че е точно така. Зад блясъка е точно това. А освен това мъжете много обичат да се боцкат един друг изодзад.
  • 14 Абе не знам,

    23 0 Отговор
    Но онзи- мустакатия,трябваше да остави другия мустакат,да превърне мъгливата ви територия,в копие на Помпей.Сега да ходим на екскурзия,да снимаме и цъкаме с език.Или по модерному,да уакаме: Уааууу! Сорри,вери сорри!
  • 15 България

    2 47 Отговор
    За България най голямата заплаха е Русия.

    Коментиран от #22, #31, #33

  • 16 Механик

    46 1 Отговор
    А това, че кмет на Лондон е пакистанец, не е заплаха,нали? Ми мин.председателят ви, е турчин е нормално,нали? Че в кралското семейство има наследник с тъмна кожа, и това не е заплаха.
    А това, че по градовете ви се говори на всякакъв друг език, но не и на английски, също е благотворно.
    Ми не. Мъртви сте, колкото и да не ви се иска. Каквото сте крали, крали. Сега иде ред да връщате с лихвите.
  • 17 Бай Манчо

    27 0 Отговор
    като са заплаха да изпратят 007 и проблема се решава :)))) Само , че така се получава във филмите , в живота май не е така . Доказано е , че най-големите мръсници и некадърници са точно от МИ6 - преди години наистина са имали разузнаване - сега имат ге йо ве "паркетни" разузнавачи които се грижат повече за лакът на ноктите си
  • 18 Точката е

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "така е":

    Петрол ,газ и влияние!
    Няма значение кой кой е
    С две думи, като слушаш
    и се правиш на ощипана мома,
    "приятели" колкото искаш!
    Ние така изкарахме Комунизма
    и така ще изклатим и Капитализма!
  • 19 бай Джадай

    26 0 Отговор
    На тоя все Башаров и Петров му се привиждат.
  • 20 big

    26 1 Отговор
    Няма по-голяма от САЩ и техните сателити, като Великобритания е на първо място след тях!
  • 21 По голяма заплаха от

    30 2 Отговор
    Англосаксонското племе и ЕВРЕИТЕ няма на този свят!унищожиха българската нация и я вкараха в дългове 😇..
  • 22 Камен

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "България":

    Бързо погледни под леглото, да не би там да се спотайва някой руснак!!
    Бързо!!
  • 23 2121

    30 1 Отговор
    От основаването си противна Англия се напъва да се сравнява с Империята Русия, Поднебесната, с древен Иран.Не видяхме полза от напъните.Но има резултат-в Англия/бях на гости тази година /има чалми, папуаси, негри ,индийци.Всички те , не желаят да работят.Получават обезщетения ,лежат по улиците. Англия с неадекватното си поведение и надменност ,не искат да стават шофьори, таксиджии, да копаят ,да чистят тоалетни, да прибират плодовете и зеленчуците/прибирани преди години от цигани ,турци и българи/Ще се научат.По магазините няма продукти,ще се научат да работят ,когато умрат от глад деца и възрастни,които бяха гледани от нашите слугини.Сега, е време,англичаните да се трудят и ще научат труда по неприятния начин.Нещастници!
  • 24 пешо

    23 1 Отговор
    заплахи са за болните мозъци на дойче зеле
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ингилизи гламави

    17 1 Отговор
    Само с две ракети ставате атлантида нещастници
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Kcaniba

    18 1 Отговор
    бритгендърите и фащсаните не са ли най-големата опасност за света!???
  • 29 Деймос

    8 0 Отговор
    Тия къде се пъхат за сила от които нещо ЗАВИСИ ??
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    14 0 Отговор
    АКО БРИТАНЦИТЕ РЕШАТ ДА СЪБЕРАТ АРМИЯ СРЕЩУ ЗАПЛАХАТА, НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ВОЙНИШКИ ИМЕНА ЩЕ СА МОХАМЕД И АЛИ
  • 31 bg=бг

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "България":

    и обясни по какъв начин ни заплашва
  • 32 Варненец

    8 0 Отговор
    Англия = ексдържава.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гост

    9 0 Отговор
    Марк Твен, Автобиография, Народна култура, С., 1982 г. стр.450.
    НИЕ АНГЛОСАКСОНЦИТЕ
    " За добро или за зло ние продължаваме да поучаваме Европа. Изпълняваме ролята на учители вече повече от един век и четвърт. Никой не ни е избирал за нея, ние просто си я присвоихме. Англосаксонци сме......... На традиционния банкет на организацията, която се нарича "Клуб на всички краища от света" председателят заяви високо и въодушевено "Ние сме англосаксонци и когато англосаксонец иска нещо той ПРОСТО СИ ГО ВЗЕМА."........
    Великото изказване на този воин, изтълкувано със значението, което влагаше в него на обикновен английски език значи: "Англичаните и американците са крадци, разбойници, пирати и ние сме горди, че сме част от това съчетание"......
    Автобиографията е писана 1907 г.
  • 35 Майстор Манол

    9 0 Отговор
    Мислих, мислих, мисли, ... и не се сетих кого са нападали Китай, Русия и Иран? Докато за демократичния фашизъм може би е позволено да нападат която държава искат по света, ако ще да е на хиляди километри от бърлогата му. Знаем за много развити страни, разрушени до основи от "добрите" НАТисти.
  • 36 чичо сам

    9 0 Отговор
    Значи страните които не искат или няма как да бъдат "демократизирани" (колонизирани). Представляват заплаха за Англия, САЩ и тяхните колонии (ЕС, Израел). Разбира се това е така, кръвожадната Русия окупира Крим, без нито един изтрелян коршум, сега гледа към ЕС, ще ни напада. Китай ще завземе Тайван, Иран пък ще напада Израел. Тези три държави носят зло на цял свят... Добрите миролюбиви демократи посяха демокрация и тонове бомби в Либия, Сирия, Ирак, Авганистан. Години по-късно тези нови демократизирани държави процъфтяват.
  • 37 Сандо

    6 0 Отговор
    На колко мили се намират големите заплахи от бившата Велика Британия?
  • 38 Павел пенев

    7 0 Отговор
    С какво Русия,Китай и Иран заплашват мухлясала Англия?
  • 39 един от многото

    9 0 Отговор
    Кои от тези три държави имат колонии!
  • 40 Конник

    5 0 Отговор
    Най гадното и подло племе са англииските политици и МИ6. Нищо не са дали на света. Само грабежи и войни. МИ6 излъгаха че има химическо оръжие в Ирак и десетки хиляди загинаха заради лъжите им в Ирак, в Либия, в Сирия, да не говорим за Афганистан. Те са против Европа и сега ги боли че ме им цепят басма.
  • 41 КЪРЛЕЖИ

    1 0 Отговор
    : Китай, Русия и Иран са водещите заплахи ...... НО САЩ И НАТО СА РЕАЛНИ ТЕ УБИЙЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - САЩ СА ИЗБИЛИ НАД МИЛИАРД ЧОВЕЦИ СЛЕД ВСВ - С ЦЕЛ КРАЖБИ .............. НАПРИМЕР ДНЕС КРАДАТ НЕФТА НА СИРИЯ ............
  • 42 ПРЕСТЪПНИЦИ

    0 0 Отговор
    БЕСНИ СА ИМПЕРИАЛИСТИТЕ ЧЕ Китай, Русия и Иран са водещите заплахи , ........... ЗА ТЯХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !
Новини по държави: