Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 17:20 4 924 13

Сложиха таван на цените на основни хранителни продукти за 3 месеца

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • икономика-
  • инфлация

Определената цена на електроенергията в Сърбия ще се прилага до стабилизиране на ситуацията на референтната борса

Сложиха таван на цените на основни хранителни продукти за 3 месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Сърбия реши днес да ограничи цените на основните хранителни продукти: захар, брашно тип Т-400, хранително слънчогледово олио, свинско месо и 2,8% масленост UHT мляко с 2,8, за да предотврати тяхното надвишаване.

Ценовото ограничение е въведено за премахване на вредни последици и предотвратяване на пазарни смущения и няма да се прилага за намалени цени (разпродажби, сезонни отстъпки или промоционални разпродажби), ако са били в сила на 15 ноември 2021 г., а за редовни цени преди намаленията.

В решението, което ще се прилага за срок от 60 дни, се посочва, че производителите не могат да доставят тези продукти в количества, по-ниски от средните за последните 12 месеца, а за нарушаване на горните разпоредби се налагат глоби в размер от 100 000 до 2 000 000 динара. Предвижда се и забрана за извършване на дейност за срок от шест месеца до една година.

Имайки предвид драстичното увеличение на цената на електроенергията на борсите през последните няколко месеца, правителството на Сърбия прие заключение за цената на електроенергията за резервно електроснабдяване на крайни потребители, които нямат право на гарантирано снабдяване след 1 декември, 2021 г.

Този закон определя цената на електрическата енергия за фирмите, които ще сключват договори за резервни доставки, което ще им позволи да продължат дейността си и да създадат климат за запазване на благоприятна икономическа среда в Сърбия. Определената цена на електроенергията ще се прилага до стабилизиране на ситуацията на референтната борса.

За да се предотвратят последиците, които повишената цена на електроенергията би имала върху общия пазар в Сърбия, правителството на Сърбия прие заключение за регулиране на взаимните права и задължения между публичното дружество Elektroprivreda Srbije (EPS) Белград и купувачите на електроенергия на търговския пазар, чиито договори изтичат на 30 ноември. Решението им позволява да удължат договорите до 31 декември.

По този начин те биха имали същите договорни условия, предимно по отношение на цената на електроенергията, за период от допълнително 30 дни.

Забавеното кандидатстване позволява същото третиране на група клиенти, сключили договори за доставка на електроенергия с ЕПС, които влизат в сила на 1 декември 2021 г., като с тяхно съгласие приложението ще бъде отложено до 1 януари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 7 Отговор
    Кирчо като нищо ще продаде част от АЕЦ Козлодуй на сърбите. Иначе с тия половин млрд всеки петък, трудно се преглъща палавата лихва.
  • 2 Айде и ти сега

    10 11 Отговор
    Малоумници - сложили таван, ами сложете и под и стени и готово. С тоя таван сега тези стоки ще изчезнат от пазара или ше има спекула и черен пазар. А кото падне тавана направо ще им се срути на главите, цените ще са двойни

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Алфа Вълкът

    7 3 Отговор
    Ляба, боба и картофа не трябва да се барат. Едно време швабите като натиснали ушанките, ония извадили плочките от тротоара и сели обелки от картофи.
    На черноземен от обелка на картоф вадя по-добра реколта, отколкото от цял картоф!

    Коментиран от #6

  • 4 Сатана

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Айде и ти сега":

    По време на войната в Югославия също бяха замразени цените на храните.Бензин и нафта нямаше но гориво се продаваше на пътя в пластмасови шишета.Спекула нямаше и Сърбите оцеляха.
  • 5 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    16 6 Отговор
    А У НАС КОГА ЩЕ ИМА ТАКЪВ ТАВАН ЗА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ , КАЖИ ФАТМАК ?????? НИЕ НЕ ВЗЕМАМЕ КАТО ТЕБ 20000 лв. ЗА НИЩОПРАВЕНЕ , А НИ ПРЕТРЕПВАТ ЗА 600 лв.
  • 6 яко ни лъжат

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    ОРБАН ПРЕДИ МЕСЕЦ ЗАКОВА ЦЕНИТЕ А КАЗА ТОЛКОВА ОТ ТУК НАГОРЕ НЕ МОЖЕ!!!! ТОВА СЛУЖЕБНОТО НА РАДЕВ КАКВО ЧАКА????? КАЗВА КРАЙ И ЗАКОВАВА ЦЕНИТЕ. ЕТО НАФТАТА В ЕКО ГОНИ 3 ЛЕВА!!!!!!
  • 7 Centyrion

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Айде и ти сега":

    Май не четеш.Производителите нямат право да занижават количествата под средното за 12 месеца назад .
  • 8 Когато

    4 0 Отговор
    е наред снабдяването с "брашно" С-400 , другото е лесно.
  • 9 Анте Павелич

    4 2 Отговор
    Шумадийските свинари за се запътили към построяване на кимунизЪма!
  • 10 Това е

    0 2 Отговор
    подвеждаща статия
  • 11 Zrock

    5 1 Отговор
    Вучич е гъст с Путин и затова сърбите ядат евтино газът им е без пари и просперират. А ние имаме само един президент- на кого да набие по- напред юмруците,човека...
  • 12 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Това трябва да се направи и у нас. Цените на хранителните стоки да бъдат върнати на нивото от преди пандемията, а не да се дават помощи на търговци измамници.
  • 13 Един

    2 0 Отговор
    Прочетох само заглавието и се зарадвах, но радостта ми беше само миг. Оказа се, че това се отнася не за България, а за Сърбия! Нашите тиквеници в момента се чудят от къде колко заеми да вземат и все им е тая как хората свързват двата края!
Новини по държави: