Last news in Fakti

1 Декември, 2021 16:05 2 519 18

Китайските лагери за превъзпитание: блогър откри доказателства

  • китай-
  • китайска комунистическа партия-
  • си дзинпин-
  • уйгури

Уйгурският автономен регион на Китай граничи с Централна Азия, на негова територия живеят 10 милиона уйгури – мюсюлмани от тюркски произход

Над 1 милион китайски уйгури са затворени в лагери за превъзпитание в Северозападен Китай, твърдят правозащитници. Властите отричат наличието на подобни съоръжения, но китайски блогър успя да ги заснеме.

Двайсетминутно видео, което показва над 10 места за задържане в Синцзянско-уйгурския автономен регион (СУАР) на Китай, дава нови доказателства за масови репресии против етническите малцинства в страната.

Видеото е заснето от китаец на име Гуан Гуан. След като прочел публикации за подобни лагери в американското издание BuzzFeed News, той се отправил към Синцзян, за да провери местоположението на въпросните места за задържане. Неговият запис, пуснат в Ютюб през октомври, привлече вниманието на редица експерти, които проучват специално темата за репресиите срещу етническите малцинства в СУАР.

Архитектката Елисън Килинг, която работи заедно с BuzzFeed News над създаването на спътникови снимки за лагерите за превъзпитание, отбеляза, че информацията от видеото потвърждава онова, което по мнението на експертите, се случва в Синцзян. „Когато работите със спътникови снимки, винаги се налага да верифицирате видяното с помощта на други източници на информация, които да я потвърдят“, казва тя.

Документирано: 18 предполагаеми затвора в Синцзян

А самият автор на видеото, блогърът Гуан Гуан, разказва следното: „Посетих Синцзян през 2019, когато направих пътшествие с велосипед из региона, но целта ми не беше туристическа. Бях прочел историята в BuzzFeed News, където се разказваше за множество места за задържане, заснети със сателит“, казва той.

Мъжът се ръководел от спътниковите карти Mapbox на BuzzFeed News и спътниковите изображения, предоставени от китайския портал Baidu Maps. С тяхна помощ той заснел 18 предполагаеми затвора в осем града на СУАР. Гуан Гуан потеглил от град Хами, където преминал покрай център за принудителна рехабилитация на наркозависими. Това здание не фигурирало на картите на Baidu Maps.

Наличието на решетки на прозорците и оградата с бодлива тел го навели на мисълта, че може би става дума за място за задържане. По-нататък блогърът преминал през казахския автономен окръг Мори в Синцзян, където заснел център за задържане с високи наблюдателни кули, снабдени с камери за наблюдение. По-късно той се добрал и до центъра на изолирания район Мори. Нито един от тези обекти не е бил отбелязан в картите на Baidu.

Когато Гуан Гуан пристигнал в Урумчи, столицата на СУАР, той преминал покрай няколко учреждения с кули за наблюдение и високи огради с бодлива тел – типични белези на затвори в тази провинция. По стените на някои от тези сгради имало лозунги от типа на „Реформи чрез труд и културни преобразования!“.

Най-големият в света лагер за задържане?

През юли журналисти на агенция Асошиейтед прес посетиха центъра за задържане №3 Урумчи в Дабанчен и описаха този комплекс като „най-крупния в страната, а навярно и в целия свят, с площ от около близо 90 хектара“.“Съдейки по спътниковите снимки, а и по количеството на камерите и скамейките, забелязани по време на посещението, лагерът навярно може да побере около 10 000 души“, твърди агенцията.

В продължение на няколко години правителството на Китай лишаваше от свобода милиони представители на етническите малцинства в Синцзян, наричайки репресиите „война против тероризма“. В подобни лагери попадат масово уйгури, а жените, които са били задържани в такива лагери, обвиняват китайските власти в систематични насилия, в това число и сексуални.

Блогърът Гуан Гуан, чието лице се вижда във видеото, сега навярно е застрашен от репресии. В ново свое видео, публикувано на 19 ноември, той и изразява надеждата, че неговите снимки ще могат да послужат като доказателства.

Властите: няма репресии

Китайските власти обаче отричат всякакво участие в подобни репресии. Представител на правителството на СУАР заяви на 17 ноември, че в региона са били приети „твърди, решителни и ефективни“ мерки за борба срещу тероризма, които били успешни.

Уйгурският автономен регион на Китай граничи с Централна Азия, на негова територия живеят 10 милиона уйгури – мюсюлмани от тюркски произход. Макар ислямът официално да не е забранен в конституцията на атеистичен Китай, в провинцията не спада напрежението между властите и мюсюлманските малцинства. По оценките на правозащитници, в така наречените лагери за превъзпитание в момента се намират около 1 милион уйгури.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    4 0 Отговор
    Сетила се Мара... Хахахахахахахахаха!

  • 2 Госあ

    17 18 Отговор
    За дойче зелките трябват такива и Европа ще догони Китай. Много измекяри имат нужда от превъзпитание 💁

    Коментиран от #5, #8

  • 3 незнайко

    7 5 Отговор
    Сам срещу 1.4 милиарда китайци няма как да постигне нещо повече от своето "убийство" !!! Това е подобие на "Зона 51" в Невада !!!
  • 4 BOBO

    23 12 Отговор
    КИТАИ ЗА ТОВА Е ВЕЛИК И МОЖЕ ДА СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ПОИСКА В СОБСТВЕНАТА ДЪРЖАВА АМА СТАТИЯТА ОТ ДОИЧЕ ВЕЛЕ ЗНАЧИ ЛЪЖЛИВА НОВИНА

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    ТОВА Е ИДЕАЛНО ЗА ПО-МАЛКИТЕ МУТРИ , БЕЙОВЕ И ТЕХНИЯ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ СРЕД МЕДИИТЕ И СОФИЙСКИТЕ ТАРИКАТИ ПО МИНИСТЕРСТВАТА
    .........
    ЗА 3 ГОДИНИ ЩЕ СТАВАТ ПАК ХРИСТИЯНИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зелен чорап

    8 3 Отговор
    По същия начин ще бъдат превъзпитавани мислещите и отказващите плачевно неефективните и дори опасни са много хора фъксини! Китайската перверзия с елементи на либерал сектантска нотка се разпростира из целия свят. Или им позволяваме, или ще ни размажат, вкл. и в концлагери.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лао мъ

    8 6 Отговор
    Някой въобще вярва ли им на китайците
    комунистите замениха имперската мандаринска класа със себе си просто..100 години пречукваха дисиденти и сега да са спряли ли?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Коко

    3 3 Отговор
    Уйгури, котрогури и други какви бяха са духтили от Китай още през седми век и са надошли в земята на Тракия. Така са ни станали прапрадеди и са отървали кожата чрез нас. Ако бяха останали там - лоша работа!

    Коментиран от #15

  • 15 Кроко

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Коко":

    Тези версии се опровергаха, местни сме европейци. Просто от Мацква бяха наредили да се тюрки от Азия, за да нямаме самочувствие на древен европейски народ (какъвто сме) и да не се знае че сме дали език, религия и култура на руснаците.
  • 16 КОЙ

    0 4 Отговор
    С терористи така трябва.
  • 17 Ферхат Аслан

    1 1 Отговор
    Турция да окупира Северозападен Китай и да анексира територията която е турска
  • 18 един от многото

    2 0 Отговор
    Добра работа ще свършат и за превъзпитание на баш демократите , че тази тяхна демокрация си е направо терор спрямо личността!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания