Last news in Fakti

7 Декември, 2021 07:47 3 545 25

"Срамно: навсякъде източноевропейци, които работят при по-лоши условия от германските си колеги"

  • източноевропейци-
  • кланици-
  • германия-
  • евтина работна ръка-
  • работници-
  • работа-
  • срам-
  • германци-
  • андреа ролфес

Евтините работници от Източна Европа подсигуряват нашия живот, пишат в Германия

"Срамно: навсякъде източноевропейци, които работят при по-лоши условия от германските си колеги" - 1
Снимка: Shutterstock

"Срамно е", пише в началото на статията си германската журналистка Андреа Ролфес и припомня миналогодишните разкрития за ужасяващите условия на живот и труд на хиляди източноевропейци, работещи в германските кланици. Във вестник „Нойе Вестфелише“ авторката пише още, че кланиците изобщо не са изолиран случай: тази система функционира още по строежите, при брането на ягоди или аспержи, при грижите за възрастни хора и в логистичните центрове. „Навсякъде блъскат работници от Източна Европа, които получават по-малка закрила и работят при по-лоши условия в сравнение с германските си колеги“, пише Андреа Ролфес и продължава:

"Призрачно съществувание. Насред Германия."

„Нима някой се учудва, че бизнес моделът „експлоатация“ се е ширнал навред? Тъкмо евтините работници подсигуряват нашия живот. Цяла Германия извлича ползи от тази експлоатация. Това е перверзно. Хиляди хора работят в най-мизерни условия.“ Авторката на статията разказва за един от тези хора: делегиран работник, който всеки ден трябвало да изминава седем километра пеша, за да отиде на работа. Човекът нямал автомобил, нито дори велосипед, не разполагал и с пари за обществения транспорт. Не притежавал здравна осигуровка, живеел в контейнер и работел в някаква паралелна действителност: „Призрачно съществувание. Насред нашето общество“, възмущава се журналистката.

Тя все пак признава, че повечето работодатели се отнасят правилно със своя персонал. Но въпреки това реалността си остава една и съща: неплатени свръхчасове, лоша медицинска закрила, липсващи надбавки за нощен труд и работа по уикенда или в празнични дни, мизерни условия на живот. Андреа Ролфес коментира тази реалност по следния начин: „Засегнатите работници идват от чужбина. А експлоатацията функционира по една-единствена причина: в своите родини тези хора от България, Румъния или Полша ще изкарват още по-малко или дори никакви пари. Възникнала е цяла система за привличане на хора за работа в Германия, без да им се осигуряват същите права, както на местните работници.“

"А политиката извръща глава"

Журналистката припомня, че от Източна Европа идват сезонни работници и персонал за отглеждането на възрастни хора, без чийто принос Германия не би могла да се справи. „Навярно тъкмо поради това носещите отговорност политици извръщат глави. Те виждат нередностите - и ги приемат просто така. Проблемът в дъното на всичко е повече от ясен. Редица браншове в областта на социалните грижи, логистиката или селското стопанство успяват да оцелеят единствено благодарение на евтината работна ръка. Никой не се оплаква и в държавите, откъдето идва тази работна ръка. Тамошните политици се радват на спадащата безработица и на парите, които тези хора връщат в родината си“, коментира германската журналистка.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не само условия

    40 2 Отговор
    И заплатите, който ни даваха, бяха по-ниски и повече работа, а много обичат поляк да ти сложат за началник, защото само им дай да викат и да псуват. Във фабриките на Германия е така.
  • 2 Раданч Татлъту

    54 0 Отговор
    Тц,тц,тц!А аз си мислех,че ни приеха в ЕС защото сме много умни и красиви!😢🤡🥳👍
  • 3 Публикувано във Факти:

    25 0 Отговор
    "...сезонни работници и персонал за ОТГЛЕЖДАНЕТО на възрастни хора.."?!

    Коментиран от #13

  • 4 Да това е Срамно

    44 0 Отговор
    И не е новина от вчера! Но защо никой не пише за бежанците по Западна Европа и как те харчат парите на европейския данъкоплатец и как създават геупировки с терористичен или криминален характер! Пишете..
  • 5 Kcaniba

    37 1 Отговор
    Па нали само в Русия имало мизерия и прочия хибридки!?? Странно...
  • 6 адаша

    20 4 Отговор
    Принципно не може да се прави сравнение, защото няма шв.аба който да мие чинии и да мете улици.
  • 7 Живко

    28 0 Отговор
    Сети се Мара да се побара... Те затова натискат да вземат и западните Балкани ,че кой ще плаща пенсиите там.
  • 8 комунистче

    10 8 Отговор
    който не му харесва, и 2000 евро чисто са му малко, да се връща тук при нашите пишман предприемачи и собственици, на 500-700 лева заплата, на младите да им разкажа, че в 1990-та година, когато са раждани, никой не можеше да отиде в Германия, и да работи ей така, където се уреди, както е в момента, да не очаквате хубавите платени работи, да ги дадат на вас, децата ви, които знаят перфектно езика, и са учили университет там може би, и те няма да бъдат допуснати до тях

    Коментиран от #15, #18

  • 9 ЕВРО НЮЗ

    16 1 Отговор
    Всичко точно..... ЛИЦЕМЕРНА СТАТИЯ,, В ЛИЦЕМЕРНА МЕДИЯ,,, ЗА ЛИЦЕМЕРНО ОБЩЕСТВО..
  • 10 Сладък,

    25 0 Отговор
    затова главно и основно съборихте Стената, за да напъхате социалистически активи по джобовете и да ни експлоатирате, като животни. Братовчедите англо-сакси са същите, трошат гърбове в хотелската индустрия, предлагат свръхнаселени квартири, а за пред света се представят, като джелтъмени и хора с велики ценности.
  • 11 Грух Джуланов

    4 0 Отговор
    Фарисеите!
  • 12 Сегрегатор

    15 3 Отговор
    Ще имаме да спомняме старото време, когато бяхме в Соца равен и уважаван партньор, а нашите хора се смееха по курортите на, "комбайнерите и колхозниците" от СССР. Сега виж какво стана.
  • 13 мдааа🤔

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Публикувано във Факти:":

    Българи, румънци и поляци вършат онази работа, която местните хора не желаят да вършат! Защото е ПРИКАЛЕНО ТЕЖКА и ТВЪРДЕ ЗЛЕ ПЛАТЕНА. Добре, че са хората от Източна Европа.
  • 14 мнение

    18 0 Отговор
    Не стига че източно европейците им вършат тежката и непривлекателна работа, ами им взимат 40% данъци от заплатите, с които изхранват и плащат наема на безработните германци да могат да безделничат на воля, докато източноевропейците опъват хомота.

    Коментиран от #23

  • 15 Kcaniba

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "комунистче":

    Кой за каквото е учил. В БГ, както и в Русия да речем, отдавна има хора със ЗП равниили близки до тези в Бундеса ла речем... Без ла се чувстваме втора ръка-трети сорт.
  • 16 Пацо

    8 0 Отговор
    Трябва да се работи за пенсиите на германците и социала на мигрантите.
  • 17 Весела

    13 1 Отговор
    Това важи само за хората заминали с полулегални БГ фирми,хора без език и познатия за страната.БГ фирмата събира парсата а те работят като роби.
    От десет години съм в Англия и мога да коментирам,че когато знаеш език,знаеш си правата и сам си намираш работа нещата се получават.Аз съм осигурена,работя в отлични условия,плащам си и за втора пенсия .И всичко това постигнах сама без ничия подкрепа или съдействие!
    Жалко за хората ,които са използвани по-най- гнусен начин,но казвам отново българските посредници са робовладелци.Или заминавайте и се оправяйте сами или си стойте в БГ!

    Коментиран от #22

  • 18 Събуди се

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "комунистче":

    Бате тия 2000Е само бруто може да ги видиш и то е мечта за фабрика такава цифра е на главния и та скъсват от работа. Като махнеш удръжките 1400Е чисто и то не ги вземат повечето масата виси на 1100-1300 по тия фабрики и не само по фирмите за почистване, строителните обекти същата работа. С тая заплатка ако си пушач едва дотикваш до другата заплата. Германия само името и е голямо вече, ако не правят схеми със социала някои друг месец да им поемат квартирата и да работят на черно над 70% от чужденците изчезват. Повечето ми приятели и познати вече се прибраха и работят в Бг със заплати от 800-1300лв и не мислят да се връщат(защо ли?). Заплатата голяма, но и разходите са такива. Преди е било по-различно. Без кредит нищо не може да си купиш по крупно дори колелетата не могат кеш да си платят. Застраховка на автомобил 1,0-1,5 кубика е около 700евра годишно и то на човек със стаж, данък ако е дизел 400Е +- на малките литри, дизел 1,60Евро/л(минимум 30- 40 км на ден). Квартира 50кв.м. 900-1000Евро в града. Среден разход храна ако си готвиш 350Е на човек. Германия беше до преди 10 години. Заплатите бяха пак същите но цените бяха трипъти по ниски. На тричленно семейство ти ляга месечен разход без да си показваш носа навън 2000-2200 евро само да преживяваш, ако не работи жена ти, което е много трудно с малко дете без помощ, не ти остават и за 1 кафе навън и ставаш абонат на банката. Моля не се исказвай неподготвен, действителността е много различна. Това евро
  • 19 Браво

    9 0 Отговор
    Фашизмът в Германия отново надига глава. Германецът мълчи и се усмихва, но не ти мисли доброто. За него ти си парите които му носиш и той не ти се радва, а ти се подиграва. Никога не го показва и никога не го казва. Но усмивката му е на вълк в агнешка кожа! А Германия бавно, но славно върви надолу!
  • 20 Гост

    3 1 Отговор
    Категорично се съмнявам, че немец ще отиде да работи в кланица например, че да има място за сравнение на условията на труд. Като човек, живеещ и работещ в Германия 8 години мога откровенно да кажа, че никога не съм изпитвал дискриминация на работното си място заради българския си произход. Зависи си и от самия човек,от поведение, че дори и излъчване. От нивото на немския. Ако знаеш 20 - 30 думи,ако въобще те приемат на работа, има вероятност да ти възложат по-тежка, но по-ниско квалифицирана работа, за да не се налага да ти обясняват с жестове какво да правиш.
  • 21 XYZ

    8 0 Отговор
    Унижението на нашия народ е непоносимо!
    Борисов, гордееш ли се с това?
  • 22 Събуди се

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Весела":

    Англия няма нищо общо с германия. Заплащането е много по добро, няма място за сравнение. Всеки петък си вземаш парите и си плащаш сметките. Условията на труд също са много, много различни(Германия= експлоатация с по-малко хора повече работа). Данъчното облагане е различно. Минимално заплащане е около 50-60 евро(40 паунда) на ден като махнеш данъка. През бг фирма взимаш повече, ако спазва закона работодателя. Това заплащане го няма там в Англия плюс храната е много по-евтина. Преди 15 години работех в Бирмингам на 120 паунда на ден.
  • 23 Костова

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "мнение":

    Истинската причина, че взимат по-малко е по-вероятно незнанието на немски език, а не източноевропейския произход . В Германия можеш да си купиш сносен велосипед за 50 евро. Колко изпаднал трябва да си, че да ги нямаш и да ходиш пеша 7 километра на работа? Дойче Веле отново малко прекалява в истерията. Не отричам, че сигурно ги има и тези хора, живеещи при тежки условия. Донякъде и те са си виновни. Да научат немски и да си потърсят правата и друга работа.Конкретнофв в Германия има безплатни адвокати, които ще се заниманат с правата на всеки, който докаже, че няма достатъчно средства.Изказвам се като човек, живял и работил в две държави .на ЕС достатъчно дълго време. Изход винаги има.

    Коментиран от #24

  • 24 Събуди се

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Костова":

    За 50 евро употребявано може и за 30евро да си намериш. Авно не сте схванала мисълта за велосипеда на изплащане за какво съм го дал като пример. Покупателната способност на населението се принизява до тази на Б-я. Да се търсят втора ръка предмети. Нямат потенциала масата да си ги копуват нови. Тука няма кой знае какво значение нивото на езика тъй като и швабите са на същото заплащане взимат някой друг цент отгоре заради стажа. Не ти плащат допълнително, че дрънкаш на швабски. Пример мога да представя за работник в централно управление на една от банките с перфектен немски на ниво преподавател в университет заплащане 1550 евро чисто на заплата там някакви бонуси за нова година и ваканция по 300-400евро и като ги осекат данъци 150-200евро чисто. Тези парички си ги вземах и без език като престигнах преди 11 години.
  • 25 Анонимен

    9 0 Отговор
    Целия просперитет на западна Европа последните 30 години се дължи на изсмукването на човешки ресурс от източните колонии - много милиони черноработници създават тяхното благополучие . Като резултат собствените им страни потъват в мизерия . Но това беше плана на нашите западни "приятели" след разпада на социализма - да просперират за наша сметка . Приказките за съпричастност и т.н. са само димна завеса .
Новини по държави: