Last news in Fakti

7 Декември, 2021 13:10 15 439 47

Турците са в паника заради лирата

  • турска лира-
  • турция-
  • турци-
  • паника-
  • реджеп ердоган-
  • ердоган-
  • инфлация-
  • лихви-
  • бизнес-
  • спестявания-
  • истанбул-
  • анкара

Турската лира загуби около 40% от стойността си от началото на годината

Турците са в паника заради лирата - 1
Снимка: Shutterstock

През последните седмици клиентите на обменното бюро, в което работи Хюлия Орак, се увеличават непрекъснато. Хората носят спестяванията си в турски лири и искат да си купят долари. “Кога ще свърши това, докъде ще стигне? Те се паникьосват”, казва Хюлия пред Асошиейтед прес. “Хората са в паника и бързат да използват парите, които са скрили под матрака”, пише "Свободна Европа".

Това е резултат от срива в стойността на турската лира, която достигна най-ниското си ниво спрямо американския долар през ноември. А този срив дойде на фона на критикуваната в страната и чужбина политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да намалява лихвите на фона на инфлация. Турската лира загуби около 40% от стойността си от началото на годината и сега хората в Турция все по-трудно успяват да покрият разходите си за храна и основни стоки.

Как започна всичко

От началото на септември Турската централна банка намали лихвите по заемите с 4 процентни пункта в съответствие с искането на президента Ердоган, въпреки че инфлацията се увеличи до около 20%, пише Асошиейтед прес. Ердоган, който управлява от 19 години и все по-често е определян като авторитарен лидер, прокарва политика на база на възгледа си, че високите лихви предизвикват обезценяване на валутата и ръст в цените - противно на това, което икономистите приемат - че високите лихви водят до понижаване на цените. Решението на Турската централна банка да намали лихвите предизвика за пореден път въпроси за нейната независимост. Необичайната парична политика на страната уплаши чуждестранните инвеститори, които започнаха да се освобождават от турските си активи. А турските граждани бързат да обменят спестяванията си в чуждестранни валути или злато, за да ги предпазят от обезценяване.

В резултат стойността на турската лира, която едва се възстанови от кризата през 2018 г., падна до рекордно ниски нива спрямо американския долар и еврото. На 23 ноември, след като Ердоган обяви, че няма да се откаже от паричната си политика, един долар се равняваше на 13,44 турски лири. Спадът продължи и през миналата седмица, когато един долар се равняваше на 14 турски лири. Според официалните данни, публикувани в петък, инфлацията в Турция е над 21%. Независимата Група за изследване на инфлацията, в която участват изследователи и бивши държавни служители, твърди, че официалните данни на държавните институции не отговарят на истината. Изследователите определят нивото на инфлация на 58%. Това значи, че цените се повишават и за все повече хора в страната с население над 83 милиона души става все по-трудно да посрещнат ежедневните си нужди.

Как инфлацията засяга хората

Обезценяването на турската валута на практика оскъпява всичко - хлябът, наемите на жилищата, горивото за автомобилите. Всяка сутрин пред павилионите, които продават хляба с една лира по-евтино отколкото супермаркетите и пекарните, се редят дълги опашки хора. “Правим икономии от всичко”, казва Синаси Юкселен, който чака на такава опашка. “Преди купувах десет хляба, сега купувам пет. Дори не се опитваме да си купуваме месо.” Емине Ченгизер е искала да купи на дъщеря си зимно палто от търговски център за намалени стоки в Анкара, но си е тръгнала с празни ръце. “Ако купя палтото, няма да имаме какво да ядем до края на седмицата”, казва тя. Селва Демиралп, професор по икономика в университет в Истанбул, отчита и дългосрочните ефекти. “Когато разликата между заплатата, която можеш да получаваш в Турция, и тази, която можеш да печелиш в чужбина, стане толкова голяма, ще бъде много трудно да задържим добре образованите хора в страната”, казва тя. “И това е сериозна заплаха за бъдещето на страната.”

Как Ердоган решава за лихвите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоява за намаляване на лихвите по заемите и сочи това като мярка за стимулиране на икономиката, подпомагане на растежа и създаване на нови работни места. Икономистите обаче са обединени около възгледа, че именно високите лихви забавят инфлацията. Инфлацията е висока на световно ниво заради кризата в икономиката, предизвикана от пандемията от COVID-19. В Турция обаче проблемът е още по-сериозен заради политиката на управляващите да намаляват лихвите. Тази политика е насочвана от президента Ердоган. Той определя лихвите като “майката и бащата на всяко зло” в съответствие с мюсюлманския възглед, че лихварството е грях. “С новия икономически модел се отказваме от политиката на привличане на пари с високи лихви. Подкрепяме производството и износа с ниски лихви”, каза Ердоган.

По-рано той уволни трима управители на Турската централна банка, които отказаха да понижат лихвите. Миналата седмица той назначи нов финансов министър, за когото се смята, че подкрепя политиката на понижаване на лихвите. Турският президент обвинява за срива на лирата “чужди сили”, които целят да разрушат икономиката на страната. Той казва, че той и правителството му водят “икономическа война за независимост”. Преподавателката по икономика Селва Демиралп коментира, че турското правителство прави точно обратното на това, което се прави по принцип за удържане на инфлацията. “Централната банка твърди, че като намалява лихвите върху заемите, ще удържи инфлационния натиск. Пазарите не се връзват на тези приказки”, казва тя. Турция поставя като своя цел растежа на икономиката, а не удържането на инфлацията, казва Демиралп, но според нея “дори растежът е много съмнителен на този етап, защото заради паниката, несигурността и скока в цените, ще наблюдаваме свиване” на икономиката.

Засяга ли инфлацията подкрепата за Ердоган

Първите години от управлението на Ердоган преминаха на фона на стабилна икономика. Според много анализатори това му помага да спечели няколко поредни избора. Инфлацията и скокът в цените от последните месеци обаче се отразяват на популярността му. Преди седмица се проведоха протести в Истанбул и други големи градове срещу високите цени и икономическата политика на правителството. Десетки хора бяха задържани. Опозиционните партии, които се обединиха в блок срещу управляващата партия на Ердоган, събират все повече подкрепа според социологическите проучвания. Членове на опозицията призовават за предсрочни избори и обвиняват Ердоган в “държавна измяна” заради паричната му политика. Ердоган обаче отказва да свика предсрочни избори и твърди, че правителството му работи върху програми, които ще създадат нови 50 000 работни места, както и че ще бъде увеличена минималната работна заплата. “Приготвяме се да предприемем стъпки, за да успокоим гражданите, чиято покупателна способност е намаляла”, каза той.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антимилиционер

    23 8 Отговор
    Този е бивш футболист от Б групата. Наистина, изглежда са верни слуховете, че има български корени и гени. Така всичко става кристално ясно.
  • 3 Любо Желев

    15 2 Отговор
    Бият се като кочове вижте ги дайте звука.
  • 4 Най-интересното

    40 2 Отговор
    Българските търговци внасят всичко от Турция и пак тук са яхнали инфлацията и печелят в момента много яко.
  • 5 Bulgur

    31 53 Отговор
    Турция я чака светло бъдеще а вие май пак ше теглите кредити от световната банка

    Коментиран от #8, #14, #24

  • 6 Пишман

    37 8 Отговор
    Приятеля на Тулупа и той Тулуп!...И неговото шкафче е пълно и то не с турски лири!

    Коментиран от #19

  • 7 Люси

    52 6 Отговор
    Така е, когато ходжа се прави на икономист!
  • 8 Люси

    26 11 Отговор

    До коментар #5 от "Bulgur":

    Рязаният, я бягай при Карата!

    Коментиран от #22

  • 9 Mustafa efendi 🇹🇷🇹🇷

    21 14 Отговор
    То и без това сме известни с дебели хубави и мнооого закръглени ханъми. Сега ще поотслабнеме. Подкрепям Ердо.
  • 10 Милка с лешници

    22 8 Отговор
    Ако така продължават няма да остане дебел турчин а това е НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА С НЕИЗМЕРИМИ ПОСЛЕДИЦИ!!
  • 11 Българина

    31 27 Отговор
    Турция расте като население и произвежда всичко. все неща които скапания ес и България не могат да направят. това е базата за дългосрочната перспектива пред всяка икономика. инфлацията винаги е временна..

    Коментиран от #16

  • 12 Васиу левфски

    11 22 Отговор
    Слава на Ердоган
  • 13 Свиня делиорманска

    10 9 Отговор
    Амааааан бееей добре,че навремето като но сменяха имената не отидах и да остана там щях да се загладя яко.
  • 14 Презвитер Козма

    36 12 Отговор

    До коментар #5 от "Bulgur":

    Аратлик, разбирам че като фен на Ердоган се дразниш от такива статии, но те не са продукт на българската преса. Доколкото разбирам, икомомическата ситуацията в Турция, наистина е такава, каквато е описана тук. За това не сме виновни ние българите, аз като съсед им пожелавам на турците да се оправят. Криза в Турция, може да повече криза и в България. На всички е ясно че времето е Ердоган изтича. Време е за нов турски лидер, който да върне Турция в проевропейската и посока, а не да я бута към радикален ислям и нео-имперски амбиции.

    Коментиран от #25, #37

  • 15 WIENA

    17 1 Отговор
    НЕКАДЪРНИЦИ ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАИН !
  • 16 гост

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    Толкова "порастна" при любимия ти султан , че тази година ще се изравни със два пъти по-малката по население и три пъти по територия Полша !! НА която доскоро се смеехте !!! А както върви може и да падне под нея !!
  • 17 Ганьо Кремльовски

    13 8 Отговор
    Когиш ши падни тъз Турция, че да асвабадим ония 10 милиона бежанци, паднали под чорнае турецкае рабства? Божкей, половината да дойдат в България, ще станем повече от 10 милиона и на часа ще цъфнем и вържем. А включат ли се в ДПС - то, на следващите избори ще се цамбурками у Босфоро .
  • 18 Един

    13 2 Отговор
    Смяна на парите Е това очаква Турция Но същото очаква май и Европа и еврото 2024 Този номер на зануляване на борове става все по употребяван Щом и швейцарците го правят УЖ със стабилната си валута какво остава за другите валути Май книжните пари отиват към пълно компрометиране
  • 19 Бах

    15 9 Отговор

    До коментар #6 от "Пишман":

    + от мен , Нашият Толуп е за Белене , а оня вторият поне прави АЕЦ-ве и мостове и тунели на Босфора . Та и неговото шкафче е пълно но не с Турски лири . Те ще се оправят , щото имат икономика , а ние цървули.
  • 20 Българин

    26 6 Отговор
    Турците не трябва да се паникьосват. Просто трябва да прочетат коментарите тук, в които 5 трола ще им обяснят колко по-добре са от България, ЕС и дори от целия свят и колко светло бъдеще ги чака.
  • 21 Info

    16 8 Отговор
    Турция: Въпрос за икономиката на пресконференция доведе до спиране на предаването. Впечатляващо беше прекъсването на предаването на пресконференцията на външните министри на Катар и Турция, която беше излъчена по турската държавна телевизия, веднага щом се чу въпрос за турската икономика. По-специално, кореспондент на Ройтерс попита турския външен министър Мевлют Чавушоглу дали е в Катар, за да потърси финансова помощ за справяне с икономическия хаос в Турция. Въпросът предизвика паника в турската държавна телевизия и тя внезапно прекъсна интервюто и възобнови нормалното предаване.
  • 22 Bulgur

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "Люси":

    Ще поживеем и ще видим кой на къде ще побяга Ганьо
  • 23 Брет МакГърк

    12 13 Отговор
    Турците да напуснат, да отидат в Германия като мигранти, да оставят страната на кюрдите, за да оправят положението.

    Коментиран от #43

  • 24 Тодор

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Bulgur":

    А ти ще живееш в собствената си страна като чижденец .Докога?Не разбрахте ли вече ,че това е и вашата родина.

    Коментиран от #26

  • 25 Bulgur

    13 11 Отговор

    До коментар #14 от "Презвитер Козма":

    Ганьо недей да плачеш на чужд гроб огледай се малко в какъв хал сте
  • 26 Bulgur

    13 16 Отговор

    До коментар #24 от "Тодор":

    Навремето и Отоманската империя беше вашата страна но вие я предадохте

    Коментиран от #33

  • 27 Амаркорд

    6 0 Отговор
    Когато лихвата по депозитите беше 96%. Дали имаше инфлация...
  • 28 Арнолд

    24 2 Отговор
    САЩ клатят турската икономика докато групировката не го смени с прозападен! Някой от английскоориентирания Абдуллах Гюл, например... Така Англия е клатела Османската империя в периода 1876-1908 г., убивайки първо султан Абдулазиз, след това обаче султан Абдулхамид се опитва 30 г. да поовежда независима политика, но накрая и него го свалят от власт Англия с евреите... Историята се повтаря, както знаем, горе-долу след 1 век..

    Коментиран от #34

  • 29 Уточнение

    12 6 Отговор
    Тоя е като Буци! Акъл не взема от умни хора, защото главата му е чугун и няма къде да го побере!
  • 30 Още не са

    5 11 Отговор
    се стреснали ама като я сцепят турцията поне на три е те тогава ще ми стане благо на душата ! И водорода кат почисти Константинопол и анкара екстра ще е !
  • 31 Хиперинфлация

    13 5 Отговор
    Паниката и финансовият хаос докараха Ердоган до параноя. Вчера той обвини християните в Кипър, защото сирийски мюсюлмански бежанец запали джамия, защото искал да си отмъсти на имама, с когото имаше лични спорове..!!
  • 32 съвер

    9 1 Отговор
    Ердо, направи си и ти енда печатница и раздавай на бедните
  • 33 Тодор

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "Bulgur":

    А ти защо не си отидеш “и вас”.Нали те чака светло бъдеще там.Какво правиш тука между ганьовци?

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Анонимен

    4 12 Отговор

    До коментар #14 от "Презвитер Козма":

    Радикален ислям ...това са измислиците на християнския свят,..поинтересуваи се какво е значението на думата ислям"..тази дума ислям не е измислена от мюсюлманите,...ИСЛЯМЪТ"..като религия е Аврамова религия дадена от ...БОГ...да я изпълняват всичките народи ...нито Христос нито Моисей са проповядвали християнство, или пък Юдеизъм..религията при БОГ е само една и тя се нарича ИСЛЯМ...
  • 38 Епонимен

    12 2 Отговор
    Браво на Ердоган. Турците се бяха превърнали в разглезени деца със заплати от 400 евро. Сега, когато паднаха под 200-те евро на Албания и се конкурират със 100-те евро на Бангладеш, те ще имат възможността отново да станат скромни.
  • 39 Късно е либе за китка

    2 1 Отговор
    Това се прави в началото на обезценяване на валутата а не в края, вече всичко е свършило къде се вика😂Ердоган май си отива лека полека🤔
  • 40 Baraigo

    5 1 Отговор
    Както и тука и там народа е прост ама по простот нашия зада го търпят толкова години нали го боготворят измекяра нека си жънат това което сами са си посяли
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор
    КАКТО ТРЪГНАХМЕ , СЪЩОТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ И С БЪЛГАРИЯ....... ИНФЛАЦИЯ...... И ДИКТАТУРА......
  • 43 Bulgur

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Брет МакГърк":

    То за Германистан заминаващите са повечкото кюрди ве амсалак и нали всеки ден по егейско ви ги пращаме защо не искате да ги прибирате ве нали ги обичате тез кюрди споко някой ден на кюп ще ги пратим при вас
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 5иция

    2 3 Отговор
    Истанбулската Борса в началото на месец Август бе на ниво 1 400 а сега Декември надмина 2 000. Борсата им за този период има 50 % ръст.
  • 46 Боли ме шнура

    0 1 Отговор
    Само така Ердо, не само трябва да сваляш лихвите, а направо ги занули, без лихви, давай цяла Европа е с теб,
  • 47 Американец

    1 0 Отговор
    Държава изолирана от света, няма как да я чака нищо по-различно
Новини по държави: