Last news in Fakti

8 Декември, 2021 13:46 1 731 13

Беларуският посланик в България: Беларус няма вина за станалото на границата

  • беларус-
  • посланик-
  • александър лукашевич

Александър Лукашевич говори пред български медии

Беларуският посланик в България: Беларус няма вина за станалото на границата - 1
Снимка: Посолство на Беларус в България

Посланикът на Беларус в България Александър Лукашевич говори пред български медии. Той обясни подробности за ситуацията по границите на страната и диалога с ЕС.

Благодаря за предоставената ми възможност отново да се срещна с вас, но сега в разширен формат. Днес основната тема на нашата дискусия ще е ситуацията с бежанците на границите на Беларус с Европейския съюз. Тази тема е във фокуса на внимание не само на българските медии но и на световните.

Веднага ще отговоря на главния въпрос: миграционната криза на беларуските граници възникна не по вина и не с участието на Беларус.
Хората напускат домовете си в разрушени, разкъсани от войни страни търсейки по-доброто бъдеще. И към тази крачка не ги подтикна Беларус, а необмислената политика на западните страни, които отприщиха войни и конфликти в страните от където са родом мигрантите. В това число – Афганистан (2001 г.), Ирак (2003 г.), Либия (2011 г.), до ден днешен продължава войната в Сирия. Всичко това доведе до това, че през 2015 г.

Европа бе залята от най-мощната в историята следвоенна мигрантска вълна – 1 млн. бежанци бяха принудени да търсят убежище на европейския континент. Днес историята се повтаря, но в по-малък мащаб и на нашите граници с Литва и Полша. Катализатор на сегашния миграционен кризис станаха действията на Европейския съюз, който спря работата си в Беларус по всички съвместни проекти по укрепване и управление на граници, създаване и модернизиране на центрове за нелегални мигранти. От април тази година ние многократно се обръщахме към Европейската комисия с предложение за провеждане на консултации по дадената тема, но, за съжаление ЕС упорито отказва да води подобен диалог и политизира проблема. В резултат на това беларуската страна, против, която са въведени икономически санкции не може самостоятелно да задържи увеличилият се поток от мигранти и бежанци.

Вместо да се установи конструктивно взаимодействие и в нарушение на разпоредбите на Конвенцията от 1951 г. за статуса на бежанците и нормите на международното хуманитарно право, полските и литовските власти използват тактика за прехвърляне на мигранти обратно в Беларус насилствено. За огромно съжаление има и жертви. В този контекст не мога да не отбележа събитията от 16 ноември – това беше върха на цинизма от страна на Полша, когато военните използваха срещу бежанците водни оръдия, сълзотворен газ и светкавични гранати! При това, в някои случаи от водните оръдия са се пръскали химически вещества, които се използват за борба с насекоми и имат силно дразнещо действие.

В настоящата ситуация и като се има предвид студа Президентът на Беларус взе решение да окаже на бежанците цялостна помощ, като им осигури безопасни условия на пребиваване на територията на нашата страна. Те (около 2 хиляди души) са настанени в транспортно-логистичен център на границата с Полша, където са им осигурени топли дрехи и храна, работи денонощен медицински център. Бежанците са получили над 100 тона хуманитарна помощ.

Ние осигурихме достъп на международни структури до мигрантите на границата с нашата територия и продължаваме да сътрудничим за оказване на помощ за тях заедно с Управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците, Международната организация по миграция и Беларуското дружество на Червения кръст. От своя страна Полша напълно закри достъпа до пограничните региони както за хуманитарни и правозащитни организации, така и за обществеността и медиите в опит да скрие фактите от жестокото си отношение към бежанците.

Това, с което се занимаваме днес е необмислено опетняване на Беларус, натиск и шантаж от страна на европейските партньори. Беларус е била и остава отговорен и надежден партньор в сферата на борбата с нелегалната миграция и охраняване на границите, продължава да изпълнява международните задължения. Ето няколко цифри: за осем месеца тази година за нарушение на законодателството за държавна граница са задържани над 600 души, прекъснати са 12 канала за нелегална транзитна миграция в ЕС, задържани са 15 организатора и съучастника, образувани са 14 наказателни дела.

За пореден път призоваваме ЕС за конструктивен диалог. Само със съвместни усилия можем да устоим на това общо предизвикателство.
Беларус е готова за работа с всички международни партньори, въпреки политическите разногласия, за да не се допуска допълнително изостряне на миграционната криза в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    9 19 Отговор
    Ушанки. ХАХАХСХАХАХС. Квиик.
  • 2 Христо Божилов

    7 7 Отговор
    Сашко да го пратят на Турската граница
  • 3 Перо

    15 5 Отговор
    Меркел покани лично имигрантите и следва да си ги приеме! Това трябва да се дебатира в ЕС и да се задължи германското правителство за тов, а не всички държави да плащат безумието на един човек!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 БСП на Бунището

    6 3 Отговор
    Хайде сега един медал и на Лукашенко от Румен Радев.....Щото даде на Руския Посланик в България един медал...тоест ето "Посолството на България в Москва се състоя тържественото връчване на ордена "Мадарски конник" първа степен на Посланика на Русия в България (2016-2021 г.) Анатолий Макаров. Орденът връчи посланик Атанас Кръстин. Това съобщиха от посолството на Руската федерация в София. Високото държавно отличие за приноса в укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Руската Федерация бе връчено на Анатолий Макаров в съответсвие с указа на Президента на Република България Румен Радев от 30 юни 2021 г....Толкова за КГБ...Решетников...ДС....и така нататък??
  • 5 ПиПеро

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    А собствено в независещата от Меркел Белорусия КОЙ ги покани🤔?

    Коментиран от #7

  • 6 wag

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Много точно. Самата истина хората искат само в Германия. Направиха си пропагандата, разбиха им дуржавата, сега да си ги гледкат. Бабата хитра излезе, вазира вече.
  • 7 wag

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПиПеро":

    Турция си ги препрати на север, с няколко чартара. Като ЕС не иска да им киха за какво им са. Хората в тая държава или правят бизнес, или правят от тях бизнес, това е.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПиПеро

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "wag":

    Не искаш да кажеш, че Турция фактически ги е "поканила" в Белорусия БЕЗ нейното, на Белорусия, знание и разрешение, ...за желание - да не говорим, нали? Или ...? Понеже мене ми е интересна именно белоруската роля в ...хм, "заверата".
  • 11 За какво ли им са?

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "wag":

    "Присъствители", какво да ги правиш: за своите, за единоверците си, ще се грижат само ако някой им плати, но за сметка на това какъв "алтруизъм" проявяват към друговерците (арменците примерно) - тях ги колят съвсем безвъзмездно...
  • 12 Сандо

    0 1 Отговор
    Всичко хубаво,но вече сте заложени на прицел.
  • 13 Друг

    1 0 Отговор
    Тези Беларусци майка им ли ги учи да лъжат така? Чак толкова тъпи не сме, че да не виждаме какво става!
Новини по държави: