Last news in Fakti

9 Декември, 2021 14:12 4 466 11

Германия: годината на рекордните фалити

  • икономика-
  • фалит-
  • фалити-
  • германия-
  • пандемия-
  • пари-
  • бедност

През 2021 година Германия отбелязва огромен ръст на фалитите

Германия: годината на рекордните фалити - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемите в снабдяването и ограничителните мерки - това са главните предизвикателства пред германската икономика в апогея на четвъртата пандемична вълна. Много предприятия бележат загуби и се борят за оцеляване, но въпреки това броят на фалитите сред фирмите все още е обозрим.

Къде има най-много фалити

И въпреки това: от пет години насам като цяло в Германия не са били регистрирани толкова много фалити, колкото сега. Причината за ръста на банкрутите е рекордният брой случаи на потребителска несъстоятелност - т.е. фалити на частни лица и малки фирми. При по-големите предприятия фалитите си остават на ниско равнище - благодарение на щедрите държавни помощи. Това показва проучване на консултантската фирма "Кредитреформ". Според изследването, през 2021 година неплатежоспобност са обявили над 122 000 лица и фирми - с 60% повече, отколкото предишната година. Този ръст се дължи най-вече на частните фалити. Една от причините е, че срокът за изплащане на текущи дългове беше съкратен от 6 на 3 години и много частни длъжници, които досега отлагаха фалита, през 2021 година бяха принудени да го обявят.

Но по време на пандемията и хора без дългове са изпаднали в несъстоятелност: заради локдауна и ограничителните мерки много работници в Германия бяха принудени да преминат на съкратено работно време, а при едноличните фирми рязко спадна броят на поръчките. Освен физическите лица и едноличните фирми, най-тежко са пострадали малките фирми с персонал под 5 души - те съставляват близо 85% от всички фирми, обявили неплатежособност. А ако се вгледаме в детайлите за фирмените фалити, ще установим, че те са най-много в сферата на услугите. В сравнение с миналата година е спаднал обаче процентът на фалити сред по-големите и по-известните фирми. И още една трайна тенденция: по-често фалират по-стари фирми, а оцеляват по-млади.

Каква е прогнозата за 2022

Лошата новина е, че догодина се очаква ръст на фалитите на предприемачи в Германия и по цял свят. Това е прогнозата на "Ойлер Хермес", най-големия световен застраховател на кредити. Но въпреки това фалитите няма да са толкова много, колкото през 2019, смятат застрахователите. Обяснението се крие в масивните помощни мерки, които държавите предприемат в полза на фирмите заради пандемията.

Автор: Герит Рудолф


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    15 4 Отговор
    Нали за това работите всички вкупом, продажници на личния избор и свободата на индивида, па сега било година на фалитите!
  • 2 Майна

    19 1 Отговор
    Това беше ПЛАНИРАНО....СИГУРНО СА ДОВОЛНИ, ТОВА Е НАЧАЛОТО .., НО И НАЙ-ПЕРФЕКТНИЯ ПЛАН ИМА СЛАБО МЯСТО, А ТЕ ПОДЦЕНИХА ЧОВЕЦИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА ..ТАКИВА, ТЕЗИ ИЗРОДИ...
  • 3 6321

    26 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И НАТО.
  • 4 Рошко

    7 6 Отговор
    Само локдауни му е майката и ще се оправят
  • 5 Аватар

    22 1 Отговор
    И после политиците им се възмущават,когато има протести и хора с факли стоят пред домовете им...
  • 6 Джаф-Джаф

    17 0 Отговор
    Без малки фирми?Без частна собственост?Така или иначе работата не отива ли към масово фалиране,защото е въпрос само на време. Ако са всички едновременно ще се усетят и разбонтуват. Винаги е имало"тарикати", който са мислели,че ще минат м/у капките и винаги са изгаряли по късно,но с обикновения човек...Хората не правят нищо,защото всичко е постепенно и си мислят,че ще свърши скоро, но не ли точно в това тайната? Удължаване по малко на мерките с ограничения, за да няма масови безредици...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Walkirie

    16 0 Отговор
    Планът за унищожаване на цивилизацията върви с пълна пара
  • 9 Ам гъл

    20 0 Отговор
    Та нали целта е Средната Класа,. Германия сама Затрива Германия и унищожава Европа. Същото за Трети път.
  • 10 Дали още някой се съмнява,

    14 1 Отговор
    че целта на Короно параноята е унищожаване на малкия и среден бизнес. Остават само корпорациите.
  • 11 American 🏈

    2 0 Отговор
    Нека налагат още Кови санкции, локдауни и простотии, после да реват, fuckin cucks
Новини по държави: