Last news in Fakti

16 Декември, 2021 18:50 2 876 5

Индия вдига минималната легална възраст за брак на момичетата

  • индия-
  • момичета-
  • брак

Според доклад на ООН от 2017 г. обаче 27% от индийските момичета биват омъжени, преди да навършат 18 години

Индия вдига минималната легална възраст за брак на момичетата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индийското правителство одобри предложение за увеличаване на минималната възраст за сключване на брак за жените от 18 на 21 години. Активисти за човешките права обаче са разделени в мненията си за мярката, пише Al Jazeera.

В момента минималната възраст за сключване на брак за мъжете е 21 години, а за жените - 18 години. Решението за вдигането ѝ за момичетата е взето по време на заседание на кабинета в сряда. Сега правителството вероятно ще внесе изменение в Закона за забрана на детските бракове от 2006 г.

По време на речта си по случай Деня на независимостта през август миналата година министър-председателят на Индия Нарендра Моди спомена предложението, като заяви, че правителството "е постоянно загрижено за здравето на дъщерите и сестрите ни" и че те трябва да се омъжват на подходяща за това възраст.

"С развитието на Индия пред жените се откриват възможности за висше образование и кариера. Налице са императиви за намаляване на коефициента на майчина смъртност, както и за борба с недохранването. Целият въпрос за възрастта на момичето, което влиза в майчинство, трябва да се разглежда в тази светлина", коментира и министърът на финансите Нирмала Ситхараман.

Работната група на високо равнище, в която участваха представители на министерствата на здравеопазването, на правосъдието и на развитието на жените и децата, подкрепи предложението, като препоръчва жената да е навършила 21 години по време на първата си бременност. Според доклад на ООН от 2017 г. обаче 27% от индийските момичета биват омъжени, преди да навършат 18 години.

Ранджана Кумари, директор на базирания в Ню Делхи Център за социални изследвания, заяви, че приветства решението на правителството и добави, че иска възрастта за сключване на брак за двата пола да бъде еднаква.

"Сега отговорността на правителството и политическите партии трябва да бъде да започнат да работят за промяна на начина на мислене в обществото, защото това няма да стане само с приемането на закон. Трябва да гарантираме, че момичетата завършват образованието си и имат възможност да работят, ако искат", коментира Кумари пред Al Jazeera.

Активистката и политик от Комунистическата партия на Индия Кавита Кришнан обаче смята, че решението на кабинета е "много погрешно" и "проблематично".

"Това е ход, който по същество има за цел да контролира още повече автономията на жените. Вече беше атакувано правото на жените да сключват брак по свой избор, а сега то ще се ограничи още повече, защото ще получи законова санкция", казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pbdan

    13 0 Отговор
    Нали други им бяха културните особености? Да раждат на 11г. не, че не са правени опити за още по-ранно забременяване. Нека НПО да прочетат как е положението в "прародината".
  • 2 Борис Джонсън

    10 0 Отговор
    Тия са пред нас, тук на 13 г и взимат булката така е в махалите а там 21 не за секс а за браг брей брей тия индийци напредват
  • 3 Затова казвам

    12 0 Отговор
    Най-разумното решение на нашите демографски проблеми е да пратим с еднопосочен билет в Индия онези наши сънародници, чиято прародина е там. Ние тук не успяхме да ги убедим да не си омъжват дъщерите на 11-13 г., а синовете - на 14-16 г. В Индия си имат начини да накарат този и онзи да спазва законите, а БХК няма глас там. Така ще освободим по няколко милиарда лева годишно - вместо да ги даваме на тукашни индийци с надеждата да се интегрират (а те не искат, но парите взимат), с тези милиарди ще повишим пенсиите. Пенсионерите няма да остават да работят след навършване на съответната възраст. Ще се освободят много работни места, няма да има млади безработни. Когато стабилизира положението си със сигурна заплата, младият човек ще създаде семейство и деца.
  • 4 Ром ама кубински

    6 0 Отговор
    Ами за нашите индийци,кога ще бъде вдигната възрастта?
  • 5 веселяк

    1 0 Отговор
    Нашите почват с чифтосването още като проходят!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания