Last news in Fakti

18 Декември, 2021 19:15 3 806 34

Берлин предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2"

  • германия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 2

Германските власти чакат базираната в Швейцария оперираща газопровода компания Nord Stream 2 AG да представи документи за рестартиране на процеса на сертифициране на газопровода

Берлин предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди в интервю, публикувано днес, за "тежки последствия" за газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, ако Москва нападне Украйна, информира "Франс прес".

Газопроводът по дъното на Балтийско море ще удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в Европейския съюз е необходим, за да ѝ помогне за енергийния преход от въглищата и ядрената енергия.

Ала проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години е преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източни съюзници на Германия в ЕС като Полша, както и от САЩ.

Критиците настояват, че проектът ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, а Украйна го определи като "геополитическо оръжие".

"Всяко ново военно действие не може да остане без тежки последствия", предупреди министърът от Зелената партия пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг", визирайки разполагането на руски войски на границата с Украйна.

Той отбеляза, че "нищо не може да бъде изключено", ако "има ново нарушение на териториалната цялост" на Украйна.

Новото германско правителство заплаши да блокира работата на газопровода, ако Русия нахлуе в Украйна.

"В случай на по-нататъшна ескалация този газопровод не би могъл да влезе в експлоатация", настоя от своя страна германската външна министърка Аналена Бербок.

Хабек допълни: "От геополитическа гледна точка газопроводът е грешка. Всички страни бяха против него освен Германия и Австрия."

"Газопроводът обаче е построен. И въпросът за пускането му в експлоатация остава открит и трябва да бъде решен според европейското и германското законодателство", изтъкна германският икономически министър.

Германските власти чакат базираната в Швейцария оперираща газопровода компания Nord Stream 2 AG да представи документи за рестартиране на процеса на сертифициране на газопровода.

След това "Северен поток 2" също така трябва да бъде одобрен от Европейската комисия - процес, който вероятно няма да бъде завършен през първата половина на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 успееех

    119 4 Отговор
    Ама, руснаците си имат газ, а вие искате да купувате. Да го спрат и през Украйна, ако толкоз не ви кефи руския газ, а? Ко ши кажете?

    Коментиран от #3, #24

  • 2 Майна

    99 4 Отговор
    В Цяла ЕВРОПА СЕ ИНСТАЛИРАХА УДОБНИ ГЛОБАЛИСТИЧНИ ПОДЛОГИ...ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ВИНОВНО ,ЧЕ ДОПУСНА ТОВА...ЩЕ Е ТЕЖКА ВОЙНА
  • 3 А50

    94 4 Отговор

    До коментар #1 от "успееех":

    Да вземе да санкционират и Северен Поток 1, ако им стиска. Ама тогава ковидфашистите няма да изкарат зимата на власт.
  • 4 вярвам ви

    106 2 Отговор
    И после разправяйте приказки за върховенство на закона, независими държави и т.н. Цял Брюксел пълен със соросоидни подлоги, играещи по краварската свирка. Театъра с нападението над Украйна е поредния епизод от опита на краварите да спрат руския газопровод. И не мисля че ще е последен.
  • 5 Абе

    82 2 Отговор
    Тея зелените не се ли усещат, че стане ли война с Украйна и другия поток с газ ще спре за тях. А и след това тоя нов поток може да не е необходим:)

    Коментиран от #10

  • 6 Ама

    37 1 Отговор
    верно зелени откъснати тия!
  • 7 Х мен

    62 1 Отговор
    Тия германци много си повярваха, руснаците се някак ще се оправят без техните
    джунджурии ама без газ и ток не се живее, колкото и да се санираш без топло
    не става а и в комбинация зимно слънце и безветрие за ВЕИ си е катастрофа.
  • 8 А бе

    45 5 Отговор
    Германия и Русия са вечни приятели. С много малко,всъщност едно изключение, винаги са гледали в една посока.
    Гръмки думи,но в крайна сметка, газа ще тръгне. А тръгне ли,спиране няма.
    Крайно време е политиката да отстъпи на икономиката.
    Всичко друго е глупост.

    Коментиран от #26

  • 9 Амо

    45 1 Отговор
    Само да не останат на студено в средата на зимата...
  • 10 Сивата чапла

    40 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    На тях не им пука, те са се осигурили с години напред. Какво им пука, че цяла европа ще стане едно огромно гето. Каквато е и целта де. Задокеанските кукловоди искат земя, земя и пак земя!
  • 11 Министър Хабек

    31 1 Отговор
    провЕрил ли е кво казват немските индустриалци?
    Щото на мен ми се види че едни 10 милиарда за Източна Украйна не са много.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 big

    42 1 Отговор
    Не намирам политиката на заплахи и санкции за нормална! По отношение СП-2, също не намирам за логично забавянето на процеса за сертификация, също и новите изисквания към фирмата оператор. Всичко това на фона на много високи спотови цени, 4-5 пъти по-високи от началото на годината и започналата криза с електричество и отопление поради високите цени. В конкретния случай, дори Газпром не се нуждае от СП-2, цените са много високи и съответно печалбите, тази инвестиция най-вероятно вече се е изплатила, а при запуск - цените ще паднат много и надали те ще реализират тези печалби. Така, че тези политически игри де факто отиват на гърба на европейския потребител и неговото портмоне!
  • 14 Гошо

    32 2 Отговор
    Тоя Роберт Хабек не осъзнава ли че последствията ще са по тежки за Германия ,ако Русия нападне Украйна Хем газта ще спре ,хе една камара хрантутеници професионални русофоби ще им се изсипат на германците Да не говорим щатите каква вноска ще им опънат за НАТО
  • 15 КОНТРАТА

    30 0 Отговор
    Скоро и Германия и Киевска Рус остават без газ обаче Киевска Рус ще плати и тръба номер 2!
  • 16 БанкерЪ

    36 0 Отговор
    Мдааа...явно газът в Европа все още е еФтин...е, като стигне $5000, може и да му уври куфелницата на тоя. А руснаците не бързат - такъв берекет, дето им изсипаха еврозелките, те не са и сънували! А и не им пука, спотовият пазар вече им изплати газопровода, може и да не го пускат...

    Коментиран от #21

  • 17 Жан вължан

    30 0 Отговор
    Ако Русия СССР СПРЕ КРАНЧЕТО ДЖЪРМАНИ ЗАМЕРЗЕТ хахаха хахаха хахаха
  • 18 ПараШут

    30 0 Отговор
    И така му е добре на Путин, той зор няма, в неговата държава парното е безплатно! При тези цени на горивата СП2 въобще не му трябва и вече се е изплатил, да му мислят тези, които нямат газ!

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Монгола

    26 0 Отговор
    Русия не се подава на шантаж. КНР е пазар на руски газ и може да поеме количеството газ оредназнапен за ЕС обапе Германия може да копа и гири още 7 години въглища докато си построи атомни мощности и не съм сигурен дали Германия има право изобщо на атомна енергетика след ВСВ!

    Коментиран от #32

  • 21 Сандо

    31 0 Отговор

    До коментар #16 от "БанкерЪ":

    Най-големият сеир ще е,ако руснаците им кажат:"Щом не искате,почваме да го разглобяваме и с тръбите ще направим газопровод до Китай или Индия например."Евроидиотите сигурно ще се побъркат от усилената си мисловна дейност да разберат какво е станало.
  • 22 Лелелеле

    15 0 Отговор
    Ма само глупости се пишат тук,всички държави били против само Германия и Австрия не били против,ми тя газта е само за тези две държави другите да гледат и да лапат мухи,,както ние ще лапаме мухи след години затова че изпуснахме през нас да минава Южен поток,може би дойде време много етническа Турция да се разпадне на десетки държавици и тогава през там ще пресъхне тръбата,то и никои не вярваше че със Сирия ще стане ръка но стана,бил съм там преди започването на размириците и си беше една нормална държава,с много етноси.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 махмурлия

    1 34 Отговор

    До коментар #1 от "успееех":

    Червените боклуци са страна от третия свят. Продават необработени суровини и силно зависят от тях. Ако не продават газ, са умрели от глад. И западът знае това и в прав текст им казва, че ще умрат от глад ако шавнат към Украйна. Ватенките оставят собствените си руснаци да умират от студ поради липса на газификация , а строят газопровод къэм Германия. Защо ли?

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Руснак

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "А бе":

    Та германия спонсорира ленин да вземе власта как-то американците радев Ама мъчно се задължават власта иска се акъл
  • 27 Германия

    16 0 Отговор
    Да внимава че ако спре сп2 може да и спрат и другите тръбопроводи.
  • 28 Олга

    18 1 Отговор
    Даже при негативния сценарий (спиране на Потока) Русия с високи цени за газ вече „избила“ загубите си от строителството, но едва ли германския бизнес покорно ще понесе своите загуби.

    Коментиран от #31

  • 29 бай /бай

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "махмурлия":

    братко лекувай си махмурлика тази тема не за теб
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Монгола":

    Те в момента имат атомни мощности , но ги затварят до две години . Причината е същата като с въглищните ТЕЦ - еко-талибанизъм .
  • 33 remqnka

    2 0 Отговор
    Че Европа си изцапа бельото, е всно но неот сграх. а, че трябва даолаща вноските на някой за Украйна. И сега джеба, няма да го приемем, че... Минормално е да ревят тези стаксите. Да ги бяха намалили преди време и ок. Поляците не понасялиРуснаците:) а обратното. Колкото до наливащите в Украйна без коментар.
  • 34 Kcaniba

    1 0 Отговор
    Спонсорите на диниз осъмнаха с празна окраинска тръбъ... ачи сега - на шекелззз
Новини по държави: