Last news in Fakti

25 Декември, 2021 14:50 6 674 25

Украйна не може да осигури алтернативни доставки на газ

  • газ-
  • юрий витренко-
  • нафтогаз

Полша не желае да инвестира собствени средства в газовата инфраструктура

Украйна не може да осигури алтернативни доставки на газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна все още не е готова да осигури алтернативни доставки на газ през Полша, поради липсата на инфраструктура, необходима за преноса на втечнен газ. „Физически кораби с LNG (втечнен газ) не могат да влязат в Украйна. И дори от терминал в Полша, регазифицираният LNG не може физически да влезе в Украйна през тръби", каза ръководителят на украинската компания "Нафтогаз" Юрий Витренко.

За реализирането на такъв проект е необходимо да се модернизира системата, като се инвестира по-специално в проблема с т.нар. „тесни места“. „Терминалът „Свиноуйсце“ се намира от другата страна на Полша … За да достигне физически газ дотам от Украйна, може например да бъде доставен газ от Германия през Полша, но за целта трябва тези „тесни места“ да бъдат разширени, т.е. да се инвестира в инфраструктура. Възможно е да се направи, но изисква време“, обяснява Витренко и обръща внимание на важна инвестиция, която Полша така и не прави, защото иска да ползва европейски пари за това и не желаят да инвестира собствени средства.

Той обърна внимание на възможността за закупуване на втечнен газ от САЩ, но това не решава проблемите на енергийната сигурност на Украйна. „Ако искаме да извършваме финансови спекулации, може да купуваме газ от американски износители, но това не решава проблемите на енергийната сигурност“, каза ръководителят на „Нафтогаз“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    144 8 Отговор
    Украинците да не се притесняват, догодина ще са с руски паспорти и ще си седят на топло, поляците да му мислят
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    114 3 Отговор
    На това народът му вика : " Вода гази, жаден ходи!"
  • 3 Раша

    134 3 Отговор
    Позната картинката.
    Украйна обича красив живот за чужда сметка!
  • 4 пешо

    114 3 Отговор
    на каква цена ще е втечнената газ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гошо

    63 2 Отговор
    види се, освен пшек, имаме и нова диагноза - укр. при това, събрани на едно място.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    64 2 Отговор
    Те имат Реверсна еднопосочна връзка с полша и Германия.Доколкото съм помнещ е за над 3милиарда кубични метра газ по тръбата.В момента доколкото съм осведомен полша получава Руска Газ от.....ГЕрмания.......Германия има завишена квота за доставка и получава над 5милиарда кубични метра газ повече от заявеното.Цените по ,които ги получава са много изгодни,защото имат дългосрочни контракти с газпром.

    Коментиран от #25

  • 8 Еее

    38 6 Отговор
    "ни така, ни онака". Точно американските приятели се задействаха да спасяват Европа с доставки на втечнен газ, а укритие не искат да приемат помощта(няма значение, че цената в момента е по-висока от азиатската, това се променя).
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХАХАХАХААХАХ

    75 1 Отговор
    ТИЯ СЕГА РАЗБРАХА ЧЕ НЯМАТ ТРЪБИ ХАХАХАХАХАХАХА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сандо

    51 5 Отговор
    Има решение и то е много просто:спират преноса на руски газ по тръбопроводите си и пускат по тях газ от Европа.И тъй като той може да се движи само в една посока,ще изгубят таксите от преноса на руски газ,но пък ако имат излишни количества,могат да ги продават на Русия.А и по този начин ще се превърне в действителност твърдението на американска овца,че Европа продава газ на Русия.
  • 13 истерията

    56 2 Отговор
    която създадоха европейските политици работи в полза единствено на спекулантите, които са пак европейски. Ето сега ще се появи и спасителния втечнен газ от Америка.(Защо хапеха непрекъснато Газпром?)

    Коментиран от #23

  • 14 Перо

    64 2 Отговор
    Не е полезно да си враг на съседите. Изпуснаха питомното,да гонят дивото. От къде на къде страните от ЕС и НАТО ще харчат парите на данъкоплатците за енергиини и военни проекти за държава която не е член на двете международни организации и водят небалансирана политика и феодален ред!
  • 15 РЕАЛИСТ

    63 3 Отговор
    Народът вика" Да бе мирно стояло, не би чудо видяло".
  • 16 УСА боклук

    52 2 Отговор
    Усетиха се. Май сме на един акъл с тях.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ттт

    57 2 Отговор
    Има един виц за враната, слона, хипопотамаи носорога в самолета. Враната скачала, тропала, другите попитали защо, отговорила, че се базика със самолета. Другите решили и те. Пробили го и започнали да падат. Питали враната, какво да правят, посъветвала ги да летят. "Не можем!" "Ами тогава с какъв акъл се базикахте със самолета, бе?" Да ви прилича Украйна на някого?
  • 20 США

    33 3 Отговор
    Ние ще им дадем втечен газ, ама при условия... и в долари
  • 21 1111

    45 2 Отговор
    Този втечнен газ сигурно ще бъде почти без пари за вас.Тези американски компании ще работят за Украйна и други държави, които разчитат на този втечнен газ, защото сте изпаднали в беда.И новите ви господари,ще ви правят подаръци сега ще плащате колкото ви кажат дори и кожата ще ви одерат, защото няма конкуренция а има монопол,и тогава ще видите какво означава ново заробване на цялата държава и икономика просто го наричат с хубавата дума ДЕМОКРАЦИЯ пред народа а отзад си е чисто ЗАРОБВАНЕ така се случи и в България няма икономика има само хубави думи но реално голяма нищо само надежда за глупаци
  • 22 Майк Алън Патън

    30 3 Отговор
    Ако Русия спре газта през Украйна .....ще затворим северна Европа ли ? Или от САЩ ще им носят каз в шишета и буркани ? Интересно би било да го видим , нали ?
  • 23 хъм

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "истерията":

    а според германски източник, американските танкери, които ще доставят втечнения газ в Европа, едва ли са "спасителен подарък" от Джо, като се има пред вид цената, просто бизнес, а как ще го отразят медиите се подразбира..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Nikolai

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В Белгия , има терминал за втечнен газ. Газта идва предимно от Русия и Катар .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания