Last news in Fakti

3 Януари, 2022 17:30 7 539 58

“Шпигел“: на българското Черноморие никнат колонии от германски антиваксъри

  • антиваксъри-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско

“Шпигел“: на българското Черноморие никнат колонии от германски антиваксъри - 1
Снимка: БГНЕС

Българското Черноморие се превръща в бастион на антиваксъри от Германия, пише „Шпигел“. Противници на ваксините и на Ковид-мерките откриват в България място, на което могат да си възвърнат частично ограбената им свобода.

Германци, които са против антипандемичните мерки и ваксините, масово бягат в България – с такова впечатление остава читателят на обширната статия в последния брой на германското списание „Шпигел“. (По същата тема ДВ публикува репортаж през април)

Ахелой – бастион на германски антиваксъри?

Статията привежда и примери, които, обаче, трябва да се интерпретират предпазливо. Във въведението към статията четем: „Германски антиваксъри са намерили убежище в почивни колонии край Черно море: там животът е евтин, а на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти.“ Според автора Валтер Майр, германците смятат да останат в България.

Журналистът е посетил техния „бастион“ в Ахелой – жилищен комплекс на име „Шато Ахелой“, пред който били паркирани многобройни автомобили с германска регистрация. Управителят на комплекса Дирк Гелбрехт е основател на група в социалната мрежа „Телеграм“, която се казва „Германски изселници в България“ и вече обединява 2500 души, научаваме от статията.

Гелбрехт обяснява пред журналиста от „Шпигел“, че в „Шато Ахелой“ живеят около 60 души – съкооператори от няколко поколения. В споменатата група в „Телеграм“ Гелбрехт посочва и един от мотивите си да обърне гръб на Германия. Според него, медийната система в тази страна била „лъжлива и лицемерна“ и трябвало да бъде „унищожена“.

Авторът на „Шпигел“ отбелязва, че, без да привлича много внимание, германското антиваксърство се групира в „Телеграм“ и потегля към България – „бедняшката колиба на ЕС“. Там германските емигранти купуват или наемат недвижими имоти, с предпочитание на Черноморието – между Бургас и Варна. В „Шато Ахелой“ наемът на един апартамент възлиза само на 232 евро месечно, а германската общност вече си има и новосъздадени традиции. Например, всеки вторник да се събира на брънч в хотел „Прованс“, и да си запълва времето с фалшиви новини от родината – например, че всеки момент щели да затворят аутобаните, за да не могат хората да пътуват между отделните провинции. Германците, които не вярват в пандемията и ваксините, се радват, че мнозинството българи също „освежаващо“ споделят това недоверие. Страната е рехаво населена, а властите са по-скоро мързеливи, така че тук спокойно можеш да останеш незабелязан, споделя германката Урзулина. Животът с коронавируса в България е кротък, в ресторантите на противоепидемичните мерки се гледа пред пръсти, а у германските емигранти това създава усещането, че са си върнали малко свобода, четем в статията. Урзулина го формулира така: „Дистанция – нула. Локдаун или вечерен час – нула.“

"Това е проява на безотговорност"

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско, пише Валтер Майр в „Шпигел“. Авторът е разговарял и с бургаския лекар Светослав Тодоров, който не проявява абсолютно никакво разбиране към поведението на германците: „То е почти престъпно, понеже е проява на безотговорност не само към себе си, но и към другите“, казва лекарят.

По-нататък в статията става дума и за консултантската дейност, която практикува един германец, бивш студент по теология. Срещу 2499 евро той предлага на кандидат-емигрантите пакет със съвети за успешен старт в България като „данъчно изгодна дестинация“, където човек без проблеми може да се сдобие с шикозна вила и да си кара поршето.

В края на дългия репортаж журналистът от „Шпигел“ отвежда читателите в друг бастион на германските емигранти и антиваксъри край Варна. Главното действащо лице на германската диаспора във Варна била българската туркиня Лени, която дълги години работила като учителка в Потсдам, а днес била „пътеводната звезда на всички желаещи да се установят в България“. Лени смята, че много хора в Германия са с „промити мозъци“, защото вярват прекалено на медиите. В комплекса край Варна тя се грижи за децата на емигрантите: води ги на плаж и им преподава четене, писане, смятане, плетене и хлебарство. „В България човек живее, без да го поучават разни надзиратели и без да среща непрекъснато горди ваксинирани хора“, казва българската туркиня пред „Шпигел“.

"Не съм чувал за германци в България, бягащи от Ковид-мерките"

В статията става дума и за спонтанните групи за взаимопомощ, които са възникнали сред германците в България, както и за някои техни проблеми, част от които звучат доста странно. Например, че във Варна не се продавали истински коледни елхи. В интервю за списанието почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев казва: „В общи линии нещата у нас, в България, са по-кротки, почти никой не ти сканира зеления сертификат. (…) Лично аз обаче за пръв път чувам, че тук има толкова много германци, които са избягали заради коронавируса. Може би, защото те идват при мен единствено, когато им се случи нещо.“


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    195 12 Отговор
    И Шпигел май станаха като Дойче Веле. Работническо дело на времето бяха по-обективни.

    Коментиран от #3

  • 2 Гестапо ТВ медия груп

    225 11 Отговор
    В превод от Дийчезелевски:Бягат нормални хора от фашизма възраждащ се в Германистан.
  • 3 Шмиргел

    68 8 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Просто Факти са загубени в превода.

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    53 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шмиргел":

    Ти какво? Обиждаш гугъл преводача ли?:))))
  • 5 Интелектуалец

    101 12 Отговор
    Браво! Колкото повече германци толкова по добре.
  • 6 Имунолог

    27 52 Отговор
    Ужас, нима един германец може да е толкова безотговорен?!

    Коментиран от #56

  • 7 Смех

    122 8 Отговор
    "В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско"

    Написали сме ги умрели от ковид => са умрели от ковид...
    Ние сме на първо място по смъртност от поне 7 години на световен мащаб... от 10 години умират по 108 000 средно на година и някак нямате срам да изкривявате числата , все едно сега ни е ударило тежката криза... да ви светна че за 2 години са умрели 31000 от страшния ковид (ако допуснем че наистина са умрели от ковид) а разлика особена във глобалната смъртност няма....

    Коментиран от #26

  • 8 Бавно и полека

    19 56 Отговор
    Се превърнахме в боклучарника на Европа
  • 9 Ко каза ко

    64 4 Отговор
    Нормално е да бягат към България все пак тук има завод на VW , даже чух че искат да наложат германския като втори език в Бургас и Варна.😂😂😂🤣🤣

    Коментиран от #50

  • 10 майтапа настрана...

    137 2 Отговор
    Бре ! Доживяхм, времето..германци да бягат в България!!!!!!! Сега остава гърци да дойдат..за да гледат българските старци,а това там..белгийци... холандци...само за кланиците..и да берат лук,праз..и грозде.Вилкоммен...геносен !!! Пък кака ти Урсула..да си хапе...айде да не казвам какво от яд!!!

    Коментиран от #57

  • 11 Руснаците бягат

    67 8 Отговор
    Германците идват

    Коментиран от #51

  • 12 сила

    88 2 Отговор
    туркиня начело на германската диаспора.....много добре,арийско звучи някак си
  • 13 Идвайте боклуци

    14 36 Отговор
    Тука е рай за вас
  • 14 Българка

    21 62 Отговор
    От историята трябва да си направим поуките. Когато България е била в съюз с Германия. са следвали национални катастрофи. Шпигел е подвластен на мнението на Меркелица, която е един от създателите на ГЕРБ и подръжник на Борисов. От писанието на Шпигел обаче има и друг извод. А той е, че туризмът е свещената крава явно на икономиката ни. За да се задоволят прищявките на работещите в тоя сектор, тук без предпазни мерки се приютяват всякакви чужденци. После се чудим защо имаме пик на зараза

    Коментиран от #45

  • 15 Тези германски другари

    76 3 Отговор
    са Ковид дисиденти и е хубаво, че са радушно приети.
  • 16 Свободна България

    101 4 Отговор
    Политически емигранти, бягат от диктатурата в Германия.
  • 17 Малко уточнение

    41 13 Отговор
    Шпигел пропуска да спомене, че това е новата стратегия на рускините. Хващат си германски пенсионери, женят се и ги карат да идват в България.

    Коментиран от #19, #47

  • 18 😷😷😷

    98 2 Отговор
    Доживяхме братя и ний да Освободим някой поробен народ! Свобода за Германия, свобода за Света! :)) DW, що не си....мутера !
  • 19 Точно така е

    15 7 Отговор

    До коментар #17 от "Малко уточнение":

    Точно така е, живея във Варна. Прочети само балъците по горе какви тъпи коментари пишат.
  • 20 DW-пропаганден машинен

    68 1 Отговор
    Добче Зеле, ето вашите германци, сънародници ви го казват, колко сте долни и продажни:"Според него, медийната система в тази страна била „лъжлива и лицемерна“ и трябвало да бъде „унищожена“" То към това, какво повече да се добави?
  • 21 Рошко

    39 2 Отговор
    , помията продължава да ни залива, не на чипирането
  • 22 Марина

    37 4 Отговор
    Добре дошли, скъпи германци! Осъществихте мечтата ми за повече синеоки мъже в държавата!

    Коментиран от #29

  • 23 Пипи Чорапчето

    66 1 Отговор
    Айде ревнаха;))
    И що ревете - таман като бягат към нас вашите антиваксъри, в Германия ще си останете ваксаните. Пита се в задачата обаче, защо продължавате да се заразявате и да " претоварвате свещенната болнична система"?!
    Нещо не ви се получава с ваксините и тъпите ограничения, май!
  • 24 Антон

    61 1 Отговор
    Напушва ме смях като чета нефелната евроджендърска-амбриаж-толерастка пропаганда.
  • 25 мисляси

    60 4 Отговор
    Нашата икономика се нуждае от плащащи чужденци. Още по-добре, че са антиваксъри, а не са с промити мозъци. Зомбита не ни трябват. Хайде веднъж, независимо по какъв повод, и нашата икономика да живне.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 идея си нямам

    5 2 Отговор
    Аз нищо не разбрах
  • 29 Фридрих Чатлъ Юмер

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Марина":

    Данке,фройлайн..
  • 30 Дръндю

    9 12 Отговор
    Статията е писана с типичния за Шпигел подигравателен тон,по адрес на това,което се случва в България.Разбира се,има се предвид и "мерките" на новото правителство!Казват:Германецо,ако търсиш острова на отчаяниет,иди в България,те са като тебе....ти,който мислиш като тях!!✌✌✌
  • 31 един от стадото

    47 3 Отговор
    из хАбен лист. На толкова ще ги научи туркинята, ако ги учи на български. Иначе колониите от германци където и да са по света са носели само дисциплина, ред и порядки при местните. В ЮАР/не сегашния бардак/, Аржентина, Чили, дори Русия. Истинския прусак или саксонец е трън в очите на всеки хайлязин, бил той белгиец, французин, американец/негр в Алабама или такъв в Южна Африка/. По добре немци, от колкото маймуни
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 браво бе

    24 2 Отговор
    да крепне българо немската дружба така поне малко ще живне туристическият ни бизнес а и шпигел са като нашите жълти весници.много умрели от ковид у нас , а преди ковид 2018 в б .г. са измрели от и какво се сетите официално над 114000 души много странно и няма официална статистика на загинали при ПТП през 2020 странно колко ли са млади хора не доучени като водачи на мпс взели парите им и няма проблем така се става шофьор сега и никойне му пука даже и на шпигел
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мале мале

    20 2 Отговор
    С каква омраза говори този шпигел. Абе яяяя. Немските фирми защо са тук?
  • 36 tate

    38 1 Отговор
    Тия чупиха тъпомера.ТУК видиш ли не се ваксинират и пукат като мухи ,рииш ли там ОБАЧЕ се боцкат разболяват се 5 цифрени числа население ,бият си 1-2-3-4-5-6........ и нам колко си бустер/буфер/гуфер/луфер и ТАМ съвсем организирано и прилежно пак ПУКАТ и то повече от нас !! ЕЙ ЧНГ и весели приказки под шипковият храст !! Тук имаме 1000 болни там са 10000 от които 50% набоцкани дори и с амнайста ударна доза !!
  • 37 Сетиен

    19 0 Отговор
    Дайте снимка на Урзулина... хахаха
  • 38 Звле дойче

    13 0 Отговор
    Абе и аз не мига да ви понасям.
  • 39 Алоооо шпайгел

    19 0 Отговор
    Верно ли, че в германия преобладава турско население?!
  • 40 Анонимен

    40 0 Отговор
    От всичко това разбрах че за Дойче Веле е много гадно хората да имат свобода . Къде по+добре си е в корпоративния концлагер .
  • 41 IYI

    2 0 Отговор
    Не се радвайте, защото л@кеите на големия брат са ни подготвили това:

    schengenvisainfo.com/news/unvaccinated-eu-nationals-to-face-harsher-travel-restrictions-from-january-10-2022/
  • 42 Бай Шиле

    14 2 Отговор
    Питах мой приятел от Ахелой.Нито лятото,нито сега автомобили с германска регистрация не са забелязани.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 .......

    25 3 Отговор
    Кой чистокръвен ариец е автор на тази боза - мемед, хасан, асан, месут, сами? Вижте си собственото жалко положение - молите се на пекин да ви облече, обуе и обзаведе, на росия да ви стопли, на полша да ви достави въглища, а на такива поробени като нас и румънците да ви чистим задниците и мръсните улици!
  • 45 Hoho Boho

    28 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Българка, ти лъжеш! Нямаме пик на зараза.
    Пик на зараза имат ваксинираните държави...
  • 46 АНТИВАКСЪР

    21 2 Отговор
    Ей овчар,не виждаш ли ,че багерът е немски? Цял свят е против ваксините.
  • 47 Така е

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Малко уточнение":

    Ами те са бежанци.
  • 48 ИВАН

    8 0 Отговор
    Дано поне да са руси и синеоки .... то, човек не може да срещне по улиците красиво лице вече - някакви намусени и застаряващи надутковци, или .... оффф, не ми се коментира
  • 49 Кольо

    7 1 Отговор
    Остави Ковидо . Тук ,за разлика от Германия никой не те пита от къде си , за какво се бориш и най-вече с какви средства живееш. Дори на трайно безработни и деца навършили 18 години веднага след излизане от училище /като пате в кълчища / ДЪЛжи здравни осигуровки ббез никакви доходи . Т.Е . или да ги краде или мама и тате да плащат. Няма значение и никой не го интересува от къде са парите с които евентуално ще платиш. Те затова се казва ,че живеем в долна и крадлива държава интересуваща се само от парите Ви. В Германия дори и да платиш каквото ти искат ,в най-малкото село пристига КМета и иска доказателстмво от къде са ти доходите . Разбрахте ли сега тънката разлика м/у държава и Държава . Затова тук всякакви от дръпнати очи ,брадати с ножове в джоба и разни "Спокойно да си карам поршето " се настаняват в територия до 100 км от брега на морето. Западнали турчеещи се села без Българи или само няколко възрастни останали там. Кмета - пръв партиец и феодал милионер просперирал последните 10-12 години и единствено неговата рода е работодател и в кметското и общинското и ЧАстното защото всичко е омазано от властта им. Последно нещо е това кой от къде е . Важно е да не краде от неговото и ако може да бутне някое Евро за нещо в джобчето. Вируса не е виновен за написаното още преди много години в " Бай Ганьо ".
  • 50 къде

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ко каза ко":

    го тая завод?
  • 51 Т Сапа

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Руснаците бягат":

    Не бягат . След като изкупуваха и продължават някои рускоговорящи да изкупуват съответно трябва и да продадат . И на мен ли ще го продава и къде ще му е "далаверата" . За това сега ,като мина вълната на "Англичаните " се отпуснаха пари в Руски банки без лихва с цел изкупуване и завладяване на атрактивното Черноморие , пък и на Бункер може да се направи след време със Щаб на курорта Камчия -в средата на територията до морето. Да ама играчите нямат намерение да слушкат и печалби им трябват ,та взеха да продават на сънародници заблудени или бягащи от нещо или на Германци. Тук сега ще се развихри нещо като кой ще надделее с имоти и завоювания на територии между Русия и Германия. ЖАЛкото е ,че това е земя Българска и то на изчезваща нация. Никой не си носи земята в гроба . Тя взема него и той само временно е притежател. Дори и не го заравят в нея щото иначе няма далавера за държавата с общинските гробища . Но лошо е да слушаш трудноговорящи Български българи да контактуват с чужденци на някакъв странен език из цялото черноморие включително и в малките курорти. Там и персонала предполагам знаете какъв и от къде е .
  • 52 Обединител

    5 2 Отговор
    Антиваксъри от вси страни - съединявайте се ! - на българското черноморие
  • 53 гост

    6 0 Отговор
    Предлагам бартер : 6 -ма лилави за един немец ?
  • 54 шефче

    4 0 Отговор
    Да обръщаш внимание на Дойче Зеле........трябва да намаш самоуважение!!!
    Тези задминаха Работническо дело и Правда по политкоректност и манипулация!!!
  • 55 Багерът е

    1 1 Отговор
    новият символ на нашето кафявоморие...
  • 56 Иронизатор

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Имунолог":

    Това беше ирония, нали?!
  • 57 Баскервил

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "майтапа настрана...":

    Кака ти Урсула ще си хапе устните от яд. Големите срамни.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: