Last news in Fakti

4 Януари, 2022 19:50 3 306 25

Забрана в ЕС на вещества за татуировки и перманентен грим

  • татуировки-
  • европейски съюз-
  • перманентен грим

ECA заяви, че е малко вероятно търговците на дребно и потребителите да се сблъскат с повишение на цените в резултат на забраната

Забрана в ЕС на вещества за татуировки и перманентен грим - 1
Снимка: shutterstock

От днес в ЕС е забранено използването на канцерогенни, мутагенни и репродуктивно токсични вещества в мастилата за татуировки и устойчиви гримове.

Забраната обхваща опасни вещества като някои азобагрила, канцерогенни ароматни амини, полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), метали и метанол.

Забранените вещества имат безопасни алтернативи на пазара, изтъкват от Европейската комисия.

Според статистиката са татуирани около 12 на сто от европейците, включително тийнейджърите.

Влезлите днес в сила ограничения бяха приети от ЕК през декември 2020 г. Само за два пигмента забраната ще влезе в сила точно след година. Това са Blue 15 и Green 7, използвани съответно за сини и зелени мастила.

За бизнеса е предвидена допълнителна дерогация за срок от 1 година – период, през който трябва да бъдат намерени безопасни алтернативи на тези два пигмента.

"Там, където в момента няма заместители, е предвиден гратисен период, за да може индустрията да има време да намери алтернативни решения", каза говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер

Европейската агенция по химикали (ECA) заяви, че мастилата за татуировки и перманентният грим съдържат химически смеси, които могат да бъдат опасни, причинявайки "кожни алергии и други по-сериозни въздействия върху здравето, като генетични мутации и рак".

Тя отбелязва, че пигментите на мастилото могат да проникнат в организма от кожата, засягайки органи като лимфните възли и черния дроб, и че лазерната обработка за заличаване на татуировки може да раздроби веществата на по-малки частици, които циркулират в организма.

"Тъй като химикалите, използвани в мастилата за татуировки и перманентния грим, могат да останат в организма за цял живот, съществува и възможност за дългосрочно излагане на потенциално вредни съставки", се казва в доклад на ЕСА.

Двете основни вещества, за които в момента няма налични заместители, са синтетични бета-медни фталоцианинови багрила, често използвани в татуировките: Blue 15 и Green 7. Според германските здравни власти и за двете има опасения, че причиняват рак на пикочния мехур, въпреки че данните не са убедителни.

ECA заяви, че е малко вероятно търговците на дребно и потребителите да се сблъскат с повишение на цените в резултат на забраната на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гьоринг

    39 2 Отговор
    А за Раундъп., който убива всичко живо и причинява рак......А да , там е Монсанто, тях никой не смее да ги пипне. ЕС се грижи за вашето здраве.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Hoho Boho

    24 0 Отговор
    Стори ми се, че чета статия за ваксините, то било за татуировките..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 русенец

    27 2 Отговор
    Браво на Ойропата, която след като реши всички останали проблеми, реши и въпроса с татуировките. А някога плачехме, че Москва се бърка в живота на хората. Като не ви харесва, дано харесвате простотиите на Брюксел.
  • 9 Мда

    31 1 Отговор
    ЕС се прави на загрижен. Поредното лицемерие.
  • 10 Жалки

    34 10 Отговор
    Само комплексарите се татуират !

    Коментиран от #11

  • 11 Iii

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Жалки":

    Имемно
  • 12 Мецана

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Няма циганин в България дето да се е разболял от Ковид-19! Ама знам един дето олекна с цял лаптоп в Германия!😂😂😂😂😂😂😂😂 Сещаш ли се!
  • 13 Роза

    27 7 Отговор
    Винаги съм презирала хората,които прекалено се татуират.Изглеждат жалки и грозни,освен това си вредят на здравето.Освен това харчат много пари за собственото си обезобразяване.По мое мнение,това са хора с нисък интелект ,множество комплекси и ниско самочувствие.

    Коментиран от #21, #25

  • 14 Да ви

    16 1 Отговор
    е честит новия СССР!!!

    Коментиран от #15

  • 15 СссР е като първолак двойкаджия

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да ви":

    ПРЕД ТИЯ...... ООООЩЕ ЛИ НЕ СИ РАЗБРАЛ.
  • 16 татус без статус

    9 0 Отговор
    Ами сега, какво ще правят мутрогените без мутагенни?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Gucci x Balenciaga

    5 1 Отговор
    Не е вярно че се са забранени,заради Китай в Европа купуват китайски химикали и ботокс много хора има пострадали и обезобразени.Искайте документ от къде е закупен материала това е ако не искате да сте като братя Гричка Богданов.Лятото не се татоирайте защото не трябва да се излагате на слънце ,а за жените не го правете отвратително е ще изглеждате като н.....ка...на на фона на красива рокля и да лъсне някой татос

    Коментиран от #22

  • 19 Калбо

    4 0 Отговор
    Не съм против татуировките
    Аз самият имам три татуировки двете са невидими едната е малко Видима
    Но има хора които са толкова много татуирани на човек му става отвратително не е красиво
    Крака лице вратове това е отвратително наистина особено ако го е направила жена
  • 20 246

    2 1 Отговор
    Германските здравни власти имат опасения, че Blue 15 и Green 7 причиняват рак и още куп страшни болести, но нямат никакви доказателства за това. Един вид Хайли Лайкли и тук. И все пак, ако наистина тези пигменти са толкова опасни, защо те не се забраняват веднага, а се допуска още една година да морят хората? Металите (!) в боите за тату са опасни, а металите във ваксините не. А ако се замислим какво съдържат генно модифицираните храни, съвсем ще ни се завие свят.
  • 21 246

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Роза":

    Аз пък си мисля, че повече са жалки хора, които презират други хора за това например какъв стил на обличане имат, какво мислят и дали имат рисунки по тялото си. Има категория хора, които биха искали да сложат всички под един калъп и по отношение на външния вид и по критерии на мислене. А това в никакъв случай не говори да интелект.
  • 22 246

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Gucci x Balenciaga":

    Ха, ха, препоръките за неизлагане на силно слънце след татовиране са само за да не избледняват боите. За това и се препоръчва на плажа да се мажат със слънце защитни кремове.
  • 23 Опа

    1 2 Отговор
    Не харесвам татуировки под никаква форма ,но тук явно забраняват боите защото съдържат вещества които ще смущава апаратурата с която проверяват ,,ваксинираните,,.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: