Last news in Fakti

8 Януари, 2022 16:53 1 524 8

Рекорден брой центрове за безплатни тестове

  • кипър-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тестове-
  • центрове

На задължително тестване подлежат приблизително 100 000 души

Рекорден брой центрове за безплатни тестове - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Рекорден брой центрове за безплатни бързи тестове разкрива Министерството на здравеопазването в Кипър днес и утре. Очаква се огромен поток през двата дни, тъй като заради отварянето на училищата в понеделник почти 100 000 души трябва да се изследват, предаде БНР.

80 пункта за вземане на проби днес и 73 утре ще работят, за да се избегнат проблеми и конфликти от струпването на много хора. От днес тече 48-часовият срок, в който тест трябва да направят всички ученици, учители и административен персонал, независимо дали са ваксинирани, за да влязат в понеделник в отварящите се след ваканцията училища. По данни на синдикатите, на задължително тестване подлежат приблизително 100 000 души.

Отрицателен резултат от тест е необходим и на всички ваксинирани, за да отидат на работа в понеделник, както и за достъп до болници, магазини, ресторанти и други обществени места. Пунктовете на здравното министерство за безплатно тестване са само за непълнолетни, ваксинирани и преболедували. Неваксинираните трябва да се тестват в частни лаборатории и аптеки. На ден в Кипър се извършват по над 130 000 теста.

Сериозни проблеми заради претоварване възникват и в центровете за ваксинация и особено в най-големия в Никозия. Броят на желаещите за поставяне на третата доза рязко се увеличи. Много от ограничителните мерки на правителството допускат изключения само за получилите бустерната инжекция, а без нея 7 месеца след втората доза хората губят коронавирусния си „безопасен пропуск”. Стотици хора чакат по 3-4 часа в пунктовете за ваксинация без предварително записване. Здравното министерство коментира ситуацията, като призова гражданите за „търпение и съдействие”.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИТЪНКА ДО КУНЧЕВ

    6 7 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ КОГА?????

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грульо

    3 1 Отговор
    Ако ще и за всеки по един пункт да открият, вироса не признава ни пунктове, ни тестове, ни макси, ни 1.5 метра дистанция, нито зелени сертификати. За да изчезне ковита трябва всички да се изолират, но всеки сам, и така докато умре последният с ковит. Но пак не е сигурно. Не знам колко още ще успяват да баламостват стадото. :D
  • 4 Дойдохме

    4 0 Отговор
    Си на думата вече разбраха и, че ваксинираните са опасни и заразяват щом и тях тестват!
  • 5 Гост

    4 1 Отговор
    ТЕЗИ С ЕДНА ДОЗА НЕ СА ЗАЩИТЕНИ, ТЕЗИ С ДВЕ, СЪЩО НЕ СА ЗАЩИТЕНИ И СЕ БОЦКАТ С ТРЕТА, А ТЕЗИ С ТРЕТА НЕ СА ЗАЩИТЕНИ, И СЕ БОЦКАТ С ЧЕТВЪРТА....?
  • 6 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПИТЪНКА ДО КУНЧЕВ":

    За какво ти е бе? Колко повече се тества в една държава толко повече позитивни /забележи позитивни! а не заразени / се откриват и на тая основа вземат по диви мерки и пЛандемията никога не ще свърши. Това е целта. Усещаш ли се?
  • 7 ганчо зубидрен

    1 0 Отговор
    Закърнели умове...Просто останах без думи...Нали ваксинираните са със сертификат!Защо сега следва това?
    Цитат..."Отрицателен резултат от тест е необходим и на всички ваксинирани"Нали ваксината трябваше да предпазва...За последната една година обяснението,що е то ваксина стана много хлъзгаво...Първоначално-унищожаваше вируса.После предпазваше долните дихателни пътища.Сега само предпазва от смърт,но може и да се наложи хоспитализация...
  • 8 Пешо

    1 0 Отговор
    Тези правят 4 пъти по вече тестове от нас и са по ваксинирани.Какво ли ще стане у нас ,ако направят толкова теста за 1 ден?