Last news in Fakti

11 Януари, 2022 16:28 3 363 46

"Това не е ваксина, а някаква течност": какво се знае за турската ваксина срещу COVID-19

  • турковак-
  • ваксина-
  • турция-
  • турска ваксина-
  • коронавирус-
  • истанбул-
  • течност-
  • реджеп ердоган

Лично Ердоган е измислил името. Но какво се знае за този препарат?

"Това не е ваксина, а някаква течност": какво се знае за турската ваксина срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Турция съобщаването на хубавите новини е работа на президента. Почвата за огласяването на "мюждето", както на турски наричат радостната вест, обикновено се подготвя медийно няколко дни преди Ердоган лично да съобщи детайлите. Моментът за такива съобщения, разбира се, се подбира грижливо: последното "мюжде" бе оповестено в бурните дни преди Нова година, когато турското общество бе разтърсвано от капризите на валутния курс. Тогава бе съобщено, че е създадена турска ваксина срещу коронавируса, която е получила спешно одобрение, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ).

Хвалебствията. И големият проблем.

А германският "Ди Велт" разкрива, че името на ваксината - "Турковак" - е било измислено лично от президента Ердоган, а здравният министър Фахретин Коджа побързал да покаже на живо как се ваксинира с нея. Оттогава насам турските правителствени представители говорят за новия препарат със смесица от национална и откривателска гордост, включително и поради това, че Турция се нарежда сред едва девет страни в света, които имат собствена ваксина срещу COVID-19.

Но всички хвалебствени слова не могат да прикрият основния проблем: никой не може да е сигурен, че турската ваксина изобщо е ефективна - поради простата причина, че липсват важни данни за нея. Мнозина експерти изказват съмнения поради факта, че тя бе твърде бързо одобрена, а преди това не бяха публикувани никакви резултати от изпитанията. С други думи: учените и медиците не са в състояние да преценят доколко и дали изобщо препаратът е ефективен.

Медиите цитират и генералния секретар на Турския лекарски съюз Ведат Булут, който каза следното пред новинарския портал Diken: “Това не е ваксина, а някаква течност, която ни се представя за ваксина“. По неговите думи съмненията не идват толкова от факта, че препаратът може да има неблагоприятни странични ефекти, колкото от това дали изобщо има някакъв ефект от тази ваксина. Нещо повече дори: Турският лекарски съюз, който има 70 000 членове, засега отказва да препоръча "Турковак" за употреба.

Турският професор по медицина Мехмет Джейхан, който придоби голяма популярност в хода на пандемията, критикува и факта, че по своята структура "Турковак" не се различава от китайския препарат "Синовак", който влезе в употреба в Турция още преди година, но не успя да предотврати силната инфекциозна вълна през пролетта на 2021. До момента Турция не е поискала от СЗО спешно одобрение за своята ваксина. Препаратът е на базата на инактивирани вируси, което означава, че е сравним с двете китайски ваксини, одобрени от СЗО.

Ердоган иска да предостави ваксината на цялото човечество

Критичните гласове от експертните среди силно раздразниха президента Ердоган. В събота той дори обвини Турския лекарски съюз, че бил "непочтен". Нищо чудно: Ердоган има амбициозни планове с турската ваксина - той вече обяви, че смята да я изнася в чужбина и да я "предостави на цялото човечество". Доколко тези планове са реалистични - никой не може да каже. Защото нито са известни важни подробности за новата ваксина, нито пък се знае какви са капацитетните възможности за производството ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    68 4 Отговор
    То сякаш другите са ефективни ‼️

    Коментиран от #35

  • 2 Хихихи

    55 6 Отговор
    Ами те и Американските са течност, сигурно са по зле от Котайските, щото не знам Американски телевизор да има вече
  • 3 А стига бе

    47 3 Отговор
    Тези всичките срещу ковида са всичко друго, само не и ваксини
  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    44 4 Отговор
    А междувременно май турци разработиха и сегашните ваксини‼️
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Моля????

    46 3 Отговор
    Същото важи и за другите течности на Биг Фарма. Само милиардите печалба да различни.. DW спрете с подвеждаща информация

    Коментиран от #7

  • 7 Хаха

    43 2 Отговор

    До коментар #6 от "Моля????":

    Дойчето отдавна задминаха жълтите таблоиди

    Коментиран от #46

  • 8 КРА

    32 2 Отговор
    Но може би е безвредна за разлика от американските експерименталки, наложени в ЕС от марионетните правителства.

    Коментиран от #11

  • 9 мислещ

    27 2 Отговор
    Хахах, яко, Дуче Зеле пак намериха начин да кажат истината в заглавието си. Пък по-надолу...кой въобще чете Дуче Зеле?
  • 10 Ма вие, какво!

    42 2 Отговор
    Да не би на Файзер или Модерна да са изобщо ефективни! Я вижте бройките на заразените! Смях! Оставете другите на мира! Нека си правят хората каквито си искат ваксини! Присмял се хърбел на щърбел!
  • 11 Прав сте

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "КРА":

    Сигурно това й е предимството!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Присмял се

    14 1 Отговор
    Хръбльо на Щръбльо!
  • 14 бате енчо- кой е по най- най

    25 2 Отговор
    Че кои други ваксини са ефективни, като може и след две седмици след 2- та игла да се заразиш и умреш, както сащ- овия демократ сенатор миналия февруари.
  • 15 ЕРДОГАН

    25 2 Отговор
    ЧЕ КОИ ВАКСИНИ СА ИСТИНСКИ БЕ НЕЩАСНИ ВАКСЪРЧЕТА ЧУСТВАТЕСЕ КАТО ПРЕЕБАНИ ОВЧАРЧЕТА

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Уса

    25 1 Отговор
    В сащ ваксинираните отново боледуват.Първо боледуват след всяка ваксинация и после отново ковид или омикрон или грип
  • 18 мисля си

    3 4 Отговор
    Стоя аз и си мисля, стоя и си мисля......... Казахстан по време на протестите ваксинираните трябва да са били "активирани" и пуснати между демонстрантите. Деактивирането обаче е доста трудно и трябва да бъде спряно само с помощта на военно-промишления комплекс, както и стана.
  • 19 Госあ

    18 2 Отговор
    По големо менте от шмайзер - нема. Направо е смъртоностна, ама не за вируса.
  • 20 Вирусолог

    24 2 Отговор
    “Това не е ваксина, а някаква течност, която ни се представя за ваксина“. По неговите думи съмненията не идват толкова от факта, че препаратът може да има неблагоприятни странични ефекти, колкото от това дали изобщо има някакъв ефект от тази ваксина."

    Ха ха този за Пфайзер и Модерна ли говори. Дойче зелето пак защитават парите на работодателите си.

    Ако наистина бяха толкова загрижени за здравето ни и ако наистина беше толкова важно да се ваксинираме защо не позволяват други ваксини освен произведени от господарите ни. Остави руските и китайските ваксини ами удариха и тази на Астра Зенека - трябва само краварите да печелят че нещо са я закъсали - нали и за това създадоха вируса а именно заради печалбите.
  • 21 5иция

    18 2 Отговор
    Почти всички статий на D W за Турция са съвсем противоположни относно изтината и заглаеието си. Дали и тази не е същата. Страна рабора са това D W.
  • 22 Рошко

    24 1 Отговор
    Турско китайско руско не струва, дойче зеле обяснете тогава за "висококачествените" западни всксини при които почнахте да си боцкате себеподобните в Израел с 4-та игла и уж половина Европа е и по официални данни 70%боцнати, и стъкмистиката върви нагоре как тогава се получават тези цифри че ние простолюдието да разберем, а в Турция всичко е спокойно
  • 23 Пенис Човек

    10 6 Отговор
    Американската ваксина - най-малко убиващата ваксина!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Горките турци

    6 5 Отговор
    Xaxaxa голяма и силна държава, силна икономика, научни постижения......турците са новите индианци. Eрдоган им предлага мъниста, огледала и водорасли като копринени панделки и те ги купуват като луди!
  • 26 турковак

    2 4 Отговор
    копие е ха файзер,за неосведомените безвярници
  • 27 Туркофак

    5 4 Отговор
    Ердоган нарече лекарите мошеници и лъжци. Сега освен имам, генерал, икономист е станал и лекар. Има много дипломи... По принцип той няма дори диплома за средно образование, но се обръща към турци които сравнително целият свят ги характеризира като будали от Анадола, така че..

    Коментиран от #36

  • 28 1234

    8 6 Отговор
    Не не, турска ваксина не,
  • 29 Taka si e

    7 4 Отговор
    В Турция има 3 пъти по-малко умрели от COVID от Германия. В Сравнение със САЩ и Великобритания са още по-добре. А За Спутник и другите руски ваксини що няма данни? Има ли странични реакции от тях и колко защитават от Омикрон?

    Коментиран от #30

  • 30 Само че

    7 6 Отговор

    До коментар #29 от "Taka si e":

    в Турция моето момче няма демокрация, има дезинформация, лъжи и пропаганда. Никой не вярва на това, което Турция обявява не само по темата за вируса и ваксината, но и на останалите, че Турция се бори с Ислямска държава, че Гърция заплашва Турция, че в Турция няма глад и икономическа криза и т.н.
  • 31 Info

    6 4 Отговор
    Corriere della Sera: Ердоган направи Турция страшен концентрационен лагер. Подробен репортаж за Турция, в изключително критичен тон и съдържание, прави Антонио Ферари, известен анализатор и кореспондент на италианския вестник Corriere della Sera. „Многото видеа и новини, които много смели турци ми изпращат, са наистина страшни. Тази страна, която винаги съм обичал, се превърна в огромен затвор, вестибюл на вероятна смърт. Всеки, който е затворен, в допълнение към всякакъв вид насилствено отношение, е подтикнат до самоубийство“, пише Ферари. Опитният италиански журналист се позовава на продажбата на турски земи за обогатяване от един-единствен господар, на телефонно обаждане от Ердоган на сина му с молба да изчезне повече от 20 милиона долара, резултат от незаконни сделки, и на безсмислена външна политика. Ферари информира италианците, че съдии, които успеят да не попаднат в затвора, бягат, за да бъдат спасени, и че до началото на 2021 г. по заповед на Ердоган са арестувани 597 738 души, обвинени в тероризъм. Това превърна страната в ужасяващ концентрационен лагер и накара Комисията на ООН по правата на човека да осъди проблема с правосъдието в Турция, каза Ферари. "В началото вярвах и аз в декларациите за реформи на Ердоган, когато той беше кмет на Истанбул и току-що успя да стане министър-председател. Но това беше илюзия", пише анализаторът на Corriere, който интервюира Ердоган четири пъти. „От нощта на предполагаемия опит за преврат всеки праг е превишен
  • 32 Info

    5 3 Отговор
    От този момент нататък за мен Ердоган почти се превърна в престъпник. Днес бих извадил думата почти. Най-лошото може да се случи в Турция. И Европа, която му продава оръжие, трябва да се срамува."

    Коментиран от #37

  • 33 бакогам

    0 0 Отговор
    шкембе с чесън
  • 34 русофилите

    0 3 Отговор
    обичат турковак.иодзадзе
  • 35 бакогам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    да имахме кадри като някога ,можеше и ние да сме напред,30 години стигат
  • 36 турска лудница

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Туркофак":

    турците имат голям проблем. днес излезе този идиот бахчели и каза, че лекарите са опасни, да бъдат премахнати, да влизат в затвора и т.н. междувременно продължаващата лоша икономика на турция кара ердоган да иска да смени за 100-ти път финансовия министър и управителят на централната банка. лошо

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Какво има в турковак?

    3 4 Отговор
    Разбира се че за основа на турковак е взета екстракт от пикнята на Ердоган! С което е заслужил да бъде не просто кръсник , но и донор за турковак!!!! Така Ердоган чрез турковак ще се превърне в спасител за човечеството
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Жалка работа

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "турска лудница":

    Това Бахчелито...cмешен дядо, необразован и нецивилизован. Той беше сътрудник на правителството, което фалира Турция преди 20 години. Той е сътрудник на правителството, което сега обеднява турците. Той унищожава турците при всяка възможност. Анадолските будали не виждат по-далеч от носа си. Те заслужават това, което получават.

    Коментиран от #41, #42, #43, #44, #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 нерез

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Германия и Русия имат огромен опит с пропагандата.
Новини по държави: