Last news in Fakti

13 Януари, 2022 18:34 3 967 44

НАТО може да приеме много бързо тези две държави, ако пожелаят

  • нато-
  • членство в нато-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • финландия-
  • отбрана

Столтенберг отбеляза, че подобно решение е в ръцете на Хелзинки и Стокхолм

НАТО може да приеме много бързо тези две държави, ако пожелаят - 1
Снимка: Shutterstock

Финландия и Швеция отговарят на повечето изисквания за членство в НАТО и биха могли да се присъединят много бързо към алианса, ако пожелаят. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след среща с президента на Естония Алар Карис в централата на пакта в Брюксел.

Столтенберг отбеляза, че подобно решение е в ръцете на Хелзинки и Стокхолм, както и на 30-те държави от НАТО. Ако има политическа воля, целият процес може да приключи много бързо, обобщи генералният секретар. Той нарече неприемливо искането на Русия НАТО да подпише документ, с който обещава, че повече няма да се разширява. По неговите думи пактът остава в готовност да обсъди с Москва конкретни предложения, свързани с подобряването на европейската сигурност.

След завземането на Крим от Русия през 2014 г. НАТО за първи път разположи в Естония, Литва, Латвия и Полша бойни сили. Целта на това повишено присъствие не е създаване на заплаха за съседните страни, а сдържане на нападение срещу държава от пакта, поясни Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    21 92 Отговор
    Колхозникът трябва да бъде спрян на всяка цена

    Коментиран от #4, #5, #16, #26, #38, #43

  • 2 А Судан

    68 14 Отговор
    Кога ще приемете!
  • 3 сигурно

    67 7 Отговор
    Няма да стане вашата работа ,защото там живеят и управляват умни хора !!

    Коментиран от #40

  • 4 ами кво

    61 3 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    чакаш,нарамвай уруглицата и на 2ри февруари да си първия който ще тръгне с голия си.................к срещу рашките
  • 5 Ти гледай

    55 5 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    колхозникът въобще да не тръгва.
    Щото после не мое го върнат обратно с кротко.
  • 6 НКВД

    93 6 Отговор
    НАТО ми напомня на мутрите през 90те.Раздава стикери и застраховки на малки кекави държавици уж да ги пази.След това им взима всичко ,настанявайки се като у дома си в тези вече васални и зависими територии.
  • 7 Историк

    82 3 Отговор
    Да не са луди политиците на Швеция и Финландия да превърнат страните си във мишени,за разлика от нашите лизачи хората си имат морал и съвест!
  • 8 Грульо

    64 7 Отговор
    "Столтенберг отбеляза, че подобно решение е в ръцете на Хелзинки и Стокхолм"

    Хелзинки:
    - Не, мерси!
    Стокхолм:
    - Благодарим за предложението, но искаме да сме неутрални, като Швейцария през ВСВ!

    ::D

    Коментиран от #20

  • 9 Ноу тенк ю

    21 2 Отговор
    Мейк лав нот вар
  • 10 Сандо

    44 4 Отговор
    Опитвам се да разбера от каква глупост точно тези две държави се натискат да станат членове на агресивния и заплашващ всеки съюз НАТО и не мога да намеря отговор.От какъв зор решават да станат мишени на руските ракети,ядрени или обикновени,вместо да направят най-простото:да седнат на масата на преговорите с тоя "ужасен" съсед,да се разберат и да си създадат един икономически северен съюз,да развият търговия и съвместни производства и да заживеят мирни,доволни и щастливи?Толкова просто,още повече че точно тези страни нищо нямат да делят,а толкова трудно е да го направят.Защо ли?

    Коментиран от #23, #31, #35

  • 11 Абе спри се бе шматко

    42 3 Отговор
    писна ни от тъпите ти преписвания.Ако Русия смачка укрите за една седмица,дали някой ще иска да влезе в нато.По скоро ще искат да излязат
  • 12 Смех !

    31 3 Отговор
    Тия да не са подлоги като ганьовците.
  • 13 Ооо

    36 1 Отговор
    Aми ако нещат .Богати и уредени защо им натото ? Да му плащат само вноските ли ?
  • 14 Тоя

    36 1 Отговор
    се бъзика със скандинавската прагматичност. Това, че твоята Норвегия са я вкарали в нато-то, не значи че и другите са толкова тъпи (като някои балканци,примерно).
  • 15 ДаЗдраПерМа

    26 1 Отговор
    преди да ги вземе трябва да им покаже прайса каква и колко техника да си купят, за нови клиенти отстъпка

    Коментиран от #24

  • 16 Съдийската комисия

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Хората с еднакви азбуки трябва да се обичат
  • 17 Българийо

    28 2 Отговор
    Той нарече неприемливо искането на Русия НАТО да подпише документ, с който обещава, че повече няма да се разширява.Ами дават картбланш на руснаците.После да не реват краварите!
  • 18 натовец

    30 2 Отговор
    Айде приемай, бе столтенберг, ако искаш руснаците да ти дойдат на гости.

    Щото никой нрмален европейски гражданин няма да тръгне да се бие за теб и англосаксонските олигарси.

    Взимай пасито, плевенлиевията, поптодоровата, и бегайте да спасявате демокрацията в украйна, беларус, донбас, казахстан и т.н..

    Същата работа като с кирчо бизнеса, вчера хората му дойдоха на крака пред парламента, кирчо бизнеса се скри. Вика ще преговарям с некви експерти в петък.

    Смешна работа.
  • 19 Име

    6 30 Отговор
    Идиотски е ултиматумът НАТО да не приема повече членове.
    Така ще успеят да накарат и нечленуващите досега да се включат.
    Руский ум большой!…
  • 20 3.14К

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Грульо":

    Да, двете държави му казаха на неграмотният Столтенберг, че подписвайки Парижкото споразумение няма да влизат във военни съюзи. Но нито Столтенберг, нито нашите журналисти си имат понятие от международно право.
  • 21 Пако

    28 0 Отговор
    ТЕ СА УМНИ И СЪС СИГУРНОСТ НЕ ЖЕЛАЯТ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ.
  • 22 През 1944

    21 3 Отговор
    когато Финландия капитулира пред СССР, тогавашния министър председател (на Финландия) - името му не помня - някакво ......нен, казва: Финландия никога повече не трябва да бъде форпост на Европа в борбата й с Русия.
    Ако сегашните финландци са умни ще си спомнят думите му.

    PS: тогава Финландия плаща с територии за дружбата си с Хитлер.
  • 23 Защото

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    на наглите англосаксонци не им отърва.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Смешници

    18 2 Отговор
    Денис ако можеше да мислиш,щеше да видиш колко си жалък.По цял ден е НАТО може САЩ може ама с може не става бе момче.Днес пишеш,САЩ ще въоръжи Украйна с джавелин и защитни системи и ако въобще можеш да мислиш,смяташ ли че с тези оръжия Украйна ще спре Русия ??? Ако САЩ можеше в момента с нещо да спре Русия щеше сама да го стори,а и по пътя на твоята пропаганда е все едно да прочетем обратния ред на мисли,Русия въоръжи с с-400 Куба и с няколко оръжия за танкове и Куба да накара с тези оръжия краварника да даде множество жертви.Мисли бе момче,имаш глава на тези рамене,Русия реши ли да атакуват Украйна ще я обезвреди със удари по въздух и море след което ще влезне ще я отцепи да няма излаз на Черно море повече и другата половина ще я остави на западазтя не му е нужна цялата и без това краварите я оглозгоха и няма какво да крадат повече,на запада им е нужна за Житницата на Европа но след откъсването и от море и на Европа няма да е нужна.Но един съвет момче,ако имаш съвест ще пишеш истината а не срещу няколко сребърната да се излагаш и преписваш глупости от които и понятие нямаш,а Бог е казал" най страшни са безщестниците".Остани със здраве но задай си въпроса стоейки пред огледалото какво е за теб честа и струват лв си няколкото сребърника,остави мнението на хората че си жалък и смешен преписвайки статии където познанието ти е нулево.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Патладжан Кьопоолу

    15 0 Отговор
    Те, ако искаха, отдавна щяха да са. 4% от БВП за военни разходи не им се плаща. И въпреки истерията, май не се чувстват особено застрашени 😀
  • 28 Сивата чапла

    10 0 Отговор
    А те не се и натискат, а Вие толкова години ги желаете целите!
  • 29 ДаАмаДругПът

    13 0 Отговор
    С тази разлика че те не желаят!Няма какво да пускате фалшиви новини.И на швеция и на Финландия им е ясно че само неутралитета ще ги запази като държави а едно влизане в НАТО ще ги изтрие от картата на света.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГруЮ

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Сакън! За такова нещо не ги подсещай, че направят ли го тези двете страни , НАТО си заминава!

    Коментиран от #36

  • 32 НАТО

    13 2 Отговор
    То ще ви храни,то ще ви нанка, то ще ви е@е и накрая погребе.Всеки си пише от русофобите каквото си иска.Обаче има една точка в концепцията за използване на термоядрено оръжие-ако Русия е заплашена като държава да използва първа това оръжие.Да не чака че да отвръща.Кои са НАТО да казва кой с кого да дружи? Къде да се правят учения? 100000 армия имало до Украйна? Че да не са ги броили? Целият военен окръг до Украйна е около 80000....Важна е Русофобията.Обаче такива ревлювци като Паси няма да е в окопите.Ще са абдалите надупили се на краварите.От създаването си НАТО е агресивна структура.Ако се погледне Светът НАТО и западняците имат много противници-мразят ги до смърт.И ще ги избиват с удоволствие.В условията на термоядрена война много бързо ще секне всеки ентусиазъм на натовци. Вън агресорите от България.Лично аз с удоволствие ще ги избивам.
  • 33 Нi Столтенберг...!

    8 1 Отговор
    Пълни смешници сте...!!!
  • 34 Да,ама-НЕ...!

    12 0 Отговор
    Финландия и Швеция,не са закъсали държави,като Северна Македония и Усраина,че да се натискат за влизане в НАТО...!!!
  • 35 NATO OTAN

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    При трета световна война те пак ще бъдат подложени на ядрен удар! Но ако са членки на пакта НАТО тогава Путя знае, че ще има масиран ответен ядрен удар!

    Коментиран от #37

  • 36 ГуЮ!

    12 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГруЮ":

    Ами то НАТО си заминава,от деня,в който БГ влезе в този съюз...!Където сме влезли-навсякъде сме предизвиквали крах....!СИВ,Варшавски Договор...,16-та република на СССР....,сега е наред да катурнем и НАТО...,че и ЕС...!!!
  • 37 Не се радвай...!

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "NATO OTAN":

    Дали си фен на Путя,дали на деменцията-БайСпън...!Започне ли ядрена война...- няма да има победители...!!!
  • 38 Начо Крика

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Точно така, колозника от САЩ, дето залита по стълбите
  • 39 Джамбазо-о-о-о-о-в

    10 0 Отговор
    Като казваш "превземането на Крим" какво имаш предвид?
    Ако не знаеш (не бих се изненадал, ако е така - непрекъснато демонстрираш некомпетентност) в Крим се проведе РЕФЕРЕНДУМ.
    При 30% определящи се като етнически украинци и 15% - татари за присъединяване към Русия са гласували над 97%.
    97%, Джамбазов, ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ РУСИЯ.
    Що не прочетеш за "Влака на дружбата" пълен с бандеровци. И че кримчани не са дали на нито един от тях да стъпи на Кримска земя.
    Кримчани и "учтивите човечета" попречват на същите тези фашисти и техните куратори (САЩ, ЕС и НАТО) да превърнат Крим във втори Донбас.

    Джамбазов, вземи прочети нещо, включи си мислителницата и престани да пишеш статии в услуга на джендъри и кравари.

    Коментиран от #42

  • 40 хххх

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    НАТО е съюз в който членуват държави които треперят за собствената си сигурност ,заради бандит и терорист като Русия.Не случайно Русия е изолирана от отритната от целия свят.Не случайно всеки мрази северноазиатските руски бандити
  • 41 хххх

    0 5 Отговор
    Даже и Русия на 4 пъти се молеше да влезе в НАТО
  • 42 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Джамбазо-о-о-о-о-в":

    На Джамбазов мислителницата отдавна е изключена,оставена му е само способността да преписва и да се подписва.Дано поне да заработва за белия хляб,защото Господарите му обедняват,а инфлацията яко ги налази.Но такъв е животът - днес самун бял хляб,утре къшей черен.Дано не е и затворнически.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Огнян

    0 1 Отговор
    Швейцария ще бъде дюшеш за НАТО - 4% от техния БВП са си сума.