Last news in Fakti

14 Януари, 2022 15:26 27 102 43

Бустерна доза с BioNTech и Moderna: какви са страничните ефекти?

  • модерна-
  • ваксина-
  • ваксини-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • странични ефекти-
  • бустер-
  • бустерна доза-
  • сащ-
  • омикрон

Третата доза ваксина защитава по-добре от силно разпространяващия се вариант Омикрон

Бустерна доза с BioNTech и Moderna: какви са страничните ефекти? - 1
Снимка: Shutterstock

Като "бустерни" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза. Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини.

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

Източник: FDA, 17 септември 2021

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer. При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина. В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

болки на мястото на убождането – 86%

отпадналост - 62%

главоболие - 58,9%

болки в мускулите - 49,6%

болки в ставите - 41,9%

втрисане - 40,3%

Източник: FDA, 14. октомври 2021

От подуване на лимфните възли са били засегнати 24,8% от хората между 18 и 65 години. Сред доброволците над 65-годишна възраст този дял е бил само 5,3. Опасни алергични реакции не са били наблюдавани.

Редки възпаления на сърдечния мускул

В миналото след ваксинация с РНК-ваксини бяха наблюдавани редки случаи на възпаление на сърдечния мускул сред по-млади хора под 30 години. Тези случаи бяха по-чести след ваксинация с Moderna отколкото с BioNTech/Pfizer. Германската ваксинационна комисия към правителството съобщава, че досега известните случаи на подобен миокардит протичат „предимно леко“. По данни на ЕМА, точният риск от възпалителни сърдечни заболявания и други редки странични ефекти след бустерните дози досега все още не е известен.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    55 4 Отговор
    А от ЕМА данни няма ли да извадите?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мамул

    36 2 Отговор
    Ударих една звезда рейтинг и се махам с 200.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    65 4 Отговор
    За съжаление ,много хора се надупчиха, а това ще е убийствено за тях..В МОМЕНТА ИСТИНСКИТЕ МЕДИЦИ ТЪРСЯТ ,,ПРОТИВООТРОВА,, ,която да елиминира и изчисти тези спайк протеини, да стискаме палци...

    Коментиран от #19, #25, #33

  • 6 Ххх

    31 1 Отговор
    Ако не се лъжа, процентите на миокардит са подобни като предизвиканата смъртност от куку вида !!! Позитивен не е равносилно на болен !
  • 7 Делю Хайдутин

    44 3 Отговор
    Инсулта преминавал леко ,да знаете! Ха ха ха ха
  • 8 mastro

    47 4 Отговор
    Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?
    Малее те същите като след хим. отравяне !
  • 9 Госあ

    43 3 Отговор
    Високи и тежки са страничните ефекти, като оставим настрана факта, че изобщо не предпазват от Омикрон. Затова и Япония и скандинавските страни изхвърлиха модерна и забраниха ваксинацията на непълнолетни.
  • 10 Последния Софиянец

    56 10 Отговор
    Братовчед ми се ваксинира и постоянно има болки в мускулите и отпадналост.Беше човек скала,а сега е като стара бабичка.Убийци!

    Коментиран от #20, #38

  • 11 Кунчо Бустера

    50 3 Отговор
    Страничните ефекти са Радосвет Радев, Георги Коритаров, Ваня Костова. Главният ковидар на републиката два месеца ту им правеше компания, ту го връщаха обратно при живите.
  • 12 Сърцебиене

    53 5 Отговор
    Поставих си доза преди 1 месец. От тогава постоянно сърцебиене и не мога да спя.

    Коментиран от #17

  • 13 коментар

    39 0 Отговор
    С тази картинка към новината, не се опитвайте подсъзнателно да вкарвате "сърчица". Това ли искате да внушите безобидно шиенце в сърчице ? Колко сме загрижени... Да се интерпретира така: Отрова в гумени ръкавици, даже и лицето не иска да пипа токсина с голи ръце
  • 14 Ковидиотин

    43 1 Отговор
    Моя роднина е с инсулт.Незнам за другите ковидари какви са,но на нас ни объркаха живота
  • 15 Anonim

    37 1 Отговор
    Основния страничен ефект е че се заразявате до 2 месеца

    Коментиран от #18

  • 16 2121

    35 4 Отговор
    Всичко ще признаете.Затова в Япония и Скандинавските страни при първите смъртни случаи от отровните Западни Ваксини/да отбележа ДЕБЕЛО,никой не упреква или е предал Богу дух от СПУТНИК V-това трябва да Ви говори ,че Руската Ваксина е точната ваксина и създава имунитет ,както при Грипната ваксина, а не причинява смърт и странични ефекти /ги прекратиха.Какво е в България-ФАШИЗЪМ!Насилие,граничещо с престъпление от Бялата Мафия/Ива Николова и Тодор Кантарджиев срещу солидно заплащане /говорят глупости и много наивни българи ваксинираха децата си /ПОЗОР/ и родителите си.Когато умрат или станат безплодни след пуберитет ,децата им ,родителите ще са виновни,но с нищо няма да могат да променят нещата.Безумци!
  • 17 ТИ ПОНЕ ИМАШ СЪРЦЕБИЕНЕ

    4 30 Отговор

    До коментар #12 от "Сърцебиене":

    А АНТИ ВАКСИТЕ И ТОВА НЯМАТ,А ПОСТОЯННО ТРАМВАЙ ИМ ВДИГА ШУМ В ДОМ НА ПОКОЙНИКА😱😑😑😑
  • 18 ха ха

    35 0 Отговор

    До коментар #15 от "Anonim":

    Блестящо. Изведнъж ми просветна как в едно изречение се резюмира какво точно се предлага с тази ваксина: "Получавате 2-3 месеца сигурност, че с много голяма вероятност няма да се разболеете от нещо, към което оргнизмът ви може да има своя защита, и всичкото това време само срещу невероятно малък риск от миокардит и други усложнения! Като бонус от правителствата получавате гаранции, че няма да ви ограничават правата както на всички отказали да играят по свирката на лобистите."
  • 19 mi6osp

    5 38 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Не се бой, засега при над 3 милиарда ваксинирани неваксинираните умират десет- петнадесет пъти повече.

    Коментиран от #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Прочиташ от

    21 0 Отговор
    къде е пръкнат пасквила и съдържанието ти е вече известно. А ефекта се изразява - до 5 години ще стъпват бавно след тебе и ще похапнат жито.
  • 22 Хаха, я гледай

    22 0 Отговор
    масонския знак на ръцете, държащи фъксината. Бабока Шмеркел много го обичаше. Много започнаха да наглеят.
  • 23 Странични ефекти

    44 0 Отговор
    Лек инфаркт, лека инсулт, лек срив на имунната система или лека смърт. Ама то, като не можеш да "правиш деца" след няколко игли, за какво да живееш.
  • 24 Ваксиниран с модерна

    11 25 Отговор
    С жена ми сме на 68 години. В началото и края на ЮНИ се набодохме с Модерна. Освен леко зачервяване - никаква друга реакция. На 4 януари сложихме бустерна : на жена ми нямаше никаква реакция, а аз вечерта вдигнах температура 37,4. До сутринта ми мина. Това са нашите резултати. Вашите може би са други!

    Коментиран от #26, #30

  • 25 Едва ли

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    ще успеят да премахнат графеновия хидрооксид. За разкритието му бе премахнат Андреас Новак, на 16.11.2021г. Дано да не съм прав.
  • 26 След време

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ваксиниран с модерна":

    можеш да очакваш проблеми с лимфната система, по - специално лимфните възли. Има и други, но няма да ги изброявам. От всички набодени мои близки, само двама са без някакви ефкти.
  • 27 И ЛЕЕЕКИЧКО

    29 2 Отговор
    АМА МНОГО ЛЕЕЕКИЧКО .........
    ....... УМИРАШ! НА 20, НА 30 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ! И ВЪОБЩЕ, АМА НИКАК НЯМА ВРЪЗКА С "ВАСИНАТА"!!!!!!!!!!!!!!!! НА 12 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПРАВИШ ТЕЖЪК ИНСУЛТ! НА ДЕСЕТ УМИРАШ ОТ ИНФАРКТ! И НЯМА! НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА С "ВАКСИНАТА"!!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иван

    15 0 Отговор
    Ваксинираните умират по-леко! Така че, бийте си бустери! По-често!
  • 30 ComfortablyNumb

    10 20 Отговор

    До коментар #24 от "Ваксиниран с модерна":

    на 53 години , реди седмица си сложих бустер Файзер, преди това две Модерни. Смених ги защото Модерната е сериозна работа, струва ми са че са предозирали, не случайно намалиха дозата за бустер ... От бустера Файзер имах всички странични ефект ( както и при Модерната) и по много - болки в стави, мускули, главоболие , 38.5 температура , подуване на лимфните възли за около 4 дена ... и все пак е по добре от преболедуване от Ковид... За риска от миокардити при ваксиниране е несериозно да се говори , вероятността е 0,01% а при преболедуване от Ковид е 10% ... Приятно прекарване в интензивното антиваксъри!

    Коментиран от #35

  • 31 още ли експериментират

    11 3 Отговор
    Що ни занимавате още с експерименталните медикаменти и течности на " бионфейх" и " мъдерна"????!!!!
  • 32 Продълж@в@ме подмян@т@

    12 2 Отговор
    Другия страничен ефект които никой не го обявява е смърт😉бая нарос пукна ей така от нищо само са били ваксинирани🤔
  • 33 спайк

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    спайк протеина е във вируса, не във ваксината.
  • 34 Joro

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "mi6osp":

    Вярвай ти на статистиките. Гледай и новините всеки ден по БНТ ,бТВ и Нова . Питай някой лекар в болница (ама да ти е познат ) на по бира как стоят нещата . Почти всички в болниците са хора с една или две дози. Хората засегнати тежко от ковид и стигнали до болница са супер малко. Провери ,ако не вярваш. А това ,че не ги водят набодените ваксинирани е поради променената дефиниция за ваксиниран ,който трябва да е с поне две дози и регистриран в системата ,а това става бавно.

    Коментиран от #37

  • 35 Димо

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "ComfortablyNumb":

    От това ,което описваш, ти си си изкарал ковид , а си мислиш ,че било само страничен ефект. Температура 4 дни 38.5 има и всеки с ковид . Явно не знаеш ,че ваксината разболява с вируса ,който си имал и изкарал. Лошото е,че ,убеден съм,не си си направил тест и си излизал и заразил сумати народ след тези 4 дни ,а вирусът стои по-дълго. Заради такива безотговорни ваксинирани болни случаите се увеличават. Разнасял си заразата ,ако си излизал. Помисли,моля, над това и при следващата "ваксина" се самокарантинирай за 2 седмици.

    Коментиран от #36

  • 36 ComfortablyNumb

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Димо":

    Димоооооо , Димо! Температура имах за около 12 часа като максимално беше 38.5 , лимфните възли бяха подути 4 дена ... Никой не се разболя покрай мен , до сега даяним за разлика от някой антиваскъри покрай мен който го карат за втори път ...
  • 37 Абе умньо,

    6 9 Отговор

    До коментар #34 от "Joro":

    Преди да пуснат ваксините от кво умираха бе ? Да имам познат лекар, кардиолог. С 2 дози + бустерна е човека и благодарение на това е жив и здрав, за разлика от няколко негови колеги, които си отидоха от много "акъл" !
  • 38 Брадчет ти е прекалил със стероидите

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Сега го е хванал обикновен грип и се е сринал
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хъво

    1 0 Отговор
    Един ден всички ше умрем
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Преболедувал

    1 1 Отговор
    Основният ефект от тия течности е преждевременна среща с свети Петър. 6659
  • 43 Баш софиянец

    1 0 Отговор
    За дългосрочните ефекти е думата. Там е скрит ключа от бараката. За тях - след 2024, както пише в сайтовете на гореспоменатите фирми.