Last news in Fakti

14 Януари, 2022 21:10 4 426 37

Преди 65 милиона години измират динозаврите. Сега ни очаква нещо подобно

  • животни-
  • динозаври-
  • застрашени видове

Все пак има и множество примери за това, че на хората се е удало да преобърнат неблагоприятните тенденции

Преди 65 милиона години измират динозаврите. Сега ни очаква нещо подобно - 1
Снимка: shutterstock

Преди около 65 милиона години измират динозаврите. Сега се намираме в ранната фаза на подобна катастрофа. Но за разлика от всички предишни, тази е дело на човека.

Преди около 65 милиона години измират динозаврите - последното голямо измиране на голям биологичен вид. Учени предупреждават, че сега се намираме в ранната фаза на подобна катастрофа. Но за разлика от всички предишни, тази е дело на човека - предизвикана от промените в климата, разрушаването на местообитанията, замърсяването на околната среда и индустриалното селско стопанство.

За хората по света ще има много по-малко храна

Само през следващите десетилетия се очаква да изчезнат поне 1 милион видове - това предрича ООН в доклад, публикуван през 2019 година. Като начало човечеството ще усети, че значително намалява наличието на храни, казва Кори Брадшоу, професор по глобална екология от университета Flinders в Южна Австралия. Причината за това - липсата на опрашване на растенията. Математическите модели на Брадшоу показват, че една трета от всички хранителни доставки в света зависят от опрашването, което извършват пчелите. Ако те измрат, реколтите от селскостопански продукти ще намалеят. Освен това ще се стигне до по-силно размножаване на редица вредители по растенията, след като естествените им врагове, сред които са пчелите и други видове насекоми, няма да ги има.

Прехраната на милиони хора зависи и от редица диви животински видове - особено в крайбрежните райони. Там обаче запасите от риба са силно намалели, което допълнително застрашава човека. Липсата на сигурност за прехраната, която е свързана и с увеличаващите се периоди на засушавания и наводнения ще засегне най-силно по-бедните региони в света - особено Африка - в региона южно от Сахара и части на Югоизточна Азия.

Качеството на почвите вероятно също ще се влоши, когато измрат определени микроорганизми. Някои учени предполагат дори, че микроорганизмите вероятно ще измрат по-рано от редица други биологични видове. Липсата на микроорганизми ще доведе до ерозия на почвите, което от своя страна влече след себе си наводнения, намалено плодородие и слаби реколти.

Измирането на микроорганизмите е крайно опасно, защото органичната субстанция е нещо като лепило, което осигурява спойката на всичко останало. Това може да се сравни с приготовлението на кекс със сушени плодове. Сухите съставки се нуждаят от спойка, осигурена от яйцата и нишестето, които го правят мек и го оформят. В природата тази спойка осигуряват микроорганизмите.

По-малко питейна вода, по-малко гори

Голяма част от сладководните запаси се филтрира и преразпределя във влажните зони - водите от хималайския регион например снабдяват близо 2 милиарда души с питейна вода. Ако влажните зони се окажат застрашени от намаляващата вегетация или цъфтежа на водорасли, човечеството ще разполага с много по-малки количества питейна вода и вода за напояване.

Количеството на валежите пък навярно ще се повлияе отрицателно от обезлесяването, поради което цели области ще бъдат застрашени от засушаване - процес, който се наблюдава например в региона на река Амазонка.

Организацията по прехраната на ООН предполага, че от 2015 година насам са били изсечени близо 10 милиона хектара гори - площ, колкото тази на Франция и Испания, взети заедно. Намаляващите горски масиви и растителност пък оказват вредно влияние върху климата и предизвикват все повече екстремни явления, включително горски пожари. Всички тези различни развития на свой ред водят до слаби реколти, масов глад на населението, конфликти за разпределението на оскъдните природни ресурси. А хората се опитват да се спасят от тях чрез масова миграция.

Според шведския еколог Карл Фолке от Stockholm Resilience Center, биологичното разнообразие помага да се преодолее отрицателния ефект от измирането на отделни елементи от екологичната система - то е нещо като буфер, който е крайно необходим и за човека. Но тъкмо този буфер е пострадал в резултат от човешката дейност.

Повече пандемии?

Учени предупреждават също, че загубата на биологично разнообразие повишава и риска от пандемии, тъй като разрушаването на естествените местообитания на дивите животни прави контакта между тях и хората все по-близък.

Често цитиран пример за подобно развитие е избухването на епидемията от ебола в Западна Африка през 2014 година. Предполага се, че той е бил предизвикан от деца, които са си играли с прилепи. Макар произходът на новия коронавирус да не е окончателно изяснен, редица изследвания го свързват именно с дивите прилепи.

Обратима ли е загубата на биологично разнообразие?

Независимо от катастрофалните прогнози, Томас Брукс от Световния съюз за опазване на природата (IUCN) гледа с оптимизъм към бъдещето: "Има множество примери за това, че на хората се е удало да преобърнат неблагоприятните тенденции".

Завръщането на бобрите в Европа е пример за подобно развитие. Т.нар. "Червен списък" на измиращите видове, съставен от IUCN, показва, че усилията за опазване на природата дават ефект. Наскоро проведено проучване сочи, че щетите, нанесени на природата от 1993 година насам, са щели да бъдат три до четири пъти по-големи, ако не бяха прилагани мерки в защита на околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка

    16 12 Отговор
    Всичко е ОК, стига човечеството да се редуцира до примливите за Екосистемата 2-3млрд души.

    Коментиран от #3, #5, #36

  • 2 Човек

    36 3 Отговор
    Влечугите с милиардите ли ще изчезнат.
  • 3 Хорейшио

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка":

    Ама много разбираш бе..
  • 4 Отряд К 19

    22 8 Отговор
    Ами нормално е. Всяко начало си има и край. Само че някои бърза да ускори тоя край с какви ли не изкуствено създадени болести. Все пак ако се замисли човек ние сме най-младите обитатели на тая планета,но и най-безоолезните и вредни.

    Коментиран от #6

  • 5 Жидомасов Гроб

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка":

    Бате Гейтс иска да спечели Големия шлем и да ни остави 500млн. ! Проблема е, че в момента евреите са повече и тая цифра не им се нрави, иначе гоите сме за тор - няма се лъжем!

    Коментиран от #21

  • 6 дЪрвин

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Отряд К 19":

    Телевизора ли то го каза?
  • 7 БокоПолиглота

    9 4 Отговор
    А в бегето току-що измряха гербозаврите.
  • 8 Директно:

    19 8 Отговор
    Кого плашите и се опитвате да стресирате, бе, дойче зеле фалшиво?!? Страхливите и малоумни хипохондрици излъгахте и до там!! Но те са не повече от 30 % от населението на Земята!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    9 1 Отговор
    Що, бе? Да не са открили огромен метеорит, който да наближава земята?
    Тъпизмите на ДВ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 .....

    21 2 Отговор
    Аз подозирам, че ако изчезне силата на джедаите от фамилии като сорот, ротшилд, рокфелер и тем подобни чистокръвни убавци, дето ср женят за своите братовчедки, рязко ще се реши проблема на съвременните динозаври.
  • 13 Цоликофер

    12 4 Отговор
    Нали затова ваксинирате! Със задължителна ваксинация и неофашизъм ще се реши проблема.
  • 14 Една истина

    8 1 Отговор
    Хора, които се правят на БОГ, всъщност са геховници, извършват грях, който не осъзнават !
    Динозаврите са умрели по естествен начин от падането на комета !
    А ние хората, други хора искат да ни унищожат по изкуствен начин, а не по естествен !
    А те не могат да ни унищожат по естестен начин, а само по изкуствен, следователно те се смятат за БОГове !
    Реалноста е такава че вирус не трябва на човечеството, а трябва ни хубав живот !

    Коментиран от #19

  • 15 гост

    8 4 Отговор
    Давиго намоткам у тъпаните прости некои псевдо учен седнал да издраска нещо само и само да не му изстине местенцето
  • 16 един от многото

    9 1 Отговор
    Измрели , ама друг път , има още живи , че и пеят на всичкото отгоре!
  • 17 Behemoth

    2 0 Отговор
    А нещо за бъдещите пенсии...по карта ли ще ги дават или в пощата?!Щот нали ....
  • 18 Алфa Вълкът

    8 2 Отговор
    Споко гледах го по научнопопулярен филм по БНТ, хората сме съществували преди динозаврите, ама като риби и затова хълцаме, защото ни е останал рефлекса на дишане с хриле!
  • 19 Aлфа Bълкът

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Една истина":

    Няма как да живееш добре, че и да оцелееш в пренаселен свят! Трябва да се стопим до 5млрд поне!
  • 20 Ха ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Не се косете, след ковида ще останат малко хора, и храната ще стига
  • 21 РЕАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Жидомасов Гроб":

    Ами, прав си е човекът. Кому са нужни повече от 500 милиона. Всички проблеми на планетата са от свръх населеност. А , иначе евреите са около 13 милиона в света, но са умни и са създали три религии, които се пръкват от Библията.

    Коментиран от #25

  • 22 Фирфюр

    8 0 Отговор
    Скоро ще дойдат извънземните на масови контакти. Аз се старая да ускоря процеса. Без майтап!
  • 23 Така ли???

    4 1 Отговор
    Значи преди 65 милиона години са умрели динозаврите...глей ти..ама баба Мика и Лилито са още живи.
  • 24 БОЛШЕВИК

    14 1 Отговор
    Хората са оцелели през много епохи, през мрачното средновековие. Оцелявали са без медицина и зъболекари, без телефони и телевизори, но пред капитализма се оказаха безпомощни и е вярно, че са напът да изчезнат и капитализма да унищожи човечеството с тая алчност и несправедливост, която е заложена в капитализма!
  • 25 Дека че ги гробиме

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    И как разбра, че са умни щом са си измислили враг в размер на 7+ милиарда към днешна дата??!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Не им е силата

    6 0 Отговор
    Явно Дойче Зеле са плоскоземци,теософи,креационисти и биологията като наука нещо не им е силата. Всички днешни змии,гущерчета,варани,крокодили,каймани,алигатори и всички птици... по същество носят гените на динозаврите,тоест те са приспособили се към условията динозаври.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 дедо

    3 0 Отговор
    Капитализма е най добрия строй, защото богатия мачка и унищожава бедния. Няма нищо социално,като в джунглата еваларка!
  • 29 Черупката

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Не им е силата":

    Забрави да напишеш за костенурките
  • 30 Алфa Вълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не им е силата":

    Ами не е така, само птиците са потомци на динозаврите, ако имаш предвид динозавър като общо понятие да, но така както сме ги гледали от Джурасик Парк не!
    За крокодила и костенурката са си същите както когато е имало динозаври, само малко са се смалили! Вече може да имат общ прародител но са различни видове!
  • 31 Нострадамус

    4 4 Отговор
    Човечеството ще измре от собствената си глупост. Ковид пандемията ясно показа че антиваксърите не могат да мислят, а те са мнозинство в БГ. Това разбули загадката защо България вече 30г е в криза и защо е на път да изчезне.
  • 32 Walkirie

    0 4 Отговор
    Доживях ДВ да напишат нещо вярно.
  • 33 Котарак

    0 2 Отговор
    Знае ли ае на коя дата са загинали? Важно ми е.
  • 34 Пунктуално Да

    0 0 Отговор
    Джурасик парк е филм за масова консумация за консумеристка публика. Има 500 рода и 1000 вида динозаври ,поне дотук класифицирани. Погледнато пунктуално си прав но и гущерити,змиите и крокодилите,както и динозаврите са от клас влечуги,тоест Големият метеорит може и да е нанесъл големи щети но не е унищожил тотално животните и растенията. Имало е климатичен колапс на относително застудяване,фотосинтезата е намаляла и вече не е могло да се развиват огромни растения и огромни животни. Огромни животни и растения са били възможни когато е било топло,влажно и в атмосферата е имало много въглероден двуокис та да подхранва фопосинтезата.
  • 35 ГОСТ

    0 2 Отговор
    НЕ ЯДЕМ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ
    МНОГО КИСЕЛО
    САМО ПРОПАГАНДА
  • 36 Смех

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка":

    Аха значи като се редуци и това ще ни предпази от астероид унищожител... ЯЯЯСно от къде вадиш толкова акъл...

    Има множество масови измирания на земята някои от астероиди, някои поради други фактори, но нито един е свързан с популация на каквото и да е било...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: