Last news in Fakti

19 Януари, 2022 15:01 4 009 28

“Положителни сигнали от България“: първи реакции след разговорите в Скопие

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • скопие-
  • димитър ковачевски-
  • кирил петков-
  • членство в ес

Има надежда за намиране на изход от спора между София и Скопие

“Положителни сигнали от България“: първи реакции след разговорите в Скопие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дали наистина в българо-македонските отношения ще има пробив през следващите два месеца? Първите реакции след вчерашната среща в Скопие между премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков звучат оптимистично.

Анна Люрман, заместник-министър на външните работи от партията на Зелените в Германия вчера каза, че от България идват „положителни сигнали“. Тя отново повтори германската позиция, че преговорите за еврочленство със Северна Македония и Албания трябва да започнат колкото е възможно по-скоро. И доскорошният евроминистър на Германия Михаел Рот, който сега е депутат в Бундестага, се надява на напредък:

„Много добре, че новите правителствени ръководители на България и Северна Македония се срещат. Така, както Северна Македония признава българското малцинство в Северна Македония, България най-сетне трябва да приложи решението на ЕСПЧ да признае македонското малцинство в България. В ЕС нито една страна не бива да взима решения за езика и културата на друга страна“, написа Рот в Туитър.

Очертава ли се компромис?

София настоява българското малцинство в Северна Македония да бъде признато в конституцията на страната. Но правителството в Скопие е поставено под националистически натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и от едно малко проруско ляво движение да не допуска компромис в това отношение. А и не разполага с необходимото мнозинство от 2/3, за да изпълни искането на София.

Македонският политически анализатор Сашо Ордановски прогнозира, че през идните месеци ще се стигне до възможен компромис, който би могъл да отвори пред Скопие вратата за започване на присъединителния процес, докато разговорите със София продължават през следващите години на двустранно равнище. Според него, международният натиск върху София в това отношение нараства.

Ако между двете страни наистина бъде постигнат компромис, националистическите сили в Северна Македония няма да могат да му попречат, казва Ордановски в интервю за ДВ. Той се опасява обаче от проблеми в съседната страна. „В нашата страна има сили, които открай време смятат, че подобна ретроградна политика им осигурява добри шансове, но този процес навярно ще бъде доста по-труден в България“, смята анализаторът.

Вместо да се съсредоточават единствено върху нерешените исторически въпроси, двете правителства решиха идната седмица да се срещнат в София и да сформират работни групи за по-тясно сътрудничество в търговията, образованието, евроинтеграцията, културата и историята.

България в положение на цугцванг?

Правителството в Скопие предприе една първа стъпка още преди визитата на Петков. То информира ООН, че името „Северна Македония“ и по-дългата му версия „Република Северна Македония“ се отнася единствено до държавата, а не до някакъв по-широк географски регион. Досега София твърдеше, че краткото име съдържа териториални претенции към България и нейния регион Пиринска Македония.

„Да, надежда има, защото най-после чухме магическата дума „компромис“. Едно по-скоро глупаво изискване на България досега беше винаги да се използва дългото име Република Северна Македония“, казва професор Ивайло Дичев от Софийския университет. Според него в момента България се намира в трудна политическа ситуация. „В шаха го наричат цугцванг. Няма други възможни ходове, освен тези, които извършва в момента Петков. Пожелавам му успех!“ – казва Дичев в интервю за ДВ.

Автор: Борис Георгиевски


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    25 2 Отговор
    Тоя жена му не го е прегръщала така 😃
  • 2 Цугцванг

    11 1 Отговор
    Да, няма ме си наши думи та цугцванг пишете.
  • 3 Ми няма

    24 4 Отговор
    Македонско малцинство в България?

    Коментиран от #7

  • 4 Как ние сме

    21 5 Отговор
    Единствената държава, която винаги твърди, че няма друг избор освен да следва сляпо заповедите на западните терористи?
  • 5 Майна

    25 2 Отговор
    ,,Няма други възможни ходове, освен тези, които извършва в момента Петков. Пожелавам му успех!“ – казва Дичев в интервю за ДВ,, .....КАКВИ СА ТЕЗИ ХОДОВЕ?

    Коментиран от #9

  • 6 ПЪРВО

    14 3 Отговор
    ДА НАПРАВЯТ ПРЕБРОЯВАНЕ. И АКО НЯКОИ СЕ ОКАЖАТ МАКЕТА ДА ГИ ПРИЗНАЯТ. А И ОТ ПОСЛЕДНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ.
    В СЕВ.МАКЕДОНИЯ МНОГО ОТ ХОРАТА ТАМ СИ КАЗВАТ НАПРАВО. НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ. ДА ГО КАЖАТ И МАКЕДОНЦИТЕ АКО ГИ ИМА.
  • 7 Е ми няма!

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ми няма":

    То няма македонци в РСМ, откъде да има в България? Виж в Петрич няма македонци, но 15 километра надолу в Нео Петричи има само македонци, но пък нямат нито един българин! Оппа грешка, имаха един, ама след като не му плащали, взел им трактора и се прибра с него през Беласица! После македонеца дойде да го търси, и полицаите го спукаха от бой! По нататък незнам кво стана!
  • 8 Мим

    12 2 Отговор
    Въртят сучат,пак нас изкарват виновни тези западняци.Ами като са им е толкова мили тия макета да си ги приемат и да не ни занимават с тях.Ние за нас си при такива обстоятелства, казваме без нас...
  • 9 Не се ли сешташ????

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Какви са ходовете на Киро..миже да те лажем..самолети ще летят от София до Скопие, път до Македония, жп линия, ако това е малко ще прокопаем канал от Черно море до Скопие, Слави им беше обещал и космонавти да ги прави, и в ЕС отзивите са...аферим, машалла на българите..разбрани са. А хода който ще се случи е...НОВО ВЕТО..абе Византийска дипломация..и няма как да е друго яче, когато преговаряш с хора с тежка диагноза...сърбомакедонизъм.
  • 10 Бай Стою касапина

    13 2 Отговор
    Нещата яко намирисват. Кирето май е свалил гащите. Което между другото се и очакваше. Какво ли ще се случва от тук нататък, въпрос с понижена трудност. Дори малките деца биха отговорили. А отговорът е поредното предателство!
  • 11 Noname

    8 1 Отговор
    Е тази снимка става за корица на любовен роман или да вземат да си наемат стая.За друго не ставаме но виж за дупене грашка нямаме.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    3 0 Отговор
    макето много нещо се е нахвърлило, интимничко изглежда сякаш ?
  • 14 Бат Пешо

    4 0 Отговор
    Публикувайте изказването на Пендаровски. Няма и два дена от визитата на Киро Големио Дипломат. Проглушихте ни ушите с това, че маке няма вече териториални претенции към нас, благодарение на Киро Големио Дипломат, това е победа на Киро Големио Дипломат дето с години никой не постигнал....ииии... г-н Пендаровски така съвсем по приятелски, братски, по комшийски... дет са вика ни го намаа, че няма такова нещо. Ето картинка към текста -
    "Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония."
  • 15 Диамантената ръка

    19 0 Отговор
    Македонско малцинство има в Македония, мнозинството е от българи и албанци.
  • 16 Да попитам

    4 1 Отговор
    Тези като са се гушкали така, цункали ли са се?!?!
  • 17 Помнете историята!

    7 0 Отговор
    Кажи ми бедний ми народе, кой в таз робска люлка те люлее?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фсб

    7 0 Отговор
    За първи път чувам за македонско малцинство в България, тея европейци идея си нямат за ситуацията…
  • 20 Freddie

    4 0 Отговор
    Никакъв компромис с българофобите от Скопие.
    Иначе да ви няма.
  • 21 Кремена

    0 4 Отговор
    Коментари пълни с омраза. Ако това сме ние, нашите братя македонци има защо да ни мразят. Напълно подкрепям Кирил Петков. Той наистина продължава промяната към по- добро.

    Коментиран от #24, #26

  • 22 УСА боклук

    1 0 Отговор
    Пропагандата тръгна. За пет пари няма свършена работа, ама дунанми и дитирамби колкото си искаш. Нали трябва да клекнем пред УСА.
  • 23 Баш Майстора

    5 0 Отговор
    Къде е това северно мЪкедонско малцинство в БЪЛГАРИЯ нека се покаже и открито да поиска права някакви,тез въобще чели ли са история на балканите или само така си говорят,ами македонско малцинство в Гърция в Сърбия,в Албания,нали Македония е област географска.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бодак

    2 1 Отговор
    "... професор Ивайло Дичев от Софийския университет. Според него в момента България се намира в трудна политическа ситуация. „В шаха го наричат цугцванг. Няма други възможни ходове, освен тези, които извършва в момента Петков. Пожелавам му успех!“ – казва Дичев в интервю за ДВ."
    Глупости на търкалета. "Нямат ходове" мекотелите. Хората с гръбнак не предават своите - история, народ, държавност....
    Нещо недобро витае в пространството, усеща се полъх на гнилоч на гнилата интелигенция и гнилите и внушения ...
    Дано не ни изработят .... Гнилата интелигенция, почти навсякъде я ползват за Пета колона -- това са обичайните несменяеми мутри по т.н. "водещи медии и т.н. Неправителствени организации финансирани от чужди правителства - пряко или чрез проксита
  • 26 Ти, ма,

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кремена":

    имаш ли си поне бегла представа за отношението на македонската политвърхушка ( почти век на сръбска каишка ) към България. Историчарските лъжи в учебниците , внушенията и омразата по медии, концлагерите по Титово време, избитите, не отрекли се от своя род....
    Хабер си нямаш .... И на такова да ръкопляскаме ли ? та македдонооидите, тези сръбски кукли на конци, ще освирепеят още повече .... кефещи се на слабостта ни и убедени в правотата си.
  • 27 Няма дим без огън!

    2 0 Отговор
    ИВАЙЛО ДИЧЕВ ОПРЕДЕЛЕНО Е ЕДИН БОКЛУК КОНФОРМИСТ, ЗА ДА РАЗСЪЖДАВА ПО ТОЗИ НАЧИН. ВЕРОЯТНО ИМА НЕЩО ГУЗНО В СЕМЕЙСТВОТО - НЕЩО Е СТАНАЛО. ЗА ЩАСТИЕ БЪЛГАРИЯ Е МАЛКА СТРАНА И ТО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ!
  • 28 Спас безделника

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Баш Майстора":

    Т.н. македонско малцинство в БГ се заражда по времето, когато Югославия беше отворила границите си за работа в чужбина и македонците се бяха позамогнали. Ние не можехме да излизаме извън Соц. лагера и всички спестени пари влагахме в къщи, вили и апартаменти. Ти си малък, но не знаеш каква комична картинка се наблюдаваше у съседите - съборетина, а пред нея Мерцедес. Разбира се собственика пушеше скъпи цигари, разтягаше локуми и единствената му цел в живота беше да покаже на затворените в страната си българи колко е велик и преуспяващ. Е, оттогава ОМО Илинденчетата подавайки ръка за дъвки и джинси и мечтаеха да са внуци на АлМак!
Новини по държави: