Last news in Fakti

22 Януари, 2022 08:28 4 162 47

Зеленски налага санкции на руски компании

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • крим

Санкциите са въведени за срок от пет години и предвиждат блокиране на активи, спиране на финансови транзакции и предотвратяване на изтеглянето на капитали от Украйна

Зеленски налага санкции на руски компании - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в петък подписа указ, с който влиза в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на страната за въвеждането на санкции срещу няколко компании и физически лица от Русия, съобщи ТАСС.

Според документа, публикуван на сайта на президента, в списъка със санкции са Ленпромтранспроект, Геоземстрой и акционерното дружество Insurance Business Group.

Списъкът включва и държавната автономна институция на град Севастопол "Център за развитие на туризма", фонда за социални и културни проекти "Национално културно наследство", федералното държавно предприятие "Отдел за сигурност на Министерството на транспорта на Руската федерация" и холдинговата компания "Трансстрой".

Общо в списъка има 24 компании, които според Киев участват в "незаконното строителство и експлоатация на железопътната част на транспортния проход през Керченския проток", организацията на пътническата железопътна комуникация между Крим и Русия , и "увреждане на националното културно наследство на територията на Севастопол".

Зеленски също така въведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за санкции срещу кипърската компания Biscone Limited, миноритарен акционер на Ukrainian Energy Machines JSC (бивш Турбоатом, Харков). С решение на Съвета за национална сигурност и отбрана срещу Biscone Limited се налагат мерки като блокиране на активи.

Санкциите бяха въведени за срок от три години. Biscone Limited притежава 5,9% дял в Ukrainian Energy Machines.

Турбоатом беше преименуван на Ukrainian Energy Machines през септември 2021 г. Предприятието е специализирано в производството на турбини за топло- и атомни електроцентрали, комбинирани централи и друго енергийно оборудване. Това е едно от предприятията със стратегическо значение за икономиката и сигурността на Украйна.

От санкциите бяха засегнати и пълномощният представител на президента на Руската федерация в Севернокавказкия федерален окръг (СКФО) Юрий Чайка, който беше главен прокурор на Руската федерация от 2006 до 2020 г., и дизайнерът Артемий Лебедев.

Санкциите са въведени за срок от пет години и предвиждат блокиране на активи, спиране на финансови транзакции и предотвратяване на изтеглянето на капитали от Украйна.

Зеленски също така наложи санкции срещу 18 лица, замесени, според Киев, в вземането на съдебни решения за отчуждаване на имуществото на Кримската епархия на неканоничната православна църква на Украйна.

По-специално, "санкциите се отнасят до отчуждаването на помещенията на катедралния храм на светите равноапостолни княз Владимир и княгиня Олга в Симферопол, други места за поклонение, увреждане на църковната собственост и преследване на общността".

Всички 18 санкционирани заемат различни длъжности в съдебната система на Руската федерация.

Съветът за национална сигурност и отбрана наложи санкции на 30 декември. Съобщава се, че ограничителните мерки се прилагат за шест физически и 24 юридически лица, участващи в строителството на Кримския мост, 18 лица, участващи в издаването на съдебни решения за отчуждаване на имущество на Кримската епархия на Православната църква на Украйна. Списъкът със санкции включва и 52 лица, включително тези, които "заемайки ръководни длъжности в структурата на окупационната администрация на Руската федерация във временно окупираната територия на Автономна република Крим и град Севастопол, причиняват значителни щети на националните интересите на Украйна и сигурността на украинския народ".

Парламентът на Русия обяви, че ще обмисли възможността да поиска от президента Владимир Путин да признае официално сепаратистките републики в Украйна.

В петък обаче Кремъл реагира хладно на предложението, като заяви, че е важно да се избягват стъпки, които биха могли да увеличат напрежението с Украйна. Преди срещата между висши американски и руски дипломати в Женева, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че не бива да се правят опити за печелене на политически точки в такава чувствителна ситуация.

Президентът на Русия Владимир Путин отправи редица искания към Запада, настоявайки Украйна никога да не се присъедини към НАТО и военният съюз да се откаже от дейността си в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    141 6 Отговор
    Личи си, че е комедиант пак разсмя руснаците.

    Коментиран от #24

  • 2 БОРУНА ЛОМ

    127 4 Отговор
    ТОЗИ ЗЕЛЕНИЯТ, ПРОДЪЛЖАВА ДА Е МНООООГОО ЗЕЛЕН! САМ СИ ТЪРСИ БЕЛЯТА! КРАВИТЕ ЯКОО ГО ДЪРЖАТ ИЗКЪСО! ЗАЩО ЛИ?

    Коментиран от #21

  • 3 ДаЗдраПерМа

    90 3 Отговор
    ето го и резултата от ходенето на Вартоломей в Щатите, а Зеленски налага санкции даже срещу украински граждани интересно по какъв закон го прави
  • 4 фен на сидеров

    85 5 Отговор
    сами си го търсят като "дърпат Дявола за опашката" !
  • 5 Сивата чапла

    99 3 Отговор
    Те и на Крим водата спряха, но Крим и не иска и да ги чуе!
  • 6 Раданч Татлъту

    82 4 Отговор
    Смех,мдаа Зелеников е Голем комик!😁😁😁🥳🥳🥳👍
  • 7 Джак Спароу

    68 3 Отговор
    Газ няма чарли. Яжте бонбони.
  • 8 червен

    80 5 Отговор
    ПРЕЗ Втората световна посрещаха германците като освободители ,но сега ще плачат.
  • 9 Sieg

    69 3 Отговор
    Хахаха 🤣все едно Мекетата да ни санкционират , даже пак мащаба на сравнението не е близко.
  • 10 Русия

    52 4 Отговор
    Сега ще клекне на Украйна особено след като беше санкциониран дизайнерът Артемий Лебедев

    Коментиран от #15

  • 11 Изчислявам

    42 9 Отговор
    Че от 430 официално действащи на територията на Украйна руски компании 46 от тях са санкционирани. Та това са повече от 10%.
    Русия да му мисли

    Коментиран от #14, #29

  • 12 ТаУмВзе

    52 2 Отговор
    Бандеровец е яко палав, докато не се наиграйка тоталка. Следват Донецк и Луганск.
  • 13 Сандо

    65 1 Отговор
    И с това той стопли и нахрани украинците?!
  • 14 гадно

    81 1 Отговор

    До коментар #11 от "Изчислявам":

    Най-смешното е, че пропуснал е да санкционира "Газпром", че доставя газ в Крим, защо ли?
  • 15 Призив

    31 7 Отговор

    До коментар #10 от "Русия":

    Всички руски дизайнери вън от Украйна!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    68 1 Отговор
    Добре е на ЗЕЛЕНски да му пуснат видео от ОРГАНИЗИРАНОТО изтегляне на техните приятели от Афганистан ‼️‼️‼️‼️
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Украинец

    63 3 Отговор
    Единственото което постига този е че досрива и без това сринатата икономика на Украйна и то само за да се подмаже на господарите си.

    А каква държава бяха докато бяха с Русия - ракети произвеждаха.
  • 20 БПФ

    54 3 Отговор
    Палячото явно няма мозък да си представи какво ще стане, ако Русия наложи ответни санкции на пропадналата му държава. Сега, след то смехотворен акт, ръцете и са развързани.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хумор

    49 1 Отговор
    Мдааа.Тоя доказа,че никакъв комик не е.Той си е един обикновен селски смешник.
  • 23 един от многото

    37 1 Отговор
    Видяла жабата , че подковават вола и тя вдигнала крак!
  • 24 ARGON

    38 0 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Така е. Това зелено еврейче нещо се взема много на сериозно!
  • 25 масура на чурата

    39 0 Отговор
    с народ избрал актьор-циркаджия за президент ко мое се очаква
  • 26 Зеленясъл

    32 0 Отговор
    Все едно С.Македония да наложи санкции на България - смях до сълзи!
  • 27 dron

    2 52 Отговор
    Зеленски започна да влиза в час и да си върши работата. Иначе всички санкции срещу азиатските крадци
    са добре дошли. Колкото до това ,че бил актьор ,напомням на трол.ру ,че москалите вече 25 години си
    избират прост милиционер и което е по-лошо си знаят ,че е прост.

    Коментиран от #31, #39, #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 плевен

    40 1 Отговор

    До коментар #11 от "Изчислявам":

    Това са полотически заявления, за вътрешно- Майдановска употреба. Дали ще има война, или по- скоро Не,но смяташ ли че Путин ще им остави нещо сериозно за конфискуване. Трохи.
    Лично на мен ми направи впечатление, че под санкции попада фирмата за производство на турбини за АЕЦ. Руснаците от поне три години говорят, че търсят начин за собственото им производство.Та тези "санкции" ми приличат повече на опит да се ритнеш с петата отзад. Украина има моето уважение, че е страната с най- висок дял на атомната енергия в енергииния си сектор, в света! А накъде са тръгнали без главния производител на оборудването ? Към Чернобил? Та той си е при тях.
    Още повече, че конкуренцията на Казахстан ги принуди да се откажат от производството на ядрено гориво. На въпроса какво ще стане стане с работещите в сектора, съответният министър отговори, че ще идат на работа в Полша и ще пращат пари от там.
  • 30 Kcaniba

    29 1 Отговор
    Тоя клоун е яко на химия
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пешо

    19 0 Отговор
    вкиснало зеле, къде си тръгнал бе аланколуу
  • 33 Смях

    29 0 Отговор
    Зеленски налага санкции на Русия????? 😂😂😂😂😂 А зимата още не е свършила! Сигурен ли е?
  • 34 Lukaшенко

    23 0 Отговор
    Аааа,,тоя келеш,налага санкции,на фирми в Крим.Интересно,Как ще влязат в сила?Укрите живеят в матрицата.Мислят ,че са в Австроунгарската империя и че Моста на Крим е монтаж от КГБ.
  • 35 Стоян Александров

    26 0 Отговор
    Палячооооп значи за да се оравновесят нещата ще плащате по- високо или ако искаш по- скъпо газ и петрол. За да е еднакво. А до къде ще я докарате вече си знаете сами. САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ ИМ Е ВСЕ ТАЯ ЗА ВАС. Ааааааа и ще си платите мнооооогооооо скъпо това тяхно ,, приятелство " . Справка България.
  • 36 Срђан Алексић

    16 0 Отговор
    Путин го мести.🤡
  • 37 колония

    16 0 Отговор
    Зеленски, това не ти е театърът! Бандеровските бандюги ще ти вземат мярката...А американските приятели ще те забравят веднага щом подпишеш исканията им!
  • 38 Niknay

    16 0 Отговор
    Офффф, само това ли измислиха от ЦРУ ? Много слабо та чак аматьорски! Това е повече провокация отколкото някаква стратегически важна мярка. Защо не наложат санкции и на Газпром и Роснефт щом са толкова корназ урните.....
  • 39 Жоре

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "dron":

    Как може да кажеш,че Путин е прост,разбирам те,че не го харесваш,мразиш го,ок!!ма да твърдиш,че е прост,та той е най влиятелният политик в светът,дали ти харесва или не,няма значение!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дядо Щукар

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "dron":

    Този " прост милиционер" ги извади от тоталната деградация на деветдесетте и ги направи отново геополитически фактор. Затова е тази хомосексуално- феминистка западна истерия. А страната на палячото стана световен просяк. Пък ти се плюнчи колкото си искаш!
  • 42 сноу

    8 0 Отговор
    Има хиляди болести които могат да те хванат и пуснат, ама простотията хване ли те,особенно краварската свършваш много зле..
  • 43 Доживяхме и това???🤭🤭🤭🤭🤭

    3 0 Отговор
    Тоя в комедия ли играе???🤔🤔🤔Те луганск не могат се справи а ги нахъсват да превземели Русия?🤭🤭🤭🤭🤭
  • 44 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ПИОНКА ОТ " НЕ СЕ СЪРДИ ЧОВЕЧЕ " !!!!!!!!!!!
  • 45 ДжафДжаф

    5 0 Отговор
    Е, па като е толкова курназ клоуна, па да вземе и да наложи едни санкции на Газпром! Да забрани на Газпром да използва украинската газопреносна мрежа. А то така наистина прилича на комедийно шоу! Ама интересно, че и Запада не налага санкции нито на Газпром нито на Роснефт. Дали пък това не е резултат на факта, че Путин напълни бордовете на двете компании с бивши западни политици!?
  • 46 голям праз

    3 0 Отговор
    ще се държи и тоя за колелетата на излитащите самолети
  • 47 Продажника Зеленски

    1 0 Отговор
    дори и на снимка зеленее! Не знам колко ще го изтърпят украинците ако ги вкара със война, тогава ще посинее!
Новини по държави: